Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan en gründer får hjulene til å gå rundt

Skrevet av Sindre | 06. juni, 2008

Mange har i det siste spurt meg noe sånt som dette: «Sindre… du sa opp i jobben for å blogge. Hvordan får du egentlig hjulene til å gå rundt?!» Jeg syns det var et utfordrende spørsmål fordi jeg rett og slett ikke vet hva slags grunnlag spørsmålet blir stilt på. Det er et spørsmål som kan ha mange svar. Jeg kommer derfor til å skrive «svaret» på flere av de grunnlagene jeg regner med de som spør kan ha. Jeg vil tro at denne artikkelen vil være interessant for alle andre som tenker på å begynne for seg selv, og i den forbindelse ønsker økonomiske råd. Denne artikkelen tar for seg overgangsfasen man må gjennom fra man starter eget, til man begynner å tjene noe.

Vær forberedt på «fattigdom»

Beslutningen om å leve av å blogge er en gründerbeslutning. Ikke en hobbybeslutning. Jeg tror mange blir forvirret allerede her. Folk forbinder en blogg med noe hverdagslig og hobbyaktig. Folk flest blir derfor ganske overrasket når de leser innholdet på min blogg. Her finner man nettopp det som var idéen min fra starten: Lange, dype kvalitetsartikler fremfor innlegg som kun er interessant for venner og familie. Mine innlegg har en viss verdi for potensielt mange fler mennesker enn det en vanlig hobbyblogg kan ha. Jeg sier ikke at dette er unikt for min blogg – det finnes allerede flere andre blogger på det norske markedet som leverer artikler med god verdi, men idéen om å få en såpass populær blogg at det skal være mulig å leve av det, i Norge, er faktisk ganske unik. Det finnes andre som lever av å blogge, men de har som regel uforskammet mange nettsider, og det gidder jeg ikke. :P

Dermed har jeg vært gjennom mye av det samme som andre selvstendig næringsdrivende må gjennom når de starter opp. Bl.a. å oppleve at man ikke får (noe særlig) betalt. Men her vil jeg trekke frem at jeg har hatt en fordel i forhold til de som starter for seg selv på mer tradisjonelle måter. Jeg har ikke måttet ta opp noe lån, og jeg har aldri vært i minus. Å starte for seg selv med en nettside er noe man kan gjøre for lommeveksel. Og muligheten til å leve av en side så snart den blir populær nok er faktisk ganske stor. Men som med alt annet, kreves det tid og hardt arbeid.

Mange har pekt på at Norge er et lite land og at sjansen for å slå gjennom her er langt mindre enn dersom jeg hadde startet en engelskspråklig blogg. Dette er ikke noe annet enn en begrensningstanke. Sjansen for å slå gjennom i Norge er akkurat like stor som i et hvilket som helst annet land. Faktisk er Norge så lite at det nesten er skammelig lett å bli «kjent». Sånnsett er dette en fordel. Når jeg besøker engelskspråklige blogger og forum, ser jeg fort at det er uendelig mange flere om plassen, og at de aller fleste sliter med å komme seg opp og frem, fordi bloggmarkedet allerede regjeres av et titalls suksessfulle bloggere, som er de bloggerne «alle» ser opp til, og dermed besøker. De allerede populære bloggerne blir bare mer og mer populær, og det blir enklere og enklere etterhvert som de holder det gående. Jeg vet at dette vil skje meg over tid også, noe som kan forklare hvorfor jeg gjør noe så tilsynelatende crazy og ambisiøst som å si opp en «trygg jobb» til fordel for å blogge. Som bringer oss inn på neste punkt:

Ha sparepenger/snill samboer/bo hjemme (hos foreldrene)

Før jeg går inn på dette avsnittet, vil jeg presisere at jeg ikke oppfordrer andre til å gjøre det samme som meg. Jeg regner med at enhver som leser dette har selvinnsikt nok til å vite om noe tilsvarende vil passe for vedkommende eller ei. Jeg forteller ganske enkelt om mine egne opplevelser og erfaringer her, og oppfordrer ikke andre til å gjøre det samme.

Ja. Det du har hørt er sant. Jeg flyttet til Drammen for å bo sammen med kjæresten, og den eneste betingelsen hun stilte til meg var at jeg fikk meg en jobb først. Så jeg søkte, fikk omsider napp, tok toget fra Bergen for å gå på intervju (2 ganger!), fikk jobben fordi jeg smilte så mye, hadde glimt i øyet og var så høflig, skaffet oss leilighet, begynte å jobbe, begynte å angre, begynte å hate jobben, begynte å grue meg mer og mer, og reagerte etterhvert på det å dra på jobben som en katt ville reagert på å ta et bad. Så jeg sluttet. Der satt jeg, i Drammen, med Renate, uten jobb, som jo var den eneste betingelsen hun stilte. Hun var ikke overbegeistret. Kan du tro det? :P

Renate har heldigvis vært sånn ca. like tålmodig med meg og mine ville idéer som jeg selv har vært når det gjelder inntjening på siden. Grunnen til at jeg gjorde dette, var ikke for å være jævlig mot Renate. Det var for å ikke fortsette å være jævlig mot meg selv. Dessuten tenkte jeg at dette var en ypperlig anledning til å finne ut om hun virkelig mente alvor med meg… ;) *kremt* Og overraskende for noen kanskje, så gjorde hun tydeligvis det. Dvs. hun holder ut enda. Jeg på min side, visste at jeg ikke kunne fortsette som en jobbslave for samfunnet. Jeg visste at jeg var laget for noe mer givende, og var allerede trukket mot muligheter til å tjene penger på internett. Jeg hadde opprinnelig to helt andre idéer enn Glabladet. De to andre idéene var mer «normale» i forhold til det å tjene penger på internett. Så da jeg kom og sa at jeg skulle tjene penger på å blogge, ble det ganske målløst, og jeg regner med Renate nok en gang undret seg over hva hun egentlig hadde begitt seg ut på her.

Økonomi

Mange av dere lurer vel nå på økonomiske detaljer og hvordan Renate kunne finne seg i dette. Hun måtte jo fortsette å jobbe, og var nå den eneste av oss som hadde en inntekt. Til informasjon kan jeg si at jeg følte meg alt annet enn bra over alt dette. Jeg følte at jeg hadde satt Renate i en vanskelig situasjon og på mange måter «sviktet» henne. Men som jeg sa ovenfor, jeg var nødt til å ta grep om livet mitt og få det bedre med meg selv også. Og så, før dere dømmer meg noe ytterligere, skal det sies at jeg hadde en god del sparepenger å bidra med, nok til at vi fant ut vi skulle klare oss i flere måneder – og jeg har enda mer igjen av disse. Jeg gjorde det også klart at hvis mine ville planer om å tjene penger på internett ikke gikk som planlagt, kom jeg til å gjøre alt i min makt til å ta en vanlig jobb igjen. Men innerst inne visste jeg at det var uaktuelt, og kanskje derfor var jeg i stand til å få til alt jeg fikk til på under 30 dager. Jeg hadde nemlig aldri blogget før, og visste ikke 90% av de tips og triks jeg vet nå. Jeg visste ikke engang hvordan jeg skulle få et greit design på siden min (selv om jeg visste ganske nøyaktig hva jeg ville ha). Kanskje jeg tiltrakk meg det jeg trengte pga. Law of Attraction? Så snart enkeltpersonforetaket var registrert, gikk i hvert fall alt fryktelig lett og fort. Jeg lot meg ikke hindre av «hvordan?» og bare kjørte på. På «magisk vis» ordnet ting seg nesten av seg selv.

Som om ikke hele denne situasjonen hørtes ille nok ut for flertallet av dere som leser, så visste vi at Renate ikke kom til å beholde sin daværende jobb så mye lenger heller, fordi Rådhuset (hvor hun jobbet) ikke hadde råd til henne lenger. Hun var jo opprinnelig lærling, og var heldig som ble tilbudt fast jobb etter endt lærlingtid. Så fremtiden vår anno januar 2008 var meget usikker, og kanskje også dyster, i hvert fall for Renate. Jeg klarte å tenke meg positivt gjennom hele perioden, og «visste» at dette skulle ordne seg. Jeg prøvde å få Renate til å tenke like positivt, noe som fort kunne vise seg å få motsatt effekt, gitt. Men ting ordnet seg, og Renate fikk jobb på Voice of Europe.

Man skal ikke glemme at Renate og jeg flyttet ut hjemmefra for første gang. Vi betaler husleie, strøm, internett og andre utgifter. Folk var «bekymret» for oss selv når jeg hadde 40%-stilling på Kiwi, fordi det som kjent ikke bringer inn all verden med cash i måneden. Vi har likevel aldri hatt noe problem med å klare oss. Vi kjøpte alt vi trengte til leiligheten like etter vi flyttet inn, og har klart oss fint siden den gang - selv da jeg var uten jobb, og selv om Renate faktisk bare har 80% nå, i motsetning til fulltidsjobben hun hadde før. :) Jeg tror ganske enkelt dette bare viser nok en gang at penger og økonomi blir hva man gjør det til. Jeg har sagt det før: Jeg er billig i drift. Vi klarer oss med relativt lite, og har ingen utagerende, lukseriøse vaner. Vi er ganske fornuftig når det kommer til penger, vil jeg påstå. Og nettopp denne forsiktigheten med penger bør enhver gründer ha i overgangsfasen. Det vil være en bedre forutsetning for å unngå konkurs og kjærlighetsorg.

Oppsummering

Så hva er de endelige svarene på hvordan få hjulet til å gå rundt? Det fins ingen fasit som gjelder for alle her, men her er noe av det jeg gjør:

  • Jeg skriver godt innhold. Godt innhold trekker god trafikk. God trafikk legger grunnlaget for muligheter til å tjene penger nok til at det hele går rundt, og vel så det.
  • Jeg ser på bloggingen som en business. Jeg skriver ikke om den nylig utvokste vorten på ryggen, eller puddelen til Tante Pose. Mitt formål er å skrive om personlig utvikling på en forenklet, grei og forståelig måte for folk flest, og dermed øke folks bevissthet, som igjen øker folks selvtillit.
  • Jeg spiller bloggespillet aktivt og godt. Å tjene penger på å blogge innebærer langt mer enn bare å skrive godt innhold. Som sagt; dette er en business. Markedsføring er ekstremt viktig hvis du vil komme deg lenger enn topplistene til Bloggrevyen.
  • Jeg sørget for å ha sparepenger til overs som jeg kunne bidra med, samt å få Renate med på laget som en støttespiller.
  • Jeg har god nok selvdisiplin til å vite at jeg ikke kommer til å risikere hele «businessen» min fordi jeg heller vil ligge og se på TV hele dagen, og innfører stadig nye tiltak (som 30 dagers-utfordringer) for å forbedre denne disiplinen.
  • Jeg har en positiv holdning og et åpent sinn. Jeg føler meg ikke avhengig av penger for å kunne gjøre dette. Jeg lar ikke eventuelle små beløp på kontoen hindre meg i å fortsette. Jeg er rolig og får ikke panikk. Jeg er tålmodig. Jeg vet at jeg vil lykkes når tiden er inne. Jeg puster inn… Jeg puster ut…! :)
  • Når universet overleverer potensielle muligheter til meg, tar jeg de. Man får enten et ja eller et nei, eller ender opp med en annen mulighet. Det er i det minste bedre å ha prøvd enn å angre på at man aldri prøvde.

Disse punktene dekker bare overflaten av prosessen av å få hjulet til å gå rundt. Det er mer å si her, men det ville blitt en veldig lang artikkel. I stedet vurderer jeg etterhvert å lage en ny miniserie her på Glabladet, som tar for seg hvordan man kan få en suksessfull blogg. Hvis interessen er der.

Dette var mitt beste svar på hvordan jeg selv har fått disse hjulene til å gå rundt. Det som er litt greit, er at så snart de begynner å trille, triller de gjerne fortere og fortere. Jeg ser stadig nye muligheter overalt, og jeg stortrives med å være min egen sjef. Så tenk deg nøye om før du eventuelt vil gjøre noe tilsvarende som meg, enten det gjelder blogging, andre nettaktiviteter, eller en helt annen type virksomhet. Nettet er som sagt en billig og enkel måte å komme i gang på, og kan jo være en fin begynnelse for noen og enhver.

Men ha tålmodighet!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 06. juni 2008 klokken 9:34 i kategoriene: Blogging, Business, Jobb & Karriere, Penger, Samliv, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
17 kommentarer så langt

1. Erik
06.06.08

Hvis du vil ha «en anledning til å finne ut om hun virkelig mener alvor med deg» så kan du jo bare be henne om å posere tvilsomt på glabladet. Da triller nok hjulene rundt skal jeg si deg. Da kan du bytte ut hjulene med superledere som elektromagneter. :P

Bare tøyser, høres jo nesten litt episk ut:

Han måtte lykkes i ditt kall, eller miste din kjære. A quest for love and profit! Armed only with his trustworthy laptop and brains, facing the horrors of real life. Glabladet presents:

«The Bloggers Boy
-Based on a true story.

Starring:
Keanu Reeves as Sindre
Andy Serkis voicing the Laptop
Keira Knightley as Renate
and that’s about it

Du kan tjene gode penger på dette her, det er jeg sikker på. :P (Hvis jeg virker litt happy, så er det fordi jeg har hatt siste eksamen i dag :D :D :D )

2. Sindre
06.06.08

*Ler godt* – den filmen skulle jeg likt å sett. Glem Keanu Reeves – hvis Keira Knightley er med, spiller jeg gjerne meg selv, takk! :D

Grattis med siste eksamen! Jeg for min del har endelig fått innbetalt litt lønn for bloggestrevet, så nå skal jeg ut og blakke meg.. eeh, handle inn mat og snacks til helgen, tenkte jeg! ;) Fornuftig vettu, fornuftig! ;)

3. Erik
06.06.08

Men du kan jo umulig være en like god skuespiller som Keanu Reeves, eller vent litt..

4. Sindre
06.06.08

Med fare for at disse kommentarene har null og niks med artikkelen å gjøre: Å joda! Jeg tenkte faktisk på det i det jeg så meg i speilet da jeg skulle gå. Fant nemlig frem noen solbriller jeg kjøpte i Gran Canaria for et par år siden. Og da så jeg veldig «Matrix» ut! :cool: Også svartkledd og greier.. Hehe. Det var varmt! Det er 30 grader i Drammen nå, folkens, 30 grader!! Hadde bare t-skjorte og shorts, but still… *fjewh*

5. Magnus
06.06.08

At du/dere klarer å leve billig er en utrolig god egenskap som jeg tror stadig færre unge har i dagens samfunn. Husker selv fra mitt liv som student at man utmerket klarer å ha et meningfult, spennende og sosialt liv uten nødvendigvis å bruke penger. Nøkternhet og nøysomhet er ofte nødvendig i ulike perioder av livet, og for deg var kanskje denne egenskapen en forutsetning for å kunne satse slik du gjorde/gjør. Da har du også de beste forutsetninger for å klare deg gjennom den lange og økonomisk trange startfasen du er inne i nå. Det er uten tvil modig av deg å satse slik du gjør (og kanskje litt dumdristig), men det er jo netttopp nå du har denne muligheten – før du evt. får hus, hytte, barn og mange andre forpliktelser som krever mye tid, arbeid og gir stadig større løpende utgifter. Håper du lykkes. Fortsatt lykke til!

6. Sindre
06.06.08

Hei Magnus! Der sa du noe veldig viktig, som egentlig burde ha vært med i artikkelen! Det har jeg nemlig tenkt på mange ganger, at det er «nå eller aldri». Dette er sjansen. Jeg har ikke lån, gjeld, hus, bil, hytte, hund, katt, fugl eller fisk! Ikke at fisk kanskje krever så store utgifter, men! :P

Vi kan leve med en trang periode nå, og jeg ser faktisk at jeg allerede er forbi den verste perioden. Som du var inne på i en annen kommentar du skrev i går, så kan det jo hende disse sommermånedene blir en liten nedgang. Men jeg skal finne meg en måte å «overleve» på! :)

Du har et veldig godt poeng med at mange ungdom i dag ikke har utviklet en fornuftig økonomisk sans. Jeg tør å påstå at jeg har det. Dette er en forutsetning, jeg gjentar, forutsetning for å kunne gjøre det jeg gjør.

Dette gir meg idéer til en ny artikkel. ;)

7. Erik
06.06.08

Jeg har ikke økonomisk sans når det kommer til sparsomhet, men jeg ble lært opp til å bidra til samfunnet og ikke kaste bort tiden min, fordi «du er lykkelig nok i massevis fra før av, Erik.» Så jeg jobber i feriene, og jobber hardt med studiene, og bruker masse penger på det jeg føler for. Men en time på lesesal, er en time mindre med sløsing. Det eneste jeg er skeptisk til, er om jeg en dag skulle ende i null, om jeg hadde klart å redusere forbruket mitt. hmm.. men jeg skal jo bli ingenør, så trenger ikke stresse ^^

Bare fordi jeg ikke turte å skrive det uten noen form for brun væske i meg i sted:
Gleder meg til scenen hvor du ble «nødt til å binde Renate/Keira fast til en stol i kjellerboden.» :P

God helg!

8. Sindre
06.06.08

Ahh, du tenker på det jeg nevnte i denne artikkelen? ;) Kan jo tenkes at filmen blir nødt til å få 18-årsgrense i så fall, og dermed utelate et stort publikum, så tror jeg ber regissøren om å droppe akkurat den scenen. :P Som fattig gründer må man jo kunne tenke litt økonomisk, ikke sant?

God helg! ;)

9. Erik
07.06.08

Wowowow, hold on a minute! Linket du nettopp med hensikt til en artikkel med den underforståelsen at det var tvilsomt innhold der for å få folk til å trykke på linken? :P Smart!

08.06.08

Antok at du var utskjelt uførepensjonist, jeg da… ;-)

11. Per
08.06.08

Beklager Sindre, datt inn her via et Google-søk, har nå brukt 40 minutter på siten. Det blir nok bare me den ene gangen.
Her er kritikken i hovedsak: (det er også flere småting)
-Uinteressant innhold (jeg har lett i 40 minutter uten å finne noe)
-Masse skrivefeil (dårlig ortografi tretter leseren)
-Hvor er glanyhetene? Det handler jo bare om Sindre..
-Du gir masse råd som folk ikke har bedt om (Masete og trettende)
- Du skriver om hvor dedikert, disiplinert og fornuftig du selv er (skrytaktig)
-Når du skriver om deg selv, så er enkelte ting veldig detaljert, andre ting er du meget rund på (får meg til å lure på hva som er fakta og hva som er fiksjon)
-Ingenting (annet enn «Sindres verden») på denne siten er unikt, det vil si at man har ingenting igjen for å besøke den, hvis man ikke er interessert i Sindre.

12. Sindre
09.06.08

Flott Per. Ingenting er bedre enn å luke ut de leserne jeg uansett ikke trenger. Beundringsverdig at du faktisk sa ifra! Ha et videre beundringsverdig liv! :)

13. Kristian
09.06.08

@ Per
Selv om jeg tviler på at du kommer til å lese dette, kan det jo hende andre med samme holdninger tenker over det:P
Som leser vil jeg si at jeg helt og fult støtter Sindre i denne bloggen!

«Uinterresant innhold», det kommer da helt an på hva du regner som interresant! Vil da si det er masse bra om personlig utvikling her, og artikkelene fra gjesteblogger er utrolig bra!
«Masse skrivefeil», hvorhen da? Mulig jeg er blind, men har da ikke tenkt over det!
«Det handler jo bare om Sindre», de gangene det handler om Sindre, er det jo bl.a. fordi det er masse å lære av det han skriver om. Også skal det jo sies at dette faktisk er en blogg og ikke en nyhetsside ;)
«Ingenting er unikt», jeg synes nå det er veldig mange gode og reflekterte sider, skjønt jeg er enig at det til tider kan bli litt ensformig!

Personlig synes jeg dette er en av de beste bloggene jeg har lest (leser), og for dem som faktisk liker å tro at de har litt selvinnsikt og er litt reflekterte er det mye bra lesing her!

10.06.08

@ Per: Det vil vel være en selvmotsigelse når man sier at det meste handler om Sindre og ingenting er unikt….. Hvis alt handler om Sindre kan det jo omtrent ikke bli mer unikt. Hvor interessant alt er må være opp til enhver å vurdere!

Når det gjelder posten din og dette med å «overleve» så kan jeg trøste deg med at mine lommer alltid har vært tomme uansett om jeg har tjent 10.000 eller 100.000 en måned…. Og, det er jo det som er så fantastisk med oss mennesker – vi kan tilpasse oss!

Det eneste vi ikke kan tilpasse er tiden – så bruk den fornuftig….

15. squeeky
14.06.08

«Flott Per. Ingenting er bedre enn å luke ut de leserne jeg uansett ikke trenger. »

Enig i at han var ganske negativ, Sindre, men denne kommentaren fra deg ble jeg litt sjokka over! Du trenger vel alle lesere du kan få – i hvert fall hvis du anser denne bloggen for business som du selv sier?
Utsagn som dette gir et sterkt negativt signal til ikke bare de leserne du «ikke trenger», men også oss andre som følger med av interesse og ønsker at dette prosjektet ditt skal lykkes.

16. Sindre
14.06.08

Det er der du tar skammelig feil, Squeeky. Denne bloggen er spesielt ment for smarte, oppegående mennesker, og jeg har null interesse av å la den være et tilholdssted for ureflekterte tullinger som ikke klarer å ytre en konstruktiv mening.

Ettersom dette er en business, en jobb, så ser jeg bare fordeler med å tiltrekke meg fler og fler lesere som Glabladet faktisk er ment for, og ikke generelle idioter som har vanskelig for å takle at andre gjør det bra.

Flere brukere fører til finere statistikk, ja. Men jeg vil heller ha lav statistikk bestående av lesere med over gjennomsnittlig intelligens, enn høy statistikk fyllt opp av idioter. Det høres i hvert fall mer intelligent ut for meg! :)

[...] Begrensningstanken min var at jeg trodde jeg måtte ta høyere utdanning for å kunne leve av å skrive. Men noen måneder etter at jeg begynte å få hjulene til å gå rundt, innså jeg 10 grunner til hvorfor man ikke trenger å ta høyere utdanning (advarsel: Vil ikke gjelde alle yrkesfelt, som kirurgi… :P ) [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere