Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Trenger vi nyheter?

Skrevet av Sindre | 10. mars, 2008

Helt seriøst… Hvorfor er vi nordmenn så utrolig opptatt av nyheter? Jeg mener, ting skjer i verden hver dag uansett. Hvorfor skal vi absolutt bry oss om ting vi faktisk egentlig ikke har noe med å gjøre? Hva så om det skjer noe i Midtøsten? Hva så om Jens Stoltenberg har kommet med enda en uttalelse? (Ikke få meg til å begynne om politikk, forresten.)

Hvorfor ser du egentlig på nyheter? Hva har du tenkt å gjøre med det som skjer i verden? Mest sannsynlig ingenting. Er nyheter blitt en slags underholdning for deg? Du bare få det med deg til ethvert klokkeslett? Men hva er egentlig vitsen? I morgen husker du ikke gårsdagens nyheter uansett. Om et år har du for lengst glemt hva som skjedde i dag.

Så hvorfor sløse bort tid på å få det med seg?

Som jeg tidligere har nevnt, så ville jeg i utgangspunktet jobbe innen media. Men det var før jeg visste bedre. Nå er jeg bare glad for at jeg slipper å jobbe innen media. Journalister gjør alt de kan for å få det de mener er en «god sak». De tror de kan gjøre som de vil. De spør og graver «på vegne av folket». Det er den unnskyldningen som får de til å fortsette i samme stil gang på gang. De oppfører seg som drittunger fordi de er på oppdrag for deg! Fordi du absolutt vil vite hva som skjer. Og fordi de vet at jo flere personer de overkjører med håpløse spørsmål, og jo verre og mer sjokkerende nyheten er, jo fetere lønnsslipp får de.

Jeg husker en episode for noen år siden der Carl I. Hagen forsvant fra et debattprogram i irritasjon over å bare ha blitt avbrutt av programlederen hele tiden. Jeg skjønner mannen godt, jeg! Noen mediafolk eier bare ikke respekt.

Et av de aller verste eksemplene jeg vet om, er TV2 hjelper deg. De fremstiller samtlige saker som om de bare skulle hatt én side. Selv om det riktignok kan virke ganske åpenbart noen ganger, at forbrukeren har rett, så er det faktisk sånn at en sak har to sider. Og når da TV2 kommer og overlemper en stakkars «syndebukk» med kamera, lydmann, misfornøyd kunde og en rappkjeftet reporter, ja da skjønner jeg GODT at han som skal svare for seg blir satt ut. De presser jo frem et verst mulig bilde av vedkommende. Selv i saker hvor forbrukeren åpenbart har retten på sin side, så er vi bare mennesker alle sammen, og alle mennesker kan gjøre feil! Det virker det som om TV2 hjelper deg har glemt.

Pressen her til lands fremstiller alt så utrolig alvorlig og negativt. Man skulle jo tro at verden var et forferdelig sted med bare død og fordervelse. Hvorfor tillater du deg selv å la noen andre (som tilfeldigvis er eksperter i å grave frem dårlige nyheter) bestemme over 20-30 minutter av dagen din? Ikke bare bestemmer de hva du skal se, men de gir deg et inntrykk av at det har vært nok en forferdelig dag i verden siden sist. Dette får deg til å tenke: «Huff og huff… Så mye galskap det er i verden…» Ja, så klart det er galskap i verden. Men det er også godhet i verden. Gode, positive ting skjer hver eneste dag. Men det får du aldri høre om, med mindre TV2 har et par ekstra minutter på slutten av hver sending. Det er jo klart at positive nyheter aldri hadde vært like underholdende/spennende som negative, fryktbaserte nyheter.

Har du noengang vært bekymret for fugleinfluensa? Global oppvarming? Terrorisme? Don’t be! Det er seriøst bare media sin skyld at du er bekymret! Tenk på det! De blåser alltid ting opp til å få det til å høres mest mulig forferdelig ut. Du trenger ikke bekymre deg for å gå glipp av alvorlige ting. Den dagen det virkelig skulle være fare på ferde, da er jeg sikker på du hadde blitt oppdatert av omverdenen uansett. Så lenge resten av verden går rundt som hjernevaskede nyhets-zombier, så kan du egentlig bare finne en hengekøye, en drink og et langt, hjemmelaget sugerør, og slappe av.

Dette var noe av utgangspunktet for at siden du leser dette på heter Glabladet. Det var ment fra starten av at dette skulle være et motstykke til den typiske, norske pressen. Du har mitt ord på at du skal slippe å gå bekymret og redd ut herfra. Mitt formål er å gjøre deg mer bevisst på nettopp sånne ting som det jeg har skrevet om i denne artikkelen.

Det dør over 1 million mennesker på denne planeten hver eneste uke. Et jordskjelv som dreper et 4-sifret antall mennesker er faktisk ubetydelig i den store sammenhengen. World Trade Center-tragedien blir også barnemat i forhold. Det er et trist faktum at mennesker dør brått og uventet, på grunn av uforutsette hendelser, men det er sånt som skjer!

At du sitter godt plantet hjemme i sofakroken og tenker: «Uff, så trist», bidrar ikke til at det ikke skjer igjen!

Let’s face it. Du hadde glemt den dødsulykken på E39 i forrige uke nå, uansett.

20 minutter med nyheter om dagen tilsvarer 122 timer i året! Over en 40 års-periode, har du da kastet bort 4880 timer av ditt liv på nyheter! Det er verdifull tid du kunne brukt på mye annet, det. I stedet har det fått deg til å bli et mer bekymret og vettskremt menneske.

Ta et oppgjør med nyhetene nå. Kutt dem ut. Bruk tiden din på noe helt annet. Se en god film. Start din egen business. Ta deg en ferie. Gå deg en tur. Lev et bekymringsløst liv og fokuser heller på alt det positive livet har å by på.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 10. mars 2008 klokken 14:17 i kategoriene: Bevissthet, Selvutvikling, Verden & Samfunn,

LESERNE MENER:
20 kommentarer så langt

1. bjorn
10.03.08

Veldig enig :-)

Skrev faktisk en lignende sak på root.no for en stund tilbake her:
Hva er poenget med å se på nyhetene?

2. Bårds
11.03.08

Enig !
Nyhetene er altfor ensidig presentert. Det er så synd at det er så mange som vil høre på all elendigheten. Tenk på alle de kraftig media vi har for å skape en bedre verden, hvis det kunne fokusere mer på det som er bra.
All form for propaganda basert på frykt, skyld og skam gjør bare ting verrre. Vis folk skjønnheten, la de føle nærheten, la de erfare hva som er verdt å kjempe for, i stedet for å proppe folk fulle i horrorbilder av den verden vi IKKE vil ha.

3. Adrian
11.03.08

Før var eg en nyhetszombie, som måtte få me meg alt av nyheter, og helst økonominyheter. Men nå har eg så mye annet å gjøre, f.eks å lese på gladbladet, at eg ikkje har tid til å se på nyheter eller TV lengre.

11.03.08

Jeg leser eiendomsnyheter fordi eiendomsmarkedet interesserer meg. Jeg liker å vite hvor ting går og når det lønner seg å investere i ting! Jeg følger også med fordi jeg er interessert i aksjetrading! Nyheter kan være flott av mange grunner. Til og med som underholdning. Hvorfor er det så mye bedre å bruke tiden sin på å se film (for at du skulle få en affiliatelenke?), fremfor å lese nyheter? Jeg vil nå påstå film er langt mer bortkastet, så fremt det ikke er en god dokumentar.

5. Sindre
11.03.08

@ Kenneth: Fordi en film som affiliatelinken reklamerte for, kan bidra til å ta hjernen bort fra virkeligheten og all elendigheten man får servert i nyhetene. I tillegg kan en film åpne for kreative tanker og idéer. Hvis du er ute etter underholdning, så ville jeg heller ha sett en film, lest en bok, eller spilt et spill, enn å sett nyheter om hvor mange fler mennesker som er drept og har det vondt siden i går.

6. Frank
11.03.08

«Hva så om det skjer noe i Midtøsten? Hva så om Jens Stoltenberg har kommet med enda en uttalelse?» Er dette faktisk en seriøs uttalelse?!

Selvfølgelig er dette viktig!
A: Krigen i midtøsten påvirker oss i den grad av at vi faktisk er i krig! (For amerikanerenes usaklige grådighet desverre)
B: Jens Stoltenberg sine uttalelser er viktige i den grad at han faktisk er talsmann, frontfigur og represenant for hva vi Norge står for og har valgt.

Hvis man ikke bryr seg nyheter( eller politikk for den saks skyld) Hvordan skal man da ha noe saklig og konstruktivt å komme med i f.eks en presentasjon eller en diskusjon som er oppi dagen?! Nyheter reflekterer faktisk den verden vi lever i. Er man kritisk filtrerer man ut det der hold i og ikke, så dermed er ikke medias forvrengning en sak lenger. Når det kommer til politikk er det muligheten vi har som enkeltindivider å påvirke verden. Det er VI som har valgt Jens Stoltenberg som statsminister! Og han er på mange måter Norges ansikt utad i verden bestående litt av meg, litt av deg.. Det å gjøre seg opp meninger kan via initiativer ha meget sterke krefter, og det er det som drar verden i dag..
Hvis man ikke stemmer har man egentlig ingen rett til å klage, og følger man ikke med på hva som hender har man ikke noe grunnlag for å stemme igjen. Dette går i en ond sirkel, som ofte ender i et sporadisk veivalg i livet. Uten struktur, uten fotfeste, uten disiplin..

Så hvorfor skal man bry seg, når man heller kan kaste vekk tiden sin på hjernedød underholdning..

7. Sindre
11.03.08

@ Frank: Les Bårds sin kommentar. Poenget er at det skjer så utrolig mye mer i vår store verden, enn det lille som presenteres i nyhetene. Dessuten lever og ånder nyhetene for frykt, skrekk og gru. Hvem har bestemt at akkurat de nyhetene vi faktisk får se er de viktigste?

Når det gjelder de diskusjonene du refererer til, så er ikke det noe problem for meg. Sånn som jeg ser det, er diskusjoner av nyheter/politikk bortkastet tid.

11.03.08

Er du virkelig så virkelighetsfjern at du vil påstå det er bedre anvendt tid å spille et spill eller se en film, enn det er å holde seg oppdatert i nyhetsbildet?

Nyhetene er viktige. Jeg blir oppgitt over hvor lite forståelse enkelte mennesker har. Selvfølgelig kan dem ikke sende nyheter fra alt som skjer i verden på en gang. Vi vet allerede gått at det er barn som sulter i afrika, så det er ikke nødvendig at dem bruker nyhetssendingene på å fortelle oss om det hver dag. Det vi derimot ikke vet er at det kanskje ble sluppet en bombe et eller annet sted i dag. Du driter kanskje totalt i det og synes det er både kjedelig og en ensidig sak, men du skulle bare visst hvor mange tusen mennesker som synes det er viktig at dem får vite akkurat dette. Aksjemeglere vil gjøre levebrød av det, noen hadde kanskje planlagt en reise dit, kanskje noen har en sønn eller datter på ferie der, kanskje noen til og med kommer fra det stedet bomben ble sluppet! Og for de gangene dem sender ubrukelige nyheter om at mette marit har spist vafler fra jotunheimen er det rett og slett fordi ingenting annet har skjedd og dem må ha noe å fylle opp programmet sitt med – nesten samme hva det er.

Bård høres mest ut som en gladkristen tulling.

9. Michael
12.03.08

Det er fordi at vi ikke skal bli helt hillbillys! Må følge med litt :/

10. Bårds
12.03.08

Kenneth:
Er du virkelig så virkelighetsfjern at du tror på alt det du hører på nyhetene? Hva vet du om sannhetsgehalten i det som presenteres? Og hva gjør du med den informasjonen som er så ensidig negativt ladet, annet enn å bli middel til å spre frykt og pessimisme?

Vi trenger ikke mer negativ indoktrinering. Nyheter skal selges. Det er markedskrefter som styrer hva som velges ut. Dessverre selger tragedier, frykt og elendighet best. Det er mange som ønsker å være første ute, og det er de som skriker høyest som vinner. Det resulterer sjeldent i noe objektiv presentasjon av fakta. Det er ikke sikkert det er mye fakta igjen, heller. Den tabloide verden lyver.

Men det påvirker oss. Nå trenger vi ikke mer negativ indoktrinering. Det gjør oss mindre og tafatte. Vi trenger ikke betale for det. Vi trenger å vite at alt det vi gjør og tenker, før eller senere faller tilbake på oss selv. Når alle skjønner hvor lite som skal til for å sette igang en helt ny positiv utvikling, er det ingen som kommer til å frykte noe.

Da er vi kommet til sakens kjerne. Det du kan gjøre selv. Din egen påvirkningskraft på eget og andres liv. Du trenger ikke la aksjemeglere og nyhetsbyråer styre livet ditt. Kanskje flere av oss burde ha dratt til Jotunheimen og spist vafler. Kanskje det gjorde at du kom på noe genialt du kunne bruke tiden til. Du har frihet til å lage nyhetene selv. Det er et godt liv.

Gladkristen tulling ? Nei, jeg har da kommet lenger enn det. Jeg vet det virker.

14.03.08

Det er forsåvidt ingen vits å diskutere dette videre. Dere mener det er bortkastet tid å se på nyheter, jeg mener det ikke er det. Flott, da er vi enige om at vi er uenige.

