Hvordan stoppe å klage

Skrevet av Sindre | 07. august, 2008

Klaging er en kreativ handling. Når du klager skaper du energier som tiltrekker deg mer å klage over. Dine klager kan virke fullstendig berettiget, men innse at for hver gang du klager, bestiller du mer av det samme. Det du faktisk gjør når du klager er å sette ut en intensjon, et mål, for fremtiden.

Å klage er ikke det samme som å ha en negativ følelsesmessig reaksjon på noe. Å klage er som å løfte opp en liten unge som ikke slutter å skrike, hvorpå du kjefter: “Kan du ikke slutte å skrike??!?!!”, og dermed bare forsterker problemet. Å klage er å dvele ved det negative. Du har (gjerne ubevisst) en intensjon om å få mer av akkurat det samme.

Folk som klager skaper sin egen realitet som konstant gir dem mer å klage over. Livet fortsetter å være hardt og vanskelig for dem. De er under gjennomsnittet heldige, forfulgt av uflaks, og føler at hele verden har det så mye lettere enn dem selv. Uheldige hendelser som tilsynelatende er utenfor deres kontroll, fortsetter stadig å manifestere seg. Det kan virke totalt urettferdig, men det er ikke egentlig det. Klagerne er bare vitne til oppfyllelsen av deres egne ønsker. Alle tanker er en intensjon, og klagerne har til vane å skape intensjoner som gir dem akkurat det de ikke vil ha. Dermed er det ganske logisk at de befinner seg i en virkelighet som gjenspeiler de tankene. Selv om klageren ville sagt at realiteten bare bringer dem ting å klage over, er det mer konkret å si at realiteten reflekterer klagene deres.

Men hva kan man egentlig gjøre for å stoppe å klage?

Mental kondisjonering

Du kan ha mange tanker, men disse må ikke forveksles med deg. Tanker er ikke deg. Du er derimot en tenker av tanker. Når du innser dette, kan du kanskje innse at du selv har makten til å forandre tankene dine. Selv om du har levd et liv hvor du stadig tenker tanker som bringer deg mer av det du ikke vil ha (altså klaging), så kan du selv gjøre noe med dette.

Men til tross for at tankene ikke er deg, vil de likevel kondisjonere ditt sinn i stor grad, hvis du tenker de om igjen og om igjen. Man kan nærmest si at du blir hva du tenker, selv om det er å dra det litt langt.

Uttrykket “du blir hva du spiser” bør heller ikke tolkes for bokstavelig. Du kommer selvsagt ikke til å bli den hamburgeren eller den salatblandingen, men hvis du fortsetter å spise det samme hele tiden, vil maten ha en betydelig innvirkning på kroppen din. Kroppen din vil forvente mer av den samme maten. Men kroppen er likevel separat fra maten. Du har selv kontroll over hva du mater kroppen din med, og står fritt til å forandre dette når som helst. Kroppen vil dermed rekondisjonere fysiologien din i forhold til dine nye inntak.

På nøyaktig samme måte kan du innføre en forandring i dine tanker. Men hvis du fortsetter å tenke negative tanker, vil du kondisjonere ditt sinn til å forvente mer av de samme tankene. I det store og det hele vil du rett og slett bli en negativ magnet.

Negative tanker

Dette er ikke et tankemønster du ønsker for deg selv. Enhver som har hatt sin periode med negative tanker kan bekrefte at det er vanskelig å unnslippe dem fordi de er selvoppfyllende. Dine negative erfaringer gir næring til dine negative forventninger, som igjen tiltrekker nye negative opplevelser.

Dette kan være så vanskelig å unnslippe at mange som først kommer inn i denne onde sirkelen ikke klarer å komme seg ut av den for resten av livet. Selv når de raser mot sin egen negativitet, forsterker de bare problemet fremfor å bryte ut av det.

Øker man bevisstheten vil man trolig kunne takle dette på en bedre måte. Man må innse at å kjempe mot dette ikke vil hjelpe. Man bør heller overgi seg og akseptere at klagingen og negativiteten er høyst tilstedeværende. Dette i seg selv vil faktisk ha effekten av å øke bevisstheten.

Tillat de negative tankene å være der, men ikke identifiser deg med dem. Tankene er ikke deg. Du bare observerer dem. Slapp av. Dersom du nå gjenkjenner at du klager, og at du dermed befinner deg i en situasjon hvor du stadig manifesterer mer av det du ikke vil ha, er jobben din simpelthen å utvikle bevisstheten din til et punkt hvor du kan lære å holde deg fokusert på hva du vil ha, og å skape positivt fremfor destruktivt. Dette kan ta tid å utvikle, men den tiden vil passere uansett. Du opplever akkurat det du er ment til å oppleve, sånn at du kan lære.

Ta ansvar

Negativitet trenger ikke å være en permanent tilstand. Du har fortsatt friheten til å velge annerledes. Den virkelige løsningen på klaging er ansvar. Du må sette ut en intensjon til universet om at du ønsker å påta deg mer ansvar for det du opplever i livet. Eksempler på hva jeg mener med å påta seg mer ansvar kan være:

Dersom du ikke har det noe bra akkurat nå, må du innse at du selv skaper dette. På samme måte er det du selv som må ta ansvar for å løse et problem du ser i verden, hvis det plager deg. Hvis noen er i nød, er du ansvarlig for å hjelpe dem. Hvis du vil noe, er det ditt ansvar å oppnå det. Hvis du ikke liker dine nåværende omstendigheter, må du gjøre slutt på dem.

Når du setter ut en intensjon til universet om å påta deg mer ansvar for det du opplever, vil en naturlig konsekvens være at klagingen dempes, og etterhvert fordufter. Hvis du selv er ansvarlig, så vil det jo ikke være logisk å klage til deg selv?

På den andre siden er du også ansvarlig for alle de gode tingene i ditt liv. Det gode greiene var ikke bare noe som skjedde med deg. Du skapte det! Bra jobbet!

Så sant du er klar for det, må du påta deg det fulle og hele ansvaret for både gode og vonde ting i livet ditt. Klaging er benektelse av dette ansvaret. Og å skylde på noen er bare en annen måte å unnskylde deg selv fra å være ansvarlig.

Bevisst skapelse av din egen virkelighet er uten tvil et enormt ansvar. Men får du teken på dette, finner du ut at dette er noe av det beste med å være menneske.

Så når du tar deg selv i å klage - stopp! …Og spør deg selv om du vil fortsette å benekte ansvaret for din egen virkelighet. Kanskje er du klar for å påta deg et større ansvar, og kanskje ikke. Men gjør det du kan for å ta dette valget så bevisst som mulig.

Ønsker du sympati for å ha skapt det du ikke vil ha, eller ønsker du gratulasjoner for å ha skapt akkurat det du vil ha?

Hvis du finner innholdet på denne siden hjelpsomt og nyttig, vurder gjerne en donasjon til Glabladet, så du kan ta del i givergleden også.
 • Hva nå?
 • Legg til på Nettby
 • Stem på Bloggrevyen
 • Bli RSS-abonnent
 • Send til en venn Send til en venn
 • Skriv ut Skriv ut

Dette innlegget ble postet torsdag 07. august 2008 klokken 2:52, under Bevissthet, Inspirasjon, Law of Attraction, Personlig utvikling

LESERNE MENER:
15 kommentarer så langt

07.08.08

Du treffer definitivt en del viktige poenger her, men jeg må si at jeg synes det hele kan virke noe naivt. Da spesielt med tanke på følgende:

“Dersom du ikke har det noe bra akkurat nå, må du innse at du selv skaper dette. På samme måte er det du selv som må ta ansvar for å løse et problem du ser i verden, hvis det plager deg.”

Det at man ikke har det bra er ikke nødvendigvis noe man selv skaper, man kan for all del forsterke det, men det er tross alt mange forhold man ikke råder over som f.eks sykdom og andre faktorer. Det er dog mulig jeg bare misforstår deg.

Mental kondisjonering er dog en veldig god ting, og det er faktisk påvist (ikke at jeg har noen kilder tilgjengelig for øyeblikket) at man blant annet kan (fysisk) trene opp den delen av hjernen som styrer impulsivitet og fornuft. Altså ved gang på gang velge det fornuftige (som f.eks ikke å spise den sjokoladen, fordi man vet at man allerede er overvektig osv) vil denne delen av hjernen styrkes og det å ta det fornuftige (man kanskje ikke fullt så komfortable) valget vil bli enklere og enklere.

Huff.. dette ble langt. Men men..

Ha en strålende morgen alle sammen!

07.08.08

@ Lars Martin: Er det egentlig så mange forhold man ikke råder over? Er det egentlig noen forhold man ikke råder over? Hva vet vi egentlig om virkeligheten? Jeg skal si deg hva jeg vet: Den “virkeligheten” som er ekte for oss, er den vi har blitt vant med å tro på når vi vokser opp. Hvis det, i ditt (og de fleste andres) tilfelle var at vi lever i en objektiv virkelighet hvor “alt kan skje”, og hvor man ikke er i kontroll over noe, og aldri kan føle seg trygg, så skjønner jeg at du mener dette kan fremstå noe naivt. Men bare fordi du har blitt kondisjonert til å tro noe over veldig lang tid, trenger det ikke bety at det er rett! :)

Mental kondisjonering kan være både positivt og negativt. Det kommer helt an på hvordan det blir benyttet, rett og slett.

07.08.08

Dette må vel være en av de mer seriøse artiklene jeg har lest på glabladet på lenge vel :P

Ble i overkant seriøst kanskje, ikke negativt ment altså, jeg vil jo ikke “klage”.

Å klage kommer det lite godt ut av, men å bli litt.sinna derimot, det er noe helt annet, noe jeg så absolutt ikke ble over denne artikkelen :P

07.08.08

hehe…Hva med de som “klaget” over konsentrasjonsleirene under siste verdenskrig?

Hadde de ikke våget å klage, så hadde verden aldri fått kunnskaper om nazistenes menneskeutrydding. I verste fall kunne det å unnlate fokus på det negative ha medført at menneskeutryddingen fortsatte i samme stil - også på andre områder.

Mange av de som henger seg på The Secret eller the law of attraction og lignende befinner seg ofte i en eller annen krise, som de desperat ønsker å unnslippe ved å undertrykke det negative ved ikke å fokusere på det, men heller bygge seg urealistiske luftslott. Det er selvsagt et valg. Deres valg. Det nytter lite for andre med tilsvarende erfaringer å advare. Folk MÅ gjøre sine egne erfaringer. Enkelte medfødte negative mønstre må man dessverre lære å leve med. Mange må man dessverre også ta med seg i graven. Total hjernevask lar seg ikke gjøre!

Det nye nå er faktisk å la være å tenke. La være å fokusere tankene på mål. Gi slipp på konsentrasjon om ditten eller datten. Stille seg helt “tanketom”. La din vilje skje…

07.08.08

PS! Your shadow reflects your true self, and is the gateway to your deepest fears. Embrace your shadow as your ally, walk though the gateway of your fears, for they guide you to your greatest strengths.

07.08.08

@ Viktorsen: Syns du klager litt, jeg? :P

La være å tenke? Å si at “det nye nå er å la være å tenke” vitner om en total misoppfattelse av hva det hele går ut på. Det nye nå er å øke bevisstheten til folk og dermed la dem ta mer intelligente og gjennomtenkte valg. Å tenke en tanke er det samme som å ha en intensjon. Hvis intensjonen din er å klage, så værsågod. Men jeg sier simpelthen at det finnes bedre måter å gjøre det på, måter som definitivt kommer til å tiltrekke bedre omstendigheter inn i ditt liv. Men med en så negativ innstilling som du ser ut til å ha, er du sannsynligvis forhåndsbestemt til å “mislykkes” med det hele uansett, så ikke kom og klag ( :P ) til meg når det
“ikke virker”, okey? :)

Vil du derimot gå inn for å lykkes, bør du lese teksten under “Negative tanker” i denne artikkelen. Mulig du nettopp leste den, men gjør det en gang til. Der står det et forslag til akkurat hva du kan gjøre for å bryte ut av klagesirkelen.

07.08.08

Mulig du har rett i din bedømmelse av meg og mitt liv. Hva vet vel jeg, arme mennesket? Du vet det meste, later det til. Fint for deg, kanskje.

Det typiske med New Age (The Secret/The Law of Attraction/Du er hva du tenker/Tenk deg et bedre liv -osv) er at man kan “redde verden”. Slik også du nå, som hevder at “Det nye nå er å øke bevisstheten til folk og dermed la dem ta mer intelligente og gjennomtenkte valg”.

Vel og bra alt det du skriver. Det du formidler er gammelt nytt. Folk, og da særlig amerikanere m.fl. (hvor også The Secret stammer fra), har i årevis, lenge før du var født, hevdet tilsvarende.

Faren er at man aldri blir god nok, at man aldri tenker eller oppfører seg “riktig” - slik som du nå som sprer økt skyldfølelse blant dine lesere fordi de fleste av oss er opplærte til “å klage”, sette fokus på det som ikke er helt bra, mens i din skinnhellige terminologi blir det å klage en “feil”. Comprendo?

Uansett er og blir både du og jeg et resultat av dagens kollektive bevissthet.

De fleste tankene våre er ubevisste. Om du har en eller ti bevisst tanker eller positiv bekreftelse på en “intensjon”, så garanteres du herved at det finnes minst 40 000 tilsvarende ubevisste, ofte negative tanker i ditt hode, i ditt vesen, i din over- eller underbevissthet som ubevisst sparker ben på “intensjonen” din. Vel bekomme! :-D

07.08.08

@ Viktorsen: Din kommentar er så full av feil og kveruleringer at det grenser mot hva jeg anser som “generell syting” iht. retningslinjene. Kom gjerne med motargumenter, men presenter dem på en voksen, saklig måte.

Selvfølgelig har dette vært snakket om før jeg var født. Det har blitt snakket om, praktisert og lykkes med av mange av de mest berømte individer i verdenshistorien, lenge før alle vi som lever i dag var født. Men bare et fåtall mennesker visste, eller skjønte dette.

The Secret, as in filmen og boken, stammer forresten fra Australia.

Du snakker om farer og skyldfølelser uten å innse at det er du selv som skaper følelsene av “farer” og “skyldfølelser”. Du kan bare snakke for deg selv, på samme måte som jeg bare kan snakke for meg selv. Jeg skriver for de som velger å tro at Law of Attraction er reell, eller de som syns det er interessant, eller de som syns det er underholdende. Jeg skriver kanskje ikke for deg, men det er helt greit.

Bare ikke sett dette i en “New Age lala-land”-bås. Dette har ingenting med New Age hokus pokus å gjøre, men det har derimot alt med innstillinger, holdninger og virkelighetssyn å gjøre.

07.08.08

En ting til du, Viktorsen. Litt off-topic, men samtidig noe som kan være relevant for mange, men jeg skriver nå dette direkte til deg: Jeg har akkurat vært inne og lest litt på din blogg og om hvordan du sliter som sosialklient. Vel, been there, done that.

Jeg vet akkurat hva du snakker om. Jeg har tidligere gått på både sosialstønad og dagpenger (ikke samtidig, selvsagt). Og det føles ikke noe særlig. Jeg hadde veldig mye å klage over på den tiden. Og, som jeg nevner i artikkelen, følte jeg at de klagene i høyeste grad var berettiget. “Folk skulle bare visst”, var en tanke jeg hadde ofte. Sosialklienter har det absolutt ikke lett, og det kan virke som om sosialkontoret gjør det de kan for å gjøre livet til deres klienter enda mer surere, fremfor å hjelpe. Dette kommer selvsagt an på hvem man har med å gjøre, men jeg husker at dette var en generell oppfatning.

Men, jeg kom meg ut av den tilværelsen, og driver nå for meg selv. Mange dager tjener jeg mindre enn man får i sosialpenger på én dag (andre dager tjener jeg mer), men jeg klager ikke av den grunn. Jeg gjør noe jeg virkelig trives med. Jeg begynte egentlig bare å våkne opp, og innse muligheter der jeg tidligere bare så hindringer. Jeg hadde ingen tekniske forutsetninger for å starte det som skulle bli en av Norges mest besøkte blogger innen et halvt år, da jeg satte i gang. Det eneste jeg hadde var mine skriveferdigheter. Universet overleverte de andre ressursene jeg trengte, fordi jeg hadde et brennende ønske om å lykkes.

Så det jeg prøver å si er at det går an. Hold motet oppe! Jeg kjenner ikke din situasjon direkte, men selv om du stiller svakere enn jeg muligens gjorde, kanskje pga. sykdom eller annet, så innse i det minste at ting faktisk blir hva du gjør det til. Peter Andre Jensen har leddgikt, men driver likevel flere suksessfulle blogger som han tjener penger på hver dag. Jeg skal ikke si at du bør gjøre som noen av oss, men jeg ønsker at du skal innse muligheter. Jeg vil det beste for deg og alle andre lesere av Glabladet. Jeg håper dette hjalp litt.

Heia Sindre! Heia Sindre! :-)

07.08.08

Jojo. Takk for at du viste så stor interesse at du besøkte bloggen min!

Din nest siste kommentar synes jeg er nedlatende. Der du skriver: “@ Viktorsen: Din kommentar er så full av feil og kveruleringer at det grenser mot hva jeg anser som “generell syting” iht. retningslinjene. Kom gjerne med motargumenter, men presenter dem på en voksen, saklig måte.”
DU skulle bare visst! ;-D
Din andre kommentar liker jeg litt bedre. Der skriver du: “Universet overleverte de andre ressursene jeg trengte, fordi jeg hadde et brennende ønske om å lykkes.” Som om ikke alle vi andre også har “brennende ønske om å lykkes”?
Mellom oss: Jeg skriver under pseudonym og har utgitt fagbok om akkurat de “prinsippene” du forteller om. Slå den du! Jeg lykkes hver eneste dag, jeg! Men på min måte.
Er du flau for at The Secret er New Age, siden du så febrilsk fornekter det faktum?

07.08.08

@ Viktorsen: Det får du synes så mye du vil. Jeg syns du trekker ned stemningen på Glabladet med dine kveruleringer, og den slags ønsker jeg ikke å oversvømme kommentarfeltet med.

Jeg vet at du skriver under pseudonym og at du er jente. Det har jeg i hvert fall snappet opp en eller annen gang før. Jasså, har du utgitt fagbok om positiv tankegang? Hva heter den da? Om du ikke vil gå ut offentlig med det så kan du gjerne sende meg en mail! :)

Flott at du lykkes hver eneste dag, hvis det er tilfelle. Ut fra bloggen og kommentarene fikk jeg et annet inntrykk, men godt mulig jeg tok feil!

Når det gjelder din påstand om at The Secret er “New Age”, så er det godt mulig at du har helt rett. Jeg kunne ærlig talt ikke brydd meg mindre. Poenget er at folk forbinder New Age med noe negativt vås uten rot i virkeligheten. Og det stemmer ikke for Law of Attraction. Jeg kan ikke bevise dette for deg, da det er litt vanskelig å bevise ting på tankenivået, men så trenger jeg heller ikke å bevise noe.

Du mener det du mener og jeg mener det jeg mener. Vi kan like godt være enig om å være uenige, for her kommer vi tydeligvis ingen vei. :)

07.08.08

Unnskyld, Sindre! Er helt enig. Jeg har trukket ned stemningen på bloggen din.

Nå har jeg vært inne og sett på profilen din. STÅ PÅ, Sindre!

Har noen flere år på baken enn deg, og lærte meg en gang litt kinesisk ansiktsanalyse. Ut fra bildet av deg å dømme så kommer du til å bli styrtrik!!!!

Kineserne regner nemlig slik at pannen vår, den representerer ungdommen, som varer helt frem til man fyller 40. Det gjør man omtrent der som neseryggen starter. Derfra og ut på tuppen av nesten regnes som midtlivs fra 40-50. Når du er 50 år viser din kraftige og brede nese at du kommer til å h rikelig med gods og gull.

Se bare på nesa til John Fredriksen. Eller til prins Charles. Sistnevnte har forresten svære, utstående ører, noe som signaliserer stor arv. Hans arv er vel en av Europas største rikdommer.

Så stå på Sindre! Har lagt bloggen din til min favorittliste! :-D

07.08.08

@ Viktorsen: Takk! Wow… Det høres definitivt forlokkende ut! ;) Vi får håpe kineserne vet hva de snakker om i dette tilfellet. Om ikke trynet mitt skulle være avgjørende for min fremtidige rikdom, så får jeg satse på å ta de riktige valgene underveis, sånn at jeg “klarer meg” likevel! :P

[...] forrige artikkel, som handlet om hvordan man kan slutte å klage, reiste mange nye spørsmål blant Glabladets lesere. En av de som ikke forsto helt hva jeg [...]

LEGG IGJEN DIN KOMMENTAR HER:
Advarsel: Upassende kommentarer risikerer å slettes uten forvarsel.

Donér | F.A.Q. | Kontakt | Annonsere? | Abonner på RSS | Shopping |
Alt innhold er beskyttet av Åndsverkloven © 2008-2009 www.Glabladet.no

Abonner på Glabladet:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

...eller, abonner via Epost:

Siste kommentarer

 • Viktor Viktorsen: Camilla, har du gått på tenk-positivt-kurs? Har du noen å anbefale i tilfelle? :-)
 • Videoboy: Sindre kommer som vanlig med mange gode poenger. Det er dessverre slik at de fleste av oss...
 • Boris: sitat “Når du oppriktig kan si: “TAKK for at du ga meg den opplevelsen”, og virkelig...
 • Miriel: Hei Sindre! Er innom for å fortelle at bloggen min har fått ny adresse :) Den er nå flyttet...
 • Magnus: Hehe, ikke umulig det nei! artig å få den hånda så tidlig da, du har visst 0.000154%...
 • Sindre: @ Magnus: Har spilt poker noen få ganger. Fikk Royal Straight Flush på mitt andre forsøk,...Sponsorer

Apple Store
Bokkilden
CDON
Haugen Bok

iTunes
Komplett
Kondomeriet
Leger uten grenser
MPX
One.com

Røde Kors-fadder

Spreadshirt
Star Tour

Unicef-fastgiver
Yves Rocher