Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Bærer du på stress og emosjonell bagasje?

Skrevet av Sindre | 15. januar, 2013

Dette gjesteinnlegget er skrevet av Morten Hake.

I hverdagen hører du ofte snakk om ord som stress og «bagasje». Følelser, tanker og spenninger som du bærer med deg og som har en negativ innvirkning på livet ditt. Allikevel blir det ofte en vag og abstrakt ting, uttrykk vi kun bruker for å beskrive noe vi opplever der og da.

Allikevel, etter hvert som vi lærer nye ting om menneskelig psyke, peker mer og mer i den retning at det ikke bare handler om tanker og følelser, men at det faktisk manifesterer seg fysisk i kroppen din og har en svekkende effekt på din fysiske såvel som din psykiske helse.

Fra naturens side er det egentlig ikke et problem. Alle dyr er skapt med mekanismer for å takle og prosessere stress naturlig. Sebraer er et godt eksempel. Om en sebra blir jaget av et rovdyr og unnslipper med livet i behold, så vil den begynne å skjelve kraftig og intenst i noen sekunder, og så går den tilbake til det den gjorde som om ingenting har skjedd. Denne prosessen skiller ut stress av kroppen, og lar sebraen bearbeide den traumatiske opplevelsen.

Vi mennesker har samme mekanismer. Problemet er at vi ikke tillater oss selv å bruke dem. Jeg skal forklare nærmere i denne artikkelen, og fortelle deg hva du kan gjøre for å rette opp i det.

Hvordan mennesker håndterer stress

Vi mennesker har hovedsaklig to måter å kvitte oss med stress:

  1. Riste det av oss gjennom skjelvninger, på samme måte som sebraene (hvis du noen gang nesten har blitt påkjørt vil du huske hvordan du skalv ukontrollerbart etterpå)
  2. Gråt.

Punkt to kommer antagelig som en overraskelse, fordi de fleste tenker at vi gråter fordi vi er triste eller opplever noe vondt. Det er bare katalysatorer som gjerne dukker opp sammen med gråt fordi de følelsene skaper mye stress i kroppen.

Hovedfunksjonen til gråt er faktisk nettopp det: å slippe løs stress fra kroppen. Når vi gråter hikster vi, vi skriker, vi rister, puster mer intenst. Vi lar alle følelsene våre slippe fri, og gir dermed slipp på stresset som har bygget seg opp til det punktet der vi må gråte.

Grunnen til at vi som regel gråter når vi er triste eller opplever smerte er at vi har opplevd en sterk påkjenning (fysisk smerte, vært i en livstruende situasjon, blitt dumpa osv) og det har skapt stress i kroppen vår.

Det er samme prinsippet som ligger til grunn når vi gråter av glede. Når vi blir så glade at vi gråter over noe er det fordi vi har investert mye emosjonell energi i det. Vi har håpet på at noe skal gå som vi vil, og vi har bekymret oss for at det ikke skal gå bra. Den spenningen har vi lagret opp i kroppen vår, og den blir sluppet fri når alt ordner seg.

Så hvorfor bærer vi da fortsatt på så mye stress og spenninger?

Saken er at i dagens samfunn blir gråting sett på som en svakhet. Det er noe vi ikke skal gjøre, det er kun for barn. Derfor stenger vi det inne, og når vi gjør det finner ikke kroppen noen måte å kvitte seg med stress, og det blir lagret i kroppen.

Men hvorfor tror du barn har et langt mer bekymringsløst liv. De gråter fritt, de skriker, de syter, de er redde med god samvittighet. De lar følelsene flyte slik instinktet deres dikterer, og dermed opprettholder de en god balanse.

Men på et tidspunkt blir vi fortalt at det er galt, at vi er for gamle til å gråte, for gamle til å gjøre det som virker naturlig for oss. Så vi lærer oss å stenge det inne. Vi holder igjen og putter på oss en maske og undertrykker følelsene våre.

Det er da problemene begynner å hope seg opp. Hver gang vi opplever noe traumatisk har vi et vindu til å reagere på det, til å prosessere det naturlig. Dersom vi mister det vinduet vil kroppen ta vare på det stresset vi føler og lagre det fysisk i kroppen vår som en spenning, en innestengt følelse.

Det mest ekstreme tilfellet av dette er PTSD (post traumatic stress disorder) også kjent som granatsjokk, som er noe mange soldater som har vært i krig sliter med i ettertid. En granat eksploderer rett ved siden av dem, alle alarmer i kroppen slår til, fight or flight mode kicker inn, adrenalinet rusher, alle systemer stilles inn på survival mens en stemme samtidig skriker «Nå dør jeg!» inni hodet deres.

Selv om de overlever har kroppen fått en ekstrem påkjenning og har blitt utsatt for en enorm mendge stress som må skilles ut. På en slagmark har du derimot ikke tid til å sette deg ned og gråte og ta pause, så de løper videre, kjemper videre, og de opplever kanskje det samme flere ganger på rad, uten at de får prosessert det. De går glipp av vinduet, og den massive dosen stress lagrer seg i kroppen, der den fortsetter å plage personen videre.

Små ting hoper seg opp til trykket blir for stort

I hverdagen opplever vi konstant ting som plager oss, men vi bestemmer oss for å »suck it up» som voksne mennesker og nekter å reagere, å si ifra, å uttrykke oss. Ikke nok med at de store tingene setter seg, men de små, som vi ser på som ubetydelige, som å la en litt sårende kommentar fra noen passere uten å si ifra vil bygge seg opp over tid og lage en trykkoker som etterhvert sprekker.

Det er det som skjer når mennesker får en såkalt psykisk knekk, et nervesammenbrudd. Det er alle årene med innestengte følelser og stress som skulle ha vært prosessert og skilt ut som kommer opp til overflaten samtidig. Demningen brister og det overvelder deg, fordi du ikke ventilerte det ut på en sunn måte for lenge siden.

Tegn på at du bærer på opplagret stress

Dette, som med mange andre ting, er noe vi tenker aldri vil skje med oss selv. Vi ser på andre som går gjennom det og finner masse forskjeller på dem og oss. Sannheten er derimot at det påvirker oss forskjellig, både fysisk og psykisk.

Kan du kjenne deg igjen i noe av det følgende.

  • Stivheter og spenninger i ulike ledd, sener osv, som for eksempel mindre tøyelighet i et bein enn i det andre eller konstante ryggproblemer selv om du ikke har hatt noen skiveutglidninger o.l?
  • At det er visse hendelser i livet ditt du ikke klarer å »legge fra deg» og etterlate i fortiden, men isteden tenker du på dem ofte og plager deg selv med å fantasere om hvordan du kunne ha gjort det annerledes.
  • Asymmetri i kroppsposituren din, som for eksempel at du lener deg til en side, at hodet ikke sitter rett, at skuldrene henger, ryggen din er krum etc.
  • Ulike former for angst, for eksempel i sosiale situasjoner og under press.
  • Gamle skader som aldri går vekk, og som ingen leger finner noen grunn til at skal plage deg.

Dette er typiske eksempler på noen av de tingene som lagret stress vil medføre. Når det ikke får slippe løs vil det måtte lagre seg i kroppen, akkurat på samme måte som kalorier som ikke forbrennes vil bli lagret som fett. Samme prinsippet, bare at dette også påvirker din psykiske helse og din indre følelse av velvære.

Du er en sum av din mentale, fysiske og spirituelle helse, og dersom en av dem er i ubalanse vil det påvirke alt annet. Dersom du er som resten av befolkningen og har hatt samme type oppvekst, med samme type formaninger og forventninger, hvis du lærte at det var «feil» å gråte osv, så bærer du antagelig på masse stress som skriker etter å komme ut og som skaper smerte og problemer for deg hver dag.

Hvordan du kan rette opp i dette og kvitte deg med lagret stress

Selv om vi lenge har blitt mast på om å stresse ned har det i nyere tid blitt mer oppmerksomhet rundt det å kvitte seg med stresset som allerede er der. En amerikansk lege ved nav Dr. David Berceli har utviklet et system kalt TRE (trauma release exercises) som består av en rekke tøyeøvelser for å fremkalle ukontrollerte skjelvinger i ulike ledd og dermed skille ut stress. Det fins også programmer som Sedona Method som lærer mennesker å gi slipp på følelser som ikke tjener dem.

Men min aller beste anbefaling er at du gjør et googlesøk på en fyr ved navn Rob Brinded. Jeg har jobbet med ham flere ganger de siste årene og har sett ham hjelpe mennesker kurere alt fra allergier til kneskader kun på få minutter ved hjelp av sitt eget system for å håndtere stress og restriksjoner som er basert på gammel kinesisk kunnskap, fra samme kilde som qi gong og tai chi.

Han har tidligere jobbet som styrke- og kondisjoneringscoach i Chelsea FC og Barcelona, og jobber daglig med millionærer og milliardærer som betaler svimlende summer for konsultasjoner. På grunn av hans populæritet etter Summiten i høst har vi mast på han i lang tid, og endelig har han sag ja til å komme til Norge nå til helgen for å holde en workshop der han lærer bort hva han gjør så andre kan gjøre det selv.

I sammenheng med det skal han holde et gratisseminar fredag 18. januar som er åpent for alle! (Ja, det er nå på fredag!)

Her har du en sjanse til å lære fra en av verden fremste og mest respekterte eksperter på området og renske ut stress og spenninger som har plaget deg og holdt deg tilbake fra å kunne nyte livet ditt, og det koster deg ingenting. Personlig flytter jeg til California i Februar, så det er ingen garanti for at han kommer tilbake til Norge, og det blir fyllt opp fort, så følg linken og registrer deg for gratisseminaret hvis du kjenner deg igjen i det du har lest her, eller bare har lyst til å lære noe nytt som høres interessant ut.

Morten


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 15. januar 2013 klokken 9:36 i kategoriene: Bevissthet, Helse, Inspirasjon, Omtaler, Selvutvikling, Suksess, Verden & Samfunn,

Kommentarer er stengt.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!



Sponsorer

Tekstlinker

Partnere