12. Mars
21.05.08

Har lest kjapt gjennom dette og må si meg enig i at det er mye nyheter man ikke trenger. Selv har jeg nesten begynt en boikott av nyheter- jeg orker ikke høre mer om all elendigheten. Ikke fordi jeg ikke takler å høre om noe negativt, men fordi jeg har merket at det endrer mitt syn på verden. Jeg får ikke akkurat tillit til at verden er et godt sted når det ensidig er det negative som taes opp i nyhetene. Hadde det enda bare vært noe balansert- at man så at det skjer gode ting der ute også. For det gjør det, men det selger ikke og skrives derfor ikke om. Så man påvirkes negativt av nyheter. Hvorfor ikke mere nyheter alla Norge Rundt? Der får man virkelig se hva som rører seg i Norges land og man får tillit og tenker at «Å, så godt å se det er normale folk der ute» Man blir glad og man får tillit. Naboen blir ikke så skremmende lenger. Mens med det som preger nyhetsbildet idag er med på å øke nettopp frykten for hverandre. Fortsetter det er vi på vei til et samfunn alla USA der tillit mellom mennesker er liten. Slik vil ikke jeg ha det- jeg vil tro på det gode og ha tillit til andre. Derfor er glanyheter uhyre viktig i dagens mediabilde. Vi må veie opp for skrekkbildene som både gjør oss lei oss og tar fra oss tilliten til verden/landet/byen/stedet/naboen/familien.

13. Sindre
22.05.08

Det er faktisk et godt poeng! Kudos til Norge Rundt for å finne mer «normale» saker og mennesker å presentere i media. Det er lenge siden jeg har sett på Norge Rundt nå, men fikk plutselig lyst til å se det igjen! ;) *Huske på fredag*

14. Erik
22.05.08

Ser et problem i media og nyheter at saker blir presentert uten å bli omdiskutert.

Blogget med en person som ikke syntes at Norges massemedia var noe ille og hverken promoterte fremmedfrykt eller menneskehat. Sant nok, avisene holder sin subjektive mening som regel, bare presenterer en sak. Problemet ligger her i at det er opp til mottakeren, altså leseren, å tolke hendelsen.

Dette resulterer i at mottakeren lar følelsene, slik som sympati for offerene, bli omgjort til hat for syndebukkene. Media presenterer ikke refleksjon og forståelse for tragedie. Dette kunne vært gjort anderledes ved at man satt en eller flere lærde personer til å føre diskusjonen videre rundt hendelsene.

Media har ikke bare skapt fremmedfrykt for midtøsten, vi har også nå gått hardt utover USA og rakket ned på dem for det det er verdt. De har rett og slett rakket ned på alle land i verden, ikke minst Norge. Dette skaper landegrenser og murer og tilbyr ikke noen fremmedforståelse.

15. B.
19.06.08

som sagt tidligere så har jeg akkurat kommet over denne geniale siden din og går gjennom tidligere saker. dette må jeg bare kommentere.
det er sant det du sier at nyhetene bl.a. på tv2 og vg for den saks skyld er preget av mye negativt og unødvending. men dette gjelder lagt ifra alle medier. for ikke å glemme at mye som skjer rundt omkvirng i verden har en direkte og indirekte virkning på hva som skjer her i norge og i folks personlige liv. alt fra krig og samfunnsmessige ting.
grunnen til at jeg ser og leser nyhetene er for å skaffe meg mest mulig aspekter slik at jeg kan skaffe meg min egen mening om ting for å forbedre min kunnskap om hvordan jeg skal leve mitt eget liv. det trur jeg ingen tar skade av.

[...] Problemet mitt er at det er ingenting stabilt med min soverytme. Så det å skulle legge seg, samt klare å sove, til faste tider, blir ikke nødvendigvis lett. Jeg har bestemt meg for at mine sovetider skal være: 01, 05, 09, 13, 17 og 21. Oh yeah. Disse tidene kom jeg frem til fordi de krasjer minst med eventuelle programmer på TV jeg må få med meg. Det at jeg nå er sikret å gå glipp av TV2-nyhetene kl. 21, passer meg egentlig utmerket. [...]

[...] Trenger vi nyheter? [...]

18. Glimte
10.12.09

Nyheter er bortkastet tid! :) Nyheter har gjort en god jobb i å få meg til å miste troen på det gode mennesket generelt. Men glabladet derimot har gitt meg håp, et nytt pågangsmot til å bli et bedre menneske. Kongeblogg, har hjulpet meg jennom mange tunge tider. Lenge Leve Glabladet :) :)

[...] Det du fokuserer på vedvarer og utvides. Sånn er det bare. Hvis du ønsker å fokusere på utvidelse av lidelser, værsågod. Ingen kan stoppe deg. Det er mange som finner dette interessant nok til å dedikere store deler av sitt liv til det. På samme måte som at enkelte syns det er helt uforståelig at jeg ikke følger med på nyheter og ignorerer lidelser, syns jeg det er ubegripelig at så mange er i stand til å ignorere trance. [...]

[...] Få alltid din daglige dose depressive nyheter. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere