Dette er et gjesteinnlegg av Mr. «Soon To Be A Billionaire» – en side som kan motivere deg til å ta grep om din egen økonomiske situasjon. Hemmeligheten er å sørge for at mange små økonomiske bekker blir til en stor elv. Ofte er det små grep som utgjør den store forskjellen når regnskapet skal gjøres opp. Velkommen innom for nyttige tips og velmenende råd om privatøkonomi.
Det er i hverdagen de små bekkene med kroner renner ut av konto og lommebok, og det er mye å spare på å ha et bevisst forhold til pengebruken. Særlig er det gjentagende utgifter som fort blir til flombekker (daglig avis, kaffe på hjørnet, rundstykke i kantina etc). Her følger noen konkrete områder det kan være lurt å spare inn på hvis kontoen alltid er bunnskrapt på slutten av måneden.
- Lag budsjett. Dette har jeg tipset om før, men man kommer ikke utenom hvis man ønsker oversikt over egen økonomi. Det finnes et supert budsjett på Økonomiguiden. Bruk nettbanken og gå igjennom utgiftene mnd for mnd, da får du fort fylt inn de faste utgiftene på rett mnd. Litt tungt å komme i gang, men det blir moro når tallene faller på plass.
- Bruk internettavisene framfor å kjøpe papirutgaven. 10 kroner hver dag i 365 dager blir til 3650 kroner på et år.
- Gå igjennom forsikringene dine. Benytter du flere selskaper kan det være gode penger å samle alle hos en aktør. Noen gir opp mot 25% rabatt dersom man samler alle forsikringene i deres selskap. Sjekk også hva de forskjellige forsikringene dekker, kanskje er du forsikret via jobben? Det er ingen vits i å være dobbeltsikret, du får kun en utbetaling.
- Smør matpakke. Dersom du bruker 50 kroner i kantina pr dag, så er dette en utgift på 10000 kroner pr år (gitt at du har 200 arbeidsdager).
- La bilen få hvile. Vi er noen vanedyr, og ofte bruker vi bilen unødvendig. Kanskje kan du sykle eller gå til jobb? Eller samkjøre med en kollega. 20 kr spart i bensin hver dag gir 4000 kroner ekstra på konto i løpet av et arbeidsår. Dessuten kan du senke forsikringspremien hvis du kjører færre kilometer pr år.
- Tren ute og hjemme. Mange er «støttemedlemmer» på treningssenter. Ta et oppgjør med deg selv, enten bruker du det 3 dager pr uke, eller lar det være. Hvis målet er å holde seg i form vil du ha vel så stor nytte av å gå en times tur hver kveld. Her sparer du fort 4-6000 kroner pr år.
- Skriv handleliste for mer enn en dag av gangen. Dette krever litt øvelse, men det er enorme gevinster ved å planlegge flere dager fram. Klarer du en hel uke på en handlerunde? La det gå sport i planleggingen. Dessuten går du vel aldri i butikken sulten?
- Er du som meg, glad i å lese? Bruk biblioteket. Er det spesielle bøker du vil eie så kan du vente til de kommer i paperbackutgave, eller ønske deg dem til bursdag og jul (dette er uansett en fantastisk gave å få!). 15 bøker pr år koster deg fort 3-4000 kroner.
- Velg det rimeligste brødet i butikken. Det skiller over 20 kroner mellom det dyreste og billigste brødet. Er man flere i familien går det fort et brød om dagen, og 20 kroner pr dag i ett år er 7300 kroner ekstra på konto pr år.
- Etter å ha fulgt rådet om å sette opp budsjett så vet du hvor mye penger du kan bruke pr uke. Hold deg til dette beløpet, du kan faktisk ta ut beløpet på mandag så er det lettere å forholde seg til summen man har tilgjengelig. Penger i hånden føles mer dyrebart enn penger på kort.
Hemmeligheten med å spare penger er å bli bevisst pengebruken og pengenes verdi. Man må innse at man ikke kan fortsette som før dersom kontoen alltid er tom, da vil den fortsette å være tom. Og hvis man tenker på det så er det ikke så mye som skal til før man har den bufferkontoen man har drømt om. En god motivasjon er å regne på beløpet et godt stykke fram i tid. Et mindre beløp hver dag virker nyttesløst, men ganger man det opp med 365 (pr år), så er det straks et beløp som monner.