Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

10 steg for å få bedre selvtillit

Skrevet av Sindre | 10. september, 2008

Selvtillit er noe mange føler de kunne hatt mer av. Det styrker troen på seg selv og øker livskvaliteten. Mennesker med selvtillit tør å være seg selv og lar ikke frykten for hva andre tenker gå inn på deres prestasjoner. Faktisk har de ikke mye frykt i det hele tatt, og flyter dermed lettere gjennom livet enn de med lav selvtillit.

Nervøsitet, angst, bekymringer og ofte pessimisme er typiske særtrekk ved folk med lav selvtillit. Det er synd å tenke på hvor mange muligheter mange av oss går glipp av fordi vi ikke tør. Derfor har jeg skrevet en liste over 10 steg for å få bedre selvtillit. Stegene er stort sett praktiske, noe som vil si at det kreves handling fra din side for å ha nytte av denne listen, så ikke bare les den som «nyttig og inspirerende informasjon» dersom du selv kunne trengt å øke selvtilliten. ;)

Klar? Here we go!

 1. Bli komfortabel med å være ukomfortabel
  Du kommer ikke til å forbedre deg hvis du fortsetter å gjøre det du alltid har gjort. Hvis du aldri tar ordet i en forsamling eller aldri tør å ta på deg nye oppgaver, kommer heller ikke selvtilliten din til å øke. Press deg selv litt ut av din komfortsone for en gangs skyld. Start en samtale med en fremmed, oppnå øyekontakt med folk. Spesielt med de fra det motsatte kjønn. :shock:
 2. Send ut en bedre utstråling og kroppsspråk
  «Henger du og slenger»? Daffer du bortover gaten i sakte tempo og følger ikke med på det som skjer rundt deg? Hvis du henger så mye med hodet at du etterhvert kunne skrevet en roman om skoene dine ut fra minnet, så er det kanskje på tide å løfte hodet litt, rette deg opp i ryggen og gi resten av verden inntrykk av at du er målbevisst og bestemt. Dette kan være en fin og enkel måte å bli vant til den kommende rollen som «en med mer selvtillit». Folk får automatisk mer respekt for folk som ser viktig ut.
 3. Tren og ta vare på kroppen, samt kle deg med stil
  Føler du deg feit? Føler du deg tynn? Er det ikke det ene så er det det andre. Begge deler kan løses ved å begynne å trene og mosjonere regelmessig. Det trenger ikke være stort mer enn 2 ganger i uken engang. Skaff deg et treningsprogram som passer for deg. Følger du dette vil du etterhvert begynne å føle deg mye bedre, og ha bedre samvittighet. Og når resultatene virkelig begynner å vise seg, hvorfor ikke kjøpe deg noen nye klær, noe du føler deg vel i? Gjør som Donald Trump og la attituden din vise at bare det beste er bra nok for deg. Frisk opp klesskapet og skap din egen unike stil. Føl deg god med deg selv.
 4. Benytt deg av positive affirmasjoner daglig
  Affirmasjoner er korte setninger som repeteres om igjen og om igjen til hjernen blir vant til tanken. Eksempler på positive affirmasjoner kan være: «Jeg er en vinner», «Alt går min vei», «Jeg får alltid det jeg vil ha», «Dette kommer til å bli en flott dag», osv. Skriv ned noen affirmasjoner med det samme. De trenger ikke å føles «sanne» her og nå, bare sørg for at de er positive i din favør. Så begynner du å gjenta disse setningene til deg selv om igjen og om igjen, gjerne mens du ser deg selv rett inn i øynene i et speil. Dette kan virke litt merkelig i begynnelsen, men bli vant til det. Du får mer nytte av dette enn alle de negative tankene du vanligvis tenker.
 5. Hev deg over kritikk
  Et av de største problemene mange sliter med er å bli for opphengt i hva andre syns. Innse at du ikke kan bli likt av alle. Ikke ta det personlig hvis noen slenger ut en kommentar. Fall for all del ikke ned på vedkommenes nivå ved å «ta hevn». Hev deg over kritikk og gi faen. Alle mener noe om alle og du kan ikke kontrollere det. Som regel er de som mener mest ofte de som er mest usikker på seg selv, men bruker andre som levende dartbrett for å føle seg bedre, eller i et desperat forsøk på å ta bort oppmerksomheten fra seg selv. Gjør deg selv en tjeneste og gjenkjenn den totale idiotien i disse menneskenes væremåte. Gi faen! :)
 6. Slutt å sammenligne deg selv med andre
  La andre kjøre sitt eget løp. Om du skal drive og se på hvordan alle andre gjør ting, kommer du bare til å få en strøm av motstridende signaler som drar deg litt i alle retninger, og til slutt får deg til å ende opp tilbake akkurat der du begynte. Vær deg selv. Vet du ikke «hvem du er»? Skap deg selv! Drit i alle andre nå. Ta et bevisst valg om hvem du selv vil være, og stol på at Law of Attraction sørger for å gjøre deg til akkurat den personen, så lenge du ikke skifter fil stadig vekk. Hold krystallklare intensjoner, ikke tillat noe tvil, og så skal du se at livet blir lekende lett.
 7. Slå av TV’en
  Jeg vet at TV’en er et kjært medium for mange. Men det er et faktum at spesielt unge jenter påvirkes av alle de syltynne skjønnhetsidealene man ser i media hele tiden. Hvis du opplever dette som et problem så ville det nok vært lettere å ikke sammenligne seg selv med «det perfekte» hele tiden. Slå av TV’en, kast bladene, og husk at folk flest (uavhengig av kjønn) liker folk som er naturlige. Plastikk er flott til å lage poser av. Hvis jeg vil se et plastikkmenneske kjøper jeg like godt en Barbie. (…Eller ikke.)
 8. Oppnå økonomisk trygghet
  Å vite at man har penger nok i bakhånd til å leve godt, kan bidra til å holde selvtilliten på plass. Man trenger ikke nødvendigvis være millionær, men gjør det du kan for å sikre deg økonomisk. Mest sannsynlig vil du ikke klare dette hvis du fortsetter i en vanlig jobb til fast lusebetaling i timen. Skap dine egne muligheter ved å følge intuisjonen din når det gjelder karrierevalg her i livet. De som gjør det de elsker har en tendens til å tjene veldig bra på det. Men et sted på veien må man faktisk ta valget. Gjør man dette vil man først opprettholde en god selvtillit fordi man gjør noe man liker, og med hardt arbeid fra din side, vil også den økonomiske suksessen følge etter. Ikke det viktigste punktet for å øke selvtilliten, men det hjelper.
 9. Omring deg selv med positive venner
  Nå som du er i ferd med å transformeres til en ny og bedre person er det på tide å ofre noen. På tide å være litt brutal. Alltid når noen gjennomgår en forandring, vil det være folk som klager. De negative, pessimistiske vennene du hadde fra før er ikke nødvendigvis de beste støttespillerne dine lenger. Kom deg videre i livet. Hvordan du forlater de du ikke føler for å ha kontakt med er opp til deg; det trenger ikke nødvendigvis involvere lugging, biting og spytting. Bare «gli fra hverandre» elegant men sikkert, og begynn å omring deg selv med positive venner som støtter deg.
 10. Lev i nuet - livet er kort
  Det er jo ikke noe kjekt å stadig gjeninnføre et mønster som bidrar til å senke livskvaliteten din. Livet er kort. Sørg for å få så mye ut av det som du kan. Lev her og nå – skrinlegg alle bekymringer. La fortid være fortid. La andre være andre. Hvordan vil du bli husket når du dør? Som den stille, beskjedne og stusselige personen som ikke levde et særlig begivenhetsrikt liv? Eller som den sprudlende, utadvendte, inspirerende gledessprederen som tok ansvar og levde et liv mange bare drømmer om, og påvirket andre til å gjøre det samme? Det er ditt valg, men bestem deg mens du kan.

| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 10. september 2008 klokken 3:10 i kategoriene: Bevissthet, Helse, Inspirasjon, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
26 kommentarer så langt

1. Siri
10.09.08

Igjen, veldig bra! :)
Ikke noe tvil om at du er en smart liten(?):P kar hvertfall :)
Fortsett sånn og du kan gi ut en bok^^
Får skrive en artikkel om 10 ting man kan finne på i stedet for å glo tv ;)

2. Sindre
10.09.08

@ Siri: Takk, ditt forslag er notert. ;)

10.09.08

Bra post! :-)

10.09.08

Bra skrevet :)

5. Cherie
12.09.08

Et annet godt tips som har fungert for mange er å kjøpe seg en notatbok. På første side skriver man ti positive sider ved seg selv. Resten av boken bruker du på å skrive om positive opplevelser. Som for eksempel at kassadama på Rema sa at du var fin på håret i dag. Når man har en dårlig dag da, så er det bare å bla seg fremover i boka og lese om de positive tingene folk har sagt/du har opplevd.

Funker som bare fy!

02.01.09

Dette er en bra 10 råd-liste over bedre selvtillit. Men folk som har slitt med dårlig selvtillit hele livet, er ikke klar for å sette ut det som står i slike lister ennå.

Les min artikkel om å få bedre selvtillit.

http://dinevibber.blogspot.com/2009/01/kurs-i-bedre-selvtillit.html

:-)

[...] Noen 10 råd-lister som kan hjelpe deg i din vei til bedre selvtillit:

DinSide helse
Stepstone.no
YeYe.no
www.Glabladet.no

[...]

[...] Til senere er det kanskje fornuftig av meg å legge inn noen lenker. Kvinneguiden, Helsedirektoratet og Glabladet. [...]

9. Giraffen
24.08.09

Veldig bra :3
Jeg sliter med konstant dårlig selvtillit, men jeg skal skrive opp rådene og prøve så godt som mulig å følge dem. Spesielt det med å «gi faen» ;)

10. Takk
22.09.09

Fantastiskt!

11. Monica
21.02.10

Har du en kilde for disse 10 punktene?

12. Sindre
22.02.10

Hei Monica. Det finnes ikke noen enkel kilde for noen av artiklene her på Glabladet. Alt er skrevet 100% av meg selv, basert på mine egne erfaringer, råd og tips som jeg har lest eller fått av andre, osv. Et par av punktene i dette innlegget (7 og 8 ) var spesielt inspirert av noe jeg leste i en artikkel et annet sted på nettet. Dette var mest for å fylle opp 10 punkter. Ellers er alt skrevet uten noen spesiell påvirkning fra bestemt kilde.

13. håkon a
03.03.10

kjempefint skreve og veldig vetig det som står tusen takk

14. Malene
10.03.10

bra tiltak! vil også gjerne rose Mia Tørnbloms bok Selvtillit NÅ! som er spesielt bra fordi det er skrevet av ei jente som virkelig var på bånn men som til de grader har greid å komme seg ovenpå… fant den ved en tilfeldighet på Tanum og den var skikkelig bra;) Den er også i Bokklubben. legger ved noen lenker som kan være av interesse:
kopier og lim om de ikke åpner;) LYKKE TIL!!

http://www.psykiskhelse.no/index.asp?id=29478

http://www.senterforkognitivpraksis.no/aktuelt/selvf-lelsen-ma-trenes-mia-tornblom-10.html?Itemid=16

http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2628767

15. vest
03.07.10

hei

takk for innlegget. trenger det og det var godt å lese. livet er vanskeligt og internett er en god «samtalepartner». takk.

16. Eivind
24.09.10

Hei igjen.

Bra liste du har der. «Fake it till you make it» kan kanskje tilføyes som et eget punkt, eller hva?

Jeg har med inspirasjon fra blandt annet Glabladets sider selv begynt å blogge om selvutvikling og har en liste jeg har kalt «10 skritt på vei ut av depresjon og mot selvrealisering.» Håper den også kan være til inspirasjon og nytte for noen og enhver!

Eivind

[...] Men med en slik høyst reell trussel, hadde hun ikke annet valg enn å gjøre som jeg sa: Skrive et innlegg hvor hun utdypet et tips hun kom med i kommentarfeltet til innlegget “10 steg for å få bedre selvtillit“, i kommentar nr. 5, under det tvilsomme dekknavnet “Cherie”. [...]

17.11.10

Kjempe herlig innlegg! Dette burde flere lese og ikke minst, følge tipsene. :)

17.11.10

Oh, takk for gode tips

17.11.10

Kjempe flotte tips! :D

21. Sandra
21.11.10

Kjempe flott innlegg!! Likte tipsene veldig !! ;D takk!

[...] Selvtillit også et emne jeg vil komme mer inn på siden, men her er en link jeg fant for en stund tilbake på HVORDAN fikse sin egen selvtillit:

http://www.glabladet.no/2008/09/10-steg-for-aa-faa-bedre-selvtillit/

Dette er kort forklart hva selvsikkerhet er, emnet er så sykt mye mer komplisert og er noe jeg vil komme innom MANGE ganger senere. [...]

23. Nora
12.03.11

utrolig bra skrevet! det gikk rett i hjertet og har allerede begynt :)

[...] Kilde [...]

[...] Jeg har alltid gjort det klart for mine lesere at jeg bare er en vanlig fyr som skriver om interessante idéer og ting jeg har testet ut, som har funket for meg. Men fordi jeg faktisk har oppnådd og vært igjennom mye av det jeg skriver om, kan jeg skrive med autoritet. Jeg kan fortelle folk om hvordan få bedre selvtillit fordi jeg har hatt en ekstrem fremgang på dette området. [...]

[…] Mangel på selvtillit er ofte en grunn til at du feiler. Hvis du ikke tror på dine styrker, på det du gjør, hvis du er pessimistisk hele tiden, vil det være veldig vanskelig for deg å oppnå suksess. […]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |