10 grunner til å avskaffe verneplikten

I Norge blir man fremdeles straffet for å bli født med utovertiss. Problemet er imidlertid at ikke så mange anser dette som en straff, men en «plikt». Og det heter jammen meg «plikt» på papiret også – verneplikt. Men denne «plikten» begynner å bli gammeldags. Den inneholder spor av diskriminering og tar heller ikke hensyn til den ellers så populære likestillingen. For «loven om verneplikt» har tiden stått stille, og det verste er at nesten ingen ser ut til å ville gjøre noe med dette.

Glabladet derimot, som står for personlig utvikling, bevissthet og intelligens, kan imidlertid ikke sitte stille og se på at denne gammeldagse loven fremdeles gjør sitt for å legge en demper på livsgleden til uskyldige mennesker år etter år. Derfor har jeg samlet 10 grunner til å avskaffe verneplikten – til inspirasjon for de politikere som måtte komme over denne lesningen. Hint, hint.

 1. Haltende likestillingDet blir mer og mer likestilling her i landet. Det vil i all hovedsak si at kvinner får mer av de samme rettighetene som tidligere kun har vært forbeholdt menn. Dette er vel og bra, men! Hvorfor skal ikke menn også kunne komme nærmere kvinners rettigheter? Hvorfor skal det være sånn at kun menn er tvunget til å delta i militærtjeneste, mens kvinner kan velge selv? Og dessuten – når det blir snakk om verneplikt for kvinner, da stiller de fleste seg på bakbeina og sier: «Det vil vi ikke!», noe som i og for seg er fullt forståelig. Selv om de har noe tvilsomme begrunnelser for dette, som at «kvinner føder barn/kvinner er svakere enn menn, bla bla bla», så er det faktisk sånn at for å oppnå full likestilling, må verneplikten enten også gjelde for kvinner, eller, best av alt: Avskaffes en gang for alle.

  Men denne brånekten hos kvinner når det blir snakk om verneplikt, vitner jo bare i seg selv om at hele opplegget er utdatert for lengst. Selvfølgelig vil ikke kvinner bli tvunget til noe! Og selvfølgelig vil ikke menn det heller! Hvis Norge skal skryte av å være et fritt land,  verneplikten avskaffes, og det er ingen grunn til å utsette det lenger!

 2. Forsterket hat/misunnelseDagens system bidrar også til å skape større avstand mellom menn og kvinner. Noen av de gutter som føler seg tvunget inn i militæret, oppretter et slags sterkt hatforhold mot jenter, fordi de slipper unna. Det oppleves som en utrolig urettferdighet, og selv om dette bare gjelder en liten gruppe av de som må inn, er det ganske alvorlig at det skjer. Vi trenger vel ikke flere kvinnehatere i samfunnet enn de vi har?

  Jeg sier på ingen måte at jenter bør hates fordi de slipper. Det er ikke jenter sin feil at de slipper. Men det føles alt annet enn rettferdig.

 3. Latterlig dårlig avtale«Du skal ofre et år av ditt liv til å tjenestegjøre hos oss. Du vil måtte stå opp grytidlig om morgenen og ta imot enhver ordre vi måtte komme med. Det er høyst sannsynlig at du vil få særdeles lite med fritid. Når du slippes tilbake til samfunnet igjen vil resten av verden ha et års forsprang. Vi driter i din jobbsituasjon, skole, din forretning eller ditt kjærlighetsliv. Og for all denne frarøvelsen av din dyrebare tid, vil du motta den formidable sum av fantastiske 130,- kr. dagen»… (pr. 2008).

  Mens jenter, og de som slipper unna militæret på en eller annen lur måte, kan jobbe, utdanne seg og ellers gjøre hva de vil, er stakkaren som må inn i militæret bundet til å tjenestegjøre i gokk for en betaling på nivå nærmere barnearbeidere i Asia. En som slipper militæret vil være i stand til å tjene flere hundre tusen kroner, eller mer, samme året, mens de 130,- kr. dagen man får i militæret, bare dekker til ting man er nødt til å ha der og da. Dermed begynner man på null igjen når man endelig er ferdig med tjenesten. Omverdenen har gått et år videre, mens rekrutten har tapt et år. Det er ganske lusent gjort, og det er en ganske lusen avtale.

 4. Verneplikt betyr vernetvangDet fler og fler som driver business forstår, men som Forsvaret åpenbart ikke forstår, er at valgfrihet og «gratis tjenester» skaper flere og mer fornøyde kunder/rekrutter. Det er gammeldags å tvinge noen til noe. Mange driver en businessmodell som sier noe sånt som at: «Alt dette kan du også oppnå, ved å bare betale XXXX antall tusen kr., og gjøre meg rikere og deg fattigere». Men flere, deriblant jeg, velger å fokusere på et gratis innhold på denne siden, og heller finne andre måter å tjene inn pengene på. Det er mye smartere, og det er en vinn-vinn situasjon. De som liker det de leser, kommer tilbake. De som ikke liker det de leser, kommer ikke tilbake, men har heller lidd et økonomisk tap mens de var innom.

  Forsvaret benytter seg desverre fremdeles av den gammeldagse «businessmetoden». De velger å bruke tvang, og ord som «plikt» for å få alle gutter inn, enten de vil eller ikke. Hva slags råtten businessmodell er det? Samtidig kaller de det hele en militær»tjeneste». Ingenting som kommer frem av tvang bør under noen omstendigheter forveksles med en «tjeneste»! Hvis Forsvaret heller hadde gjort verneplikten frivillig for alle, kunne de gjerne fortsatt å bruke ordet «tjeneste», for det er nettopp det vi gjør de: En kjempestor tjeneste! Men en riktig så ufrivillig en! Det fins smartere fremgangsmåter, også for Forsvaret.

 5. Alle er ikke likeDet heter seg visstnok at gutter er fysisk sterkere enn jenter, og dette brukes også ofte som et argument hos jentene for at de skal slippe verneplikt. Det er en sannhet med modifikasjoner. Gutter og jenter blir mer og mer like, og mange jenter er sterkere, og i bedre fysisk form enn mange gutter. Faktisk finnes det mange jenter som er entusiastiske når det gjelder å komme inn i militæret, så hvorfor kan ikke de få bytte plass med umotiverte gutter? Hvorfor skal alle gutter inn, på død og liv? Er ikke et solid og trygt Forsvar best tjent med 100% motiverte mennesker, fremfor «hvem som helst»?
 6. Er krig løsningen?Mange er usikker på om krig i det hele tatt er rette veien å gå. Mange er faktisk fast bestemt på at krig ikke er veien å gå. Derfor er det mange som sliter med å forstå hvorfor de skal dras inn i 12 måneders opplæring i «hvordan oppføre seg i tilfelle krig». Personlig syns jeg ikke at det å krige virker så veldig lurt. Selvfølgelig kan vi bli «dradd inn» i en krig, uten at vi ønsker det. Men, hei… det hørtes kjent ut?! Åja! Det er jo akkurat denne taktikken Forsvaret selv bruker for å få folk i militæret! Sier noe om hele opplegget, eller hva? Folk som tror på krig og folk som tror på tvang er som regel de samme. At Norge har latt disse menneskene få holde på så lenge uten å gripe inn, er for meg helt utrolig. Men jeg håper og tror at det etterhvert vil skje endringer som kommer oss vernepliktmotstandere til gode.
 7. HjemlengselHva om man syns det å forlate hjemmet i 12 måneder er tungt nok i seg selv? Det kan være mange grunner til det! Man kan være forferdelig glad i mammaen sin… (og dermed sier det seg kanskje selv at man ikke er helt moden for militæret enda). Man kan enten ha, eller bo sammen med kjæresten sin, for så å måtte flytte fra henne i 12 måneder. Det er tungt for begge parter, det. Og dessuten kommer han aldri til å fungere godt i Forsvaret heller, ettersom han bare kommer til å bekymre seg for hvorvidt jenten har hemmelige elskere på besøk under hans militæropphold. Det er en tap-tap-tap situasjon. For Forsvaret, rekrutten og kjæresten hans. Og for ikke å snakke om dersom han i tillegg har en unge, eller flere. Å måtte forlate ungene sine i et år, kanskje de årene som ofte blir beskrevet som «de beste», da de begynner å gå, snakke, vokse osv… Det er mye forlangt! Forsvaret vet å ta seg friheter her!
 8. Siviltjeneste…?!Siviltjeneste er et alternativ du kan velge dersom du absolutt ikke vil inn i militæret. Men fordi et eller annet dustehue har funnet ut at du «ikke skal slippe helt unna, du heller», må du fortsatt ofre et år av ditt liv fordi du ikke ville inn i selve militæret. Siviltjeneste er derfor like mye en form for straff som fengsel og bøter (se neste punkt). Det er riktignok en bedre utvei, vil de fleste si, men likefullt en straff.

  De fleste ville nok likevel foretrukket å jobbe i en vanlig jobb, gjennom en vanlig ansettelse, og dermed kunne tjene seg noen hundre tusen på et år, fremfor lusebetalingen man får gjennom siviltjenesteordningen.

 9. Fengsel/bøter…?!«Så du vil absolutt ikke inn i militæret sier du? Ikke engang siviltjeneste…? Vel, fortvil ikke! Vi har nemlig ordnet en kjempefin løsning spesielt for deg!»

  Bare fordi man tenker at man ikke har lyst til å bli med i militæret, risikerer man å bli straffet med fengsel og bøter. Skal man ikke få lov til å tenke fritt i dette såkalte frie landet? Jo, i de aller fleste tilfeller. Men ikke når det kommer til verneplikt. En jente kan tenke at hun ikke har lyst til å gå inn i militæret. Hun blir ikke straffet. Har man derimot vært så uheldig å bli født med utovertiss (som om det er vår feil) så er det ingen nåde. Og skulle ikke fengsel og bøter være nok, ja så truer jammen meg Forsvaret med flere innkallelser etterpå også! Forsvaret kan i verste fall terrorisere deg i ren Big Brother-stil, bare at her slipper du ikke unna etter 100 dager. Prøv heller litt over 20 år. (Til det året man blir 44).

 10. KriminaliseringTenk deg at du lever i et land hvor du risikerer å bli straffet for å ha tanker. Tenk deg at du lever i et land som truer deg med fengsel og bøter dersom du ikke forandrer tankene dine, og det øyeblikkelig. Tenk deg å faktisk måtte sone en straff fordi du ikke ønsket å forandre tankene dine. Tenk deg å ha denne dommen hengende over seg hele resten av livet. Tenk deg at du nå har fått et kriminelt rulleblad rett og slett fordi du hadde en tanke. Tenk deg at dine muligheter for jobb dermed vil være meget begrenset. Tenk deg at folk vil se på deg med hevede øyebryn resten av livet. Hvilket land ville du trodd du var i…?

  Velkommen til Norge.

Legg igjen en kommentar