Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

30 dagers utfordring – Oppsummering for dag 1-14

Skrevet av Sindre | 14. juni, 2008

De som husker at jeg skrev artikkelen 30 dager til suksess i slutten av forrige måned lurer kanskje på hvordan det har gått med min fremgang. Vel, nå er jeg bortimot halvveis gjennom 30 dagers utfordringen min, og kan røpe at resultatet har vært varierende.

Dette var utfordringen jeg ga meg selv:

Min utfordring disse 30 dagene, er å stå opp tidlig hver eneste dag. Også i helgene. Nærmere bestemt klokken 6! Og, ikke nok med det: Jeg skal vie en hel time til styrketrening like etter jeg står opp hver mandag, onsdag og fredag! Klarer jeg alt dette vil det virkelig være snakk om en stor forbedring i mitt liv. Når man har blogging som «yrke» skal det nemlig lite til før døgnet sklir helt ut. Faktisk har jeg hatt en uvane med å snu døgnet de siste 4-5 årene nå. Det er på tide å gjøre en innsats for å kvitte seg med denne uvanen en gang for alle.

Jepp, der ser dere et typisk eksempel på syke innfall man får som høres fornuftig ut der og da, men som man fort kan ende opp med å angre bittert på de dagene man ligger langstrakt ut i sengen, klokken begynner å pipe, og det siste man kunne tenkt seg i verden er å trene…!

En sann utfordring

Men, jeg har virkelig innrettet livet mitt etter disse nye forandringene. Treningen har gått veldig bra, men akkurat tidspunktet jeg har stått opp på har ikke alltid vært som planlagt. Hele den første uken klarte jeg å stå opp klokken 6. Men så begynte ting å skje.

Jeg hadde trodd at det å stå opp klokken 6 skulle øke produktiviteten min, fordi jeg fikk bedre tid enn før og var mer våken. Det jeg ofte gjorde før, var å bruke nettene til å være kreativ. En del av de artiklene du har lest på Glabladet kan med sikkerhet sies å ha blitt skrevet om nettene.

I stedet fant jeg ut, og noen av dere har kanskje også merket dette, at jeg faktisk ble mindre produktiv, og det i en så stor grad at det gikk direkte utover antall artikler jeg har postet på Glabladet. Den 12. juni hadde jeg bare postet 6 artikler i juni, mens på samme tidspunkt i april hadde jeg allerede postet 13 samme måned, altså over dobbelt så mange.

Nye erfaringer

I begynnelsen likte jeg godt den «ekstra tiden» det medførte å stå opp klokken 6, og jeg likte tanken på at jeg var såpass tidlig våken, og dermed hadde hele dagen til å skrive artikler. Det var også usedvanlig digg å være våken tidlig, fordi jeg følte at jeg fikk med meg hele dagen.

Men etter en uke begynte jeg intenst å savne det gamle livet. Jeg ville f.eks. kunne velge å se en film om kveldene, hvis jeg ønsket det. Men neida, i stedet måtte jeg legge meg. Ikke gøy! Jeg fikk også smake på hvordan Renate faktisk har det. Vanligvis har det vært hun som står opp først, og prøver å vekke meg hvis jeg har bedt om det. Vel, nå har jeg flere ganger fått i oppdrag å vekke henne om morgenen, noe som ikke alltid har vist seg å være lett. Så jeg skjønner hennes frustrasjon de gangene hun prøver å vekke meg, og jeg ikke reagerer. Men jeg kan risikere å bli direkte voldelig – Renate er heldigvis «bare vanskelig å vekke». Hun er forresten utrolig søt om morgenen! :)

Når det gjelder produktiviteten, så har den altså ikke fått seg et «boost», sånn som jeg håpet på. Faktisk har jeg opplevd det som vanskeligere å skrive artikler enn vanlig. Jeg liker jo å skrive artikler, men de siste 14 dagene har det vært frustrerende til tider, fordi jeg gjerne begynte på en artikkel, syntes den var crap, og slettet den. Dette tror jeg har sammenheng med at kroppen prøver å godta en ny døgnrytme, og trenger litt tid til å innrette seg.

Hver gang jeg får gjort noe virkelig bra, er det om natten. Sånn har det vært de siste årene. Selvsagt er jeg i stand til å prestere bra om dagen også, men da må alt ligge til rette for det. Om natten «krever» jeg mindre. Jeg tror dette har med å gjøre at om nettene sitter jeg alene på datarommet, i full visshet om at jeg ikke vil bli avbrutt. De fleste andre sover, så det vil ikke være noe særlig aktivitet i kommentarfeltet til Glabladet, eller andre steder på internett, og jeg klarer dermed å slappe av bedre.

Dette har vært tilfelle før Glabladet sin tid også. Mens jeg enda var aktiv musikkprodusent, lagde jeg mesteparten av all min musikk om natten. Noen ganger kunne jeg sitte til langt ut på morgenkvisten og jobbe med detaljene på en låt. Personlig syns jeg det var veldig verdt det å ofre både litt søvn og døgnrytme, hvis jeg til gjengjeld fikk gjort noe skikkelig bra. Men, jeg syns det er synd at jeg ikke kan snu dette til dagtid oftere. Og det var nettopp en av hovedgrunnene til at jeg prøvde meg på denne 30 dagers utfordringen.

Økt selvdisiplin

Jeg har ikke perfekt selvdisiplin, og kunne definitivt tenkt meg å øke denne. 30 dagers utfordringen var ment til å hjelpe meg med det. Vel, selv om jeg ikke har lyktes med å stå opp klokken 6 hver eneste dag den siste uken, så har jeg likevel stått opp mye tidligere enn før. Jeg kunne ofte sove til 11-12, men etter innføringen av utfordringen har jeg aldri stått opp senere enn 9. Og det er faktisk et resultat jeg kan leve med.

Halvveis ut i utfordringen sitter jeg altså igjen med følelser om at klokken 6 er for tidlig. Det kan definitivt gjøres når det trengs, men det kommer neppe til å bli et fast tidspunkt å stå opp på. Det er mer sannsynlig å satse på tidsrommet mellom 7-9 i første omgang. Men, så lenge jeg fortsatt har halvparten igjen av denne utfordringen vil jeg selvfølgelig prøve å fortsette å stå opp kl. 6. Det kan jo hende jeg sitter med et annet inntrykk i slutten av måneden?

Det å forandre noe som har vært et fast mønster så lenge, er ikke lett. Noen ganger begynte det bare å føles feil også. Motstridende tanker som at «Jeg er den jeg er, la meg fortsette sånn», begynte å komme oftere. Men samtidig visste jeg at det ville vært fornuftig å stå opp 6, og jeg har dessuten lovet både Renate og Glabladets lesere at jeg virkelig skulle prøve dette i en hel måned. Så selv om den siste uken har vært noe turbulent, kommer jeg til å fullføre utfordringen.

Jeg er altså bare halvveis i utfordringen nå, og det er ikke tilstrekkelig til å dra en konklusjon enda. I følge forskningen jeg refererte til i 30 dager til suksess, kreves det hele 30 dager før en ny vane faktisk er innført i et menneskes liv. Det er litt slitsomt å tenke på at jeg har over halvparten igjen enda, men hvem vet, det kan jo gå lettere med tiden? Jeg skal nå i hvert fall fortsette, og så tipper jeg at neste oppdatering i denne saken kommer 30. juni, dagen jeg er ferdig med den obligatoriske utfordringen.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 14. juni 2008 klokken 14:09 i kategoriene: Inspirasjon, Selvutvikling, Søvn,

LESERNE MENER:
9 kommentarer så langt

1. Mats
14.06.08

Godt jobbet Sindre, ikke lett å legge om livet så drastisk så fort. Har selv prøvd dette tidligere, det fungerte en god periode, men så kom samme tanker som du fikk, hvorfor gjøre dette, bedre slik som det var før osv…

Men mål skal settes, og justeres underveis ettersom man når og tester dem :) Lykke til videre med treningen!

2. squeeky
14.06.08

http://www.b-samfundet.dk

Det har visstnok også blitt startet en norsk «søsterogranisasjon» men jeg tror ikke denne har opprettet noen web-side enda;-)

3. Sindre
14.06.08

Hehe, DET likte jeg! Genialt.. Håper virkelig det opprettes i Norge også! :)

4. Lin
15.06.08

Du er som meg, du. Funker best på kvelden og de første timene av natten. Hjernen jobber best da, jeg er mer kreativ da og i det hele tatt.

En gang trodde jeg at nattevaktsjobbing derfor ville være midt i blinken for meg. Det var feil. Det er noe helt annet å ikke kunne legge seg når man føler for det. For det er jo tross alt deilig å krype i seng utover natta når man føler for det.

5. Sindre
15.06.08

Hehe, jeg hoppet også til samme konklusjon om nattevaktsjobbing for et par år siden. Det gikk heldigvis(?) ikke så langt at jeg fikk meg en nattevaktjobb, selv om erfaringen sikkert kunne vært kjekk å ha. Det er som du sier, kjipt å ikke kunne legge seg når man føler for det. Som jeg kommer til å gjøre om noen få strakser. Klokken er 1 om natten, og jeg skal helst opp om 5 timer! *Sukk*

6. Erik
15.06.08

For meg gikk det slik:

Første uken, stå opp og dra på joggetur gikk lett. Men så ble jeg ferdig med eksamensperioden. Det ble to eksamensfester to dager på rad. Så skulle jeg reise hjem med sent fly neste dag. Jeg prøvde å komme meg tilbake til å kunne stå opp tidlig, men det ble en del komplikasjoner. For det første så sliter jeg med gressallergi, noe som gjør meg ganske sliten, og serlig om morgenen. Men det ble liksom nytteløst å stå opp om morgenen, fordi det er ferie. Ingen av vennene mine, bortsett fra de som jobber, er våkne. Det er lite å ta seg til om morgenen, og det å prøve å legge seg tidlig når man er blant venner som kjører biologisk døgnrytme er ikke så lett.

Jeg måtte bare revurdere hele opplegget. Man må ikke glemme selve hensikten bak det man gjør, komme tidlig og opplagt igang med studiene. Men nå i ferien så vil jeg ikke få noe ut av å stå opp tidlig, det lager bare komplikasjoner.

Jeg har derimot lært at jeg kan klare å stå opp klokken 6 hvis jeg bare bestemmer meg for det, og at det er lettere å stå opp 6 enn rundt en time før forelesing. Så jeg skal heller satse på å ta opp dette igjen når jeg har behov for det, og det er gjennomførbart. :)

7. Erik
15.06.08

PS: Klokken er 4 om natten, jeg skal i såfall opp om to timer :P Best med en dram i timen pr time i drammen ^

15.06.08

Det å stå opp om morgenen er noe av det mest fornuftige som finnes, selv om det er hardt. Du får tid til å sitte og spise en god frokost i ro og mak, lest gjennom dagens første nyheter og jeg får som regel også skrevet en artikkel eller to hvis jeg står opp så tidlig som 0600. Og, alt dette har jeg stort sett gjort før kl.09.00!
Fortsett med ditt prosjekt – så skal du se det kommer noe godt ut av det!

[...] du leser dette innlegget anbefales det at du leser “30 dager til suksess” og “30 dagers utfordring – Oppsummering dag 1-14” hvis du ikke allerede har gjort det. Dette innlegget fortsetter der det forrige [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere