Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan registrere enkeltpersonforetak på nettet

Skrevet av Sindre | 18. februar, 2008

Alle som skal drive en form for bedrift, forretning, firma eller nettside med .no-adresse i Norge, må registrere et enkeltpersonforetak. (Aksjeselskap og Ansvarlig selskap kan også være aktuelt for noen). Og hvis du trodde det kreves mye papirarbeid og mange uker saksbehandlingstid for å få det til, så tok du feil. Hvis du vil få registreringen overstått en gang for alle, så kan du bruke denne guiden som veiledning. Du vil være ferdig med registreringen på noen få klikk!

PS. Grunnet at alt skal være likestilt fordi noen har funnet ut at menn og kvinner visstnok er dønn like (noe som ikke stemte sist jeg sjekket), så heter det «enkeltpersonforetak», og ikke lenger enkeltmannsforetak. Så hvis du lot deg forvirre av overskriften, bare rolig. Du var sikkert ikke den eneste :)

Denne artikkelen er skrevet med forbehold om at ting kan endres i fremtiden. Men pr. februar 2008, og sikkert en lang tid fremover, er fremgangsmåten sånn:

Gå inn på Brønnøysundregisterets nettsider www.brreg.no. Seriøst, gjør det nå. Det koster ingenting, og du trenger ikke begynne å bruke foretaket enda.

 1. Trykk på «Registrering og tinglysing»

 2. Derfra trykker du på «Registrering»

 3. Og så trykker du på «Registrering av ny enhet/foretak»

 4. Her skal du få lov til å hoppe direkte til punkt 5, for å unngå en masse unødig forvirring. Men jeg tenkte jeg skulle klarne opp i en ting:

  Her var det jeg trykket på «Elektronisk registrering» og ble forvirret. Jeg ville riktignok sende inn elektronisk, da dette går mye fortere, og behandlingstiden er kortere. Men du blir informert om en masse fjas om noe som heter «digital signatur».

  Her står det følgende:

  Løsningen er basert på signering av meldinger i Altinn. Det betyr at de som skal skrive under på meldingen, må signere digitalt før meldingen kan sendes til Brønnøysundregistrene. Krav om digital signatur gjelder også erklæringer som ligger ved meldingen.Det kreves at de som skal signere, gjør det personlig. (…) 

  Dermed trodde jeg at man enten måtte ha en sånn duppedings der man skriver sin underskrift på en sånn liten dataskjerm, sånn at det kommer rett inn på dataen, eller at man måtte scanne inn underskriften og laste det opp som pdf eller noe annet styr. Men neida! De kunne ikke bare ganske enkelt skrive sannheten: At «digital signatur» vil si å TRYKKE PÅ EN KNAPP på slutten av skjemaet, hvor det står: «Ved å trykke på denne knappen signerer du skjemaet, og det sendes inn til Brønnøysund».

  That’s it? Trykke på en knapp?! Verre var det ikke. Skjønner virkelig ikke hvorfor de absolutt skulle få det til å høres så vanskelig ut, når det i all enkelthet var utrolig enkelt! De kunne i det minste skrevet nøyaktig hva «digital signering» innebar; nemlig et klikk med musen.

  Den lille detaljen her var faktisk nok til at jeg utsatte selve registreringen ganske lenge. Jeg trodde det var vanskeligere enn det var. Men jeg bestemte meg etterhvert for å bare prøve å registrere, for å se hva som skjedde. Og signaturen, som jeg trodde skulle gjøre prosessen superkomplisert, var altså bare å trykke på en knapp. Ikke det jeg forbinder med signering.

  Men, nok om det.

 5. Du har nå trykket på «Registrering» —> «Registrering av ny enhet/foretak». Herfra trykker du på «Samordnet Registermelding»

 6. Deretter trykker du på «Elektronisk registrering gjennom Altinn»

 7. Du kommer inn på siden til Altinn. Trykk «Logg inn»

 8. Velg en av de forskjellige måtene du kan logge deg inn på

 9. Pr. i dag er Altinn en rotete og uoversiktelig side. For ordens skyld, bare finn søkefeltet. Det skal befinne seg øverst til høyre på siden. Her skriver du inn «samordnet registermelding» og trykker på «søk». Du får kanskje mange treff, men finn det som står: «Samordnet registermelding – skjema». Trykk på det, og litt nede på siden du får opp, står det følgende: «Du kommer til skjemautfylling ved å følge lenken under. –> Samordnet registermelding».

 10. Nå er du i gang. Skjemaet er veldig enkelt å fylle ut. Det eneste du bør tenke på før du kommer hertil, er hvilket navn du skal ha på firmaet. Du får nemlig ikke all verdens tid til å bestemme deg når du først er i gang. Er du inaktiv i 15 minutter, blir du logget ut, og da må du gjøre alt på nytt.

Det tok veldig kort tid å få enkeltpersonforetaket mitt godkjent. 14. januar sendte jeg inn skjemaet. Samme dag fikk jeg mail tilbake om at jeg måtte være så vennlig å fylle ut litt nærmere hva jeg skulle drive med. Da måtte jeg logge inn på Altinn igjen, og sende inn et word-dokument hvor jeg skrev klart og tydelig hva foretaket skulle gjøre. Det trenger ikke være en lang forklaring. Jeg skrev en kort setning. Bare få frem hva.

2 dager senere, på kvelden 16. januar, fikk jeg mail hvor det stod at foretaket mitt var godkjent. Det er altså ikke noe problem å få godkjent et foretak. Alle norske statsborgere over 18 kan gjøre det.

18. januar kom det en oversikt over registrerte opplysninger i posten. Alt ble altså klappet og klart på under en uke. Lenger tid trenger det ikke å ta!

Jeg sier bare: Hvis jeg klarte det, så klarer du det. Lykke til med din egen business. Jeg håper du finner overgangen fra å være en jobb/skoleslave til å selv bestemme hva du vil gjøre, til å være like tilfredsstillende som det jeg gjør! Dette kan være inngangsbilletten til et bedre liv. Bare husk å les artikkelen «Hvordan unngå økonomisk konkurs og kjærlighetssorg» først :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 18. februar 2008 klokken 10:08 i kategoriene: Business, Jobb & Karriere,

LESERNE MENER:
22 kommentarer så langt

1. Atle Grimseid
18.02.08

En utrolig flott post! Dette er virkelig nyttig informasjon for dem som faktisk trenger hjelp =)

2. picxx
19.02.08

Flott post :)

Naar det gjelder forklaringen omkring digital signering maa du huske at dette er ikke det eneste nettstedet med ofte veldig innviklete forklaringer paa noe som er veldig enkelt aa utfoere. Hvorfor det er slik?

Enkelt svar: Det tar sikkert en kontorist en ukes tid for aa utforme en slik tekst som skal brukes til en slik forklaring. Vi maa for all del beskytte de byraakratiske arbeidsplassene som finnes i norge, og derfor blir det i mange tilfeller flere sider med forklaring paa en funksjon som best kunne ha vaert beskrevet med «naar du trykker knappen, godkjenner du det du har skrevet paa skjemaet» :P

25.02.08

Bra skrevet igjen, altså. Får vel legge inn bokmerke. :-)

26.02.08

Takker og bukker!

5. Thomas
04.05.08

Takk for forklaringen :)

Tror Altinn.no er noe av det verste jeg noengang har sett.. makan til rotete side skal man lete lenge etter….

30.05.08

Koster det noe?

7. Sindre
30.05.08

Det er helt gratis å registrere et enkeltpersonforetak i Norge i dag.

12.06.08

Flott oppskrift. Har lenge lurt på hvordan dette skulle gjøres, her forklarte du alt lett og greit!

[…] ta stilling til dette spørsmålet, bli din egen sjef du også. Jeg har skrevet en handy guide om hvordan registrere enkeltpersonforetak på nettet. Bruk den nå, og du vil aldri være nødt til å filosofere over håndsydde sko […]

[…] Som regel når du tar et stort steg, som f.eks. å starte for deg selv eller å innlede et nytt forhold vil du sannsynligvis få en negativ reaksjon fra noen rundt deg. Dette er helt vanlig. Andre kommer gjerne med evig lange forklaringer på hvorfor de mener de har rett, men de snakker som regel ut fra frykt fremfor kjærlighet. Frykt snakker for begrensning; kjærlighet snakker for muligheter. […]

21.12.08

Fin guide som var meget enkel å følge.
Jeg stusser litt på punktet i skjemaet, der man må huke av om enheten skal registreres som merverdiavgiftsmanntallet, eller ikke. Jeg tenker bare å kjøpe noen .no domener og starte med noen prosjekter. Ingen nettbutikker foreløpig. Kan dere med disse opplysningene si hva jeg må huke av for ?

[…] Nedgangstider er blant de beste tidene å starte for seg selv, eller å utvide sin eksisterende virksomhet. […]

[…] Følelsen av å selv ha kontroll og frihet til å velge hva jeg vil gjøre og når jeg vil gjøre det. Dette er dog nettopp den friheten mange frykter når de tenker på å starte for seg selv. […]

[…] I mitt tilfelle ville jeg veldig gjerne ha .no-domene på bloggen, noe som medførte at jeg måtte registrere et enkeltpersonforetak først. Dette ble jeg ferdig med i midten av januar. […]

[…] Det er en måte å tenke på når du f.eks. skal starte noe eget, lansere et produkt eller lignende. Det er nemlig mange som blir opphengt i for mange detaljer og prøver å perfeksjonere absolutt alt før start. […]

16. Marius H
21.07.10

Hei Sindre! Jeg prøver å registrere meg, og har kommet ganske langt i prosessen, men de spør meg om revisor/regnskapsfører? Må jeg ha dette?

17. Sindre
21.07.10

Hei Marius! Nei, du er ikke pålagt å ha dette så lenge du ikke kommer over enorme inntektsbeløp (usikker på om det er 1 mill eller 5 mill i året). Så inntil videre kan du være din egen regnskapsfører, akkurat som meg. ;)

18. Bernt
29.08.10

Hei! Jeg har også et spørsmål knyttet til regnskapsfører og revisor. Vet du om det kun er innteksbegrensning, på 1 eller 5 mill som du nevner, som avgjør om man må ha regnskapsfører og revisor? Eller kan bransje også medføre slike krav, f.eks hvis man skal drive med konsulent/consult/engineering-virksomhet? :-)

[…] Men alle disse tingene hindrer forandring. De hindrer deg fra å trene, fra å spise sunt, fra å starte din egen virksomhet. […]

[…] Ved å registrere et gratis enkelmannsforetak i Brønnøysundregisteret slipper man også kreditorer som kan komme med sugerøret i kontoen din, med mindre du kun har en eller to faste kunder. […]

[…] Hvordan registrere enkeltpersonforetak på nettet …Alle som skal drive en form for bedrift, forretning, firma eller nettside med .no-adresse i Norge, må registrere et enkeltpersonforetak. (Aksjeselskap og Ansvarlig …GÅ TIL NETTSTEDET! […]

[…] Hvordan registrere enkeltpersonforetak på nettet …Jeg har skrevet en handy guide om hvordan registrere enkeltpersonforetak på nettet. … som f.eks. å starte for deg selv eller å innlede et nytt forhold vil du …GÅ TIL NETTSTEDET! […]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2015 | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker