Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Økonomiske begrensningstanker

Skrevet av Sindre | 29. mai, 2008

Begrensningstanker er noe de fleste har i større eller mindre grad. Når noen har drømmer, men aldri ser ut til å handle i tråd med dem, skyldes det som regel en begrensningstanke. På slutten av forrige artikkel, Hvordan oppnå større og større suksess, nevnte jeg at det ofte er sånn at de rike faktisk blir rikere. Og grunnen til at folk flest ikke er rik, skyldes i all hovedsak én enkel ting: Våre begrensningstanker.

Begrensningstankene kan være så mangt. Noen har kanskje en negativ følelse knyttet til det å ha mer penger enn man trenger for å overleve. Mens andre har negative følelser knyttet til hele ordet «rik». Man forbinder det kanskje med grådighet, egoisme, korrupsjon og annen ondskap. Noen derimot, har kanskje bare så dårlig selvtillit at de tror de ikke fortjener ekstra penger, og er dermed blind for økonomiske muligheter.

Så hva er egentlig sant og galt når det gjelder penger? Er det nok til alle? Hvis alle plutselig ble rik, ville det vært mer penger igjen? Må man ikke jobbe hardt for å få penger?

Jeg skal ikke svare på disse spørsmålene. Jeg oppfordrer deg heller til å finne ut svaret for deg selv. Men innse at dersom du tror på disse påstandene, så har du begrensningstanker. Det vil alltid gjøre det vanskeligere for deg å oppnå økonomisk uavhengighet dersom du har disse tankene. Man ser gjerne eksempler overalt i samfunnet på at folk som har opparbeidet seg store formuer, som regel har måttet jobbe hardt og lenge for å klare det. Dermed kan tanken på å klare det samme bli veldig overveldende og uoppnåelig.

For noen kommer dette ned til sunn fornuft. «Selvsagt må man jobbe hardt for å bli rik». Javel, sunn fornuft eller ei, du har fortsatt en begrensningstanke. Selv har jeg kommet over dette stadiet, og innsett at det kan være relativt lett å tjene masse penger. Det tok litt tid for meg å innse dette og skjønne forskjellige metoder, men jeg er faktisk overbevist om at dette er fullt mulig. Ikke at det er noe galt med hardt arbeid, men man risikerer fort å miste mange «lette» muligheter til å tjene penger, dersom man innbiller seg at man er nødt til å jobbe hardt for hver krone.

Utfordringen er å finne måter å spre verdien sin på. I stedet for å tro at man må jobbe hardere og lenger for å tjene mer, finn heller nye måter å tjene mer ved å jobbe mindre. Dette høres jo nærmest urettferdig enkelt ut, men det går faktisk an.

La oss si du kan mye om et tema. La oss si du bestemmer deg for å opprette en coachingvirksomhet, hvor du lærer andre å bli like flinke som deg. Ja, du vil ha mulighet til å hjelpe en god del mennesker, og du vil kunne ta ganske godt betalt for det. Men ville det ikke vært mye enklere å skrive alt du visste i en bok, og selge den til potensielt mange millioner flere mennesker? Du hadde sluppet å gjenta deg selv på kurs etter kurs. Du hadde fått bedre tid. Og du hadde tjent mye mer!

Trodde du at du var nødt til å bytte tiden din mot penger? Ikke nødvendigvis. Har du en bok som selger, så har du en passiv inntekt. Har du en populær hjemmeside, har du en potensiell passiv inntekt. Det er mange måter å tjene passive penger på, som folk flest ikke er klar over. Likevel finnes det en rekke eksempler på nordmenn som tjener passive penger. Men ingen snakker høyt om det. Ta f.eks. alle norske forfattere og musikere. Produktene deres blir solgt mens de selv kan ligge på en strand i Gran Canaria og nyte det gode liv.

Jeg syns det er merkelig at man ikke blir bedre opplyst om disse mulighetene. I Norge er kanskje arbeidsmoralen ganske stor, men selv passer jeg ikke inn i 9-16-mønsteret. Hvorfor kunne ingen fortalt meg om disse andre mulighetene tidligere? Hvorfor har jeg trodd i mesteparten av mitt liv at jeg var nødt til å gjøre som mine foreldre; nemlig forsøple livets beste år i en hjernedød A4-jobb? Disse spørsmålene forklarer hvorfor jeg gjør det jeg gjør i disse artiklene. For at du skal slippe å leve et liv uvitende om at det finnes andre, og potensielt bedre muligheter.

Jeg tilbyr masse gratis innhold, sånn at flest mulig mennesker kan dra nytte av det. Men jeg passer på å være rettferdig mot meg selv. Jeg vil at arbeidet mitt skal være vinn-vinn. Du vinner. Jeg vinner. Jeg har rett og slett funnet en måte å bidra til andre samtidig som jeg bidrar til meg selv.

Enkelte har påpekt at jeg har veldig mange annonser på denne siden. Som om jeg liksom ikke skulle vite det. Jeg er jo den som har plassert dem der! Og jeg har dem der for en grunn: Folk fortsetter å klikke på dem. Disse annonsene betaler lønnen min. Foreløpig har den månedlige veksten bare gått oppover, og da ser jeg selvsagt ingen grunn til å fjerne dem. Jeg er i stand til å levere masse gratis innhold fordi jeg ikke trenger å bekymre meg for andre måter å tjene penger på. Dermed er jeg lettere i stand til å fokusere på økt verdiskapning.

Hvis jeg fortsatt hadde vært full av begrensningstanker om hvorvidt det er muligheter for å tjene gode penger på å blogge, ville jeg overhodet tatt meg bryet å snuse på denne muligheten? Neppe. Det krevdes at jeg lærte meg litt tips og triks om nøyaktig hvordan dette var mulig. Jeg vil tro at alle som leser på Glabladet får et greit innblikk i hvordan man kan gå frem dersom man vil tjene penger på å blogge. Nå skal jeg ikke få det til å høres ut som at det er «enkelt» å tjene nok penger til å leve av å blogge. Det kreves at du leverer et godt innhold som genererer en stadig økende trafikk. Det er her den største utfordringen ligger. Når du vet hvordan du kan tjene en passiv inntekt på internett, og samtidig leverer kvalitetsinnhold, går maskinen av seg selv. Dette er lettjente penger i den forstand at du slipper å alltid jobbe idet pengene tjenes, men som sagt: Bak disse lettjente kronene vil det kreves at du leverer bra innhold. Din kunnskap innenfor et felt kan være gull verdt. Men ikke hopp like blindt og ubeskyttet ut i det som jeg gjorde. Behold i det minste jobben din en stund til. ;)

Så jeg har ingen problemer med at enkelte plages av annonsene her på siden. På denne måten kan jeg være en av de ytterst få aktører som faktisk leverer gratis innhold. Og jeg liker virkelig å hjelpe andre gratis. Jeg får betalt, men ikke fra de som leser. Ikke direkte, men så absolutt indirekte. Sånnsett er dette en ganske unik måte å drive forretning på. Er du virkelig veldig plaget av annonsene på denne siden, er det ingenting som hindrer deg i å legge til siden i din RSS-leser. Da får du en 100% reklamefri tilgang til innholdet på Glabladet.

Les mer om RSS her.

For å komme der jeg er nå, måtte jeg følge intuisjonen min og skru av alle de fryktbaserte begrensningstankene som ville hindret meg i å nyte godt av disse mulighetene. For meg handler dette om å skape verdi for andre, og å motta en rettferdig kompensasjon for den verdien. Det er ikke grådighet. Ikke ondskap. Ikke bekymring for hva andre vil tenke.

Ta deg litt tid til å finne ut hva dine egne økonomiske begrensningstanker er. Hvilke tanker hindrer deg i å komme nærmere et liv i rikdom og overflod? Hva godt bidrar egentlig disse tankene med for deg? Hvis svaret er «trygghet», foreslår jeg at du leser Hva hvis-mentaliteten. Ta et bevisst blikk på dine egne eventuelle begrensningstanker og bestem deg for hvorvidt dette er tanker du ønsker å beholde.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på torsdag 29. mai 2008 klokken 2:41 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Business, Penger, Selvutvikling, Teknologi,

LESERNE MENER:
7 kommentarer så langt

29.05.08

Kjempe fint innlegg Sindre. Jeg syntes du blir flinkere til å skrive for hver eneste artikkel som blir publisert. Du skal ha kred for det!

Når det kommer til disse lettjente pengene mener jeg det er viktig å poengtere at i de aller fleste tilfeller ligger det faktisk veldig mye hardt arbeid bak det. I eksempelet ditt med musikere og forfattere feks. Det er svært få av Norges artister som klarer å leve på en passiv inntekt. I dag holder det ikke å gi ut et godt album. CD-salget har stupt de siste årene i tillegg til at platekjøperne er blitt veldig utålmodige. De forventer at artistene kontinuerlig skal gi ut gode album, og når disse albumene ikke kommer, mister de interessen. Alle drømmer vel også å skrive «Den perfekte boka» og leve av inntektene. Hvor lett er egentlig dette? Ikke lett i det hele tatt, og det ligger enormt med arbeid bak hver eneste side.

Ellers så liker jeg, som alle andre, tanken på å ha en passiv inntekt strømmende inn på konto hver eneste måned. Og blogging er sikkert en god start på dette. Fortsett med bloggingen Sindre, så skal du ikke se bort i fra at det kan bli din passive inntekt.

mvh, Lucas Locke

2. Sindre
29.05.08

Tusen takk for det, Lucas!

Det er nok riktig at det i de fleste tilfeller ligger mye hardt arbeid bak. Men når man har jobbet litt for å få ting til å gå av seg selv, vil den stadig økende inntekten ofte fremstå som «lettjente penger» – selv om det ikke nødvendigvis er det.

Du sier at det ikke er lett å skrive en bok som selger, og du sier også at svært få musikere kan leve av et album. Tja… Dette er påstander som kan ha rot i virkeligheten – men folk oppfatter virkeligheten forskjellig. Det som er, er at hvis folk tror det er så vanskelig å leve av å være forfatter eller musiker, så fungerer denne troen som en begrensningstanke i seg selv. Fordi man tror det er så vanskelig, hindrer man seg selv i å i det hele tatt forsøke.

Jeg tror hvis du spør 100 tilfeldige forfattere, som har hatt varierende suksess, om det er vanskelig å slå gjennom/gjøre det bra/leve av å være forfatter, så vil du få 100 forskjellige svar. Så det egentlige svaret er at det finnes ikke noen fasit.

29.05.08

Enig i det du skriver. Hvis man ikke har troen på den en gjør, så blir det veldig vanskelig å gjennomføre det. Men nå er ofte slik musikere og forfattere er musikere og forfattere på grunn av en brennende interesse av det de gjør, og ikke på grunn av pengene og den interessen vil selv overgå begrensningstankene. Tror jeg da.

29.05.08

Og ofte er det kanskje slik med noen bloggere også? At interessen rundt det å blogge er større enn interessen av å tjene penger. Slik burde det i hvertfall være…

5. Magnus
29.05.08

Enig med at det er viktig å holde mulighetene åpne og ikke la seg stoppe av all slags bekymringer og dårlig tro på seg selv. Likevel ligger det hardt arbeid bak det meste av det du beskriver som passiv inntekt. Har selv skrevet bok og har flere nettsider og blogger. Det har vært mye arbeid og elendig timelønn dersom man setter seg ned og regner på det. Jeg har ikke latt meg stoppe at av «det sikkert ikke går an å gjøre det jeg har lyst til», men jeg har heller ikke satt huset i pant eller familiens økomomi i fare for å prøve ut mine planer og drømmer.
Man må ta med i betraktningen at det finnes alt for mange som uredd har satset, men der resultatet har vært konkurs og økonomiske (og da gjerne også personlige) vansker for dem selv og evt. familien. Slik sett er Internett (nettsider/blogg) en fin arena for å prøve ut ideer og sitt eventuelle talent. Det er latterlig billig å komme i gang, og de faste kostnadene er minimale. Jobben på Internett kan man også gjøre i tillegg til – eller i kombinasjon – med fast jobb.

6. Sindre
29.05.08

@ Lucas: Ja, man bør ha en genuin interesse for det man driver med. Spesielt musikere. Forfattere tror jeg derimot ligger mer åpent for folk flest, som et alternativ som alltid ligger der, dersom de ønsker å spre kunnskapen sin lenger.

Først bør man finne ut hva man virkelig ønsker å gjøre, og bli krystallklar på dette. Deretter bør man sette i gang og gjøre nettopp dette. Og så lenge man er dedikert og gjør det man virkelig vil, vil penger og inntjening bli en naturlig konsekvens av det man driver med.

@ Magnus: Jeg skrev akkurat en ny artikkel om hardt arbeid nå.

[...] “Alle” sa alltid at jeg burde bli journalist eller noe som hadde med skriving å gjøre. Begrensningstanken min var at jeg trodde jeg måtte ta høyere utdanning for å kunne leve av å skrive. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere