Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan installere en WordPress-blogg og eget domene innen 24 timer

Skrevet av Sindre | 30. september, 2008

Dette er en gjenganger i mail-innboksen min. Stadig fler spør meg om spørsmål relatert til hvordan de selv kan sette opp en blogg/nettside som Glabladet eller andre blogger. Jeg råder alle som vil ha en egen blogg til å benytte WordPress, da dette er det beste og mest populære plattformen, brukt av millioner over hele verden. Jeg kjører selv WordPress på Glabladet og er strålende fornøyd med dette. Brukervennligheten og mulighetene er enorme.

Så, når du har bestemt deg for at du også vil ha en blogg, samt eget domene, kan du benytte denne guiden til å komme i gang:

1. Registrering av domene og webhotell

For å komme i gang enklest og raskest mulig, anbefaler jeg å bruke en leverandør som tilbyr både registrering av domene samt opprettelse av webhotell. Webhotellet (eller serveren) er stedet der nettsiden din lagres. Markedets selvutnevnte billigste leverandør av dette, er One.com. De tilbyr priser fra kun kr. 10,- pr. måned, noe du raskt vil kunne tjene inn hvis du f.eks. skal ha Adsense eller andre annonser på din blogg.

Du kan gå direkte til One.com med det samme, og registrere domenet ditt. Om du vil ha .no, .com, .net eller andre endelser, spiller ingen rolle. Det er opp til deg selv og hva du syns passer best. Dersom du skal ha et .no-domene, må du forøvrig ha registrert et enkeltpersonforetak først. Heldigvis for deg har jeg skrevet en guide til hvordan du kan gjøre dette også:

Tilbake til One.com. Pakken som koster kr. 10,- pr. mnd. er en fin pakke å begynne med – du kan alltids oppgradere når behovet melder seg. Hos One betaler du også for et helt års leie av webhotell på forskudd. Altså må du betale 10 x 12 (120 kroner) hvis du velger det billigste alternativet. I tillegg kommer årsavgiften for domenet du bestiller – samt éngangsavgiften for opprettelsen av hele sullamitten. Alt i alt må du ut med drøye 300 kroner. Men da slipper du å tenke på å betale på et helt år.

Når du har bestilt domene og webhotell hos One, får du muligheten til å betale dette umiddelbart, via den sikre online-betalingsfunksjonen de tilbyr. Det tar One.com ca. 24 timer å åpne ditt webhotell, noe som gir deg tid til å se på de neste stegene i mellomtiden:

2. Skaff deg et FTP-program

I den videre prosessen vil du trenge et FTP-program, hvis du ikke har det. Et FTP-program er et program du bruker for å overføre filer til/fra en annen server (webhotell). Så sant du har brukernavn og passord kan du logge deg på serveren til hvilken som helst nettside, via FTP. Hvis du vil legge ut bilder eller musikk på websiden din, kan du bruke FTP. Men du må også laste opp viktige systemfiler, i dette tilfellet WordPress-filer. Mer om dette i punkt 4.

Jeg bruker FTP-programmet Filezilla, som kan lastes ned her. Når du har registrert webhotell/domene samt lastet ned et FTP-program, går du videre til steg 3.

3. Mail fra One.com med koder

Sjekk innboksen din. Like etter du betalte hos One, mottok du en mail som inneholdt koder for websiden din. Denne mailen heter noe sånt som «Koder dittdomene.com». Veldig viktig mail som inneholder akkurat det du trenger for å kunne installere WordPress så snart webhotellet ditt er oppe, altså om ca. 24 timer.

Du trenger følgende opplysninger: Det som står under «FTP» (host, brukernavn, passord) og det som står under «MySQL» (host, database, brukernavn, passord). Notér disse opplysningene på en lapp eller en wordpadfil til senere bruk.

MySQL er databasen som WordPress lagrer blogginnleggene dine i.

4. Last ned WordPress

Gå til WordPress.org og last ned den siste versjonen av WordPress. Når du har lastet den ned, finner du den igjen på datamaskinen din. Den kommer i en «zippet» fil, noe som betyr at du må unzippe den. Jeg bruker WinRAR til dette. Høyreklikk og velg «Extract here». Da skal innholdet i den zippede filen komme ut, og legge seg i en helt vanlig mappe som heter «wordpress».

5. Rediger filen wp-config-sample.php

Gå inn på mappen du akkurat unzippet, som het «wordpress». Der skal du finne filen som heter wp-config-sample.php. Åpne denne filen i Wordpad eller Notepad. Her har jeg gjengitt den øverste delen av koden som ligger innpå filen når du åpner den (og det eneste du trenger å bry deg om):

// ** MySQL settings ** //
define('DB_NAME', 'putyourdbnamehere'); // The name of the database
define('DB_USER', 'usernamehere'); // Your MySQL username
define('DB_PASSWORD', 'yourpasswordhere'); // ...and password
define('DB_HOST', 'localhost'); // 99% chance you won't need to change this value
define('DB_CHARSET', 'utf8');
define('DB_COLLATE', '');
// Change each KEY to a different unique phrase. You won't have to remember the phrases later,
// so make them long and complicated. You can visit http://api.wordpress.org/secret-key/1.1/
// to get keys generated for you, or just make something up. Each key should have a different phrase.
define('AUTH_KEY', 'put your unique phrase here'); // Change this to a unique phrase.
define('SECURE_AUTH_KEY', 'put your unique phrase here'); // Change this to a unique phrase.
define('LOGGED_IN_KEY', 'put your unique phrase here'); // Change this to a unique phrase.
// You can have multiple installations in one database if you give each a unique prefix 

Dette så kanskje overveldende ut, men ikke få panikk. Det du skal bry deg om har jeg uthvet med rød skrift. Det som er markert rødt skal du erstatte med informasjonen om MySQL, fra mailen, som du har notert ned. Så på de 4 øverste røde linjene skal du skrive inn database, brukernavn, passord og host.

Litt lenger nede ser du 3 linjer hvor det står «put your unique phrase here». Her kan du bare rable ned noen helt tilfeldige, ubetydelige bokstaver. Sørg bare for all del for å hold deg unna Æ, Ø og Å. Eksempel på hva du kan fylle inn her: UOPgvyguTYkfsdtAOPJsyhwsdNXDAsStg.

Når du nå har gjort alt dette, lagrer du filen. Deretter skifter du navn på den. Fra «wp-config-sample.php» til «wp-config.php». Du fjerner altså bare «-sample».

Se her ja, nå nærmer vi oss! Du er herved klar for punkt 6:

6. Last opp WordPress til serveren din via FTP-programmet

Nå skal du bruke FTP-programmet du lastet ned. Her oppgir du hvilken host/server du vil koble til, samt brukernavn og passord. Alt dette står på lappen som du noterte FTP-informasjonen på. Fyll ut, koble til, og du er klar til å installere.

Når du har koblet deg på webområdet ditt, laster du opp innholdet i «wordpress»-mappen din. Hvis du vil at bloggen skal ligge på hovedsiden (altså www.dittdomene.com), sørger du for å kun laste opp det som ligger inni mappen «wordpress». (Ikke last opp hele «wordpress»-mappen, men markér alt innholdet, og last kun opp dét!) Hvis du derimot vil at bloggen skal ligge på et eget sub-område på siden (f.eks. www.dittdomene.com/blogg), skifter du navn på «wordpress»-mappen til «blogg», og laster opp hele «blogg»-mappen til roten av webområdet ditt.

Når du er ferdig med å laste opp filene, åpner du din vanlige nettleser og går til:

  • www.dittdomene.com/wp-admin/install.php – hvis du installerte WordPress i roten av webområdet ditt, eller
  • www.dittdomene.com/blogg/wp-admin/install.php – hvis du installerte WordPress i en undermappe kalt «blogg» for eksempel

Bytt ut eksempelet med ditt faktiske domene. Når du ankommer denne siden er du på aller siste post på installasjonsprosessen. Fyll ut feltene, og voila! Bloggen din er klar.

Fortsatt problemer?

Skulle det oppstå problemer underveis kan du legge igjen en kommentar her. Hvis du fortsatt syns dette var overveldende eller av andre grunner ikke klarer det, tar jeg gjerne på meg jobben for deg. Send mailen du fikk fra One.com til sindre [at] glabladet.no, så skal jeg fikse alt sammen til en billig penge. Da installerer jeg også theme for deg, om du ønsker. Det finnes en mengde gratis themes til WordPress. Anbefaler deg å søke litt rundt på Google, så finner du forhåpentligvis noe du liker. Det går også an å få spesiallagde themes, som koster litt penger.

Uansett om du velger å følge denne guiden eller velger å få hjelp: Lykke til med bloggingen. Håper det bringer deg like mye glede som det gjør for meg. :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre. <3

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 30. september 2008 klokken 7:09 i kategoriene: Blogging, Teknologi,

LESERNE MENER:
139 kommentarer så langt

1. Sindre
27.05.10

That’s more like it! Takk, Christian, SÅNNE tilbakemeldinger setter jeg pris på! 😉

2. Håkon
22.06.10

TUSEN takk for hjelpen, Sindre!!! Denne guiden var utmerket! :)

3. Linn
09.08.10

Er det mulig å forandre på url siden da jeg ikke vil ha den som underside men på det opprinnelige domene navnet mitt? Ser jo det var lite praktisk da man ikke finner igjen bloggen min da dem går inn på det gamle domenet…
Tør ikke å røre noe nå i frykt for å lagre noe to ganger og alt skal bli borte igjen…

«Når du har koblet deg på webområdet ditt, laster du opp innholdet i “wordpress”-mappen din. Hvis du vil at bloggen skal ligge på hovedsiden (altså http://www.dittdomene.com), sørger du for å kun laste opp det som ligger inni mappen “wordpress”. (Ikke last opp hele “wordpress”-mappen, men markér alt innholdet, og last kun opp dét!) Hvis du derimot vil at bloggen skal ligge på et eget sub-område på siden (f.eks. http://www.dittdomene.com/blogg), skifter du navn på “wordpress”-mappen til “blogg”, og laster opp hele “blogg”-mappen til roten av webområdet ditt.» <——– det var jo her jeg skulle ha gjort det annerledes..

02.09.10

Tusen, tusen takk for denne guiden! Jeg hadde aldri klart å installere wordpress uten din hjelp! De engelske var så vanskelige med alle de vanskelige ordene. Så igjen, tusen takk 😀

5. Sindre
02.09.10

Bare hyggelig, Karoline! :)

19.09.10

Må bare Takke en million ganger for denne guiden!
Kjempe lett å følge!
Ellers må jeg bare få si at glabladet er en utrolig bra side,
som jeg for lenge siden kom over da jeg googlet etter positive nyheter.
Godt jobbet Sindre 😉
Og igjen! Tusen Takk for masse gode artikler og tips!

7. Sabai
19.09.10

Nå finnes det mange webhotell som tilbyr installasjon av WP bare ved hjelp av noen få klikk Marianne. Nå har ikke jeg lest alle kommentarene her men det er sikkert noen andre som har nevnt det også.

8. Christian
23.09.10

Hei igjen, Sindre!

Nå er det lenge siden jeg har ropt på eksperten, så jeg føler det er på tide:)
Det gjelder NextGEN Gallery plugin til WP. Alt er installert og fungerer forsåvidt, men det er problemer med å få Galleri under Album på samme side. Jeg har lest meg blind og sett mange youtube-videoer for å finne ut av det, uten hell.

Vet du noe om dette? Hvordan man kan legge inn Galleri under Album på en bestemt side. Har en side som heter «Galleriet» -under den siden vil jeg gjerne ha flere Album med Gallerier under dem igjen. Får til å legge til Galleri under hovedsiden (Galleriet) uten problemer. Legger også inn Album der, men albumet kan ikke åpnes. Det skjer ingenting når jeg trykker på den. Skal disse kodene (f.eks: [nggallery =1] ligge på samme side og med mellomrom mellom hver kode, eller? Her blir det mange spm på en gang, men jeg sliter virkelig med dette. Håper du skjønner hva jeg mener og er ute etter.

Christian

9. Sindre
23.09.10

Hei Christian. Dessverre har jeg ingen erfaring med den pluginen, så jeg kan nok ikke hjelpe. Kan du prøve å ta kontakt med de som har laget pluginen og spørre om det samme som du nå spurte meg om? :)

10. Christian
27.09.10

«Nå er det lenge siden jeg har ropt på eksperten» – jeg mente amatøren!

Må jo fleipe litt :) Jeg fant ut av det til slutt. Men er jo ingen dum idé å spørre skaperen av innstikket da (som du sier) :) Klarte det nå som sagt – uten hjelp, så alt er alles gut.

Keep up the good work! :)

Christian

11. Ingvar
09.10.10

Hei, denne sida var gull!

Instalerte nett WP hos one.com og det gikk uten problemer.

Takk :)

12. Sabai
11.10.10

one.com huff! Kanskje du angrer deg senere….

Hei!
Jeg skulle gjerne ønske å ha en blogg til på domenenavn http://www.joridkvam.com/365, men når jeg skal innstallere etter å ha lastet opp 365 mappen så kommer det beskjed om at WP allerede er innstallert. Skulle gjerne hatt en blogg på den siden også der jeg skal publisere 1 og 1 bilde hver dag i 2011.

Hvordan får jeg det til ?

Mvh Jorid

14. Sindre
05.01.11

Hei Jorid. Kan du ta kontakt på mail, så skal jeg komme tilbake til deg der. Fortell meg i mailen hvilket hostingselskap du bruker… Så skal vi finne ut av det.

Epost sendt :)

16. Jorunn
05.01.11

Hei! Jeg ble tipset om denne tutorial’en (av Jorid over her faktisk :)) da jeg skulle installere WordPress på mitt domene. Superenkelt å følge denne «oppskriften», tusen takk!

Jeg har blogget siden sommeren 2005, først på MSN Spaces, så ved hjelp av bloggfunksjonen hos One.com som hoster domenet mitt som jeg har hatt siden 2003. Nå ønsker jeg altså å gå over til WordPress for å få litt flere muligheter enn det bloggen til One.com gir. Spørsmålet mitt er: Vet du om det går an å eksportere innholdet i one.com-bloggen til WordPress, og evt. hvordan man gjør det? MSN Spaces-bloggen min regner jeg med jeg ikke får tatt med meg videre…

Hilsen Jorunn :-)

17. Sindre
05.01.11

Hei Jorunn! Wow, Jorid er genial! :)

Jeg er redd jeg tror jeg har dårlige nyheter når det kommer til å overføre fra en One.com-blogg til WordPress. Jeg mener å ha lest fra en som jobber i One at de to systemene ikke snakker sammen og at det derfor ikke finnes en enkel måte å overføre innhold mellom dem på. Jeg er ikke helt sikker på at dette stemmer, men ganske. Jeg ville nå uansett hørt med kundeservice’n til One – de kan sikkert svare bedre og mer sikkert på akkurat dette enn meg. Og hvis du finner ut av et endelig svar hadde det vært fint om du postet det som en kommentar her, sånn at andre som lurer på det samme får vite det også.

Lykke til!

18. Jorunn
06.01.11

Oki, da hører jeg med One.com-support :) Takk for at du tok deg tid til å svare!

06.01.11

Har fått et problem med videresending. Har installert wordpress hos Domeneshop. Installerte i egen mappeunder www http://www.sundkultur.com/wordpress. Fikk opp siden, og alt fungerte greit. Vil gjerne ha en videresending til http://sundkultur.com og prøvde dette ved å legge inn

http://sundkultur.com –> http://www.sundkultur.com/wordpress
http://www.sundkultur.com –> http://www.sundkultur.com/wordpress

Nåkommer jeg ikke inn på siden.

noen som kan hjelpe?

20. Sindre
06.01.11

Hei Bente. Du må starte med å undo/angre det du gjorde. Hvis du vil installere WordPress på selve domenet må du kun overføre filene inni WordPress-mappen, direkte inn i www-mappen. Dette har jeg også forklart i denne guiden.

Jeg skjønner ikke helt nøyaktig hva du har gjort, men hvis du ikke finner ut hvordan du angrer det, og hvis bloggen var helt ny og du ikke hadde gjort noe, kan du bare slette alle WordPress-relaterte filer fra serveren og foreta installasjonen på nytt, denne gangen uten å laste opp WordPress-mappen, men kun filene inni.

21. Jorunn
07.01.11

Ref. post 116-117-118; dette er svaret fra One.com support:

«Mange takk for din henvendelse. Dette er desværre ikke muligt på nuværende tidspunkt. Beklager.»

22. Asbjørn
26.01.11

Hei. Har fått innstallert (domeneshop) med får denne feilmeldinga når eg skal logge inn: «Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/4/j/domenenavn/www/wp-config.php:1) in /home/4/j/domenenavn/www/wp-login.php». Har prøvd å opprette wp-config.php og wp-login.php på nytt, men det hjalp ikkje.

23. Sindre
26.01.11

Har aldri opplevd eller hørt om noen som har opplevd dette, så prøv å spør i WordPress-forumet.

24. Asbjørn
26.01.11

fant svar på wordpress-forumet. (Feil i innstallasjonsfilene) Alt fungerer no :)

[…] Vel da var startskuddet gått for denne nye bloggen min, jeg må ærlig innrømme at dette var mye bryderier for å få til. Jeg har jo aldri før hatt noen blogger på eget domene og innen WP, så jeg fikk litt å slite med her før jeg endelig ble ferdig. Men gode råd fikk jeg hos Sindre i Glabladet om hvordan innstallere en wp-blogg på eget domen. […]

[…] Jeg fikk litt å slite med her før jeg endelig ble ferdig. Men gode råd fikk jeg hos Sindre i Glabladet om hvordan innstallere en wp-blogg på eget domen. […]

27. Anniken Holm
14.02.11

Hei!
Tusen takk for en super veiledning!
Jeg har nå fulgt den til punkt og prikke,men skjønner ikke hvor utformingen og oppsette av bloggen kommer inn i bildet?
For øyeblikket har jeg en blank side, og skulle gjerne satt inn en header osv.
Håper noen kan hjelpe…:-)
Tusen takk!!

Anniken

18.02.11

Hei! Jeg er kommet til den delen med PTF, jeg har bare fått opp wp-config.php og ikke de andre «notatene» som stod på mappen WordPress som jeg fikk «extractet» på winrar. Nå lurer jeg på hvordan jeg kan få installert domenet på wordpress.

29. Kvitter
21.02.11

Heisann sindre nå har jeg faktisk et spørsmål til deg.
Det gjelder hostin…hvor skal men leie webhotell? o.l. jeg leier på onecom og er ikke så kjempefornøyd med de da, jeg har to blogger og den ene er oppe mens den andre er ikke oppe ;-).

Men fra det ene til det andre kunne ikke du lage en liten oversikt over hvem du synes er «best»
og da i forhold til hva en kan fra før og det en ikke kan…?
og og og go….go-go-go….:-P
Dette er bare et «lite» rop om hjelp, jeg synes min side lastes så treigt ned når jeg skal inn dit, spesielt på enkelte klokkeslett, nå har jeg one.com, men hadde tidliger go.large og var fornøyd egentlig men fikk det ikke riktig til der med blogg osv… websiden var ok da..men ikke blogg og det er det jeg vil ha..!

Kunne ikke du lage en art. om hosting og div…please….? Jeg er og sikker på at det er ikke bare jeg som lurer og sitter der og sliter med både det ene og det andre…så derfor spør jeg deg om du kan lage et bittelite innlegg om det du egentlig kan?

30. Sindre
22.02.11

@Kvitter: Hehe, dette spørsmålet timet du godt, da jeg selv er involvert i et prosjekt nå som skal tilby webhotell med fokus på blogging og bloggere. Man får WordPress ferdig installert, med viktige plugins samt veiledning når det gjelder theme. Sidene vil også lastes tilfredsstillende fort, og man vil få god hjelp av kundeservice med alt man måtte lure på.

Dette er en mulighet jeg har nevnt for flere, og dessverre har det blitt utsatt ganske lenge. Men nå ser det ut til at dette snart blir klart!! Hvis dette høres interessant ut for deg, gi en lyd, så sender jeg deg en mail når alt er klart.

31. Kvitter
22.02.11

😛 Gode ider er aldri kommet forbi mitt øre jeg får bare vent på mail fra deg da. La oss bloggere slå alle grenser når det gjelder blogg og hosting, det mener jeg! Flott, jeg er inne på siden din hver dag og flere ganger dagl..og bare venter på å høre noe nytt – sindre du er helt suveren i norge må jeg bare si!… det var vel nok skryt men jeg mener det faktisk – du er flinkere enn de fleste og du har peiling på det meste, send meg mail da…

Men jeg kan love deg det tar vel tid med meg når det gjelder det tekniske…jeg er ikke tjue lenger og har begynt med dette bare for noen få år siden,, Uansett så savener jeg noe på norsk som er verdifullt nok til å få tillitt til..

BRAVO sier jeg bare … håper dere greier dette da, og at alle blir fornøyd..

Themene er ikke så viktige for meg de greier jeg å få inn som bare det da jeg greide detjeg har i min blogg nå men det er problemer med den andre som er litt dustete mener jeg. Greide Onecom å hjelpe meg med denne bloggen jeg har nå så burde de ogsåå gjøre det samme med den jeg holder på med nå for øyeblikket og… hv a og hvo r er forskjellen… jeg holder på å si opp idette øyeblikk…iallefall det siste domenet jeg laget…men men….uansett må jeg vel få denne bloggen til å funke først… God natt og lykke til…! :-)

32. Sindre
22.02.11

Takk for skryt! :) Det er nettopp dette som er tanken bak dette prosjektet; nemlig å eliminere alt det tekniske, sånn at bloggere bare trenger å konsentrere seg om selve bloggingen. Dette vet jeg det er marked for, på grunnlag av en rekke kunder jeg har jobbet med de siste årene, både private og bedrifter. Så nå ser jeg egentlig bare frem til lansering, så gir jeg deg en lyd da! :)

22.02.11

Så det er derfor Sindre har vært litt fraværende siste tiden hehe :-) Lykke til med prosjektet!

34. Kvitter
22.02.11

Du vinner og vi finner gode løsninger, dessverre så får kam jeg ikke sove akkurat nå men snart og da håper jeg at dettte med deg bare fortsettter og fortsettter….Jeg tror og innbiller meg at du er den norsk e utgaven av jonchow.. 😛
håper det… for alle oss som ikke fatter å lese på eng….

hope you live to next blogaward!

[…] Eneste grunnen til at jeg ikke hargjort det før nå, er at jeg rett å slett ikke har visst helt hvordan jeg kunne gjøre det selv. Jeg vil jo på en måte lage tingene mine selv. Bloggen ble litt dårlig, så da er jo dette er super greie. Eneste jeg googlet var: ”koble opp en blogg til en hjemmeside“. […]

36. Lilli
09.04.11

Alt går greit, helt til jeg kommer til det siste punktet. Får beskjed om at denne siden ikke finnes. Hva gjør jeg feil??

37. Sindre
09.04.11

Det beste svaret jeg kan gi deg er at du gjør noe feil. 😉 For dette skal ikke skje hvis guiden er fulgt til punkt og prikke. Men det er umulig for meg å vite hva du har gjort feil uten å se hvilken side det gjelder og hva du har gjort i wp-config-filen osv.

Får du det fortsatt ikke til ville jeg slettet installasjonen (alle WordPress-filene) fra serveren og prøvd på nytt. Hvilken host bruker du? Noen tilbyr 1-klikks-installering av WordPress. Hvis problemet vedvarer etter å ha prøvd på nytt ville jeg kontaktet hosten. Det hender det er noe feil i innstillingene hos dem som er problemet.

38. Lilli
16.04.11

Det var FTP programmet som ikke fungerte helt som det skulle, fikk det til da jeg lastet ned Filezilla i stedet 😉

[…] Så nå har jeg ved uvurderlig hjelp fra et innlegg på http://www.glabladet.no og min kjære opprettet en blogg. […]

Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
Glabladet.no 2008-2017 | >> Personvern | >> Disclaimer |