Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Bloggintervju: Peter André Jensen

Skrevet av Sindre | 17. mars, 2008

Tromsø. Byen i det kalde nord som er kjent for å være opphavet til stjerner som Lene Marlin, Espen Lind og.. ehm.. Jørn Hoel. :) Men det mange ikke vet, er at det også er hjemtraktene til en av Norgeshistoriens kanskje mest suksessfulle bloggere. I hvert fall hvis du måler etter hva han tjener på bloggingen. Faktisk kan vel Peter André Jensen sies å være blogger på fulltid.

Dette er ikke et uvanlig fenomen hvis man beveger seg litt utenfor Norges grenser. Sider som Problogger, John Chow og Shoemoney håver inn månedsbeløp som får den gjennomsnittlige norske årslønnen til å se ut som lommerusk i forhold. Og hvordan klarer de det? Stort sett ved å fortelle andre hvordan de selv ble søkkrike.

Mange prøver seg på noe lignende, men de fleste når ikke i nærheten av opp til det nivået proffene holder, og mange dropper ut etter 3-6 måneder. Det engelske markedet er allerede stappfullt, så det skal godt gjøres å nå opp. Så vidt Glabladet har erfart, finnes det ingen norsk blogg som håver inn beløp i millionklassen, ikke engang årlig. Men man skal ikke lenger enn til Sverige før man begynner å se lignende fenomen. Glabladet mener derfor at tiden nå er inne for å se flere suksessfulle, norske bloggere, og er derfor på utkikk etter tips fra de som vet hva de snakker om.

Dermed slengte jeg en haug med spørsmål på mail til Peter André, mannen som egentlig driver med webdesign, men som også står bak populære bloggesider som Agurkposten og den ikke lenger like aktive Peterandrej.com. Dette er hva han svarte:

1. Fortell litt om deg selv og hvordan du startet med blogging.

Jeg er sånn ca. 27 år, opprinnelig fra Alta, bosatt i Tromsø siden 2003. Samboer, bil, ingen hund. Utdannet innen markedsføring, litteratur, lingvistikk og litt annet småsnacks. Jobber som webutvikler, med designere som største kundegruppe. Blogging er i realiteten bare en hobbygreie, som jeg driver med fordi jeg synes det er litt gøy å utvikle egne sider og dessuten skrive tull og fjotteri. Litt gøy å få respons på tull og fjotteri, enda gøyere hvis folk faktisk blir sure.

2. Hadde du ambisjoner om å tjene store penger da du startet?

Overhodet ingen ambisjoner om å tjene penger. Har rent generelt ikke særlig mye ambisjoner på noe som helst, annet enn innen biljard- der jeg skal være Norgesmester innen 10 år. Forøvrig har jeg ambisjoner om å leve til jeg er 40 år. Lengre enn det gidder jeg ikke å ta høyde for, blir jeg 50 eller til og med 60 ser jeg på det som en ren bonus. Forøvrig har jeg ambisjoner om å få ta på Jessica Alba, men vet ikke helt hvordan jeg skal få det til.

3. Mange skjønner ikke at det er mulig å tjene penger på å blogge i det hele tatt. Fortell litt om hvordan du gjør det, og hvilke fremgangsmåter du bruker i forbindelse med evt. annonsører.

Å tjene penger på blogging kan man gjøre akkurat på samme måte som man tjener penger på andre nettsteder. Blogging er bare en sjanger, det er viktig å få med seg. Rent generelt kan man si at nettsteder tjener penger på å vise annonser i en eller annen form for sine brukere. Oppgaven blir dermed bare å vise relevante annonser til så mange brukere som mulig. Disse to punktene er de viktigste.

Det vanskelige er å skaffe annonsører tll de relevante annonsene og å finne brukere som vil se dem. Hvordan man gjør dette er opp til hver enkelt, men jeg bruker ganske enkelt bare å spørre annonsører om de vil annonsere. Send en mail, verre er det ikke. At du har litt peiling på begreper innen markedsføring og ikke minst at du kan vise til brukbart med statistikk for hvem brukerne dine er og hvor mange de er – hjelper selvsagt på. Kort fortalt må du selge inn din egen nettside til annonsører. Og det handler jo egentlig bare om hvor flink du er til å selge.

4. Hva bør en nybegynner tenke på før han evt. begynner å blogge i håp om å tjene penger på det? (Og hvilke egenskaper bør han ha?)

Nybegynnere vil vanligvis tjene lite eller ingenting på blogging. Det finnes unntak, men de er få. De få som har lykkes med å lage et levebrød ut av blogging bor alle i utlandet – USA, Australia og Canada. De har alle jobbet ekstremt hardt over lang tid, og har hatt kunnskaper og vett nok til å få noe ut av sitt harde arbeid. Nybegynnere mangler som oftest både stayer-evne og kunnskaper nok til å gjøre noe stort ut av noe som helst. Folk flest har rett og slett ikke talent nok til å jobbe andre steder enn i kommunen. Folk flest er sauer som drar på pakketur til Mallorca.

Jeg har null tro på nybegynnere, selv om også jeg ser at det finnes unntak.

5. Hva vil du si er grunnen til at du har klart deg så bra med blogging?

Jeg har hatt muligheten til å blogge uten å være avhengig av å tjene noe særlig med penger på det. På grunn av dette har jeg kunnet bruke tid på å bygge meg opp erfaring, nettverk og kunnskaper om hvordan man faktisk tjener penger på nettet. Jeg har hatt muligheten til å skynde meg sakte og bygge stein på stein i forhold til egne kunnskaper. De kunnskapene kan jeg nå omsette i penger.

Samtidig har jeg et udiskutabelt talent innenfor dette med å finne på tull og fjotteri. Det hjelper jo selvsagt på. Jeg har aldri hatt problemer med å skaffe lesere for eksempel.

6. Fortell litt om hvordan man skaper mest mulig trafikk.

Igjen, å skape trafikk som er stabil og av en viss kvalitet er ikke noe som kommer over natten. Å bygge opp en stor og stabil lesermasse tar lang tid og er ikke noe man kan trikse seg til via å game Kudos, Bloggrevyen eller omså digg.com. Å bygge opp et arkiv av en viss størrelse er alfa og omega. Har du 1000 artikler er plutselig ditt nettsted mer interessant enn om du bare hadde hatt 10 artikler. Du får flere treff i søkemotorene og da selvsagt flere besøkende. Men igjen, har du ingen fast leserskare som har blitt med deg hele veien fra 10 til 1000 artikler så kan det jo egentlig være det samme. Å ha innhold av høy kvalitet er dermed den viktigste faktoren for å skape trafikk. Her er det mange som prøver å være lettvinte, og det er de samme sauene som drar på pakketur til Mallorca.

7. Hva er dine beste søkemotoroptimaliseringstips (SEO)?

Bruk WordPress-plug-inen All in One SEO pack. Verre er det ikke. Nei, seriøst. Jeg faktisk driter i SEO. Bryr meg ikke. Jeg har satt opp koden til sidene mine slik at SEO er sånn brukbart ivaretatt, men mer gidder jeg ikke. Du vil aldri finne noen sider med keywords eller keywords i hvit farge i bakgrunnen på mine nettsider. Jeg er ikke opptatt av SEO, hovedsaklig fordi jeg ikke trenger det. Jeg bygger blogger og slikt, og ikke Adsense-sider.

8. Hvordan utspiller en typisk hverdag seg for deg?

Tja. Opp i 10-tiden eller noe. Ser reprisen av God Morgen Norge. Dasser inn på kontoret. Jobber litt, ser kanskje en film, stikker kanskje en tur på trening, jobber litt mer, spiser middag, jobber enda litt mer, ser kanskje litt på tv, og så legger jeg meg. Ganske A4, kan du si. Men, hvis det er store prosjekter som skal fullføres innen en viss deadline kan det hende jeg jobber fra 8 om morgenen til 8 morgenen etter. Har skjedd noen ganger. Min hverdag styres i stor grad etter hvor mye jeg har å gjøre. Enkelte ganger er det veldig rolig og da blir det mye regnskap og slikt som er ganske kjedelig, men i hektiske perioder blir det litt til at jeg bor på kontoret.

Jeg styrer det iallefall helt selv. Hvis jeg vil se alle sesongene av «24″ en dag, så er det ingen som kan hindre meg i akkurat det. Jeg er min egen sjef, og det er faktisk helt sjef. Det er nok mange som misunner meg friheten jeg har i hverdagen, men samtidig har min jobb ulemper – stort sett innen dette at det er ganske uforutsigbart rent økonomisk å være sin egen sjef, men jeg er jo faktisk litt uføretrygdet så det går bra. Jeg skal jobbe halv stilling, og det er nok for meg inntil videre.

9. Hvor ser du deg selv om 5 år?

Tja. Forhåpentligvis er jeg ennå i livet. Utover det har jeg en høy plassering i Norgesmesterskapet i Biljard, og så har jeg kanskje tjent litt penger. Kanskje jeg har et stort firma med noen ansatte. Hvem vet.

www.Glabladet.no takker for intervjuet! :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 17. mars 2008 klokken 12:33 i kategoriene: Blogging, Business, Inspirasjon, Internettmarkedsføring, Intervjuer, Jobb & Karriere, Kultur & Media, Suksess, Teknologi,

LESERNE MENER:
5 kommentarer så langt

1. bza
17.03.08

Peterandrej – kjappere enn Lucky Luke! Ser alle sesongene av 24 på en dag!! ;)

2. Atle Grimseid
17.03.08

Det er ikke ille det altså… 6 sesonger. 144 episoder på 1 idag :o

17.03.08

Spolet du gjennom dem da eller, siden det ikke er nok timer i døgnet?

4. JiPpi
17.03.08

Det er forskjell på å lykkes med å blogge, og å lykkes med å blogge…

Her er noe PAJ (AKA «Jeg-er-den-eneste-i-Norge-som-tjener-penger-på-blogge») kan strekke seg mot:

http://www.aftonbladet.se/sofismode/article2062963.ab

:-)

5. Sindre
17.03.08

Kan jo tenkes han mente «alle episodene fra en sesong av» 24. ;)
@ JiPpi: Ja, det var Isabella jeg tenkte på da jeg skrev at man ikke skal lenger enn til Sverige før man ser bloggere som håver inn store summer. Som vanlig henger Norge litt etter her, og ser ikke verdien i oss bloggere enda. Forhåpentligvis vil vi våkne opp snart.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere