Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Ingen er perfekt

Skrevet av Sindre | 24. juni, 2008

Mange sliter med å komme i gang fordi man tror at ting må være så perfekt. Man føler kanskje at man ikke er i stand til å skape noe perfekt, og mister motet. Men vet du hva? Ingen er perfekt. Det spiller ingen rolle om ditt produkt eller din tjeneste ikke er perfekt. For hva er vel perfekt?

Hva som kan betegnes som «perfekt» vil være forskjellig fra person til person. Det du syns er perfekt trenger ikke andre å være enig med deg i. Du skaper selv ditt eget bilde av hva som er perfekt. Men når du da vet at andre ikke nødvendigvis ser det på samme måte som deg; hvorfor kaste bort så mye tid på å prøve å få det perfekt?

Altfor mange blir opphengt i å prøve å skape perfeksjon. Man føler aldri at produktet eller tjenesten er akkurat som man ønsker at det skal. Så man finpusser og finpusser. Og finpusser enda litt mer. Uten at noe egentig blir gjort. Prosjektet er i en evigvarende skapelsesprosess, noe som betyr at det er dømt til å bli lagt på hyllen. Enten blir man for opphengt i detaljene, eller så vil noe annet komme og dytte det til siden. Eller så bare mister man interessen.

Og dermed blir den «store idéen» nok engang et offer for et uoppnåelig ønske om perfeksjon.

Hvorfor skjer dette? De fleste eksperter er enig om at perfeksjonister er forbundet med lav selvtillit, og en grunnleggende bekymring for hva andre tenker. Perfeksjonister søker godkjenning på steder de ikke godkjenner seg selv. De prøver å fylle et tomrom i livet med å få ros og god omtale fra andre.

Å være perfeksjonist er altså ikke bare en unnskyldning for å ikke få ting gjort. Det går dypere enn som så.

Så hvis du føler at du alltid prøver å skape perfeksjon men aldri kommer noen vei, spør deg selv disse spørsmålene:

  • Hvorfor trenger dette å være perfekt?
  • Hva håper jeg vil skje hvis dette blir perfekt?
  • Vil jeg føle meg vel når dette blir ferdig, eller vil jeg fortsatt føle at noe mangler?

Selv om du faktisk skulle oppnå perfeksjon og bli lovprist til døde, vil det fortsatt ikke fylle tomrommet. Det må du gjøre selv.

Hvis du kan svare ærlig på de spørsmålene og gjøre noen kritiske endringer, vil du snart oppleve at du beveger deg kjappere mot dine mål, i stedet for at hjulene bare spinner konstant.

Dette var kanskje litt vanskelig å svelge for noen av dere. Jeg har selv hatt mange perfeksjonist-tendenser tidligere, spesielt når jeg har komponert musikk. Men det er viktig å skille mellom å gjøre en skikkelig jobb, og å få noe 100% perfekt. Godta i stedet at ingenting er perfekt. Innse at perfeksjonismen du søker etter ikke er annet enn en illusjon.

Ingen er perfekt.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 24. juni 2008 klokken 10:16 i kategoriene: Bevissthet, Business, Suksess,

LESERNE MENER:
9 kommentarer så langt

1. Mats
24.06.08

Helt riktig det du sier her Sindre. Ingenting er perfekt, alt er i en kontinuerlig prosess. Selv om du skaper noe som er tilnærmet perfekt «akkuratt nå» så er det kanskje ikke perfekt i morgen.

Det er som artister som holder en konsert, så glemmer de kanskje noen tekster, men ingen merker det siden ingen helt vet hva som er det korrekte. Eller dansere som glemmer et par trinn. Det er kun de som vet akkuratt hvordan det skal være som vet at det er feil, som regel er dette kun den som utfører det som vet dette.

Hiv deg ut i det, få til et ferdig «produkt/ting/show/foredrag» eller hva man prøver på, og korriger underveis, da vil du få et godt utkom av det hele og de fleste er fornøyde med det.

2. Drea
24.06.08

Jeg har heller aldri forstått hva som er så fascinerende med det vi tror er perfekt.

24.06.08

Er bra enig med deg her! Perfeksjonisme er nok et ord som skulle vært positivt, men som allikevel egentlig er negativt i mange tilfeller.

Jeg har eksempelvis et nettsted jeg har holdt på med siden mai 07. Det er bedre enn noe annet jeg har laget, er allerede bedre enn mye annet jeg kommer til å lage, men allikevel ligger det på localhost på min egen server, utenfor rekkevidde for de jeg faktisk har laget det for…

Jeg er sikker på at det kunne bli lansert for 6 måneder siden, da var det sikkert perfekt nok. Men siden akkurat prosjektet mitt ligger i en gate hvor det er mange andre aktører, er jeg redd det ikke skal være bedre enn konkurrenter, noe som fører til at jeg hele tiden skal ha det enda bedre, og enda bedre og enda bedre..

I mellomtiden kommer det nye til, de første aktørene har allerede sin brukermasse (som tydeligvis ser ut til å være fornøyd, selv om jeg ikke synes konkurrentene mine er perfekte) – og det kommer flere brukere til hos de hver dag.

NEI! Du har så rett i det her Sindre, at jeg får rett og slett bare få fingeren ut, og lansere…

Takk for god artikkel!

4. Iver
24.06.08

bra artikkel :)

5. Magnus
25.06.08

Hva som er perfekt er jo også basert på en subjektiv opplevelse eller vurdering. Roger sitt nettsted er kanskje ikke perfekt for Roger, og det vil kanskje aldri bli perfekt for Roger, men kanskje noen av dem som besøker nettstedet vil oppfatte det som «perfekt/supert for deres bruk». Heldigvis finnes det et stort spekter av meninger og tolking av inntrykk. Jeg kan eksempelvis gå i en butikk og finne en haug med ulike merker brus, hvorav en er min favoritt, mens andre merker/smaker aldri blir kjøpt av meg. Det samme gjelder bilder/foto. Det som er givende og vakkert for noen kan være rabbel og meningsløs sløsing med maling/fotopapir for andre. Når vi selv er i en kreativ prosess må vi også huske på at «veien blir til mens vi går» – vi må prøve oss frem, gjøre feil og bommerter, men for å komme til et mål, så må man ta de første stegene. Hvorvidt noe blir perfekt bør ikke være avgjørende ettersom begrepet «perfekt» er alt for subjektivt og vagt til å kunne evaluere noe opp mot en slik målsetting. Da er vi vel der Sindre avsluttet sin post – en illusjon.

[...] Jeg er ikke noe supermenneske. Jeg er ikke perfekt. Jeg vet hva som skal til for å komme noen vei her i livet, og jeg har allerede kommet langt og oppnådd mye. Men selv om man vet teorien er det ikke alltid så lett å utføre ting i praksis. Det har jeg heller aldri påstått. [...]

[...] For min del handler dette litt om å tilgi seg selv også, og faktisk godta at man ikke er perfekt. [...]

[...] Hvordan dette kan være en utfordring hvis jeg gjør det for at blogging skal bli mer gøy? Vel, fordi jeg lider av perfeksjonist-tendenser. Det er faktisk vanskelig for meg å skrive og publisere noe som jeg ikke føler er gjennomtenkt, har en viss lengde, osv. [...]

[…] Jeg gjør ikke alltid alt perfekt, men noen ganger er ting simpelthen ikke sant. Men det er jo umulig for tredjeparten å vite. […]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |