Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

En dag på Free Record Shop

Skrevet av Sindre | 23. juli, 2008

I går ringte telefonen. Det var naboen, som er sjef for en Free Record Shop-butikk. Jeg passer allerede katten og fuglene hans mens han og samboeren er på en liten ferie til Gøteborg. Vel, i går hadde han et problem. Han befant seg i Sverige og hadde absolutt ingen som kunne jobbe i butikken hans etter kl. 15. Butikken ligger i et større kjøpesenter, og han måtte ha betalt en kjempebot hvis han ikke fant noen som kunne stå der. Etter å ha ringt til alle han kunne, inkl. familiemedlemmer, falt altså valget på meg.

Jeg kunne høre at han var desperat. Jeg skjønner det godt. Fornøyelsesparken Liseberg hadde blitt mer en «fordømmelsespark» dersom jeg befant meg der, og visste at jeg kom hjem til en enorm bot. Så, etter usedvanlig mye nøling og gjennomgang av en rekke dårlige unnskyldninger (ingen som dugde), sa jeg ja.

Men jeg hadde ikke lyst. Det var telefonsamtalen jeg skulle ønske jeg aldri hadde tatt. Jeg hadde mange grunner mot å gjøre dette, men fant etterhvert ut at samtlige av de grunnene stilte ganske svakt i forhold til grunnene for å hjelpe ham. Her er noen av grunnene:

1. Dagsform

Mot: Klokken var ca. 13:30 og jeg hadde akkurat sovnet. Jeg var trøtt og utslitt etter å ha vært dum nok til å være våken hele natten for å hente meg inn i arbeidsoppgaver relatert til bloggen etter at mamma hadde vært på besøk i flere dager.

For: Riktignok var jeg trøtt, men jeg har da møtt opp på jobb tidligere, uten å ha sovet hele natten før. Dette var i slutten av 2005, og jeg holdt riktignok på å sovne med hodet inni en pressemaskin hele dagen, og idet jeg våknet opp kunne jeg sverge på at jeg hørte stemmen til vokalisten i Nightwish. Men jeg kom meg jo gjennom den dagen, så hvorfor ikke?

2. Prinsipper

Mot: Jeg hadde opprinnelig bestemt meg for at jeg aldri skulle ha en vanlig jobb igjen, etter at noen måneder på Kiwi fikk begeret mitt til å renne over. Selv om dette bare var snakk om en ettermiddag, så brøt det mot mine nye «prinsipper».

For: Who cares about prinsipper? Dette var unntakstilstand. Her var det snakk om å trå til og hjelpe en venn i nød, og da skulle det bare mangle at jeg ikke kunne stille opp. Hva hvis det var meg? Det står i Bibelen at du skal gjøre mot andre som du ønsker at andre skal gjøre mot deg, og selv om jeg ikke akkurat er den som siterer Bibelen oftest, så har jeg alltid ment at den setningen er noe av det smarteste jeg har hørt.

3. «Å jasså!»

Mot: Jeg hadde opprinnelig selv vært ganske desperat og spurt naboen om han kunne skaffe meg jobb på Free Record-sjappen hans, fordi jeg gruet meg intenst til å måtte jobbe på Kiwi. Men jeg fikk aldri noen jobb der. Så da var det den følelsen av at «Jasså, jeg skal hjelpe deg, men du kunne ikke hjelpe meg? Og kommer du krypende tilbake?!» :P

For: Hey, når alt kommer til alt så trengte jeg den opplevelsen på Kiwi anyway. Hadde jeg faktisk fått jobb på Free Record Shop den gangen, hadde jeg aldri startet Glabladet, kommet meg videre og stått på egne ben. Jeg kunne risikert å bli en jobbslave resten av livet hvis jeg ikke fant motet til å gå mine egne veier i så ung alder. Dessuten var det ikke hans feil at ting ikke lå til rette for å ansette noen nye den gangen.

4. Erfaring

Mot: Jeg har aldri jobbet i en CD/DVD-butikk før. Jeg har riktignok over gjennomsnittet peiling på film og musikk, og jeg hadde riktignok kasseerfaring fra Kiwi, men jeg var veldig bekymret for at jeg ikke skulle lære meg det gjeldende kassesystemet og at alle kundene skulle bli sendt tomhendt hjem.

For: Det er både kjekt og lærerikt å ha denne erfaringen også. Jeg tar da en utfordring? Med positiv innstilling fremfor undervurdering, så kommer dette til å gå fiiiiint!

5. Timing

Mot: Jeg måtte rekke en buss som gikk 14:23, og måtte dermed dusje og ordne meg på under en time, når jeg egentlig hadde tenkt å sove noen timer. Jeg måtte utsette meg selv for stress fremfor hvile.

For: Men hvis jeg hopper ut i dette, kommer det til å bli et morsomt minne som jeg kan le av og skrive om i bloggen i ettertid. I’ll do it!

Teamwork

Så da bar det avsted til min nye endagsjobb, som begynte om bare litt over en time. Jeg ringte til Renate, informerte henne om hysteriet, og overtalte henne til å komme og holde meg med selskap rett etter jobb. Hun jobber jo selv på en Voice of Europe-butikk, og har dermed litt mer relevant erfaring hva kassen angår – trodde jeg.

Vel fremme kl. 14:45 ble jeg møtt av han som måtte gå kl. 15. Jeg hadde sagt til meg selv at jeg ikke skulle la ham gå før jeg følte meg 100% trygg. Jeg informerte om at jeg aldri hadde jobbet i en butikk som dette før, men det var visst ikke noe problem, i følge ham. Deretter raste han gjennom hva jeg måtte gjøre, mens det kom inn to venner av ham i butikken. Jeg skjønte at han hadde det travelt og at disse vennene ventet på ham. Etter å ha gått gjennom det mest relevante, men likevel utelatt en haug med ting som skulle vise seg å være nyttig info etterhvert, så stakk han. Klokken var 14:48! :P

Så der sto jeg. På Free Record Shop. Headhuntet fra sengen, hvor jeg bl.a. har gjort stor suksess med å, ehh… sove. Noe som muligens kan komme godt med i en FRS-butikk, ettersom det ofte er lange opphold mellom kundepågangen. Men jeg fikk ikke brukt denne kunnskapen i går. For i går var det selvfølgelig litt mer kunder enn hva jeg har inntrykk av er normalt.

Utrolig nok gikk ting overraskende bra. Jeg hadde fått med meg det viktigste, og i tillegg hadde han notert ned hvordan jeg skulle slå inn alt som var på «4 for 300″-aktige tilbud. Og etterhvert kom Renate også. Da begynte ting å gå enda bedre.

Dessverre skal Free Record Shop-kjeden snart legges ned. Derfor har de sluttet å ta inn nyheter for en stund siden, og dermed var det ganske rotete og uoversiktelig i butikklokalet, med mange CD-kasser overalt. Vi fant likevel en fin måte å jobbe som et team på. Når kunder kom og spurte etter en artist eller DVD, sto Renate i kassen og sa «Jeg har ikke peiling» – etterfulgt av en liten forklaring på hvorfor – mens jeg hjalp kunden å lete. Vi fikk faktisk solgt til en 10-15 fornøyde kunder! :)

Hva jeg har lært av denne erfaringen

Jeg har lært at det å jobbe i en CD/DVD-butikk definitivt er bedre enn å jobbe på Kiwi, som jeg også kunne tenke meg. I en dagligvarebutikk må man håndtere alle slags kunder, fordi alle skal jo ha mat, og i tillegg forventer kunden at man, som ansatt, skal vite alt. Man må fryse seg halvt ihjel i fryse -og kjølerom, og har sjeldent mulighet til å ta pauser underveis.

I en CD/DVD-butikk trenger man stort sett bare å håndtere kunder som faktisk er interessert i musikk, film eller spill. Man kan høre på musikk hele dagen, og man kan faktisk sitte på dataen eller spille spill/se film hvis det er lite å gjøre. Jeg kunne egnet meg godt i en sånn butikk, fordi jeg har såpass greie på film og musikk. Jeg hadde fort fått oversikten og blitt en dyktig medarbeider.

På en annen side fikk jeg nok en gang kjenne hvordan det føles å være fastbundet på et visst sted, til en viss tid, for en viss sum, hver dag. Jeg syntes det begynte å bli kjedelig under de mer stille periodene i går, og tiden gikk ganske sent. Jeg kan ikke si at jeg savner jobbtilværelsen, selv om jeg ser at den har sine fordeler når det gjelder å være «sikret» en fast betaling. Selv om riktignok naboen min nå mister jobben, siden FRS skal legge ned – som igjen beviser poenget jeg har skrevet om før: Man er ikke så trygg i en vanlig jobb som man tror. Jeg angrer ikke på at jeg gikk mine egne veier, og selv om det økonomiske går litt sakte nå i begynnelsen, så er jeg overbevist om at det vil være verdt det når pengene begynner å strømme inn, i det lange løp.

Denne erfaringen vs. Law of Attraction

Jeg vil avslutte dette innlegget med å skrive litt om Law of Attraction. Etter at jeg fikk denne telefonen i går, tenkte jeg seriøst med meg selv at jeg ikke kunne fatte og begripe hva jeg hadde gjort for å dra denne opplevelsen inn i mitt liv. Var dette noe jeg hadde manifestert selv? Jeg hadde jo i hvert fall ikke til intensjon å jobbe på FRS nå. Jeg hadde derimot veldig lyst til dette i slutten av fjoråret, for å kunne slippe unna Kiwi. Hvis det skal gå så lang tid fra man har en intensjon til det manifesteres, så kan det jo ta motet fra noen og enhver. :)

Men, dette var nok ikke et resultat av at jeg ville dette for over et halvt år siden. Når jeg tenkte meg litt om så har jeg tenkt en del tanker om det å ha en vanlig jobb igjen i det siste. Noen ganger har jeg mistet litt fokus og tenkt på «det forbudte alternativ» – en jobb. I tillegg har jeg tenkt at det ville vært morsomt og interessant å lage en «serie» på Glabladet som heter «Sindre prøver jobber» – eller noe i den dur. At jeg rett og slett utsatte meg selv for å ha en midlertidig deltidsstilling på en jobb, for så å dele erfaringene fra dette med Glabladets lesere.

Selv om dette nok absolutt kunne vært et morsomt prosjekt, tviler jeg på at det er noe jeg vil følge opp akkurat nå. Å ta en jobb nå, uansett om det er et «eksperiment» eller ei, vil være et lite tilbakesteg for meg. Jeg vil først bli ordentlig vant til å jobbe for meg selv, og klare meg med det. Når jeg begynner å tjene gode penger på å drive for meg selv, og når noe av denne inntekten går på autopilot, kan jeg kanskje utforske «vanlige jobber» igjen, for å dele erfaringer med leserne av Glabladet. Inntil det skjer, så er jeg redd for at en jobb bare vil ødelegge den videre driften av Glabladet og den generelle selvstendige utviklingen. Det blir som om jeg skulle vært en tidligere alkoholiker som fikk jobb som kvalitetskontrollør av alkoholholdige drikkevarer. Ikke spesielt fornuftig, right?

Det kom mye godt ut av denne opplevelsen, selv om jeg opplevde den som alt annet enn god med en gang jeg fikk telefonen. Jeg fikk en ny erfaring, jeg fikk penger for det, jeg gjorde en skikkelig god gjerning, jeg fikk noe å skrive om, jeg fikk en påminnelse som gjorde meg bedre fokusert, osv. Jeg skal ikke klage!

PS. Jeg har aldri fortalt naboen min om Glabladet. Dette har vært et relativt hemmelig prosjekt for familie og venner. Men da jeg prøvde å gå inn på internett på dataen hos FRS i går, fikk jeg meg en artig overraskelse. På listen over besøkte sider sto alle de vanlige nettstedene: Google.no… Cdon.com… Dagbladet.no… Kjendis.no… Vg.no… www.Glabladet.no… :shock: Ey – der var det noe kjent gitt! Utrolig artig å vite at siden min har gjort seg bemerket, uten at jeg har sagt eller tipset om siden direkte selv. Jeg tenkte at det var en ørliten sjans for dette, fordi jeg fikk en kommentar for lenge siden, hvor mailadressen så ut som navnet til naboen min. Men jeg trodde ikke det faktisk var ham! Vel, nå vet jeg! :lol:


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 23. juli 2008 klokken 20:43 i kategoriene: Humor, Jobb & Karriere,

LESERNE MENER:
19 kommentarer så langt

1. Drea
23.07.08

Haha, gøy historie! : ) Jeg hadde antagelig fått litt panikk selv, men med rett innstilling klarer man det meste. Fint å høre at det gikk bra! : )

2. Bjørn
23.07.08

God historie Sindre. Som du sier, det er ikke sikkert at man er så trygg i en fast jobb allikevel. Tror ikke alle tenker på det. Og så er man fastbundet på et visst sted, til en viss tid, for en viss sum, hver dag. Tror mange tenker på andre muligheter og drømmer, men få tørr realisere det. Det er vel ikke skikkelig «akseptert» tror jeg. Du skal ha en fast og sikker jobb punktum! Noe annet er «fali» det.

24.07.08

Haha, jeg tror ikke du skal angre på at du tok jobben. Jeg jobber selv på en platebutikk, musikkverket. Trives kjempegodt, men så er jeg bare 17 år også.Tror det hvertfall er mye bedre enn å jobbe i matvarebutikk eller noe annet, jeg elsker nemlig musikk og film ( :

4. Sindre
24.07.08

@ Pann..eeh, Jannekake: Jasså, hvilken Musikkverket jobber du på? Er jo ikke så mange av de! Gode muligheter for at jeg har sett deg der, da jeg selv stadig er innom alle DVD-sjapper jeg kommer over, og kjøper filmer i fleng! :D

PS. Ja, platebutikk er myyye bedre enn matvarebutikk. Jeg snakker erfaring her. :cool:

5. Cherie
24.07.08

Been there, done that. At least almost.

Ble brått satt i coverkassa på et av byens utesteder. Prøv å be drita mennesker om å betale 100 kroner i inngang 02.30 om natten!

Sporty gjort, Sindre. Det skal du ha;)

24.07.08

Når jeg leste det her fikk jeg tilbake den følelsen av blodsmak i munnen, den som jeg får når slike ting skjer. Men det er sant som du skriver, det meste går bedre enn man på forhånd tror :)

7. MacNytt
24.07.08

Jeg kjenner meg igjen i dette i og med at jeg har den siste 1.5 uken arbeidet i en spill-butikk under opplæring, og fikk tilbud om jobb som fungerende butikksjef. Men den samme dagen jeg traff den norske lederen for kjeden fikk jeg også et annet jobbtilbud med 75% høyere lønn, og den for meg perfekte arbeidstiden 04.00-12.00 (dette gir meg virkelig muligheten til å jobbe både med macnytt.no og eplebiten.no uten at jeg taper mye fritid om kvelden.), og måtte avslå jobben i spillbutikken. Jeg fant også ut at kassesystemer er ikke nødvendigvis enkle å lære seg, og muligens burde noen kloke hoder i kjeder som dette tenke etter hvordan man kan gjøre dette enklere. (Tenk effektivitet!)

Når det gjelder Film og musikk, så håper jeg at jeg sitter inne med et kunnskapsnivå som ligger på et nivå over det gjennomsnittlige. Men her er også mitt største problem ved at jeg blant annet innen film er svært interressert innen de smalere sjangere. Noe som ikke er bra når jeg stikker innom musikk- og filmforhandlerne i byen hvor jeg bor.

Eksempel: Jeg gikk på en FRS i hjembyen min og spurte om de hadde en bra film å anbefale. Den unge damen som stod bak disken så plutselige på meg som om jeg var en spedalsk. Dermed ble blikket hennes helt tomt… Til slutt tar hun seg sammen, og stiger ut fra den beskyttende borgen sin, går bort til hyllen hvor du finner topp-listen, og tar ned filmen som ligger på første plass og sier: «Denne filmen er veldig populær!»

Sukk.

Heldigvis så leser jeg ut i fra hva du skriver om hvordan du behandler kundene dine, Sindre, at du kunne ihvertfall mer om film enn hva kvinnen som jeg traff på. Filmen hun foreslo for meg var også en av disse store Hollywood-produksjonene som att på til virkelig dårlig.

Noen ganger treffer man dessverre på mennesker som ikke burde arbeide med det de arbeider med. Men slik er det bare.

Men du har ihvertfall lært no av ditt kortvarige engasjement hos FRS, men hva dette er er det bare opp til deg å finne ut.

PS: Jeg kjøper nå filmer kun fra utlandet fordi jeg fortsatt ikke har funnet en god butikk for filmer. Jeg har bare vært borti en butikk som har vært god på film, og dette var DVDGalleriet. Den var ihvertfall god når Knud drev den, men som alle de virkelige dårlige eventyrene så har også denne butikken blitt dårlig etter at Knut og Fredrik sluttet for å starte opp et nytt firma.

8. Sindre
24.07.08

@ MacNytt: DVDGalleriet har vel vært favorittbutikken min de siste årene. Jeg har vært en av deres største kunder siden 2003/2004. Mesteparten av DVD-samlingen min stammer derfra! Veldig bra initiativ av han som startet den butikken, jeg kjente faktisk en som kjente ham! :) Nei, skulle jeg nå først hatt en vanlig jobb igjen, så vet jeg at filmbutikk er noe som passer meg utmerket. Foruten dette kunne det også vært greit å ha en jobb hvor man kjørte mye rundt og var litt «fri». Jeg er jo stor musikkentusiast også, så jeg skulle nok kost meg i bilen. Vi får se med tiden, men inntil videre er det Glabladet for alle penga! ;) Har ikke noe ønske om å gå til en vanlig jobb igjen, som sagt.

24.07.08

Sindre: Jeg jobber på Os : ) Er ikke mange Musikkverk’er igjen nå dessverre, men vi gjør det heldigvis bra. Nå har jo Musikkverket og Playcom gått sammen, så «Musikkverket og Playcom» er vel det offisielle navnet..

På Os som sagt, Amfisenteret aka Flåten (: Godt mulig at du har vært her =D

10. ståle
24.07.08

Hmmm… Kanskje det hadde vært en ide å bygge opp en nettbutikk med et bredere utvalg av smale filmer i Norge…. *tenke*

11. Sindre
25.07.08

@ Jannekake: Nei jasså, jobber du der?! Har du jobbet der nå i sommer? Jeg var nemlig innom der da jeg var hos min far for noen uker siden! Sto en jente i kassen, men jeg husker ikke helt hvordan hun så ut! :) Er vant til å se han store, skallete mannen der, så husker faktisk jeg tenkte over det. Han har jo vært der i alle år, hehe. Forresten, tips til dere: Sett ned prisene på DVD!! Ikke ha noen priser på halvgamle filmer som koster f.eks. 179,-. Vet ikke om dere har det nå, men dere har hatt det før. Osingene har vel ikke noe annet valg enn den butikken hvis de skal handle DVD’er, men hvis de reiser ned til by’n er det mange penger å spare på tidligere DVDGalleriet (Playcom på Galleriet) eller Platekompaniet! :)

12. Sindre
25.07.08

@ Ståle: JA! Go for it! Utvid Brukbarbok til å inkludere filmer også… Tipper MacNytt og mange andre blir glad! :)

13. Jannekake
25.07.08

Hahahahaha jaa, jeg jobber her :D Har jobbet endel i sommer, men det er også 3 andre jenter på min alder som har vært her de siste ukene.. Men jeg er den eneste som er blondt atm, så hvis det var en blondine var det nok meg :p

Tor Owe ja, sjefen :D Helt skallet er han da ikke, men.. «Han derre på cdbutikken med gule briller» ja, de fleste kjenner til han. Kjempegrei sjef, faktisk : )

Vi har veldig få dyre DVDer for tiden, de selger nemlig Elkjøp på senteret her for mye lavere pris. Men pga dyrere innkjøpspriser osv kan vi dessverre ikke det.. De tjener ikke mye på filmene de selger for 129,-, men satser vel heller på mersalg av de dyrere tingene sine. Det kan ikke vi dessverre, såå.. Derfor har vi heller satset på billigfilmer i det siste: 3 for 200 kroner ; ) Selger som bare det, og vi har ganske mye bra der også. Så det får du se etter neste gang du er her :p

14. Sindre
25.07.08

@ Jannekake: Hehe, lett gjenkjennelig er han i hvert fall! :) Jeg husker faktisk ikke hårfargen til hun som sto i kassen, men jeg tror muligens det var noe mørkere enn lyst. Så da var det kanskje en av de andre. Jeg tror forøvrig kun jeg har handlet én gang på den butikken, og det var i forrige årtusen mens butikken fortsatt lå i andre etasje. Men det er bra at dere selger bra for tiden, dere har jo absolutt holdt det gående lenge nå! Får håpe det fortsetter! Skal du jobbe der lenger enn sommeren?

15. Jannekake
26.07.08

Det kan du trygt si :p

Andre etasje faktisk, det var en god stund før min tid. Men husker at butikken var der, og at jeg kjøpte noen pc-spill der. Aww, men da var jeg også ganske ung: )

Mens andre cdbutikker går ned med 10% har vi gått opp med 5%, så det er jo egentlig veldig bra! Men så satser vi også på litt andre ting, vi har f.eks. solgt over 100 gitarer på under et år.

Nok reklame; jada! Jeg har jobbet der fast i to år snart, og regner med å fortsette en stund til. Til høsten skal jeg jobbe en dag i uken pluss annenhver lørdag, så det blir hvertfall litt ekstra penger i måneden ( :

16. Eliisa
28.07.08

Mister han jobben?
Venninna mi var daglig leder på en FRS, men den er nå bygget om til en spillbutikk der hun fortsatte som daglig leder.
Jeg trodde alle FRS skulle bygges om, ikke legges ned.

17. Sindre
28.07.08

@ Eliisa: FRS er jo kjøpt opp av en eller annen spillbutikk, men i det senteret han jobbet var det allerede en spillbutikk nesten rett ved siden av. Mulig det faktisk var samme kjede som kjøpte dem opp (husker ikke i farten). Dermed blir det overflødig med to like butikker, og dermed skal FRS-lokalene der brukes til noe annet. Så han måtte nok gå, dessverre. Han har imidlertid fått jobb på Clas Ohlson i stedet, så det ordner seg! :)

06.08.08

Såvidt jeg vet så er det Gamestop som har kjøpt opp Free Record Shop, også samme folka som har kjøpt opp EB-games. Strålende butikk for spillentusiaster som meg da det for det meste er hardcore gamere som står i kassa, noe som er hyggelig.

[...] Mens andre ganger igjen, er det gøy å bare skrive om diverse interesser, hendelser fra hverdagen, bloggrelaterte temaer, tankeutfordrende artikler, hjelpsomme artikler, eller film/musikk og personlige interesser (selv om det er veldig lite av det på GB hittil). [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere