Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Ovenfra og bort-holdning

Skrevet av Sindre | 25. februar, 2008

En type holdning jeg liker bedre enn den velkjente ovenfra og ned-holdningen, er en holdning som jeg personlig har døpt «ovenfra og bort-holdning». Den gamle ovenfra og ned-holdningen defineres som når noen tror de vet bedre enn deg og snakker til deg i en nedlatende, respektløs tone. Denne holdningen er som regel forbeholdt relativt uvitende mennesker som stort sett bare er ute etter å lage trøbbel og kvalm for andre. Du nikker kanskje gjenkjennende nå? Hvem har vel ikke vært borti den typen mennesker?

Selv tar jeg avstand fra den holdningen og benytter meg ikke bevisst av den. Men så er det sånn at folks oppfatninger er forskjellige. Noen andre kan mene at jeg har den holdningen selv om jeg aldri har ment å ha den. Som for eksempel en bekjent som kommenterte mitt tidligere innlegg «Hva skal du bli når du blir stor?«. Der snakket jeg om muligheten for at de som går på videregående og ikke egentlig vet om de har valgt riktig, faktisk bare kan droppe ut, og starte for seg selv allerede når de blir 18. Dette var vel og merke ment med forbehold om at man hadde en plan. Men her ble jeg beskyldt for å være litt «ovenfra og ned», som om jeg visste bedre, og at andre tar feil.

Nå skal det nevnes at denne bekjente selv går på videregående, og kanskje derfor følte seg litt ekstra støtt. Jeg kan skjønne at noen kan oppfatte meg sånn. Men sånn som jeg ser det, er det første tegn på at jeg sier noe med et snev av sannhet i seg. Når folk reagerer, viser det at jeg toucher et område de selv har dype meninger om. Den mest forutsigbare reaksjonen er da benektelse. Man føler en plutselig trang til å forsvare seg selv og det man står for. Muligheten for at man kanskje har valgt feil, og at det denne internettpersonen beskriver faktisk kan ha et snev av sannhet i seg, blir rett og slett for ubehagelig å tenke på. Dermed trer janteloven i kraft og man lurer litt på hvem jeg egentlig tror at jeg er.

La meg svare litt på det. Jeg er Sindre Låstad, en alminnelig fyr i begynnelsen av 20-årene, som har hatt 4 jobber, og som har funnet ut at jeg vil leve et mer meningsfylt liv. Jeg har ikke noen form for solid utdannelse og jeg har ikke så veldig lang livserfaring. Alt jeg har er mine tanker og meninger om ting. Og denne bloggen er mitt uttrykk for det. Jeg kommer ikke til å legge skjul på noe som helst, og jeg kommer til å være dønn ærlig ovenfor alle og enhver. Jeg har ingenting å skjule. Jeg er bare meg. Og ja, jeg har et håp om å kunne forvandle denne bloggen om til et levebrød, ved å hjelpe andre med personlig utvikling. Det kommer til å ta lang tid, men det viktigste formålet for meg, er uansett å hjelpe andre, ved å gjøre noe jeg elsker. Jeg ser for meg en fremtidig livssituasjon der jeg faktisk klarer dette.

Og på veien dit vil jeg garantert tråkke noen på tærne. Sånn er det bare. Det er ingen sjanse i havet for at jeg kan gjøre alle fornøyde. Noen mener jeg bør skrive kortere innlegg, og noen mener jeg bør bruke mer bilder for å gjøre bloggen lettere å lese. Noen mener jeg bør bruke underoverskrifter og noen mener jeg bør ha et mer tydelig tema. Vel, jeg svarer at jeg skriver om et meget dypt og omfattende tema som heter personlig utvikling, og alle kategoriene mine går innunder det temaet. Bilder har jeg på de artiklene jeg finner det for godt å ha bilder til, og underoverskrifter har jeg der det faller seg naturlig, mens jeg skriver. Som du har gjettet, er dette ikke et av de innleggene. Det eneste, og beste jeg kan gjøre, er å skrive på en måte som er naturlig for meg i øyeblikket, enten det ender opp med å bli et kort eller langt innlegg. Jeg teller ikke ord og jeg skriver ikke for søkemotorer. Jeg skriver for deg.

Du leser enda. Vi to kommuniserer akkurat nå. Enten du leser dette i det samme øyeblikket som jeg poster det, 5 måneder senere eller 10 år fra nå. Vi har en forbindelse akkurat nå. Den forbindelsen kaller jeg «ovenfra og bort». Jeg skriver for intelligente, oppegående mennesker med litt omløp i hodet. Jeg skriver ikke for middelmådige mennesker med middelmådige verdier som er ute etter lettvinte løsninger og billige triks for å komme seg opp og frem her i livet. Jeg skriver for deg som er forberedt på en lang og til tider tung reise mot et mål om å vokse og utvikle deg som person. Jeg tar det ikke som en selvfølge at du er enig i alt jeg sier, uansett hvem du måtte være. Men jeg antar at du er interessert i det jeg skriver, hvis du faktisk leser enda. Og sjansen er stor for at du er litt over middels intelligent.

«Ovenfra og bort» betyr simpelthen at vi er smartere enn de middelmådige. Ikke at vi på noen måte er bedre eller mer verdt enn andre mennesker. Vi er alle født med samme utgangspunkt, og alle har mulighet til å vokse og utvikle seg. Forskjellen er at du med stor sannsynlighet har skjønt det, mens de på den andre siden bare vil benekte det. Hvis du innser at du alltids kan bli bedre, på et eller annet aspekt i livet ditt, så er dette innlegget skrevet til deg «ovenfra og bort». Hvis du derimot mener at dette innlegget oser av ovenfra og ned-holdning, har du en lang vei å gå, og du vil muligens ikke finne denne nettsiden interessant. Men du er velkommen til å komme tilbake ved en senere anledning. Glabladet kommer til å holde åpent i svært lang tid fremover.

La oss begynne reisen «ovenfra og videre oppover» sammen. En reise som egentlig ikke slutter før man ligger og stirrer i baksiden av et kistelokk. Men det er mye morsommere å være flere om det. La oss konsentrere oss om fullkommenhet fremfor å «bekjempe middelmådighet». Ved å fokusere på det vi ikke vil ha, vil vi bare manifestere mer av det. La oss heller fokusere på et bedre liv for oss selv og alle andre. Et bedre forhold, et bedre kosthold, et sunnere liv, et rikere liv, et liv i overflod av alt vi måtte ønske. Et liv, sånn som et liv var ment til å leve.

Bare husk å sende et kort til de middelmådige, ettersom du kommer til å bli borte en stund. :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 25. februar 2008 klokken 0:53 i kategoriene: Bevissthet, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
8 kommentarer så langt

25.02.08

Dette var igjen ganske bra skrevet. Imponerende av en 20-åring (legg merke til min ovenfra-holdning). Jeg hadde ikke så mye fornuftig å si om holdninger da jeg var 20.

2. Sindre
25.02.08

Der må jeg arrestere deg, Gunnar. 23 er vel mer nøyaktig. ;) Men takk likevel!

3. Niclas
25.02.08

«…hvis du faktisk leser enda. Og sjansen er stor for at du er litt over middels intelligent.»

Jeg visste det! Takk for at du registrerte det, Sindre. Nå får vi fortsette videre oppover, det blir moro.

4. Siri
26.02.08

Ikke verst Sindre! ;) Du er ikke så dum du!:)

5. Adrian
26.02.08

Meget bra skrevet sindre.
Eg har også vært av den oppfatningen at du burde skrive kortere tekster, og kansje legge inn noen bilder her og der…
Men som du sier, noen ganger er det også fint med lange tekster uten bilder.

6. Hilde
05.03.08

Igjen må jeg bare si:»Supert!»

[...] Det ironiske er, med fare for å høres blærete ut, at de som klager over dette, på mange måter har rett. Selv tenker jeg på mine skriverier som “ovenfra og bort“. Jeg skriver til folk jeg resonerer med. Jeg skriver til de som kjenner seg igjen i det jeg skriver, og til de som er på samme bølgelengde/nivå (kall det hva du vil) som meg. Jeg skriver også til de som føler de ikke er helt «der» enda, men som likevel syns det er noe riktig med det jeg skriver, og som kanskje er litt nysgjerrig eller interessert. Jeg skriver rett og slett til de som liker å lese det jeg skriver (eller noe av det), og har aldri hatt som formål at alle skal like meg. [...]

8. Alva
24.01.10

Dødsbra!!
Holder på med å registrerer enkeltpersonsforetak etter oppfordring fra deg ;) Supert!

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere