Minst 16 mennesker overlevde

Skrevet av Sindre | 26. mars, 2008
Hvis du er ny her, vil du kanskje abonnere på Glabladets nyhetsbrev, og motta jevnlige tips om blogging og pengetjening på nettet.

Dette innlegget er skrevet for å vise at tilsynelatende dårlige nyheter kan ha en positiv side. Det er jo sånn at alle saker har flere sider, så hvorfor skal man bare fokusere på det negative? Folk må lære seg å se lyst på livet, selv i tunge stunder.

Ved halv 4-tiden i natt raste en boligblokk sammen i Ålesund. Og 16 mennesker kom seg ut! I skrivende stund er kun 5 personer fortsatt savnet. Sånne ulykker har vanligvis et mye større omfang, så at tallet savnede er 5, er jo absolutt bedre enn ethvert høyere tall. Glabladet priser seg lykkelig over at det ikke gikk verre enn det gjorde!

Disse 16 overlevende menneskene kunne vært død og begravet, men kom seg altså ut i levende live. Det meldes også om at 22 ble sendt til sykehus med lettere skader. Disse 22 ble heldigvis ikke sendt i likposer, og er etter sigende i relativt god behold. Dette er en ulykke som kunne gått atskillig mye verre enn den gjorde. Dermed kan man nesten kalle det en lykke. Eller i det minste “hell i ulykke”.

6 personer ble opprinnelig meldt savnet, men det viste seg heldigvis at én av disse var bortreist. :) Tallet savnede har altså gått nedover. Glabladets tanker går til de pårørende til de savnede, samt andre berørte av hendelsen. Vi håper alle på det beste, og at de 5 savnede kommer til rette i god behold.

Glabladet kommer ikke til å følge saken videre utover dagen.

| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut Hvis du finner innholdet på denne siden hjelpsomt og nyttig, vurder gjerne en donasjon til Glabladet, så du kan ta del i givergleden også.
LESERNE MENER:
28 kommentarer så langt

Samma det
26.03.08

Dette er naboene mine du skriver om. Trå varsomt.

26.03.08

Har ikke sagt noe stygt om naboene dine jeg, vel? Les om igjen. Du har forresten kommet til Norges (eneste?) glad-avis. Det som legges frem her har alltid et positivt perspektiv. Først når folk lærer seg å se de positive sidene ved livet, selv i de tilsynelatende mørkeste stundene, kan man ha et godt liv.

Milly
26.03.08

Jeg har tenkt på det samme selv; å lage en avis med bare gode nyheter! Suveren idè! Godt å se at noen er flinkere til å sette ideer ut i praksis enn meg :D Stå på!

Andreas P. Myklebust
26.03.08

klovn.. faktisk ikke alle saker man skal se så forbanna positivt på..

TK
26.03.08

Blir ditt neste trekk å kle seg i klovnedrakt og gjøgle i begravelser?
Vil du at Ålesund skal heise flagg på flaggstengene idag fordi noen overlevde?

26.03.08

Milly: Takk for det. Jeg er vel som deg, hadde ikke trodd jeg skulle klare det for en stund siden. Men så innså jeg at hvis jeg skulle komme noen vei, måtte jeg bare hoppe i det. ;)

Andreas: Hvorfor ikke?

TK: Nei, mitt neste trekk blir å presentere flere nyheter med et positivt perspektiv. Hvorfor er det sånn at når det skjer noe “stort”, så skal det alltid vinkles negativt? Enhver sak har positive sider også, og det er dét jeg prøver å få frem! :)

TK
26.03.08

Enig i det med å vinkle nyheter positivt – men idet noe direkte TRAGISK skjer, skal man da ikke presentere det som en POSITIV hendelse. Og attpåtil mens tragedien utspilles.

Ta for all del gjerne et intervju med noen av de som har overlevd, men for all del etter at det har gått lang nok tid!
Da kan du lage en historie om noe som gikk bra for akkurat DEM.

Andreas P. Myklebust
26.03.08

fordi det provoserer en gjennomsnittelig ålesunder at du kaller den tragedien dette er for en lykke.. og det er faktisk galt av deg å trivialisere sorgen til en hel by..

26.03.08

Dere må skille mellom mitt kritiske syn på hvordan pressen fremstiller en sak, og hva jeg mener om selve tragedien. Dette innlegget var skrevet på den måten jeg gjorde, for å prøve å komme med et motspill, og åpne øynene til folk, så de ser at til tross for at dette var en tragisk ulykke for noen, kunne det faktisk ha gått mye verre. Han som var naboen til disse, som kommenterte ovenfor her, bør jo for all del være oppriktig glad for å være i live. Heller det enn å kritisere noen som prøver å gjøre en positiv forskjell.

Det var ikke meningen å støte ålesundere eller noen andre med dette innlegget. Jeg reagerte på denne nyheten som alle andre. Men så begynte jeg å tenke på de positive sidene. Jeg ønsker de pårørende og savnede alt godt!

TK er inne på det. Du sa:

“Ta for all del gjerne et intervju med noen av de som har overlevd, men for all del etter at det har gått lang nok tid!
Da kan du lage en historie om noe som gikk bra for akkurat DEM.”

Det er den fremgangsmåten Glabladet skal få etterhvert, hvis planene går i orden om å få denne siden til å bli en gladnyhetsavis. Denne gangen smidde jeg mens jernet var varmt, og som sagt: Ikke meningen å støte noen! Kun pressen egentlig.

26.03.08

Din “gladnyhet” er betinget av en trageide og er derfor ikke egentlig noen positiv nyhet. Å parodiere en så fersk ulykke er nok ikke oppskriften på god humor.
Er selv ikke overvettes begeistret for tabloidene. Men det er mest på grunn av at de stadig hopper ut av rollen som referenter av hendelser og ikler seg dommerkappe.

Magne
26.03.08

Tenk på alle guttene som ikke er blitt antastet av Lommemannen! Det er gla-sak!

Hva om vi skriver om alle fødslene som norsk helsevesen greier, og ikke fokuserer på de få der rutinene svikter og barnet dør?

Hva om vi skriver om alle politikerene som er hederlige og ærlige, og ikke fokuserer på de som bruker skattebetalernes midler til å dra på privatreiser, betale for private treningsinstruktører.

Jeg synes kritikken din av mediene er for simpel – og jeg forstår at noen er støtt av din blog.

nabo
26.03.08

Ser poenget ditt med en positiv avis, men vær forsiktig. Du bør ikke spøke med sånt. Det er ikke alle på det hotellet som er glade, noen mangler sine nærmeste. Det er hensynløst mot dem å skrive dette nå.

26.03.08

Hallo – det er vel minimum 1000 artikler om denne ulykken i dag, og stort sett ALLE fokuserer på tragedien – hva er galt med at noen faktisk også fokuserer på det lille positive som finnes midt oppi alt det tragiske?

Andreas P. Myklebust
26.03.08

nottiehottie: ingen som trenger å bli fortalt at vi skal være glad for at 16 personer kom relativt uskadd fra dette.. men for oss som bor i denne lille byen, hvor alle kjenner alle, og hvor de fleste føler seg berørt av ulykken, og spesielt for de nærmeste pårørende som fortsatt savner sine nærmeste og venter i uvisshet på å få se de igjen er en sånn vinkling på artikkelen veldig fornærmende. alle 1000 artiklene fokuserer på tragedien, nettopp fordi det er en tragedie. Å skulle pakke dette inn som noe annet er respektløst.

og at dette er den eneste saken som er klassifisert som glanytt siden denne bloggen startet er rett og slett hårreisende.

26.03.08

Vel, jeg opprettet Glanytt-kategorien i dag. Dette har vært planen min for Glabladet siden lenge før den eksisterte. Det kommer mange flere nyheter der etterhvert. Anbefaler alle å lese min nyeste artikkel, for å få en bredere forståele for hvorfor jeg skrev dette innlegget som jeg gjorde.

[...] slutt vil jeg gi litt støtte til Glabladet, selv om noen sikkert kommer til å tilte totalt på meg for det: Hvis dødstallene ender på fem [...]

Marius
26.03.08

Det som provoserer meg mest er nok de stygge smilefjesene som åpenbart ikke hører hjemme i en tragisk nyhet. Noen nyheter er glade, andre er triste. Det er dumskap og prøve drive hån på denne måten, Sindre. Du bruker 5 evt. tapte menneskeliv for å skape blest om din wannabe avis.

Gå heller rundt i bygda di, lukt på blomstrer og ta bilder av lykkelige barnefamilier; det er nemlig den slagens storyer du burde dekke..

dumskap…

26.03.08

Det er ikke mer dumskap her enn i andre aviser. Dagbladet og VG, TV2 og NRK, alle andre medier blåser opp enhver nyhet til å gjøre den mest mulig fryktbasert og forferdelig. Som sagt, jeg reagerte som alle andre på denne nyheten, umiddelbart. Men så begynte jeg å se de positive sidene. Flere 10-talls mennesker kunne ha omkommet, men de gjorde det ikke. Det blir som Natteravn-reklamen: De var der da det ikke skjedde!

Å si at jeg bruker 5 evt. tapte menneskeliv for å skape blest, viser bare hvor feil du tar. Jeg bruker 16 sprell levende menneskeliv til å skape blest. Og kritiserer du meg virkelig for å skape blest? Dagbladet og VG lever av å skape blest!

Man skal ikke ta livet for gitt. Fokuser heller på å være glad for at du selv er i live, og gjør noe med mening for deg.

Marius
26.03.08

Intensjonene dine er gode, men virkemidlene dine bærer langt fra preg av å være gjennmtenkte og veloverveide..

Tenk litt, før du handler…

bleh
26.03.08

Hvorfor er det mer støtende å si at 16 mennesker kom seg ut av en boligblokk som raste sammen, enn å slå opp at antall bilulykker har gått ned? 22 færre mennesker drept i år enn i fjor, en typisk “glad-sak”. Tråkker man da på sorgen til pårørende for dem som faktisk ble utsatt for en trafikkulykke?
Å klare å se noe positivt i en negativ situasjon er ikke nødvendigvis respektløst. Sorgen din blir ikke mer verd, mer sårbar, fordi det er en katastrofe, istedenfor f.eks. en bilulykke. Det kan høres veldig krast ut, poenget mitt er bare at et dødsfall er like tragisk uansett hvordan det skjer. Å prøve å finne et lyspunkt kan da umulig være mer “hårreisende” enn å grafse i pårørendes sorg, og prøve å finne syndebukker slik resten av ulveflokken gjør?

Andreas P. Myklebust
27.03.08

bleh: selvfølgelig skal man glede seg over de som overlevde, men når denne artikkelen ble lagt ut, kunne et vennepar av mine foreldre fortsatt høre deres 23 år gamle datter rope febrilsk etter hjelp. De hadde fått reddet seg ut, men hun lå i klem inne i huset. På et sånt tidspunkt er det veldig vanskelig for de å glede seg over at de kom seg ut, og helt fullstendig feil å komme med “så bra dette gikk da”-uttalelser.

27.03.08

Jeg ser jo hva du prøver på her, fremheve det positive ved at faktisk 16 mennesker overlevde det hele, men noe av retorikken din er flåsete og unødvendig.

“Det meldes også om at 22 ble sendt til sykehus med lettere skader. Disse 22 ble heldigvis ikke sendt i likposer, og er etter sigende i relativt god behold.”

Helt ok at du presenterer det som en gladsak at et visst antall personer overlevde, men å spøke og fjase rundt det blir patetisk. Så forsøk å trå litt mer varsomt, så tror jeg Glabladet kan ha en framtid.

27.03.08

bleh: Veldig enig med deg! Har skrevet en hel artikkel om nettopp det du tar opp:
Se ting i perspektiv.

Andreas: Det er helt klart en problemstilling rundt det å skrive “gladnyheter” i sånne situasjoner. Dette reflekterte jeg rundt i en artikkel jeg skrev for over en måned siden:

“…Det er klart at ikke alle kan bli glad og fornøyd hver gang. Ingen kan forvente at alle skal være enig. Og det er også et av problemene med en eventuell glad-avis. Det som er en god nyhet for noen, kan være en dårlig nyhet for andre…”

Sitat fra Formålet med Glabladet.

Jeg mener likevel at dette var en gladnyhet, med tanke på de som kom seg ut. Alle andre medier dekker det tragiske ved dette, og derfor ville jeg gjøre en forskjell. Det betyr selvsagt ikke at jeg ikke tenker på de 5 savnede og deres pårørende.

“…Glabladets tanker går til de pårørende til de savnede, samt andre berørte av hendelsen. Vi håper alle på det beste, og at de 5 savnede kommer til rette i god behold…”

Sitat fra denne artikkelen.

galfisk: Det jeg skrev om likposer var ikke et forsøk på spøking og fjasing, men et forsøk på å få frem et poeng; at det kunne gått langt verre.

Ole
27.03.08

Hva prøver du å oppnå her? Det er INGEN som har glede av dette. Å kalle en tragedie for en gladnyhet er i beste fall trangsynt, i verste fall viser det en grotesk mangel på empati og virkelighetsforståelse.

Sitat Rocky:

“The world ain’t all sunshine and rainbows. It’s a very mean and nasty place.”

Det de pårørende har bruk for er helt sikkert ikke moralisering a la “det gjelder å se det positive i alt.” Enkelte ting er vonde og elendige, og det kommer veldig lite godt ut av at du prøver å gjøre dette mindre trist enn det er ved å si at det “kunne vært verre.”

Skjerpe seg nå!

28.03.08

Stå videre fram i manndom og villskap, Sindre! Imidlertid, du fokuserer nok på et element i media, som ikke lar seg endre. Det ligger bevisst politikk bak det å fore folket med triste, negative og skremmende “nyheter”. Det dreier seg om å skape utrygghet og angst blant folket, noe som er nødvendig for å skape en “Orwells verden”. Et faktum som synes å bekreftes av flere kommentarer til din vinkling av tragedien. Jeg ønsker deg “fair winds ‘n happy sailing.”

29.03.08

Nok en glimrende artikkel. All min kudos til denne. Du skriver om ting som er så riktig, så riktig, men det er nok kanskje ikke alle som er moden for det.

Det er klart at du skriver om dette med en uventet vinkling, og det skjer mens ulykken pågår som verst. Da må du nok tåle litt pepper, selv om jeg står 100% bak dine meninger. Det tror jeg forøvrig svært mange andre gjør også.

Din artikkel er ingen hån eller ufarliggjøring eller noe sånt av den ulykken som rammet i Ålesund. Den er en hyllest til de som faktisk overlevde ulykken.

22 ble skadet, 5 er savnet. Det kunne vært 27 savnet og potensielt døde. Det er en positiv ting at 22 faktisk kom fra det relativt velberget.

[...] for Glabladet før jeg startet. Derav navnet. Ettersom mine positive vinklinger av henholdsvis husraset i Ålesund og overgriperen Josef Fritzl skapte blest uten sidestykke, valgte jeg derimot å ligge litt lavt i [...]

Øyvind
12.03.10

Veldig enig her…

Baneheiasaken i kristiansand er jo et annet eksempel på noe som gikk strålende, i og med at kun 2 småjenter ble drept, mens resten av byens befolkning på 80.000, minst halvparten av dem kvinner, og sikkert en femtedel av disse under 16 år, tross alt slapp unna med både liv og jomfruhinne i behold…

Nei, det blir ikke alltid riktig å skulle sette en positiv sving på sakene…

Jeg er enig i at dette ikke skal kalles noen katastofe, om man sammenligner det med de nylige jordskjelvene i mellom- og sør-amerika, men det skal definitivt ikke kalles noen lykke!

Det er naturligvis en tragedie, og det skal vises respekt for de som mistet livet. Det er likevel veldig behov for at aviser slutter å overdramatisere alt mulig, så jeg applauderer deg for forsøket… selv Bjørndalen skyter feil innimellom… til og med når det gjelder som mest…

LEGG IGJEN DIN KOMMENTAR HER:
Advarsel: Upassende kommentarer risikerer å slettes uten forvarsel.

Donér | F.A.Q. | Kontakt | Annonsere? | Abonner på RSS |
Alt innhold er beskyttet av Åndsverkloven © 2008-2010 www.Glabladet.no | Privacy Policy
Gratis bloggekurs! Lær:

- Få en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!

Abonner på Glabladet:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

...eller, abonner via Epost:

Siste fra Twitter


  Bli tilhenger på Facebook

  Månedens lesere

  Siste kommentarer

  • Sindre: That’s more like it! Takk, Christian, SÅNNE tilbakemeldinger setter jeg pris på! ;)
  • Christian: Denne guiden som Sindre har skrevet er meget godt forklart og jeg hadde ikke klart det uten...
  • Sindre: Thank you, Lene! Ser ut til at mai blir en ganske bra måned også. ;)
  • Lene Johannesen: Gratulerer så mye! Keep up the good work ;)
  • Sindre: Hei “Casey”. Fint dekknavn, Joakim Knudsen. Takk for sist, forresten. Når du...
  • Casey: Denne forklaringen var unødvendig komplisert, Sindre.  Sponsorer

  Bokkilden
  CDON

  Haugen Bok


  iTunes
  Kondomeriet

  Leger uten grenser

  Liverpool FC Card


  One.com  Spreadshirt
  Star Tour
  Unicef-fastgiver

  Sponsorer

  Poll:

  Hva mener du?

  Se resultater

  Loading ... Loading ...