Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Å blogge for penger

Skrevet av Sindre | 27. august, 2008

For under en måned siden raste debatten som startet med at MillionEuroMan ville arrangere en Bloggcamp som fort viste seg å koste litt mer enn hva uskyldige og fattige hobbybloggere følte de hadde råd til. Dermed tok det ikke lang tid før «krigen» var i full gang. Kort sagt var hobbybloggere litt sinna på «profittbloggere» fordi vi hadde valgt å joine «the dark side» og faktisk tjente penger på arbeidet vårt. Selv fant jeg hele debatten så fullstendig bak mål at jeg bare delvis fulgte den, uten å delta aktivt. Jeg skal nå likevel dele mine synspunkter på dette med å blogge for penger.

Blogging vs. Business

Mange bloggere starter opp en blogg med en intensjon om å tjene penger på den. Det er ingenting galt i dette. Problemet er imidlertid at de fleste gjør det med feil utgangspunkt. En blogg er ikke en business i seg selv. Å ha en blogg vil ikke betale regningene dine. En blogg er bare et selvpubliseringsverktøy. Hvis du vil blogge for penger så starter du i realiteten en online business, som er noe helt annet enn å «ha en blogg». Hvis du vil tjene penger på din online business så må du lære å tenke som en entreprenør, ikke bare en blogger.

De fleste er stort sett flinke til å skrive bloggposter. Men de suger på å «selge». Som blogger trenger du bare å skrive, og that’s it. Som forretningsdrivende derimot, trenger du i tillegg å markedsføre bloggen din skikkelig. Har du ingen trafikk vil du neppe kunne tjene noe, og har du ingen inntekt så har du ingen business. Det hjelper ikke å skrive verdens beste innlegg hvis ingen vet om det.

Hvis du vil drive en business må du lære hvordan du kan generere en inntekt. Dette betyr at du må fokusere på inntektsbringende aktiviteter også. Og blogging i seg selv er ikke en inntektsbringende aktivitet. For de fleste som lykkes greit med inntektsbringende blogging idag, utgjør bloggingen i seg selv under halvparten av arbeidstiden. Mens bloggere flest muligens bruker 80-90% av tiden sin på å blogge. Det holder ikke.

Markedsføring er ikke min favorittaktivitet i forbindelse med blogging, men det må gjøres hvis man skal opprettholde en suksessfull online business. Det kan kreve en stor forandring i tankegangen for å gå fra blogger til entreprenør. Men det er dette som gjør forskjellen. Å skrive blogginnlegg er ikke en business, siden det er en aktivitet som ikke gir deg noen inntekt. For å kunne ha en vellykket business må du lære deg markedsføring.

Forholde seg til kynikere

Hvis du bedriver ærlig arbeid ser jeg ingenting galt i at du skal kunne tjene penger på arbeidet ditt. Dette inkluderer selvfølgelig også blogging. Mange bloggere jobber knallhardt for å levere godt innhold til sine lesere. Blogging kan ikke lenger bare defineres som en «hobby», selv om det selvsagt er helt greit at noen velger å unngå å tjene penger på sin blogg. Hvordan man vil spille bloggespillet må være opp til hver enkelt, som alt annet her i livet.

Noen fatter det likevel ikke. Det finnes haugevis med kyniske folk i bloggosfæren som bare ønsker at du skal tjene dem gratis. Disse kynikerne innbiller seg at de har krav på noe mot ingenting. De vil ha deg til å tjene dem uten å tilby noe i retur.

Det kan være lett å gå i fellen og høre på kynikere som har denne utrolig lame’ tankegangen. Men dette er ikke en troverdig langsiktig businessmodell. Dette er en av hovedgrunnene til at mange bloggere blir totalt utbrent innen et år eller to. Å tjene de utakknemlige er ikke noen hyggelig jobbsituasjon. Det er ikke engang noen hyggelig hobbysituasjon.

Hvis du gjør det bra økonomisk så betyr det at du vil være i stand til å tilby en bedre tjeneste. Kynikere vil si at sånne uttalelser er en unnskyldning for grådighet og egoisme, og vil i noen tilfeller prestere å si at du har blitt ond eller lignende nonsens. Gjør deg selv en tjeneste og gjenkjenn den totale idiotien i kynikernes tankegang. Jo fortere du gjør det, jo bedre vil du få det. Fokuser din tid og energi mot dem som virkelig setter pris på det du gjør. De menneskene er gull verdt. De er en fornøyelse å samarbeide med, og de vil anbefale deg til likesinnede også.

Du er verktøyet som yter service til andre. Det er ingenting egoistisk med å ta seg av dette verktøyet. Du vil ikke være i en god posisjon til å hjelpe andre hvis du ikke kan ta deg av dine egne behov. Kan du gi fra et sted med visshet i at dine egne behov er sikret og tatt hånd om, kan du gjøre utrolig mye nytte for deg.

Ingen andre vil verdsette ditt talent hvis du ikke verdsetter det selv.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 27. august 2008 klokken 13:51 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Business, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Penger, Teknologi,

LESERNE MENER:
19 kommentarer så langt

1. picxx
27.08.08

Alle som tjener penger på internett har inngått avtale med djevelen selv. Du burde da vite såpass nå Sindre ;)

2. Kenneth
27.08.08

So true picxx ;)

Neida, skjønner egentlig ikke hvorfor folk har så mye imot at man har lyst til å tjene en krone eller to.

Min definisjon av «the dark side» i denne saken må være de som gjør alt for å tjene penger, som å infisere pcer som besøker bloggen, selge epostadresser o.l.

3. Geir
27.08.08

Mye fornuftig i din sak, jeg er enig markedsføring er alfa omega, nytter ikke å klage på folk som er flinke og foretaksomme. Tror også at det om noen år vil være en del som lever godt kun på å blogge:)

4. Andre
27.08.08

Er det ikke alltid slik at de som ikke tjener penger er sure/negative til de som tjener penger om det er på nett eller ellers i livet…

5. Sindre
27.08.08

@ Andre: Det er et gjennomgående problem i befolkningen ja. Dessverre så har folk en tendens til å tro at alle som tjener mer enn hva man gjør i en 9-16 A4-jobb ikke fortjener det. Jeg vil snu dette om og si at det er de som tar til takke med kjedelige jobber og dårlig lønn som fortjener bedre. Men de har faktisk valgt dette selv. Jeg håper at mange flere av disse vil oppdage Glabladet etterhvert, og begynne å innse at det finnes muligheter der ute.

27.08.08

@Sindre: Der traff du spikeren midt på hodet. Jeg er lei av at enkelte vil ha oss om ønsker å tjene penger på blogging til å framstå som kyniske, uskolerte og udyktige bloggere som ikke har våre egne meninger – vi er rett og slett kjøpt og betalt fordi vi ønsker å ta oss betalt for hardt og ærlig arbeid. Og det verste av alt er at vi tilbyr våre tjenester helt gratis også, det er opp til enhver og enkelt å trykke på våre annonser.

Jeg synes faktisk det burde vært en debatt rundt alle annonse-blokkerne som finnes til diverse nettlesere – ved å bruke en slik så vil man faktisk skade nettsidene man besøker for å sette det på spissen. Folk er utakknemlige, det holder liksom ikke med gratis lenger, de må også demonstrere fordi enkelte faktisk ønsker å tjene ærlige penger på sitt arbeid. Hadde vært morsomt å sett samme reaksjon i andre yrkesgrupper – skjelle ut rørleggeren fordi han skal ha betalt for å stå med handen nede i dassen :D

@Andre: Tror det handler mer om at såkalte politiske og idealistiske bloggere (les: ifølge dem selv ihvertfall) tror de har fasiten på hva som er en blogg og hvordan den skal drives, altså på idealistiske grunnlag – med skikkelig sovjet-tankegang – kommunister med andre ord……..

27.08.08

Sant det du sier, vet ikke om jeg trenger utdype det noe mer :p

8. Petter
27.08.08

Nå skjønner jeg ikke helt hvem disse kynikerne er -siden jeg egentlig ikke følte meg truffet av dette innlegget. Hvem har sagt at det er galt å forsøke å tjene penger på blogging?

Jeg har forsøkt å fortelle hvor meningsløst det er, men det er vel egentlig noe annet. Eller?

9. Sindre
27.08.08

@ Petter: Vet ikke hva du har gjort og ikke gjort, men hvis du har skrevet at det er unødvendig å tjene penger på å blogge så skulle jeg likt å høre din argumentasjon for dette.

Forøvrig har kynikerne generelt glitret med sitt fravær i kommentarfeltet hittil. ;)

10. Magnus
28.08.08

Synes dette var en meget god bloggpost Sindre. Du skiller helt riktig mellom det å blogge og det å tjene penger på å blogge. Det er ikke inntjeningen, eller mangel på sådan, som avgjør kvaliteten på bloggen.
Markedsføring av bloggen og den enkelte bloggpost er et tidkrevende arbeid. Man må også sette seg inn i mye nytt som omhandler annonseprogram og hvordan disse virker på brukerne. Alt skal optimaliseres for at flest mulig skal lese bloggen og for at man har annonser som er relevant for de besøkende. SEO og trafikk er nesten som egne fagområder å regne, og alt dette gjør at det er stor forskjell mellom å blogge og å tjene noen kroner på å blogge. Forskjellen er tydelig på flere områder; da særlig tidsbruk, men også når det gjelder krav til tekniske ferdigheter og kunnskaper omkring markedsføring og annonsering.
Selv kommer jeg aldri til å kunne leve av blogging (har fast jobb), men jeg har heller ikke dårlig samvittighet for at jeg får betalt for alt arbeidet jeg legger ned ved å bruke store deler av fritiden til å jobbe med blogger og nettsider.

11. Kim Arne
28.08.08

Jeg har absolutt ingenting i mot at folk tjener penger på blogging.
Herregud, hvis jeg kunne livnært meg av å blogge når jeg blir «stor» hadde en drøm gått i oppfyllelse; nemlig å leve av å skrive.

Jeg har respekt for dem som tjener penger på å skrive.
De gjør tingene sine riktig, og det er slike typer vi liker, ikke sant?

Men, det er et stort men oppi dette her, jeg har ikke mye til overs for dem som bare melker bloggmediet, som ikke er spesielt flinke til å skrive, som har lite å komme med.
Gode forfattere tjener gode penger på det de driver med, fordi de er flink og folk leser det de skriver.
De fortjener pengene de får, fordi de har et talent til å skrive.
Hadde de ikke kunne skrive, hadde lite interessant å komme med, ville ingen kjøpt bøkene deres, ikke på lang sikt i hvert fall. Hvis de markedsførte seg hardt ville kanskje folk av nysgjerrighet lest bøkene første gangen.

Du Sindre, er heldigvis ikke en slik en. Jeg leser bloggen din fordi du har en penn som jeg liker.

28.08.08

Disse kynikerne er vel de som kalles bloggeliten? Og som bruker ord som «bloggosfære» o.l.? :-D

[...] har gått i sommer, men klarte forrige dagen ikke å holde munn lenger. Og, det var jo mye dette å blogge for penger som opptok besteborgerne av bloggebyen. Det er vel der man finner skillet blant [...]

14. skvapp
28.08.08

Har ikke noe i mot folk som tjener penger på å blogge :-) Det skulle bare mangle hvis det er av kvalitet.

[...] for bloggere? Sindre: Vær deg selv. Skriv om det som er riktig for deg. Skal du i tillegg tjene penger må du være forberedt på kynikere som helst vil se deg feile. Men si som Eminem og “just [...]

16. Petter
29.08.08

Det er mulig du finner noe fra meg som kan tolkes til at det er unødvendig å tjene penger i innlegget om at ingen blir rik av en norsk blogg.

Hva er forresten nødvendig? Egentlig ikke så mye tror jeg. PHP eller SQL er ikke nødvendig for en blogg, feks. Sånn sett *må* man vel ikke tjene penger på en blogg?

08.02.09

Man skal blogge fordi man har lyst. Noen har lyst å tjene penger andre vil skrive om hunden, babyen eller musikken sin. Egentlig ikke så fryktelig stort gap mellom.

Jeg har startet en blogg hvor jeg prøver ut et ekspriment, går det egentlig an å tjene penger på blogging?

Føg med: http://eplekjex.blogspot.com

18. Espen
07.03.09

Klart du kan tjene på bloggen din. Du trenger ikke all verdens med trafikk på siden for å tjene penger. Twingly er genialt til å få de leserne/kundene du vil ha inn på siden din. Velg ut annonser etter lesere og motsatt.

07.03.10

Som Espen sier – så er Twingly perfekt for trafikk på siden din. Må vurderes seriøst!

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere