Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Kvantemekanikk

Skrevet av Sindre | 19. mai, 2008

Vi fortsetter med gjestebloggingen fra vår nye venn Erik, som i dette innlegget har skrevet et vedlegg til sitt forrige innlegg; Mekanisme.

Kvantemekanikk

Jeg kan veldig lite om dette temaet, bare tittelen får meg til å ikke ville vite mer om dette fordi det høres så nerdete ut. Men jeg er nok ganske nerd fra før. Dette innlegget er ment som et vedlegg til innlegget om mekanisme. Grunnen til at jeg skriver om dette, er rett og slett fordi jeg måtte åpne livssynet mitt fra å være rent deterministisk. Dvs. at alle hendelser skjer som et resultat av en eller flere andre hendelser. Så ble jeg fortalt av noen venner av meg om et laboratorium hvor man forsket på elektroner som man sendte opp i fart og gjennom en port og inn i en vegg.

Det som ble oppdaget var at hvis man observerte et elektron i det elektronet passerte porten, så traff elektronene et av to punkter på veggen. Men hvis de ikke observerte elektronet, traff elektronene etter et interferensmønster på veggen, etter en normalfordeling. Dette beviser kanskje at ikke alle faktorer kan måles og bestemmes, og at vi kanskje ikke kan ha noen garanti for å kunne forutsi kausalitet.

Hvorfor har jeg ikke inkludert dette i innlegget om mekanisme? Hendelser med tilfeldige utfall er ikke relativt for et mekanistisk verdenssyn. Det er ikke det samme som viljestyrte hendelser. Men det sier noe om hvorvidt alt, eller noe, er tilfeldig, eller om ingenting er det.

Er alt styrt av kausalitet i et kjempestort kaos, eller eksisterer det tilfeldige hendelser som preger våre liv og universets hendelser?

Noen som vet mer enn meg om dette enn meg? Jeg synes det er ganske interessant, men har ikke hatt tid til å sette meg inn i det. Kanskje jeg kan høre om en venn av meg som kan mer om dette, om han kan skrive litt mer utfyllende, eller komme med relevante artikler om dette interesserer noen.

Andre innlegg i Eriks miniserie på Glabladet:


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 19. mai 2008 klokken 19:32 i kategoriene: Verden & Samfunn, Vitenskap,

LESERNE MENER:
3 kommentarer så langt

1. Sindre
19.05.08

Siden jeg ikke er forfatter av dette innlegget, tenkte jeg at jeg kunne legge igjen en kommentar. ;) Jeg syns det hadde vært interessant å lese mer om dette, så jeg oppfordrer deg gjerne til å spørre han vennen din om han vil skrive en artikkel. Jeg har selv skrevet om vitenskap og kvantefysikk i Law of Attraction-serien min. Jeg kan også anbefale en veldig interessant film om temaet: What The Bleep Do We Know.

2. Erik
21.05.08

Hvis vi observerer et elektron som blir kjørt gjennom en port, så får man samme utfall hver gang elektronet treffer en vegg. Men hvis man ikke observerer elektronet, så blir utfallet anderledes hver gang. Utfallet er altså påvirket av hvorvidt man observerer det eller ikke. Dvs. man kan ha tilfeldige utfall uavhengig av observasjon. Teorien spinner så videre at ved hver tilfeldige hendelse, så spaltes universet i et antall paralelle univers. Vet ikke så mye om det, men kanskje denne kan hjelpe

Forklart Mario style

Skal sies at dette ikke har noen innvirkning på fri vilje, ettersom ikke alle hendelser kan ha tilfeldige utfall, og vi vil iallefall ikke kunne kontrollere disse med «tankekraft». Mener jeg :)

08.12.08

Kvantemekanikk/fysikk er et uhyre spennede tema som man kan bli gal av . Det er fascinerende å se at den alternative verden og den realfaglige verden møtes. Da jeg hadde matematikk på videregående kom jeg til det punkt at det faktisk skal være mulig å beregne matematisk hvor et legme befinner seg i i fremtiden. Bare man har de faktorene som trengs. ALT kan forutsis ved hjelp av matte. Vi er bare ikke der ennå.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere