10 grunner til hvorfor du ikke trenger høyere utdanning

Du har kanskje blitt lurt til å tro at du ikke vil kunne gjøre det bra i livet dersom du ikke tar en høyere utdanning av typen universitet eller høyskole. Du har kanskje blitt servert dyster statistikk og hørt skumle skrekkhistorier. Du har kanskje blitt hjernevasket til å tro at høyere utdanning er en smart og fornuftig ting. Da er det kanskje på tide å våkne opp og lese en liten påminnelse om det du allerede visste.

Sannheten er at høyere utdanning er en dårlig, dårlig idé for ganske mange. De fleste ville klart seg fint uten høyere utdanning. Bare fordi kompisen eller venninnen skal, trenger ikke du å gjøre det samme. Her er noen grunner til at du bør gjøre alt i din makt for å styre langt unna høyere utdanning:

 1. Høyere utdanning garanterer deg ikke en jobbEtter endt høyere utdanning kan du enten få, eller ikke få en jobb. Får du ikke en jobb har du tilnærmet ingen rettigheter, og det beste alternativet ditt vil være å ty til sosialen. Du vil måtte sende jobbsøknad etter jobbsøknad og betale alle kostnader til bl.a. frimerker selv. Det er skummelt hvor dyrt et frimerke kan bli når alt du har å klare deg på er en sosialstønad.

  Får du derimot en jobb er det jo flott. Men mister du jobben etter 10-20 år og blir arbeidsledig, vil sjansen for at du får deg en ny jobb ha sunket drastisk med alderen. Unge, nyutdannede vil være mer attraktive for en bedrift enn deg fordi du vil kreve (og ha rett på) høyere lønn enn dem. Bedriften sparer dermed penger på å ansette de som er yngre enn deg.

 2. StudiegjeldMange nyutdannede starter i dag med flere hundre tusen kroner i studiegjeld. Det er som å ha tatt opp et stort lån, uten å ha gleden av et sted å bo. Du vil ganske snart innse at sosialstønaden du lever på inntil du får en jobb, ikke akkurat dekker dine behov til mat, klær, frimerker og nedbetaling av studielånet ditt.

  Studiegjelden kan henge over deg som en byrde i resten av ditt voksne liv. Den kan hindre deg i å ta opp andre, viktigere lån, som f.eks. til hus og bil. Den kan bidra til at du aldri har penger til overs. Ikke gjør dette mot deg selv.

 3. Investér heller studiepengene i å starte for deg selvDersom du er din egen sjef, trenger du ikke et stykke papir for å bevise en sjef at du er verdig å ansettes av ham. Du trenger ikke bekymre deg for å smiske med sjefen eller å komme overens med dine medansatte. Som ansatt vil du være fastklemt med disse i mange år, kanskje hele ditt yrkesaktive liv. Den eneste måten å bli kvitt dem på, er å slutte i jobben.

  Ikke kast bort livet på å omgå medarbeidere du ikke kan fordra.

 4. Høyere utdanning sikrer deg ikke økonomisk rikdomMange innbiller seg at man har langt større sjans for å tjene store penger dersom man tar høyere utdanning. Dette er den største fellen man går i. Jada, du har sikkert blitt servert statistikk som sier noe annet, men vet du hva? Man kan lyve med statistikk. Big time.

  Bill Gates droppet ut av college. Han trengte ikke et diplom eller en grad for å starte Microsoft, og det gjorde ikke mange andre entreprenører og mennesker som bidrar til samfunnet heller.

 5. Ta heller betalt for utdanningen dinHvis du først har bestemt deg for at du vil ta en utdanning, er det mye smartere å bli lærling. I stedet for å sitte med gjeld til oppunder ørene, vil du få betalt hver dag! Du vil ligge langt foran de som valgte å snegle seg gjennom en mangeårig høyere utdanning, både i livet og økonomisk. Er du heldig kan du få fast jobb i bedriften du har vært lærling i.

  Javel, så er kanskje ikke valgmulighetene ved å bli lærling like store, men da er det bedre å lese neste punkt før du bestemmer deg for å ta høyere utdanning:

 6. Heller selvlært enn tvangslærtDu kan lære mer, og utvikle hjernen din bedre, ved å ganske enkelt lese 2 timer hver kveld. Ressursene er allerede tilgjengelige i ditt lokale bibliotek og på internett! Hvorfor betale for noe du kan få gratis? Det eneste du trenger er litt selvdisiplin, fremfor noen som står over deg og truer deg med stryk dersom du ikke består prøvene.

  Det flotte med å være selvlært er at du vil lære det du virkelig er motivert til å lære, fremfor å ta alle de kjedelige kursene man er pålagt for å få en viss grad.

  Hvis du vil lære det samme som de gjør på en spesiell linje, finn pensumlisten til den linjen. Så leser du de samme bøkene – på egenhånd. Hvorfor studere en haug med kjedelig stoff du ikke er interessert i? De fleste elever pugger det de må for å bestå en prøve, for så å glemme det øyeblikkelig. Det er bortkastet tid og energi! Lær heller det du er interessert i, fremfor det du er «pålagt».

 7. Start livet tidligHvis du virkelig vet hva du vil her i livet, vil høyere utdanning bare være i veien. Skolen er bare et sikkerhetsnett du ikke trenger. Ved å droppe droppe dette «sikkerhetsnettet» lærer du å bli selvstendig tidligere.

  Start livet tidlig – ikke utsett det i mange år ved å ta høyere utdanning. På denne måten kan du starte en familie tidligere, og få barn som blir voksne og er ute av huset før du er gammel og grå! Etterhvert, når dine utdanningsvenner endelig er ferdig med skolen, med så mye studiegjeld at de ikke har råd til en halv nuddelpakke i uken, kan du eie din egen business, ha en familie, og eie ditt eget hus!

 8. Den mastergraden er ikke verdt så mye uansettHøyere utdanning er blitt så vanlig at du ikke egentlig har en god sjans for å bli plukket ut til akkurat den drømmejobben du har kjempet for ved mangeårig høyere utdanning. Det du vil finne ut når du har avsluttet skolegangen, er at det er mange andre om plassen. Dermed blir du et offer for punkt 1.
 9. Skolen trener deg til å bli et A4-menneskeEr det sånn du vil leve livet? Vil du fortsette å gjøre det samme dag ut og dag inn, til de samme tidene, resten av livet? Vil du underlegge deg arbeidsplassens regler og normer, til enhver tid? Klarer du å holde ut med de samme, trøtte medarbeiderne dine til du går av med pensjon? Skulle du si noe stygt om sjefen er du historie.

  Vær fri, selvstendig og uavhengig i stedet. Ha en lidenskap for det du gjør! Ha ekte kunnskap fremfor et stykke papir som sier at du vet noe. Vær villig til å ta «risikoen» av å starte for seg selv, fremfor liksomtryggheten av å være en annens ansatt. Da slipper du å finne deg i dritt, og du slipper å slikke noen opp etter ….! :P

  Du trenger kanskje 2-5% av det du lærer under høyere utdanning i det virkelige arbeidslivet. Så hvorfor kaste bort tiden på over 90% stoff du aldri kommer til å ha bruk for? Lær deg det du selv vil lære, på egenhånd. Det er gratis!

 10. Er du virkelig så sjenerøs?

  Høyere utdanning er en business, og du støtter den ved å ta opp et gigantisk lån som du deretter sliter resten av livet for å betale tilbake. Er dette velinvesterte penger? Ikke tro på foreldre, lærere og utdanningsslaver som sier at det er verdt å ta høyere utdanning. De promoterer en business. Og jammen er du sjenerøs hvis du støtter den!

  Høyskoler og universiteter risikerer nedleggelse og sammenslåinger dersom ikke mange nok studenter viser interesse. Det er du som sørger for lærernes lønninger. Syns du ikke de får litt vel godt betalt med tanke på at litt ekstra selvdisiplin kunne ha gagnet deg enda bedre – gratis – ved å investere 2 timer hver kveld?

***

Vil du fortsatt ha en høyere utdanning?

Hvis du vet hva du vil ha ut av livet – go for it, og glem høyere utdanning! Hvis du ikke vet hva du vil, så er kanskje høyere utdanning bedre enn å henge på gatehjørnet hele dagen. Alt i alt vil en høyere utdanning gi deg en bedre inntekt hvis du er middelmådig, og ikke vet hva du vil. Hvis du er eksepsjonell, vil høyere utdanning bare være i veien.

Selvsagt vil ikke alle som følger sine drømmer oppnå en finansiell suksess på linje med Bill Gates etc, men det tror jeg heller ikke er så viktig for folk flest. Det viktigste er å finne ut hva man virkelig vil, og gjøre det. Ikke gjør det mer komplisert enn det. Er du smart, finner du en måte å gjøre det til en inntekt du kan leve med.

Og til slutt: Dersom du nå befinner deg i en situasjon hvor du er midt i en høyere utdanning, eller på andre måter trodde at høyere utdanning var positivt, er det godt mulig du føler en trang til å gå i forsvarsposisjon nå. Det er en naturlig reaksjon. Men ta i betraktning hvorvidt du ville hatt en følelsesladet reaksjon på det ovenforstående hvis det ikke var et snev av sannhet i det. Du visste egentlig dette, gjorde du ikke?

Ikke la noen fortelle deg at du trenger høyere utdanning igjen. Stol på den indre stemmen, selv om hele verden sier du er en idiot som gjør det. Etter noen år kan du se tilbake og innse at det var det smarteste valget du har tatt!

Legg igjen en kommentar