Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan gi ut sitt eget album

Skrevet av Sindre | 27. juni, 2008

Har du en drøm om å gi ut ditt eget album? Etter å ha lest denne guiden vil du bli klar over hvordan du kan gi ut ditt eget album selv, uten å gå gjennom noe gigantisk plateselskap som kun er interessert i deg for pengene sin skyld. Albumet vil likevel ligge tilgjengelig på alle de største online nettbutikkene som iTunes, Amazon og en rekke andre.

Artikkelen kan også leses av andre som trenger inspirasjon til å få noe gjort. For det er i all hovedsak det det handler om. Jeg kommer til å snakke om prosessen jeg selv gikk gjennom da jeg ga ut min egen CD, samt generelle og nyttige tips. Det trenger faktisk nesten ikke å koste noe som helst å gi ut CD’en sin. Jeg investerte kun noen småkroner!

Hvilke planer har du?

Før du leser videre bør du vite at jeg skriver ut fra et perspektiv hvor jeg fokuserer på det å i det hele tatt få utgitt en CD. Har du planer om å erobre verden (eller bare Norge) med musikken din, så er ikke dette den idéelle guiden for deg. Selvsagt kan du klare å slå gjennom ved hjelp av «min» metode også, men sjansen er nok ikke like stor.

Det viktigste er å bli hørt. Målet ditt er at noen som helst hører musikken og viser at de vil kjøpe den. Målet ditt er ikke nødvendigvis å se CD’en din i butikkhyllene, bli omtalt i media og tjene masse gryn over natten. Det er viktig å være klar over at suksess sjeldent kommer umiddelbart. Det tok Tshawe Baqwa i Madcon 16 år med hardt arbeid før han plutselig tjente to mill på en måned.

Så hvis du er fornuftig og vil begynne i det små, er dette en grei måte å begynne på.

Hvis du vil satse litt større og starte eget plateselskap, må du først registrere et enkeltpersonforetak. Vær klar over at å starte et plateselskap med tanke på å gi ut deg selv, og å stå for hele prosessen selv, er en svært tidkrevende jobb. Unni Wilhelmsen har skrevet ganske mye om dette som kan være verdt å sjekke ut.

Hvorfor gi ut sin egen CD?

Plateselskapene er hovedsaklig opptatt av penger. Hvis de ikke tror du kan fungere som en økonomisk melkeku for dem, så driter de i deg. Se bare på Jan Fredrik Karlsen i Idol. Han var kjapt ute med å sikre seg Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Erlend Bratland, fordi de hadde kvaliteter enhver pengegrisk manager i platebransjen vet å kjenne igjen. Mens forrige Idolrunde, 2007, var det ingen av deltakerne som var interessante for Karlsen. Det var ikke det at de ikke var flinke, men han så ikke en mulighet til å tjene gode penger på dem i lengden. De ble heller betraktet som «Flinke amatører som fikk prøve seg. Neeeext…»

Det å få en platekontrakt trenger altså ikke bety så mye som du kanskje har trodd. Du må finne deg i å bli utnyttet, ta imot ordre, dele inntjeningen din, reise på turné, spille konserter (nytter ikke å klage over vondt i magen da), takle mediastyr, fotografer, kanskje bli prakket på materiale du ikke har laget selv og andre ting. Ikke alle takler en sånn tilværelse. For svake sjeler kan det være begynnelsen på slutten.

Løsningen kan være å drite i alt sammen og heller gi ut sin egen CD.

Hvem kan gi ut sin egen CD?

Så sant du ikke er en av disse Idol-deltakerne som kommer på audition og tror de er Frank Sinatra eller Celine Dion, mens du egentlig høres ut som en voldtatt katt med klørne mot en tavle, kan det hende du fortjener å bli hørt av et større publikum. Poenget er: Ha litt selvinnsikt. Hvis du har sendt inn demoer og aldri fått svar, eller i hvert fall ikke positivt svar, bør du spørre deg selv: Er materialet bra nok? Er det marked for musikken din?

Jeg spurte meg selv om disse spørsmålene. Jeg har nemlig sendt inn noen få demoer. Både til norske og utenlandske plateselskap. Men jeg fikk aldri det svaret jeg ville ha. Det var ganske demotiverende, så jeg prøvde nok ikke så hardt som jeg burde prøvd. Jeg så på meg selv som «hobbymusiker», og manglet ambisjonene til å gjøre så mye ut av det. Derfor la jeg heller ut musikken gratis på internett.

Etter mange tilbakemeldinger på musikken jeg hadde lagt ut, begynte det sakte men sikkert å gå opp for meg at den var mer enn bra nok til å gi ut. Jeg begynte selv å se potensialet i min egen musikk, og likte godt å høre på egen musikk. Folk satte pris på musikken min, og jeg merket etterhvert at folk plutselig respekterte meg og så opp til meg. Det var som om at noen tok bort bindet for øynene mine. Selv har jeg alltid vært ganske selvkritisk, men bestemte meg for en gangs skyld å la meg slippe til. Og jeg bestemte meg for å gå mine helt egne veier mens jeg gjorde det.

Hvem bryr seg om hva et plateselskap måtte mene? Hvorfor skal en gjeng andre mennesker bestemme om din musikk skal gis ut? Det er det faktisk 100% opp til deg selv å avgjøre! Det er du som har laget musikken, og eier verket. Hvis du selv er fornøyd med resultatet, samt at «publikum» gir deg gode tilbakemeldinger, betyr det ingenting at plateselskapenes interesse er fraværende. Hør på magefølelsen din, og gi ut CD’en selv når du føler tiden er inne.

Etter å ha lekt med spillelister i Winampen min i flere år, fantaserende om hvilke låter som skulle vært med på albumet mitt, samt hvilken rekkefølge låtene skulle presenteres i, hadde jeg nå endelig bestemt meg. Det skulle ikke bare forbli en drøm. Jeg skulle ta steget fullt ut!

Planleggingsfasen

Det jeg måtte tenke gjennom var: Coverdesign, mastering, trykking, distribusjon og salg. Hvor mange CD’er skulle lages? Hvor mange regnet jeg med å selge? Hvor mye kunne jeg gjøre selv? Hva skulle jeg ta betalt for CD’en? Hvor skulle jeg selge CD’en? Hvordan skulle jeg få CD’en ut til butikkene?

Svaret på det siste spørsmålet ble litt annerledes enn jeg hadde tenkt meg. Jeg er ikke sikker på hvordan jeg klarte det, men på en eller annen måte kom jeg over en nettside som het www.cdbaby.com. Et amerikansk selskap drevet av en fyr som var i samme situasjon som meg ca. 10 år tidligere. Han bestemte seg for å lage en egen nettside for å selge CD’en sin. Da tok det ikke lange tiden før han fikk forespørsler fra venner om å selge CD’en deres også. Og resten er historie. I følge tall fra siden har de hjulpet 150 000 artister med å selge for over 65 millioner dollar i fysiske CD’er og digitale nedlastinger.

Skeptisk? Slapp av. Jeg har sjekket at alt fungerer for deg. Og ja, tro det eller ei, folk besøker faktisk siden for å se etter nye artister. Men de selger ikke bare CD’en fra sin egen side. De sender den videre til mange forskjellige musikknettsteder på internett, hvorav den mest kjente aktøren heter iTunes. Mitt album ligger i dag på iTunes takket være CDBaby.

Det eneste du må betale er en set up fee som koster $35 og hvis du vil ha en strekkode på CD’en din, så ordner CDBaby det for deg for bare $20, noe som er helt utrolig billig. Vanligvis må man punge ut for mange tusen kroner for å få dette. :)

Med en dollarkurs på ca. 5 kroner, som den er i dag, tilsvarer $35 ca. 175 kroner, og $20 tilsvarer ca. 100 kroner. Dette kan stige i fremtiden.

Hvis CDBaby høres interessant ut, kan du gå inn på sidene deres og sjekke litt selv. Eneste forutsetningen er at du er litt stødig i engelsk, ettersom all kommunikasjon vil foregå på engelsk. Men i korte trekk så sender du i første omgang 5 eksemplarer av CD’en din til dem. Blir disse utsolgt, sender du 10 nye. Deretter 20, osv. De lager en egen side til deg, hvor folk kan få høre klipp av sangene dine, samt kjøpe albumet. Du styrer selv innholdet på siden, sånn som biografi, link til hjemmeside, en liste over artister du ligner på, hvilken sjangre du er i osv. Når folk kjøper CD’en din, får du en mail øyeblikkelig, og du mottar utbetalinger en gang i uken. Du velger selv hva folk skal betale for CD’en din, og CDBaby tar kun $4 pr. solgte CD. Det tilsvarer rundt 20 kr. Så jeg kan trygt anbefale CDBaby på det sterkeste, hvis du skal gi ut CD’en din selv. Det sparer deg for en masse stress, og det funker.

Min egen albumside hos CDBaby kan du sjekke her.

Den videre prosessen

Når jeg nå hadde funnet løsningen på hvordan jeg skulle få gi ut min egen CD, var det som om alle løsninger åpenbarte seg foran meg, og jeg visste straks hva jeg skulle gjøre videre, for å komme i mål med CD’en. Jeg begynte med coverdesign. Siden jeg lager litt dyp, mystisk og melodiøs trance, tenkte jeg å ha et litt mystisk og vakkert cover. Det ferdige resultatet endte med å bli veldig rosa/lilla, men jeg liker det. Jeg brukte Photoshop til å sette sammen coveret. Hovedbildet tok jeg selv i en lokal park i Bergen, babyen fant jeg på en reklame på internett. Og stjernene i bakgrunnen var også noe jeg fant på internett. Lyseffektene lagde jeg selv. Jeg twistet og tweaket på farger og størrelser, prøvde ut forskjellige skrifttyper og kom til slutt frem til dette resultatet:

Det tok over en måned, kanskje bortimot 2, før jeg var helt ferdig med alle disse bildene. Men jeg hadde bare en gammel printer som kun printet ut bilder i rosa farge. Noe som kanskje ikke hørtes så ille ut, med tanke på hvordan coveret mitt ble seende ut, men jeg skulle ha med alle fargene, uten at det ble blasst og fælt. Og det viktigste av alt, var å kunne printe ut designet direkte på en CD-plate. Dermed investerte jeg i en ny fotoprinter; Canon Pixma iP5300, som kostet meg bortimot 2000 kr. i oktober 2007. Den kom med CD-printer også. (Denne er allerede blitt «umoderne», men jeg kan i stedet anbefale Canon Pixma iP4500, som også inneholder CD-printer.) Dermed slo jeg to fluer i en smekk. Man setter simpelthen CD’en i en egen luke i printeren, lar printeren jobbe litt, og voila! Så er den hvite CD’en blitt til et kunstnerisk mesterverk. ;)

Jeg kan sterkt anbefale Verbatim Printable CD-R når det kommer til printbare CD’er.

Hvis du nå er klar til å lage ditt eget coverdesign, finner du størrelser (maler) på CD-plater og CD-cover her.

Jeg fikk også kjøpt noen CD-ark på Binders som kom med ferdige rivekanter. Man trenger kun å sette det i printeren, printe ut, og vips så har man coveret i sin hule hånd. Det kommer maler både for CD-heftet på innsiden av coveret, samt baksiden av coveret. Med andre ord: Alt du trenger. Dette sparte jeg også mye tid på i forhold til å skulle klippe alt ut fra vanlig papir med saks!

Jeg printet ut tilsammen 20 eksemplarer av albumet, samtlige nesten like fine som en hvilken som helst CD i butikken. Det eneste som plaget meg litt var selve papiret jeg brukte, som var matt. Jeg var egentlig på utkikk etter et mer glossy papir, aller helst det samme som brukes i vanlige CD’er. Men jeg fant dessverre ikke dette noe sted.

Mastering

Å mastre låtene vil si at man tilfører de den siste «piffen» før de er 100% klar, lydkvalitetsmessig, for et album. Dette er noe man kan velge å få gjort hos et profesjonelt studio hvis man ønsker, men det koster ganske mye. Jeg har ganske gode musikkører, og konkluderte med at låtene mine ikke trengte noen videre mastring utover den mastringen jeg allerede hadde gitt de på PC’en, i musikkprogrammet jeg bruker (Reason). Det betyr ikke at jeg er 100% fornøyd med lyden på alle mine sanger, men jeg har gjort det beste jeg kan. Som regel utgjør ikke mastring en superbetydelig forskjell uansett, hvertfall ikke på den type musikk jeg lager. Så jeg vurderte det til at jeg ikke trengte det.

Folk har forskjellie mastering-meninger, noen er svært kvalitetsbevisste, mens andre ikke ville hørt forskjell uansett. I mange tilfeller trengs mastering absolutt. Men i mange andre tilfeller går det fint uten. Hør deg frem, sammenlign med mange andre låter i samme sjanger (og andre for den saks skyld), og bestem selv.

Oppsummering

Jeg fikk unnagjort hele CD-mekkingsprosessen min svært rimelig. Det som kostet mest var printeren, men den investeringen gjaldt jo ikke bare til å lage CD’er. En printer som virker er alltid kjekt å ha. Ellers ble det litt fraktkostnader da jeg sendte CD-pakkene til USA, på mellom 100,- og 150,- kr. Men jeg fikk faktisk albumet mitt utgitt, og jeg ligger på bl.a. iTunes og mange andre nettbutikker, klar for å kjøpes. Det artige er at det fortsatt selger! Tidligere denne uken fikk jeg nok en gang betaling fra CDBaby inn på Paypal-kontoen min! :)

Det var en sann fryd å se min egen side bli opprettet, samt å få mailer om at folk faktisk kjøpte albumet mitt! Det viste at folk likte de 2 minutter lange lydklippene av hver sang, og at jeg hadde noe på et album å gjøre. Og at Corwana – Free Your Mind faktisk ligger på iTunes, er jo helt utrolig. Det var en lang vei å komme dit, men det var jammen verdt det. Jeg er en erfaring rikere, og kommer definitivt til å gjøre det igjen ved neste utgivelse.

Valget om å gi ut min egen CD var bare begynnelsen. Det ga meg virkelig smaken av det å være selvstendig og å gjøre tingene selv. Det er faktisk meget mulig at hvis det ikke hadde vært for dette, hadde jeg heller aldri startet Glabladet, i hvert fall ikke på samme tidspunkt. Det er bra å være selvstendig ved flere aspekter i livet, så dette kan være begynnelsen på noe stort.

Det som gjelder er å få ting gjort. Bli litt disiplinert. Ellers kommer man ingen vei. Kanskje kan du gi ut albumet ditt innen 30 dager? Lykke til! ;)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 27. juni 2008 klokken 10:20 i kategoriene: Inspirasjon, Kultur & Media, Teknologi,

LESERNE MENER:
50 kommentarer så langt

1. Egil
27.06.08

Sindre! Dette er den beste artikkelen din foreløpig!

2. Sindre
27.06.08

Takk! :)

3. susanne
27.06.08

hvor mye kan det koste og gi ut sin egen plate??? :D

4. Sindre
27.06.08

Hei Susanne! I teorien kan det koste deg under 300 kroner å få albumet ut i nettbutikker over hele verden, hvis du bruker CDBaby. Men du må også beregne fraktkostnader når du skal sende CD’ene avgårde (100-200 kr.), og eventuelle andre utgifter som går på utstyr/ressurser du evt. ikke har.

Men det kan så absolutt gjøres, og det trenger ikke å koste skjorta! ;)

5. Iver
27.06.08

Takk for en flott artikkel! :-)

6. Sindre
27.06.08

Bare hyggelig, Iver! :)

7. Ketilyzern
27.06.08

Halloen! Jeg må takke å bukke får dette skrivet! Er i samma posisjon så dette hjelper å lese. Takk,Takk mann :D

8. Ketilyzern
27.06.08

*Samma situasjon mente jeg :P

Men sjekk gjerne ut musikkprosjektene mine på:

http://www11.nrk.no/urort/user/?id=31073
http://www.myspace.com/immanisoccisor
http://www.myspace.com/pitchblackhour
http://www.myspace.com/thedarkmafiaroom
http://www.myspace.com/obsequiumfuneris
http://www.myspace.com/universitastyrannus
http://www.myspace.com/satanbolica

hvis dere gidder :)
Legg gjerne igjen litt skriftlige drøveltoner i gjesteboka ^^

Go Helg-`

9. meg
27.06.08

Hvordan lager du cd’en da ? ( eget program?)
Og er det noe aldergrense på dette?
Bra artikkel! :)

10. Dan!el
27.06.08

har bestilt meg opptaker og har noen sanger på lur, så kansje eg følger tipsene dine^^

11. Sindre
27.06.08

@ meg: Hvis det er coverdesign du tenker på så brukte jeg Adobe Photoshop! :) Musikken lager jeg på musikkprogrammet Reason, mer info om det programmet finner du her: http://www.propellerheads.se/products/reason/

Bare å spørre mer hvis dere lurer! :)

27.06.08

Jeg så utstyrslista di på corwana.com. Imponert mann! Imponert.. og jeg har hørt musikken din før. Blir bedre og bedre.. minner meg om meg i min første bil for 10 år siden.. det er SÅNN trance skal være :D

gratulerer!!

Har du solgt mange so far? Hvis det er tall du går ut med?

27.06.08

Hei hei…flott artikkel… vi har gjort eksakt det samme selv bortsett at vi droppet CDbaby (etter en del telefon samtaler med dårlig engelsk..haha) og forhørte oss rundt med andre distrubusjons selskaper i norge..(siden vi synger på norsk så var dette smartest)..noe som førte til at vi har fått en kjempe deal med Phonofiles !

fysiske cd/singler var noe vi også valgte å droppe fordi det selges mindre og mindre fysiske cder og derfor kjørte vi all out digitalt i de fleste nettbutikker i norge!
planen var å trykke opp 1000 eksemplarer men vi inså at det kun hadde blitt en utgift!

du kan sjekke ut singelen vår «dette er livet» som ligger på topp plasering på itunes!

hilsen Chris

14. Sindre
27.06.08

@ Roger: Hjertelig takk! Hyggelig at det faller i smak! Jeg har ikke eksakt oversikt foran meg akkurat nå, men det har solgt ganske greit. Det har gått mest i digitale nedlastinger vel og merke. Det fysiske CD-salget er ikke på mer enn ca. 10 eksemplarer. Jeg gjorde en tabbe som jeg ikke kommer til å gjenta ved neste albumutgivelse: Jeg sendte inn for få CD’er i første pakken. Den første pakken på 5 eksemplarer ble nemlig utsolgt umiddelbart, og midt oppi det hele holdt jeg på å flytte fra Bergen til Drammen. Dermed fikk jeg ikke sendt en ny CD-pakke over til USA før 2 uker etter at de første 5 var utsolgt. Noe som igjen medførte at jeg forsvant gradvis fra nyhetslisten hos CDBaby. Og bare for å gjøre det ekstra kjipt kom ikke CD-pakke nr. 2 frem til USA før en måned etter sending, antakeligvis grunnet at dette var midt i julepakkerushet. Jeg er overbevist om at dersom jeg hadde sendt f.eks. 20 eksemplarer i den første pakken, hade jeg solgt ut alt sammen, og kanskje enda litt til. Noe jeg skal prøve ut ved neste release, som sagt! ;)

15. Sindre
27.06.08

@ Ess i ermet / Chris: Heisann, takk for ros og gratulerer med topp plassering hos iTunes! Ikke verst! Catchy låt det der! :)

16. John Mason
28.06.08

Heisann! Først: En kjempebra artikkel! Utrolig kult at du tar deg tid til å skrive om dette emnet :-) Ellers så hadde jeg spørsmål rundt cdbaby. Hvis man velger å melde seg inn og kjøpe konto, strekkode osv, har man fortsatt muligheten for å bruke andre distributører i tillegg? Jeg lager norsk språkligmusikk og vil derfor kun være interessert i å kjøpe strekkode, samt distribuere låtene mine på iTunes. I Norge har jeg ordnet en distributør som selger platene til platebutikker.

Ha en fortreffelig helg! :-)

17. Sindre
28.06.08

@ John Mason: Takk for det! Bare hyggelig å kunne være behjelpelig ovenfor andre som er i tilnærmet samme situasjon som jeg var! Når det gjelder CDBaby så er jo det fine med dem at man som artist står ganske fritt. Når man sprer musikken sin via dem har man ikke en platekontrakt. Man står som selvstendig utgiver. Du er ditt eget plateselskap. Du kan derfor gjøre hva du vil med musikken din andre steder, uten at CDBaby kommer inn og tar deg i nakkeskinnet av den grunn. ;)

Dersom du har andre avtaler fra før, enten det er med distributører eller plateselskap, bør du sjekke at det ikke bryter deres avtalevilkår å gi ut musikken gjennom CDBaby. Så sant den ikke gjør det, er det bare å kjøre på. :)

18. Ændy
28.06.08

Hallaoen!
Flott artikkel for det første, og jeg var nødt å lytte til låtene på iTunes :)
Likte spesielt «Drowning In Your Eyes», den var dødskul!
Holder litt på med musikk sammen med noen kompiser, men tar det steg for steg. Det jeg har ute nå for tiden er ikke så alt for bra, men jeg har en del låter som snart er klar for innspilling som jeg føler meg mer fornøyd med :)

Her er det som ligger ute nå:
http://www11.nrk.no/urort/artist/skjoldal/default.aspx
Hør vers-samlingen, så kjenner du igjen stemmen, hehe :P

Uansett, stå på! Dette likte jeg :D

29.06.08

Strålende artikkel!

Er dog mest takknemlig for at du gjorde meg oppmerksom på musikken din, dette var hyggelige saker.

—/Lars Martin

20. Sindre
29.06.08

@ Lars Martin: Utrolig hyggelig å høre! Glad du likte det! :D

21. Bjørn Henrik
29.06.08

Kjempebra artikkel Sindre.:D
Med denne artikkelen kommer du nok til å hjelpe mange som ikkje er klar for platekontrakt enda;).
Og forresten, er det noen aldersgrense på dette?

22. Sindre
29.06.08

@ Bjørn Henrik: Takktakk! Jeg kan ikke huske å ha lest noe om at det var en aldersgrense, men jeg er ikke sikker. Det du kan gjøre er jo å få en av dine foresatte til å registrere seg i sitt navn, og så overfører de bare pengene til deg. For å være på den sikre siden. :)

23. Jon Sverre
29.06.08

Heisann!

Har tenkt å gi ut CD jeg også, og tok en liten titt innom den nettsida du beskrev. Men jeg lurer litt på hva slags paypal-konto du bruker, og hva som lønner seg av betalingsmåter (Check/Paypal)?

Detta blei litt for mye for meg, serru! Får noia når jeg må ordne med sånne betalingsgreier.. ;)

Jon Sverre

24. Sindre
29.06.08

@ Jon Sverre: PayPal funker veldig greit. Jeg opprettet først PayPal-konto fordi jeg ville bestille litt forskjellig fra eBay. Jeg var litt skeptisk i starten, men fant fort ut at det ikke var noen grunn til det. Så da jeg kom til CDBaby hadde jeg allerede PP-konto. Dermed fikk jeg betalingen for albumene jeg solgte rett inn der. Og derfra er det bare å overføre pengene direkte til den bankkontoen du registrerer på din PP-konto. Dersom overføringen er på et samlet beløp under 500 kr. vil PayPal ta en fee (utgift) på 5 kroner. Dersom du overfører mer enn 500 kroner fra PP, slipper du å betale dette. Så bare registrer deg med en PayPal-konto før du evt. skal gi ut musikken gjennom CDBaby, så er du klar! :)

25. Bjørn Henrik
29.06.08

@ Sindre: Tja, eg trur da at det blir lenge før eg synes eg blir god nok til å gi ut album.

26. Bjørn Henrik
29.06.08

Men vi får nå sjå ;)

30.06.08

Jon Sverre: Jeg kan også bekrefte at PayPal er fullstendig sikkert, har brukt det i flere år og aldri hatt noe problemer. Vil på alle måter anbefale denne betalingsmåten hvis du skal registrere deg hos CDBaby, da sjekk fort blir dyrt.

28. Jon Sverre
06.07.08

Ok!

Takk for det! =) Er litt nervøs for sånne betalingsdingser på nettet! ;)

Da skal jeg jaggu prøve det! Kjøpte meg litt innspillingsutstyr i går, så nå er det bare å fyre løs! Kjempebre artikkel! Og tusen takk til Sindre og lars Martin for svar! =)

29. fantn
04.09.08

Heisann,, hjelpsom artikkel.
Lurte litt på om den strekkoden enn får hos cdbaby om den kan brukes i norge?
Strekkoden må vel printes på selve coveret?….

30. Sindre
04.09.08

@ Fantn: Strekkoden følger amerikanske standarder og vil så vidt jeg husker ikke kunne brukes i Norge/Europa. Vil anbefale deg å ta kontakt med CDBaby for mer informasjon om dette. Lykke til. :)

PS. Ja, strekkoden printes/implementeres i coverdesignet. Jeg gjorde dette selv, i Photoshop, som en del av designet. Likte det, ser liksom litt proffere ut. ;)

31. fantn
04.09.08

hei takk fo svar,fikk sjekket dette skikkelig idag, og koden kan bukes i norge selv om europeisk standar har 1 ekstra tal,l så legger de bare dette til i data systemet sitt i butikkene

32. vegar
26.09.08

jeg har et par kommentarer til artikkelen om ting du også bør tenke på hvis du vil gjøre en utgivelse i litt større format ennd ette (særlig hvis du får et mastringstudio til å lage en amster for deg)

Registrere låtene hos TONO
Tillatelse fra NCB til å gi ut cd (også hvis du har egne låter)
Kontrakt med GRAMO

Sjekk gjerne ut Jørn Dalchow sin bok «Hjelp, jeg er i popbransjen». Veldig nyttig

[...] Hvordan gi ut sitt eget album | www.Glabladet.no [...]

34. alexander
03.12.08

Super side….Har gitt ut en cd i 2006..Men d kosta flesk..Nå i 2009 mars skal jeg gjøre alt selv…Detta var bra..

35. Kristina
17.12.08

Hei jeg har ca 12 sanger( coverlåter, engelske julesanger)

Vil gjerne gi dem ut. Er kritisk, og vet oppriktig at jeg er en god sanger.( ikke skryt)
Syntes dette hørtes smart ut. Har som planer å få fikset innspilling til sommeren 2009. Kan du gi noen flere tips?

SOm hypotetisk sett, kan man få solgt til gullplate osv uten plateselskap hvis man har solgt det samme anntallet? 20 000 ca..og få gulplate mener jeg =)

PS er det lov å gi ut coverlåter? Eks Ave Maria…osv, hvis amn oppgir på cd-coveret hvem som har tekst/melodi orginalt?

36. Håvard
23.12.08

En bra artikkel Corw. =)
Dette er en artikkel som kan hjelpe folk videre, inkludert meg, som ikke har lagt så mye arbeid i å få gidd ut CD enda.
Takk for artikkel og god musikk:)

Stay tuned og god jul
Mvh.
ZeeJay Project

[...] Senere fikk jeg god bruk for PayPal-kontoen min da jeg utga mitt første album via CDBaby. Hver gang noen kjøper albumet mitt, mottar jeg fortsatt betaling den dag i dag, via PayPal. [...]

[...] Men Steve fikk meg på nye tanker. Der jeg ikke lenger trodde det fantes noe poeng, håp, formål eller mening med livet, begynte jeg å se muligheter til tross for alt. Jeg var samtidig i ferd med å utgi mitt første album og det var like før jeg skulle flytte sammen med jenten min… Livet var i ferd med å snu seg til det positive [...]

39. Lill
05.05.09

Kjempebra artikkel! Fantastisk hvor mye fint du legger ut på siden din :) Takk og takk

06.07.09

Tusen takk for kjempefin artikkel. Jeg har et eget lite plateselskap og skal gi ut cd’n til Maple Station! Vi kommer helt sikkert til å benytte meg av dine råd og tips.
Hilsen
Pål

41. Hansen
23.07.09

@ Kristina
Du må ikke finne på å utgi musikk andre har rettigheter til, da blir du saksøkt i hue og ræva.
Vanlige rettigheter for master disk gjelder i 50år, etter det kan du bruke det hvis de ikke er kjøpt opp av andre.
Du kan ingå avtaler med rettighets haverne men dette vil koste deg mye mer enn hva du vil tjene inn på skiva, om de i det hele tatt gidder å svare på henvendelsen din.
————————————
Så litt om denne guiden:
Jeg har gitt ut mange skiver selv og det jeg kan si om denne guiden er at den passer mest sannsyneligvis for trance osv. Har man et «skikkelig» band. så kan man spille inn det hjemme også men du trenger litt peil samt utstyr for å komme deg opp på bransje standard kvalitets messig.
En annen ting er mixing, som i mine øyne er mye viktigere enn mastring. Selv om du BØR gjøre begge deler. Ikke er det dyrt som som denne guiden skal ha det til. Man får mastert sanger for under $30 i utlandet og mixet ei hel skive for fint under $500 av flink folk.
Har du ikke erfaring med dette så vil det ta deg mange år å mestre dette. En annen ting er å få inn ISRC koder og div ved mastring og duplikasjon, det nevner guiden ingen ting om; Fint å få betalt for å få spilt sangene på radio osv
Så har du NCB avgiften som skal betales for all musikk som spilles inn i norge FØR innspillingen starter.underlagt tono
Når det gjelder duplikasjon så setter helt sikkert den som kjøper plata pris på at den ikke er grønn under som en vanlig brenne cd, å sende det til duplikasjon koster ikke mye hvis man feks velger et selskap i polen eller bulgaria.
Skal du trykke opp en del så koster det deg mer for blekk enn hva selve jobben i utlandet koster deg.

Og siden du prater så «varmt» om plateselskap,
Du har bare fokusert på de store ulvene, det finnes en million indie selskaper rundt om kring. hvor lønner det seg å komme inn der? jo. de har mye bedre rabatter på ting enn det du har.
Og de eier ikke musikken din så lenge du betaler for innspillingen selv (mastermatrialet)
Da sitter du igjen med en mye bedre royalty sats enn om de skulle eie master, men da tar de regningen for innspilling.
En annen ting er at de er mye flinkere til å promotere deg enn hva du klarer selv, de har kontakter som kan få de opp og fram selv om du ikke ønsker å være en superstar.

42. Hansen
24.07.09

Jeg kom på et par ting til som kan være greit å ha med.

Pliktlevering til national biblioteket, men er pliktig til å levere 2 eksemplarer av alt man trykker opp i norge til NB. Alt i fra flyers til cd’r.
Så har man det med MVA osv ang det med å registere seg hos brønnøysunds registert.
Nå er jeg ikke 100% sikker på hvor mye man kan tjene før man må melde men jeg tror det er 10.000kr, da i omsettning og ikke overskudd.
Omsetter man for mindre enn 50.000kr i året slipper man unna MVA registret, men man må alikevel føre regnskap.

43. meg
17.11.09

Vil bare si tusen takk :D Mest fordi det gir inspirasjon til å følge drømmene sine. Skal gi ut CD selv, og leser masse om dagen. Spennende, vanskelig og utrolig lærerikt.
Igjen, tusen takk :D

[...] Scatman var 52 år da debutsingelen ble sluppet, så det er aldri for sent! Dessverre døde han av lungekreft i 1999. Han var positiv helt til siste slutt, og sa: «Whatever God wants is fine by me… I’ve had the very best life. I have tasted beauty.» [...]

[...] Da jeg bestemte meg for å gi ut album, tror du det var veldig lett å vite nøyaktig hvordan jeg skulle gjøre det? Det var ikke før jeg hadde gjort en masse research at jeg kom over fremgangsmåten jeg skrev om i denne guiden. Visst hadde jeg laget de fleste sangene på forhånd, men hver og en av dem måtte «remastres» og finpusses, jeg måtte kjøpe en egnet printer, lage coverdesign og mye mer. Enkelte av sangene var ikke perfekte heller, men det var jeg villig til å leve med, så lenge jeg var fornøyd selv. [...]

46. Karoline
07.07.10

Super artikkel, endelig har jeg funnet en måte å realisere cd drømmen på :D

47. Anders
21.10.10

Hei. Kanon bra artikkel! Veldig inspirerende!! Tusen takk!!

Jeg ser sangene dine er ute på spotify. Hvordan fikk du de ut der? Tjener du penger på å ha de der? Hvor mye, og hvordan? :)

48. Sindre
21.10.10

Ha! Jeg ante ikke at de var på Spotify! Så artig! Da er det nok CDBaby som har gjort det. Inntjeningen på å bli spilt på Spotify er svært lite, uansett om det er snakk om Corwana eller Metallica, så det blir nok ikke all verden, men jeg har ikke sjekket.

Holder forøvrig på med min første store musikkproduksjon i år! Har gått over et år siden min forrige låt, men nå føler jeg virkelig inspirasjonen igjen. Jobber med den akkurat nå, dette blir bra! :)

49. Truls Oppegård
21.10.10

Hei Anders. Man tjener penger på å bli spilt på Spotify. Man kan gå til distribusjons selskap for å få de til å legge de ut. Det finnes flere å velge i. Jeg veit Ovis Records (www.ovisrecords.com) gjør det for 99kr mnd

50. Anders
24.10.10

Tusen takk for kjppe svar folkens ;) Må se litt igjenom forskjellige distrubusjons selskap. Men kan man risikere at de tar mye av fortjenesten?

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere