Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Fordeler med å redusere TV-titting

Skrevet av Sindre | 11. september, 2008

Dette er ikke noen moralpreken om hvorfor du bør kutte ut TV. Jeg skal ikke bruke skemselspropaganda og fryktfremkallende taktikker basert på usannheter om at du vil få firkantede øyner eller bli dum som et brød – hvis du liker å se mye på TV. Det jeg derimot skal gjøre er å snakke om fordelene med å redusere TV-tittingen og hva det kan gjøre for livet ditt.

Men hvorfor skulle man egentlig ville se mindre på TV? Først vil jeg bare gjøre det klart at jeg ikke er motstander av TV. Jeg er faktisk stor tilhenger av å se en god film eller serier på TV. Men jeg gjør det mindre enn før. Ikke fordi jeg valgte det bevisst. Det har bare blitt sånn. Jeg ser dette i direkte sammenheng med at jeg har blitt «selvstendig næringsdrivende». (Ja, det er litt rart å kalle seg det). Ettersom jeg er min egen sjef, har jeg gitt meg selv langt mer ansvar enn før. Jeg kunne valgt å hatt det samme forholdet til TV’en som jeg hadde da jeg var fast ansatt i en slavejobb. Da var nemlig dagens høydepunkt å komme seg hjem og å slappe av i mange timer foran skjermen. Dette er det såkalte A4-mønsteret som jeg var inne på i «Samfunnets hjernevask«.

Men nå som jeg har brutt ut av dette, og ikke lenger følger retningslinjene til majoriteten av samfunnet, har jeg måttet innse at det å få tid til å se på TV faktisk er en luksus. En luksus som jeg ikke alltid kan unne meg. I etableringsfasen er det viktig å holde fokus på verdiskapning, som igjen er nøkkelen til å generere en inntekt etterhvert. Det jeg ser er at jeg kan bli veldig inspirert av å lese på andre blogger om personlig utvikling og «hvordan tjene penger på internett, ved å gjøre det du elsker», etc. Men hvis jeg tillater meg å se for mye på TV i mellomtiden, flyttes fokuset bort fra det jeg egentlig vil drive med, og dermed må jeg nærmest «lades opp» på nytt. Dette var også grunnen til at jeg egentlig ikke ville ha ferie i år. Jeg liker ikke å komme ut av rytmen.

Så i mitt tilfelle har faktisk TV’en blitt mer som en distraksjon. Det jeg også innser er at TV’en alltid har vært en distraksjon. Og sannsynligvis er den det for deg også. TV’en er noe av samfunnets viktigste virkemidler for å holde deg i sjakk, og å sikre at du får mindre mulighet til å la fantasien og idéene flyte fritt, og dermed har mindre sjanse for å oppnå drømmene dine. Jeg ser så mange eksempler på dette mønsteret overalt. Jeg har sett det hele livet, jeg har selv vært fanget i det, men jeg følte hele tiden at «noe skurret». Noe var riv ruskende galt her i verden, men jeg skjønte ikke hva det var. Jeg føler meg seriøst priviligert som har klart å bryte løs fra samfunnets skarpe klør. Det er deilig og befriende. Jeg fyller dagene med å gjøre akkurat det jeg vil, og viktigst av alt bruker jeg min «posisjon» til å hjelpe andre som er der jeg var. Det er dette hele Glabladet er her for.

Tv-titting reduserer faktisk kreativitetsnivået vårt, fordi det stjeler dyrebar tid. Det er så alftor lett å legge til seg en vane av å se mye på TV hver dag, men vær klar over at for hver dag du ofrer til fordel for TV, ofrer du samtidig verdifull tid du kunne brukt på å være kreativ og å komme opp med nye idéer. Og kreative idéer er alfa omega dersom du ønsker å ta livet ditt til det neste nivået. Hvis du ikke så på TV, hva kunne du ha gjort med tanke på din helse, familie, relasjoner, arbeid, utdanning, forretning, etc?

Spør deg selv hvorfor du ser så mye på TV som du gjør. Er det ganske enkelt en vane? Hvis TV er standardløsningen når du ikke har noe annet å gjøre, prøv å skift til noe annet som å lese eller snakke med mennesker, eller hobbyer som musikk eller tegning. Du kan jo ta en 30 dagers pause fra TV-titting.

Hvis du ser på TV når du er for trøtt til å gjøre noe annet, prøv å sov i stedet. :) Hva ville skjedd hvis du økte TV-tittingen? Hvis du får såpass god verdi av å se på TV, hvorfor ikke gjøre mer av det?


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på torsdag 11. september 2008 klokken 6:31 i kategoriene: Bevissthet, Kultur & Media, Produktivitet,

LESERNE MENER:
4 kommentarer så langt

1. Ole
12.09.08

Enig i hovedpoengene dine! For mye TV er ikke av det gode…

Vår beste investering på TV-fronten var da vi kjøpte harddiskopptaker for en del år siden – har aldri sett så lite på tv som etter at den kom i hus. Nå tar vi opp det vi er interessert i å se på – det som ikke interesserer oss dropper vi.

Antall timer per uke bak tv-skjermen har gått drastisk ned…

2. Siri
12.09.08

Se der ja, Sindre :) Gav deg en idè der ja? ;)
Bra skrevet, som vanlig! :)
Du får folk til å tenke over ting du, fikk hvertfall meg til å tenke:) Heldigvis bruker jeg faktisk bruker minimalt med tid på å glo inn i den blikkboksen :P

3. Erik
13.09.08

Er mer en tilhenger av «planlagt TV-titting». At man på forhånd bestemmer seg for hva og når man skal se på TV. Da trenger man bare å se de programmene man har lyst til å se, og slipper å zappe gjennom alle kanalene for å se det programmet man fant ut var «det beste som går». Da ser jo ikke jeg så mye TV uansett ettersom jeg har nok av bra TV-serier eller filmer i første rekke.

I går for eksempel så jeg ikke noe på TV. Hadde andre planer. I dag skal jeg bare se på Battle Star Galactica hele dagen. Eneste planen min. Har nok litt å gjøre med at jeg er syk (fylla og generelt) Men da er det greit for meg å tenke tilbake på at jeg har sløst bort hele dagen.

Det var sånn da jeg spilte onlinespill og. Du må planlegge hva og når du skal spille, ellers blir du sittende foran skjermen hele tiden.

[...] Fordeler med å redusere TV-titting [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere