Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

10 grunner til å avskaffe verneplikten

Skrevet av Sindre | 20. august, 2008

I Norge blir man fremdeles straffet for å bli født med utovertiss. Problemet er imidlertid at ikke så mange anser dette som en straff, men en «plikt». Og det heter jammen meg «plikt» på papiret også – verneplikt. Men denne «plikten» begynner å bli gammeldags. Den inneholder spor av diskriminering og tar heller ikke hensyn til den ellers så populære likestillingen. For «loven om verneplikt» har tiden stått stille, og det verste er at nesten ingen ser ut til å ville gjøre noe med dette.

Glabladet derimot, som står for personlig utvikling, bevissthet og intelligens, kan imidlertid ikke sitte stille og se på at denne gammeldagse loven fremdeles gjør sitt for å legge en demper på livsgleden til uskyldige mennesker år etter år. Derfor har jeg samlet 10 grunner til å avskaffe verneplikten – til inspirasjon for de politikere som måtte komme over denne lesningen. Hint, hint.

 1. Haltende likestilling

  Det blir mer og mer likestilling her i landet. Det vil i all hovedsak si at kvinner får mer av de samme rettighetene som tidligere kun har vært forbeholdt menn. Dette er vel og bra, men! Hvorfor skal ikke menn også kunne komme nærmere kvinners rettigheter? Hvorfor skal det være sånn at kun menn er tvunget til å delta i militærtjeneste, mens kvinner kan velge selv? Og dessuten – når det blir snakk om verneplikt for kvinner, da stiller de fleste seg på bakbeina og sier: «Det vil vi ikke!», noe som i og for seg er fullt forståelig. Selv om de har noe tvilsomme begrunnelser for dette, som at «kvinner føder barn/kvinner er svakere enn menn, bla bla bla», så er det faktisk sånn at for å oppnå full likestilling, må verneplikten enten også gjelde for kvinner, eller, best av alt: Avskaffes en gang for alle.

  Men denne brånekten hos kvinner når det blir snakk om verneplikt, vitner jo bare i seg selv om at hele opplegget er utdatert for lengst. Selvfølgelig vil ikke kvinner bli tvunget til noe! Og selvfølgelig vil ikke menn det heller! Hvis Norge skal skryte av å være et fritt land, verneplikten avskaffes, og det er ingen grunn til å utsette det lenger!

 2. Forsterket hat/misunnelse

  Dagens system bidrar også til å skape større avstand mellom menn og kvinner. Noen av de gutter som føler seg tvunget inn i militæret, oppretter et slags sterkt hatforhold mot jenter, fordi de slipper unna. Det oppleves som en utrolig urettferdighet, og selv om dette bare gjelder en liten gruppe av de som må inn, er det ganske alvorlig at det skjer. Vi trenger vel ikke flere kvinnehatere i samfunnet enn de vi har?

  Jeg sier på ingen måte at jenter bør hates fordi de slipper. Det er ikke jenter sin feil at de slipper. Men det føles alt annet enn rettferdig.

 3. Latterlig dårlig avtale

  «Du skal ofre et år av ditt liv til å tjenestegjøre hos oss. Du vil måtte stå opp grytidlig om morgenen og ta imot enhver ordre vi måtte komme med. Det er høyst sannsynlig at du vil få særdeles lite med fritid. Når du slippes tilbake til samfunnet igjen vil resten av verden ha et års forsprang. Vi driter i din jobbsituasjon, skole, din forretning eller ditt kjærlighetsliv. Og for all denne frarøvelsen av din dyrebare tid, vil du motta den formidable sum av fantastiske 130,- kr. dagen»… (pr. 2008).

  Mens jenter, og de som slipper unna militæret på en eller annen lur måte, kan jobbe, utdanne seg og ellers gjøre hva de vil, er stakkaren som må inn i militæret bundet til å tjenestegjøre i gokk for en betaling på nivå nærmere barnearbeidere i Asia. En som slipper militæret vil være i stand til å tjene flere hundre tusen kroner, eller mer, samme året, mens de 130,- kr. dagen man får i militæret, bare dekker til ting man er nødt til å ha der og da. Dermed begynner man på null igjen når man endelig er ferdig med tjenesten. Omverdenen har gått et år videre, mens rekrutten har tapt et år. Det er ganske lusent gjort, og det er en ganske lusen avtale.

 4. Verneplikt betyr vernetvang

  Det fler og fler som driver business forstår, men som Forsvaret åpenbart ikke forstår, er at valgfrihet og «gratis tjenester» skaper flere og mer fornøyde kunder/rekrutter. Det er gammeldags å tvinge noen til noe. Mange driver en businessmodell som sier noe sånt som at: «Alt dette kan du også oppnå, ved å bare betale XXXX antall tusen kr., og gjøre meg rikere og deg fattigere». Men flere, deriblant jeg, velger å fokusere på et gratis innhold på denne siden, og heller finne andre måter å tjene inn pengene på. Det er mye smartere, og det er en vinn-vinn situasjon. De som liker det de leser, kommer tilbake. De som ikke liker det de leser, kommer ikke tilbake, men har heller lidd et økonomisk tap mens de var innom.

  Forsvaret benytter seg desverre fremdeles av den gammeldagse «businessmetoden». De velger å bruke tvang, og ord som «plikt» for å få alle gutter inn, enten de vil eller ikke. Hva slags råtten businessmodell er det? Samtidig kaller de det hele en militær»tjeneste». Ingenting som kommer frem av tvang bør under noen omstendigheter forveksles med en «tjeneste»! Hvis Forsvaret heller hadde gjort verneplikten frivillig for alle, kunne de gjerne fortsatt å bruke ordet «tjeneste», for det er nettopp det vi gjør de: En kjempestor tjeneste! Men en riktig så ufrivillig en! Det fins smartere fremgangsmåter, også for Forsvaret.

 5. Alle er ikke like

  Det heter seg visstnok at gutter er fysisk sterkere enn jenter, og dette brukes også ofte som et argument hos jentene for at de skal slippe verneplikt. Det er en sannhet med modifikasjoner. Gutter og jenter blir mer og mer like, og mange jenter er sterkere, og i bedre fysisk form enn mange gutter. Faktisk finnes det mange jenter som er entusiastiske når det gjelder å komme inn i militæret, så hvorfor kan ikke de få bytte plass med umotiverte gutter? Hvorfor skal alle gutter inn, på død og liv? Er ikke et solid og trygt Forsvar best tjent med 100% motiverte mennesker, fremfor «hvem som helst»?

 6. Er krig løsningen?

  Mange er usikker på om krig i det hele tatt er rette veien å gå. Mange er faktisk fast bestemt på at krig ikke er veien å gå. Derfor er det mange som sliter med å forstå hvorfor de skal dras inn i 12 måneders opplæring i «hvordan oppføre seg i tilfelle krig». Personlig syns jeg ikke at det å krige virker så veldig lurt. Selvfølgelig kan vi bli «dradd inn» i en krig, uten at vi ønsker det. Men, hei… det hørtes kjent ut?! Åja! Det er jo akkurat denne taktikken Forsvaret selv bruker for å få folk i militæret! Sier noe om hele opplegget, eller hva? Folk som tror på krig og folk som tror på tvang er som regel de samme. At Norge har latt disse menneskene få holde på så lenge uten å gripe inn, er for meg helt utrolig. Men jeg håper og tror at det etterhvert vil skje endringer som kommer oss vernepliktmotstandere til gode.

 7. Hjemlengsel

  Hva om man syns det å forlate hjemmet i 12 måneder er tungt nok i seg selv? Det kan være mange grunner til det! Man kan være forferdelig glad i mammaen sin… (og dermed sier det seg kanskje selv at man ikke er helt moden for militæret enda). Man kan enten ha, eller bo sammen med kjæresten sin, for så å måtte flytte fra henne i 12 måneder. Det er tungt for begge parter, det. Og dessuten kommer han aldri til å fungere godt i Forsvaret heller, ettersom han bare kommer til å bekymre seg for hvorvidt jenten har hemmelige elskere på besøk under hans militæropphold. Det er en tap-tap-tap situasjon. For Forsvaret, rekrutten og kjæresten hans. Og for ikke å snakke om dersom han i tillegg har en unge, eller flere. Å måtte forlate ungene sine i et år, kanskje de årene som ofte blir beskrevet som «de beste», da de begynner å gå, snakke, vokse osv… Det er mye forlangt! Forsvaret vet å ta seg friheter her!

 8. Siviltjeneste…?!

  Siviltjeneste er et alternativ du kan velge dersom du absolutt ikke vil inn i militæret. Men fordi et eller annet dustehue har funnet ut at du «ikke skal slippe helt unna, du heller», må du fortsatt ofre et år av ditt liv fordi du ikke ville inn i selve militæret. Siviltjeneste er derfor like mye en form for straff som fengsel og bøter (se neste punkt). Det er riktignok en bedre utvei, vil de fleste si, men likefullt en straff.

  De fleste ville nok likevel foretrukket å jobbe i en vanlig jobb, gjennom en vanlig ansettelse, og dermed kunne tjene seg noen hundre tusen på et år, fremfor lusebetalingen man får gjennom siviltjenesteordningen.

 9. Fengsel/bøter…?!

  «Så du vil absolutt ikke inn i militæret sier du? Ikke engang siviltjeneste…? Vel, fortvil ikke! Vi har nemlig ordnet en kjempefin løsning spesielt for deg!»

  Bare fordi man tenker at man ikke har lyst til å bli med i militæret, risikerer man å bli straffet med fengsel og bøter. Skal man ikke få lov til å tenke fritt i dette såkalte frie landet? Jo, i de aller fleste tilfeller. Men ikke når det kommer til verneplikt. En jente kan tenke at hun ikke har lyst til å gå inn i militæret. Hun blir ikke straffet. Har man derimot vært så uheldig å bli født med utovertiss (som om det er vår feil) så er det ingen nåde. Og skulle ikke fengsel og bøter være nok, ja så truer jammen meg Forsvaret med flere innkallelser etterpå også! Forsvaret kan i verste fall terrorisere deg i ren Big Brother-stil, bare at her slipper du ikke unna etter 100 dager. Prøv heller litt over 20 år. (Til det året man blir 44).

 10. Kriminalisering

  Tenk deg at du lever i et land hvor du risikerer å bli straffet for å ha tanker. Tenk deg at du lever i et land som truer deg med fengsel og bøter dersom du ikke forandrer tankene dine, og det øyeblikkelig. Tenk deg å faktisk måtte sone en straff fordi du ikke ønsket å forandre tankene dine. Tenk deg å ha denne dommen hengende over seg hele resten av livet. Tenk deg at du nå har fått et kriminelt rulleblad rett og slett fordi du hadde en tanke. Tenk deg at dine muligheter for jobb dermed vil være meget begrenset. Tenk deg at folk vil se på deg med hevede øyebryn resten av livet. Hvilket land ville du trodd du var i…?

  Velkommen til Norge.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 20. august 2008 klokken 11:59 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Selvutvikling, Verden & Samfunn,

LESERNE MENER:
52 kommentarer så langt

1. richie
20.08.08

«Er ikke et solid og trygt Forsvar best tjent med 100% motiverte mennesker, fremfor “hvem som helst”? »

Dette har jeg tenkt på også.. jeg tviler på at jeg ville vært særlig motivert.
Bra artikkel! Håper de ansvarlige for terroriseringen av det mannlige kjønn leser dette.

2. Trond
20.08.08

Bra artikkel, er fullstendig enig med alt. «Likestilling» er vel generelt en ordning som stortsett ignorerer hankjønn.

Men ja, fyttihel***e som tvungen verneplikt har ødelagt livet mitt. Firma konk. – å holde på kunder og skaffe nye, er fullstendig umulig i dette året. Mistet dama – langdistanse forhold funker kanskje for noen – men kommunikasjon med «omverdenen» er generelt vanskelig å få presset inn.

20.08.08

Verneplikten er viktig i et så lite land som dette.

4. Sindre
20.08.08

@ Gunnar Andreassen: Forsvaret er nok viktig, men ikke verneplikten.

5. Magnus
20.08.08

Regner med at det var det han mente, da han sa verneplikten. I et såpass lite land som Norge er det nødvendig med en plikt dersom vii det hele tatt skal ha noe som kan kalles et Forsvar.

6. Sindre
20.08.08

@ Magnus: Er det virkelig? Hvordan skal vi vite hvorvidt vi trenger en plikt hvis vi aldri prøver noe annet? Det vitner om en knapphetstankegang å unnskylde verneplikten med at vi er et lite land. Jeg ville heller latt landet bli forsvart av virkelig motiverte mennesker, enn de som ikke egentlig vil være der. Og uansett hvordan man vrir og vender på det, så blir det feil å tvinge folk til noe de ikke vil.

Nå er det ikke akkurat så vanskelig å slippe unna militæret for de som vil det heller, men det er en annen sak. Det er synd at Norge faktisk har en lov som oppfordrer oss til å pønske ut sleipe planer og taktikker for å slippe unna – noe som igjen vil gjøre oss til kriminelle hvis det skulle bli oppdaget. Er ikke rart at vi har mange folk i dette landet som bevisst utnytter seg av sykemelding for å skulke unna jobben. Vi oppfostrer dem!

Alt i alt har vi det ganske fint i dette landet, så fint at vi nesten aldri tenker over det. Man kan si at verneplikt er lite å klage over siden vi har det så fint, men jeg vil si at denne tvangsloven faktisk er et hinder for vår intelligente utvikling. Den hører rett og slett ikke hjemme i dette samfunnet. Den får helhetsbildet til å skurre noe voldsomt hos meg…

7. Magnus
20.08.08

Jeg vil tro de fleste av oss faktisk har godt av et år som vernepliktig, du lærer deg ting som kan være verdifulle senere i livet – både mentalt og fysisk, kan man si. Selv var jeg ikke så altfor lenge i militæret, men det er en helt annen sak jeg ikke går nærmere inn på her.
Ser liksom ikke helt hvordan loven oppfordrer oss til å pønske ut sleipe planer og taktikker for å slippe unna. De fleste lover er vel «lett» å bryte dersom man går inn for det.

Lurer forresten på hvordan landet hadde sett ut dersom alle skulle ha fått lov til å gjøre akkurat hva de selv hadde lyst til.

8. Sindre
20.08.08

@ Magnus: Loven sier at du inn, og hvis du da er en person som ikke har lyst til å avtjene verneplikten i det hele tatt, vil du jo naturligvis begynne å tenke på hvordan du kan slippe unna.

Den siste setningen din var irrelevant.

9. Magnus
20.08.08

Du skriver jo «Og uansett hvordan man vrir og vender på det, så blir det feil å tvinge folk til noe de ikke vil.»
Er det feil å tvinge folk til å betale skatt? Er det feil å tvinge folk til å stoppe på rødt lys? Er det feil å tvinge folk til å betale bot for urinering på offentlig plass?

Det er lover og regler for det meste, og overalt er det folk som prøver å unngå dem.

10. Sindre
20.08.08

@ Magnus: La meg omformulere meg litt da. Betaling av skatt og stopping ved rødt lys er viktig for at samfunnet skal fungere. Så ‘tvang’ er til en viss grad nødvendig i dagens samfunn, riktig det. Verneplikten er derimot i overkant streng, og hvis du gjør litt research vil du se at Norge er ca. det eneste landet i Europa som faktisk straffer folk for å tenke, såkalte «samvittighetsfanger«.

Jeg utfordrer Forsvaret til å finne en alternativ løsning på dette. «Plikten» bunner i en frykt for å ikke få nok folk i dette «lille landet». Men hva vil «nok folk» egentlig si? Må man absolutt fylle opp alle plasser med folk som kanskje ikke er motiverte, eller kunne man ha ofret noen plasser til gjengjeld for folk som var supermotiverte?

Det løser ingenting å unngå denne problemstillingen. Verneplikt er på ingen måte en nødvendighet i samfunnet på linje med trafikkregler og skatteregler.

11. richie
20.08.08

@Magnus: Alt du nevner nå har ingenting med saken å gjøre.
1. Dette er for at samfunnet skal fungere. Dette får du igjen for selv.
2. Dette er regler som forhindrer kaos, og ulykker.. Dette får du igjen for selv.
3. Nei, dette forhindrer at du slipper å gå rundt å lukte piss over alt.. Dette får du igjen for selv.

Verneplikten derimot er noe du ikke får noe igjen for.

12. Magnus
20.08.08

Det å si at verneplikten er noe du ikke får noe igjen for er å si at du ikke får noe igjen for punkt nummer 3 (om urinering) pga at du sitter inne hele dagen.
Veldig mange får mye igjen av verneplikten sin, faktisk er det en god del som også tar utdanningen sin gjennom Forsvaret. Har man boliglån osv før man reiser, får man i tillegg dekt dette.

13. Kriss
20.08.08

Er fullstendig enig med artikkelforfatter. Verneplikten er en skam, og burde avskaffes umiddelbart. Tror det hadde hjulpet, da det fremdeles er nok av folk som frivillig har lyst å gå inn i millitæret. De er motiverte og vil gjøre en bedre jobb enn oss andre. Det er galt å tvinge oss i militæret, og ikke minst motstridene med alt annet i norge.

14. Lasse
20.08.08

Etter og lest artikkelen og alle kommentarene må jeg si meg ganske lite overasket. Uansett hvilke synspunkt som vil komme fram i denne debatten så tror jeg nok at det vil alltid være delte meninger om verneplikten, akkurat som det vil være om det og betale skatt f.eks.

Jeg vil gjerne fortelle en kort historie om hva som skjedde med meg for ett år siden.

Jeg selv ble innkalt på sessjon sist år og er en av de som faktisk vil inn i militæret og ser fram til det, så hadde jeg ikke blitt innkalt ville jeg mest sannsynlig meldt meg.

På sessjonen møtte jeg ganske mange kjente. De fleste viste allerede da mangel på innteresse for å «kaste bort» ett år som de kalte det og jeg kan si det ganske enkelt at de fleste som gikk inn hos på de forskjellige postene med denne instillingen slapp unna fordi de virket lite motivert og ble regnet som uegnet og lite trolig til og klare og fullføre førstegangstjenesten.

Altså det jeg mener her at har man virkelig fint lite lyst til dette er det faktisk ingen vanskelighet for og slippe unna vist man legger fram dette på sessjonen.

( For de som ikke har vært på sessjon er det mange poster, man skal blant annet ha helse sjekk, og samtale med en Offiser, etc)

Jeg vil gjerne nå kommentere noen av punktene i denne artikkelen.
———————————————————————
» 3 “Du skal ofre et år av ditt liv til å tjenestegjøre hos oss. Du vil måtte stå opp grytidlig om morgenen og ta imot enhver ordre vi måtte komme med. Det er høyst sannsynlig at du vil få særdeles lite med fritid. Når du slippes tilbake til samfunnet igjen vil resten av verden ha et års forsprang. Vi driter i din jobbsituasjon, skole, din forretning eller ditt kjærlighetsliv. Og for all denne frarøvelsen av din dyrebare tid, vil du motta den formidable sum av fantastiske 130,- kr. dagen”… (pr. 2008). »

- Ofre ett år for og tjenestegjøre oss? Du tjenestegjør faktisk for fedrelandet, Norge.

- Vi driter i din jobb situasjon? Din arbeidsgiver har faktisk ikke lov til og sparke deg vist du er eller blir innkalt til forsvaret. Har det seg slik at du skal gå på skole eller har en forretning som ikke tilater at du kan forlate dette på det øyeblikket du er blitt innkalt? Vel du kan søke om utsettelse eller om og slippe.
———————————————————————
«Mens jenter, og de som slipper unna militæret på en eller annen lur måte, kan jobbe, utdanne seg og ellers gjøre hva de vil, er stakkaren som må inn i militæret bundet til å tjenestegjøre i gokk for en betaling på nivå nærmere barnearbeidere i Asia.»

- Jeg vil faktisk tro at den summen vil være tilregnet langt under 130 Kr.
———————————————————————
«Hvorfor skal alle gutter inn, på død og liv? Er ikke et solid og trygt Forsvar best tjent med 100% motiverte mennesker, fremfor “hvem som helst”? »

- Ikke alle gutter skal inn på død og liv. Jo jeg er enig der, et solid og trygt Forsvar ville nok vært best tjent med 100% motiverte mennesker, fremfor «hvem som helst». Problemet er nok at det finnes dessverre ikke nok slike.
———————————————————————
Hjemlengsel? Vel nå skal jeg ikke utale meg alt for mye om hvor mye fri du får men kjenner noen som var der og de fikk faktisk dekt hjemreise hver helg.
———————————————————————

Det er faktisk også positive ting med å tjenestegjøre selv om du/dere kanskje ikke ser de, her er en.

Fleste arbeidsgivere ser en fullført førstegangs tjeneste på noe positivt.

Så en fullført førstegangs tjeneste er faktisk også noe positivt du kan sette på CV’en for det kan f.eks vise at du har disiplin, ikke er redd for og stå på, jobber både bra i grupper, og selvstendig.

Lasse

15. Sindre
20.08.08

@ Lasse: Jeg setter pris på ditt innspill! :)

Jeg vil kommentere det du sa her:

«Altså det jeg mener her at har man virkelig fint lite lyst til dette er det faktisk ingen vanskelighet for og slippe unna vist man legger fram dette på sessjonen.

( For de som ikke har vært på sessjon er det mange poster, man skal blant annet ha helse sjekk, og samtale med en Offiser, etc)»

Min egen erfaring fra da jeg var på sesjon var at det du sier her ikke stemmer. Det er ikke så lett å slippe unna. Det skal faktisk mye til. Jeg la ikke skjul på at jeg hadde null interesse av militæret, men likevel forlangte sesjonslegen at jeg måtte ha noe medisinsk å vise til. Og det hadde jeg jo ikke. Jeg ble egnet som i fysisk god nok form, og IQ-testen var neppe så aller verst heller. (Jeg gadd ikke å vente på å se resultatet). Så skulle jeg sluppet unna måtte jeg blitt «kreativ».

Heldigvis kom daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold meg til unnsetning, og rotet til hele økonomien til Forsvaret det året jeg skulle inn, og jeg ble lagt på vent. Det begynner å bli noen år siden, og enda har jeg ikke vært i militæret. :P

16. Lasse
20.08.08

@ Sindre: Nei samme skjedde vel med min bror han ble innkalt men søkte da om utsettelse i og med at han var lærling i dette øyeblikket, han slapp så unna og skulle bli innkalt etter lærlingetiden 1års tid men det har jo enda ikke skjedd.

» Min egen erfaring fra da jeg var på sesjon var at det du sier her ikke stemmer. Det er ikke så lett å slippe unna. Det skal faktisk mye til. Jeg la ikke skjul på at jeg hadde null interesse av militæret, men likevel forlangte sesjonslegen at jeg måtte ha noe medisinsk å vise til. Og det hadde jeg jo ikke. Jeg ble egnet som i fysisk god nok form, og IQ-testen var neppe så aller verst heller. (Jeg gadd ikke å vente på å se resultatet). Så skulle jeg sluppet unna måtte jeg blitt “kreativ”. »

Nå er jo ikke minnet mitt så klart lengre, for min erfaring på sesjon var for det meste ett totalt kaos og stress om og finne fram til de rette postene men som jeg husker var man vel inne hos en psykolog og Offiser som nevnt tidligere der hvor jeg fikk samme spørsmålet hos begge om jeg var innstilt og hadde lyst til og fullføre førstegangs tjenesten, det var her de fleste av mine bekjente har lurt seg unna.

Men du har vel kanskje rett om at dette ikke er alltid like enkelt for det kan jo rett og slett ha noe med om hvilken type personer du møter på.

Lykke til med innkallingen, slik så jeg vet kan du forsatt bli kalt inn til førstegangs tjenesten innen du er fylt 26.

Mvh Lasse

17. Adrian
20.08.08

Jeg er fullstendig enig i at tvangen er en litt plagsom løsning. Men jeg velger heller å se på problemet en annen måte. Problemet ligger i holdningene til Nordmenn. Og hvem er ansvarlig for holdningene og nasjonalismen? Jo det er vel «da goverment» etter min mening når det kommer til forsvar for vårt kjære moderland.

Hadde de heller kommet med holdningskampanjer og fått motivasjonen til de unge opp for å gå i forsvaret, ville det blitt noe helt annet med verneplikten.

1: Folk føler seg stolte av å tjenestegjøre
2: Damen din som du må forlate forstår hvorfor du er vekke
3: Jobben du må permitere fra er stolt over at du tjenestegjør
4: Fremtidige arbeidsplasser setter pris på at du har tjenestgjort
5: Du føler du har bidratt til moderlandet

Desverre er dette sikkert et for dyrt og omfattende prosjekt å komme med at det vil nok aldri skje, tror jeg. Ikke med mindre norge er i trussel fra å bli fucka av et annet land.

18. Jannekake
20.08.08

Nå har jeg ikke lest alle kommentarene, men..

De burde rett og slett styre hele forsvarstullet på en annen måte. Det burde være frivillig for begge kjønn, eller tvang for alle. Selv er jeg ufattelig glad for at jeg slipper, men det betyr ikke at det er rett..

Norge trenger helt sikkert et forsvar, men det blir litt feil at folk som absolutt ikke vil inn må det. Angriper et stort land oss har vi jo ikke noen sjanse uansett, så egentlig er det jo litt waste of money å ha det i det hele tatt. Dessuten er jeg 100% imot alt som heter krig, så jeg vil hvertfall ikke støtte den «saken».

Litt mye blabla og frem og tilbake, men hovedpoengene mine:

*Nei til tvang
*Nei til forskjellsbehandling
*Nei til krig

Hipp hurra for fred. ^^

19. Lasse
20.08.08

@ Jannekake: Skulle ønske alle hadde den samme meningene.. Men akkurat nå så snakker du nok om en fantasi verden med rosa elefanter.

Men la oss si at forsvaret, tvang alle..

Hva ville skje?

Jo mest sannsynlig hadde hele landet gått konkurs.

Hverken Norge eller hvilket som helst annet land tror jeg nok har kapasitet til og verve alle mellom 18-26 til førstegangs tjenesten.

Hvem skulle betale maten, lønnen, utstyret.. Og ikke nok med det hvor skulle all arbeidskraften komme fra? Polen?

Og ja du har rett Norge trenger garantert ett forsvar så lenge USA ruster seg opp ved og bygge rakett skjold som Russland er totalt uenig mot.. Dette er nok helt umulig og forutsi men etter min mening står nok de to på randen av krig.*

(*, Kun personlig oppfatning.)

Og vist ett stort land angriper oss? Jo altså forsvaret er til for og avskrekke andre land fra og angripe og beskytte om muligens, vist vi i fremtiden skulle bli angrepet ville nok NATO rykket inn ganske raskt.

Vel waste of money sier du? Takk gud for at vi har det sier jeg.

Tenk på Grense Vaktene som styrker Garnisonen i Sør-Varanger. Som overvåker grensen mellom Norge og Russland.

Lasse

20. richie
20.08.08

@Lasse:
Nå har hele diskusjonen sklidd ut..
Det er ikke snakk om at HELE landet skal verves når de er mellom 18 og 26, MEN hvis det hele tatt skal være noen plikt, skal det være 50% jenter og 50% gutter som blir tatt inn.. og da snakker jeg om de som _blir tatt inn_, ikke hele landet.

Selv vil jeg gjerne se at verneplikten avskaffes, da jeg er fint lite interessert i å være i militæret, og jeg er motstander av å løse alt med våpen. Fint at vi har et forsvar, men da får det bestå av noen som er motiverte til å ta seg av oppgaven også.

21. Lasse
20.08.08

@ richie:

Da får jeg beklage for jeg må ha tydeligvis tolket dette feil;

«Det burde være frivillig for begge kjønn, eller tvang for alle.»

Og det med mellom 18-26 var kun fordi at det er den normale tiden man kan bli innkalt.

22. Oddwar
21.08.08

Hurra for ytringsfriheten ! (Sjøl om det finnes enkelte som ikke er villige til å løfte en finger for å forsvare seg, sin familie, venner eller fedreland. )
Norge fylles stadig opp av slike passivister som ikke gidder å gjøre noe for sitt eget land, men heller flykter til et sted hvor de i ro og mak kan sitte å sutte på labben, mens de mottar fra vårt velstående land de varer og tjenester som de ikke sjøl er i stand til å kjempe for.
Fri og bevare oss for de av våre landsmenn som beundrer den slags samfunnsånd ! Merk dere: Verneplikt betyr forsvarsplikt ! En krig består av angrep og forsvar. Norge er ikke et angrepsland, men derimot har vi et sterkt ønske om å forsvare oss mot inntrengere. Men da trenger vi borgere som er villige til å stå opp for å forsvare oss

23. Martin
21.08.08

Dette er bare håpløst!! Syntes ikke folk har vondt av å være i militæret så lenge de ikke er syke eller har andre store problemer. «Hat mot jenter fordi de ikke trenger å tjenestegjøre»?!? Dette har jeg aldri hørt noen si eller mene, og derfor anser jeg dette som en helt håpløs udugelig grunn til å ikke ha verneplikt i Norge. Folk som blir kalt inn får ta det som en «mann» og ikke klage og syte (om du er innkalt og er jente så sier jeg bare: – «Stå på!!»).

Det vil alltid være folk for og imot verneplikt som alt annet her i verden, men det har nå fungert greit såpass lenge at jeg ikke ser noen problem med dette. Kanskje hadde dobbling av dagpenger i militæret ( eller større økning) hjulpet på motivasjoen?

24. Sindre
21.08.08

@ Martin: Hoho… Du underholder meg stort med din kommentar. :) «Nei, det har jeg aldri hørt om, så derfor kan det umulig eksistere!»…

Hvis du nå tenker deg om – var dette et spesielt intelligent utsagn fra din side? Da jeg var 5 hadde jeg sikkert ikke hørt om tyngdekraften enda heller. Men betydde det at den ikke eksisterte? Hmmm… Det kan jo du fortelle meg. ;)

25. andrew
21.08.08

vil du ikke inn i forsvaret så sier du at du ikke vil inn i forsvaret på sesjon så slipper du det…enkelt og greit.

26. Sindre
21.08.08

@ Andrew: Det er 4,5 år siden jeg var på sesjon, så ting kan jo ha forandret seg nå. Ikke vet jeg. Men det du sier var i hvert fall ikke mulig den gangen.

27. Peder
21.08.08

For det første, så er det jo fantastisk at en SÅ utrolig negativ artikkel er skrevet her på Gladbladet, samtidig som man på forsiden kan lese om hvor fint det er at media vinkler ting positivt isteden for negativt. Jaja, godt man har selvironi.

Jeg var selv ikke spesielt gira på militæret, hadde mer innstillingen at det var greit å ta det året i militæret, så var det gjort. Men jeg fikk en utrolig fin tid i militæret, mange nye venner, fine opplevelser, faktisk har man mulighet til å få litt utdannelse, blant annet kurs gjennom voksenopplæringen, og jeg opplevde en heeelt annen virkelighet enn den som fremsettes her i artikkelen. Hvordan tiden blir i militæret, er kun avhengig av innstillingen man selv har til det i forkant.

Det blir bare flåsete når folk prøver å uttale seg om noe de ikke har peiling på, og bare bygger på ting de har hørt. Ta deg et år i militæret Sindre, så kan du heller skrive en ny artikkel etterpå. Føler forøvrig ikke jeg ble så veldig inspirert av denne artikkelen, på «Gladbladet.no – din inspirasjonskilde nr.1″

28. Sindre
21.08.08

@ Peder: For å ta det første sist så er det jo klart at ikke alle vil bli like inspirert av samtlige artikler – av den enkle grunn at folk er forskjellige. Denne artikkelen er derimot inspirerende for folk som har et helt annet syn på virkeligheten enn deg selv. Tenkt på det?

For det andre – er denne artikkelen egentlig negativ? Det kommer helt an på hvordan du ser på det. Den omtaler et system som jeg, og mange med meg, mener er ytterst negativt. Artikkelen prøver å gjøre noe med saken, og å si noe som veldig mange tenker, men de fleste tier om.

For det tredje så har du helt rett. Militæret blir hva man gjør det til, som alt annet her i livet. Men jeg er personlig av den overbevisning at militæret er bortkastet for meg, og bare vil være et hinder for alle de andre tingene jeg vil drive med. Jeg har null interesse av å løpe rundt i skaugen og leke krig. Dette var festlig da jeg var 5-6 år gammel, men den epoken i mitt liv er liksom forbi. Jada, man kan gjøre andre ting enn å løpe i skaugen i militæret. Ikke gå i fellen av å tro at jeg ikke har peiling på hva jeg snakker om fordi jeg ikke har vært der. Det er vel en av de dummeste feilene man kan gjøre. Men det er forøvrig sant det du sier – klarer man å snu militæret til en positiv opplevelse, så er det bare å kjøre på.

Men at man skal tvinges til det, er ikke veien å gå – i dette ellers så siviliserte samfunnet vi er så heldig å leve i idag.

29. Lasse
21.08.08

Helt sikker på at du koker opp ett smart svar på dette og men mitt følgende spørsmål er nå:

» Men jeg er personlig av den overbevisning at militæret er bortkastet for meg, og bare vil være et hinder for alle de andre tingene jeg vil drive med. »

Hvordan vil det være bortkastet?

Og hvordan vil det være et hinder for absolutt alle de andre tingene du vil drive med?

Lasse

30. stian
21.08.08

mye bra her, men norge er bedre tjent med frivillige, det er få av dem, (jeg har tenkt å verve meg, det samme har flere jeg kjenner på grunn av gratis studie)

men det sære er jo at mange av de du kjenner kan glemme deg, og forsvinne fra livet ditt. men det kan jo forberedes…

jeg bryr meg ikke så mye, bare jenter må det samme som gutter, og jeg slipper inn i luftforsvaret ^^ som jeg sikkert ikke gjør:P pokker…. men folk som er pittelitt skjeløyde, men ellers helt kongesyn, har vel nesten de samme valgene ellers?…

31. Dan
21.08.08

quoter deg på nr 3 her jeg:
«latterlig dårlig avtale»

syns du virkelig det er en dårlig avtale og FÅ penger,FÅ gratis utdannelse,FÅ rabatter over alt?(satt på spissen,siden hele innlegget ditt er satt på spissen får jeg lov til og komme med en dum grunn og)

Etter endt år i militæret har du faktisk hatt muligheten til og få bil-lastebil førerkort,bli fly-helikopter pilot.Du kan ha fått deg et helt nytt yrke i bla vekter-bransjen og mangle fler yrker.

Syns du virkelig dette er en dårlig avtale?
Sånn jeg ser det,går du inn for og noe i militæret får du bare goder for det,vet ikke hvor mye det koster og få helikopter-lappen jeg men ville heller valgt og fått den gratis bare ved og være i militæret noen år…du sparer altså mye penger på og gjennomføre verneplikten…jiss,for en latterlig avtale sindre..

32. Sindre
21.08.08

@ Dan: Er man interessert i de mulighetene man kan utnytte i militæret så er det klart at saken stiller seg i et annet lys. Selv har jeg ikke interesse av å ta helikopterlappen, men for de dette gjelder, er det jo strålende. Men for de det derimot ikke gjelder så er det faktisk en ganske dårlig avtale.

Det er jo nettopp derfor jeg skulle ønske at ordningen ble gjort frivillig. Fordi folk er forskjellige, rett og slett. Og det må man ta høyde for, også når det gjelder militæret. Det er merkelig for meg at kvinner skal få slippe (står det ikke i vernepliktsloven at «enhver borger har plikt», eller har de klart å oppdatere dette nå? Det sto i hvert fall dette før..). Det er greit at alle blir innkalt til sesjon, for å rett og slett lære litt om Forsvaret og mulighetene der, men derfra burde det gjøres frivillig for alle og enhver. Eller i det minste bli langt lettere for gutter å slippe, enn å skulle ha noe medisinsk å vise til (eller sleipe triks).

33. Magnus
21.08.08

Norsk mannlig statsborger er etter utskrivning vernepliktig fra 1 januar i det år han fyller 19 til utgangen av det år han fyller 44, jf. Vernepliktsloven § 3 (1) første setning.

34. Raymond V
21.08.08

«Vi driter i din jobbsituasjon, skole, din forretning eller ditt kjærlighetsliv.»
Dette er vel ikke helt korrekt. Hvis man blir kalt inn til millitæret, men for tiden driver med studering eller annen læring så er det veldig enkelt å søke seg utsettelse slik at man blir ferdig med det først. Og det er ikke negativt å ha millitærtjeneste på CV-en heller.

Det med at alle menn tvinges inn, er heller ikke korrekt. Hvis man ikke er i fysisk god nok form så slipper man jo ikke inn. Og for dem som ikke vil, og har en IQ på nivå med normale mennesker, klarer uten problemer å «lure seg unna».

At kvinner også burde komme mer inn i forsvaret er jeg helt enig i. Det er helt sikkert mange kvinner som er bedre rystet til en slik tjeneste en mange menn. Begge kjønn burde slippes inn.

Men forsvaret er noe vi burde satse mer på. Kan ikke alltid stole på at de store landene skal forsvare oss. Norge burde ha et godt forsvar, med både menn og kvinner.

35. Raymond V
21.08.08

Omformuleringer.

Hvis noen absolutt ikke vil inn i forsvaret, er jeg enig i at dem burde slippe. Er som du sa bedre med motiverte folk.

Men hvis man fjerner verneplikten så er faren ganske så stor for at veldig få engang prøver seg på forsvaret, og vi ender opp uten forsvar. Det at folk blir kalt inn i ett år mener jeg er bra, for da kan det hende at folk som var i tvil eller egentlig ikke kunne tenkt seg hit oppdaget at dette var gøy og at dem fortsetter i forsvaret. Og å ha et godt forsvar er for landets beste.

36. billy
21.08.08

Når det gjelder dette innlegget så handler 8 av 10 grunner om gutter kontra jenter, likestilling og hvorfor det er så ille for en gutt å måtte gi opp kjærligheten som en 18-åring.
Dette er ingen grunn til å avskaffe verneplikt.
Dersom Norge hadde hatt 20 milioner innbyggere så kunne et frivillig forsvar funket.
Min mening som en forsvarsmann er at samtlige av dagens ungdom har godt av å rive seg løs fra pcen det daglige cola inntaket.
Veldig mange av dagens ungdom har en helse som en 50-åring og klarer nesten ikke å bære sin egen kropp.
De fleste av dem som gjennomfører tjenesten er fornøyd med hvordan de har hatt det og hvor god form de har blitt.
For noen så er forsvaret «redningen» for deres psykisk og fysisk.

37. Sindre
21.08.08

@ Billy: Flott å få en forsvarsmann komme på banen. :) Men jeg mener likevel ikke at argumentene dine holder mål. Du skjærer alle ungdommer over en kam og sier at vi alle drikker cola og later oss foran PC’en. Da dette er tilfellet for haugevis med slaskete ungdom, så vil jeg igjen presisere at folk er forskjellige. Og du kan mene at de ville hatt godt av det så mye du vil, men å tvinge dem? Det blir for meg veldig gammeldags.

Og hvorfor i all verden skulle det ikke være ille å gi opp kjærlighetslivet som 18-åring? Tror du virkelig ikke at man kan ha ordentlige følelser for hverandre allerede da? Hvor gammel er du forresten? Ikke at jeg har noe med det, men virker som det er en stund siden du selv var ung..

38. bleh
21.08.08

Jeg gidder ikke diskutere bemanningsbehov, likestilling eller «polakklønn». Det blir for pragmatisk og tallorientert, og har blitt slått ihjel allerede. Det jeg derimot synes er interessant er at ingen har sett på det demokratiske (ja faktisk) prinsippet med verneplikten.

Ønsker man et gjennomprofesjonalisert forsvar uten kontakt med den øvrige befolkning? Vil ikke verneplikten sørge for at holdningene i Forsvaret i stor grad også gjenspeiler holdningene i folket forøvrig? Et vernepliktig forsvar vil neppe være istand til å utføre et kupp, eller andre udemokratiske handlinger.

Verneplikten rekrutterer mennesker som ellers aldri hadde vurdert det, til etterhvert høyere stillinger i Forsvaret. Dette bidrar i mine øyne til en stabilisering av Forsvaret, og sørger for at det ikke blir ensrettet, snevert og en med en kultur helt på siden av resten av samfunnet.

Når det gjelder muligheten til å tenke fritt drar du argumentasjonen din ut i parodien. Som Magnus sier er det masse handlinger du ikke har lov til å gjennomføre, nekte militæret på det som er blitt fastsatt som ugyldig grunnlag er en av disse handlingene. Det er ingen som nekter deg å jobbe mot verneplikten politisk.

Jeg er ikke nødvendigvis for direkte verneplikt slik den er idag. Jeg er for et pliktår, for både kvinner og menn, der man avtjener et turnusår til samfunnet. Militæret for de som ønsker det, eller sivilarbeidet for de som ønsker det. Oppdelingen og tilfeldighetene vi har idag er det som er urettferdig, ikke selve pliktåret.

39. Erik
23.08.08

Jeg står egentlig ganske på begge sider av saken. Jeg er egentlig imot verneplikten, og var imot den hele året jeg var inne. Men nå som jeg er ferdig, så ser jeg ikke noe negativt ved å ha en verneplikt. Det er vel fordi alt med forsvaret er et helvete å gjøre, men fint å ha gjort.

Som bleh poengterer veldig godt, så er det fint at vi har en verneplikt som gir forsvaret stabilitet, men selv for meg er det viktigste argumentet for å ha verneplikt at man får skikket samfunnet. Vi er en nasjon med mennesker med dårlige holdninger og fysisk form. Dette kan og gjør forsvaret noe med, og det er bra. Arbeidsgivere ser helst at den nye ansatte har hatt et eller flere år i militæret og kan stå opp om morgenen, representere bedriften og adlyde ordre, i tillegg til at man tenker selv. Det er ikke slik i forsvaret at man ikke må tenke selv. Så for Norge som et samfunn og nasjon til å vokse seg sterkere tror jeg verneplikten er med på å skikke folket.

Ellers er jeg imot verneplikten og synes måten forsvaret oppererer på i dag kunne blitt gjort på en anderledes og bedre måte. Blandt annet er tilbudet til soldatene dårlig, benyttelse av ressursene dårlig, valgfriheten er dårlig. Det er Norges største barnehage med masse penger.

Alle pengene som har vært invistert i meg kunne godt ha blitt brukt bedre, og kanskje på noe annet. Jeg skal f.eks aldri til int.ops. Hva skal jeg med treningen min?

Ellers så mener jeg at uten verneplikten og bedre tilbud vil holdningene og innsatsen og kvaliteten på det norske forsvar styrkes og er en bedre mpte å gjennomføre dette på, men det har nok ledelsen i det Norske forsvar vurdert tusenvis av ganger og har nok fortsatt kommen frem til at det gamle er det beste, og kanskje de har rett. Jeg er ikke sikker.

40. nr 91 stomperud
26.08.08

Har noen års fartstid i Forsvaret, om enn som befalselev, ikke vernepliktig. Valgte å ta utdannelsen min i Forsvaret, kongeløsning slik jeg ser det. Har tjent på valget på alle tenkelige måter, får en lønnet utdannelse, får gratis kost og losji, er i toppform fysisk. Ikke minst har jeg lært utrolig mye, både om meg selv og om de rundt meg. Men selv om dette passer for meg, er det ikke sikkert det passer for alle andre.
Forsvaret går mer og mer bort fra den oppdragerrollen det har hatt det siste halve århundret. Det er ikke, og skal ikke være, en kombinert gymtrener/holdningsutvikler. Å bruke statens ressurser på å få dvaske, sutrende tenåringer i form er tåpelig, spesielt når de ressursene som tildeles er så hårreisende knappe. Alle er tjent på et profesjonalisert forsvar, ikke bare nevnte tenåringer, men mest av alt Forsvaret selv.
Likevel er det min mening at de aller fleste tjener på å få røsket ræva ut av sofakroken, bort fra mamma og ut i skogen. Ingenting skaper så tette bånd med kamerater som det å hate litt sammen. For ikke å snakke om at man får satt ting i et perspektiv som er større enn avstanden til dataskjermen, større mål enn å finne en over tjue som kan skaffe sprit til fredagsfesten.
MEN; Mammarollen er ikke noe jeg ønsker å bruke tid og ressurser på når jeg kommer ut i avdeling som befal. Soldatenes egen motivasjon er helt nødvendig for å få utbytte av tjenesten.

Så ja, jeg er også mot tvungen verneplikt. Men av helt andre grunner.

41. picxx
27.08.08

Denne artiklen hadde kanskje funket for 4 1/2 år siden når du var på sesjon Sindre, men er mer eller mindre ‘ugyldig’ i dag. Slik det er i dag, etter nedskjæringer og budsjettkutt i forsvaret er det ikke lenger verneplikt, men man har plikt til å møte på sesjon.

Det sagt tjenestegjorde jeg selv ved garnisonen i sør-varanger og passet på at russerne ikke kom veltende inn over grensa (hehe), og må si at det er noe av den flotteste tiden jeg har hatt, om man ser bort fra rekrutttjenesten og alle tullingene man møtte der selvsagt.

42. Sindre
27.08.08

@ Picxx: Det er tydelig at du bor i Thailand. ;) Hvordan kan du si at vi ikke har verneplikt lenger? Visst har vi det. Det heter i hvert fall det. Om det er lettere å slippe unna betyr det ikke at vi ikke fremdeles har en verneplikt?

Uansett, tror det var der du var at jeg også skulle. Fikk jo brev om hvor jeg var blitt plassert. Det var vel det som virkelig var dråpen for meg. Kom ikke på tale for meg å stå på grensen i indre finnmark gjennom en lang vinter og vokte grensen.

At du møtte mange tullinger har jeg ingen vanskeligheter med å tro på. :)

43. picxx
27.08.08

Vel, du kan angre deg på at du ikke dro.
Flotte jakt og fiskemuligheter.
Skiftet på å være kokk.
Bodde stort sett i ‘hytte’ med laget når vi overvåket grensen.
Kan vel sammenlignes med å være på friluftstur i speideren.

p.s. ‘Tullingene’ jeg møtte på rekrutten var stort sett slike som satt og kjørte motorsykkel hos psykologen for å få dimme.
Flott å ha på pepirene sine at man er mentalt forstyrret…hjelper sikkert bra om man en gang i tiden skal søke på jobb, men regner med de fleste av disse ‘motorsykkelgutta’ i dag sitter med uføretrygd og gomler maaruds potetgull fremfor TV’en.

At det heter verneplikt betyr ikke at det i praksis er verneplikt Sindre. Man må se på realitetene, ikke på teorien.

44. Sindre
27.08.08

@ Picxx: Tja, tviler ikke på at det kan ha vært en hyggelig opplevelse. Det bare hørtes veldig kjipt ut, og jeg hadde ingen interesse av det. Jeg angrer dog ikke at jeg ikke dro, fikk jo gjort andre ting i stedet, som f.eks. å tjene en god del penger. :)

Poenget er at loven bør åpne for frivillig verne»plikt», og ikke tvungen verneplikt. Å si at «det er så lett å slippe unna uansett» unnskylder ikke at loven fortsatt er helt på trynet.

45. picxx
27.08.08

Man har da verving i norge. Du kan enten verve deg som grenader i forsvaret, eller du kan verve deg til FN tjeneste.

Denne ‘verneplikten’ du snakker om er vel i dag på noen få måneder, og er vel i virkeligheten statlig oppdragelse av unge gutter.
Noe av det morsomste jeg ser er gubber på 40 som ikke har lært seg å brette en skjorte enda. Da er det betimelig å spørre hvor de avtjente verneplikten, haha.

46. Sindre
27.08.08

@ Picxx: Hvorfor skal man brette skjorter? Selv henger jeg dem på klesbøylen jeg. ;) Men joda. Blir alltid litt klabb og babb når det blir snakk om å avskaffe noe som «alltid har vært». Spørsmålet er jo om det virkelig har noen nytte for seg, noe det i dette tilfellet fremstår som helt klart at det ikke har. Ansvar for oppdragelse av unge gutter ligger hos foresatte, ikke staten. Selv om det nok kan tenkes at mange foresatte muligens kunne gjort en bedre jobb, men det er en helt annen diskusjon.

47. picxx
27.08.08

..det er vel litt sent med ‘foreldreoppdragelse’ når yngstemann har blitt 18-19-20 år vel..

48. Sindre
27.08.08

@ Picxx: Snakker jo selvsagt om alle årene før den tid…

49. Alf
13.10.08

Kjæresten min bor i england. Og jeg har blitt innkalt til førstegangstjeneste i sjøforsvaret. Så mine grunner med allergier strekker vel ikke til her, men å ha en så stor strekning mellom oss er vel ikke så veldig bra for begge parter.
(henviser til pungt.7;Hjemlengsel)

Så har jeg allergi..mot så og si alt >

Pollen,støv,diverse mat sorter(frukt,grønnsaker,melk),desuten så ødela jeg ryggen min i læretida jeg gikk for 2 år siden. Så jeg kan ikke løfte tunge ting etc.

Er dette da noe å komme med når jeg da skal inn til den såkalte «Tjenesten»?

Alf

50. Mats
22.11.08

ok, jeg gadd ikke å lese alle kommentarene, men jeg skal komme med min mening om verneplikten. jeg er vel egentlig ikke imot verneplikten generelt, men jeg mener at vis den skal gjelde skal den også gjelde for kvinner. kanskje vi burde klage det til likestilling rådet eller mannen eller hva enn den instansens som man klager til på brudd av likestilling. se hva det ville sagt, men så langt jeg vet har det ikke blitt gjort. I dag avtjener jo ikke alle verneplikten uansett, de tar vel inn en mellom 20-40% vis hukomelsen min ikke har sviktet meg.

hvorfor ikke la både kvinner og menn ta den sesjon dagen og bli innkalt eller ikke bli innkalt på kvalifikasjoner, de vil jo nå bare ha de beste. og lyst. Vis vi har lyst til å beholde et forsvar må vi ha verneplikt i norge, vi er ikke USA med flere 100 millioner mennesker, og som har nokk folk som verver seg til militæret.

51. Kjetil
24.12.08

TIL INFO: Verneplikt gjelder OGSÅ for jenter, men den trår ikke i kraft før de fyller 30 år. Det frafaller derimot dersom de har fått barn innen fylte 30 år.

- Kom dere ut og gjør verneplikten. Alle vet jo at de må igjennom det, så hvorfor ikke planlegge deretter??

MVh,
Kjetil
Tidligere vervet.

[...] Tiden gikk og vi snakket litt gjennom MSN, men dette var begrenset. Jeg pratet med ei før henne som jeg var veldig interessert i og hadde planer om å møte senere i livet. Så inntraff verneplikten! [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere