Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan tjene mer penger

Skrevet av Sindre | 23. september, 2008

Var du en av de som følte seg støtt av forrige ukes innlegg om at det er egoistisk å være fattig? Eller har du lyst til å tjene mer penger, men aner ikke hvordan? Da vil du trolig ha interesse av å lese denne artikkelen. Nå skal jeg, på en enkelt forklart måte, gå gjennom de nøyaktige stegene du må gjennom for å kunne tjene mer penger. La oss begynne med å gå gjennom dette vesentlige punktet:

Hva er penger?

Penger er simpelthen en sosial ressurs som vi knytter verdi til gjennom sosial enighet. Penger er verdiløst i seg selv. Hvis vi alle ble enige om at penger er verdiløst, ville ikke penger hatt noe verdi i det hele tatt. Men ettersom det foreløpig ikke er tilfelle, kan vi snakke om penger med utgangspunkt i at de har en viss verdi.

Hvordan kan jeg tjene penger?

I teorien er dette ganske enkel logikk. La oss si du vil tjene 10 000 ekstra i måneden. Det du da må gjøre er å generere en ekstra verdi verdt 10 000 for andre. Selvsagt er det ikke alltid like enkelt å finne ut hva man skal gjøre, men når du begynner å tenke i baner av å generere en viss sum ekstra for folk «der ute», så vil du etterhvert begynne å se muligheter.

Hvis du vil doble inntekten din må du rett og slett doble verdileveringen din.

Hvor mye er du verdt?

Det du har tjent, som ligger på kontoen din, er simpelthen verdien av ditt bidrag til samfunnet. Hvis du har tjent 2500 kroner denne måneden, har du tilført samfunnet en verdi av 2500 kroner. Har du tjent 50 000 denne måneden, har du bidratt med en verdi av 50 000 til samfunnet. Igjen, hvis du vil øke inntekten din, må du øke tilførelsen av verdi til andre.

Hvorfor det er egoistisk å være fattig

Er du fattig er du ikke nødvendigvis egoist av person. Men fra et visst perspektiv er det likevel egoistisk, når man tar i betraktning at man kunne ha bidratt mer. Idéen er å pushe deg til ikke å holde tilbake på bidragssiden. Gå ut og generér mer verdi enn du gjør akkurat nå. Hvis du har tjent 2500 denne måneden, men har lyst å kjøpe noe som koster 10 000, må du tilby andre en verdi verdt 10 000 kroner. Penger er sosial gjeld, så dersom du har mye penger, betyr det at du har tilbudt mer verdi enn du har mottatt.

Hvis du bare har tjent 2500 kroner, så betyr det at du er ganske egoistisk, eller hva? Du har bare gitt samfunnet en verdi på 2500 kroner. Er det det beste du kan gjøre? Hva hindrer deg i å skape en verdi på 1 million til samfunnet?

Penger er ganske enkelt en notis fra samfunnet som sier at «Du har gitt mer enn du har tatt ut, så vi skylder deg en verdi verdt X i retur for tjenesten du har ytt.»

Jo mer penger du har, jo mer har du gitt til samfunnet. Å ha mye penger er et resultat av sjenerøsitet; ikke grådighet.

Hvem bestemmer hvor mye en «verdi» er verdt?

Hva du personlig verdsetter og hva samfunnet verdsetter vil ikke alltid matche. Det kan virke urettferdig at folk som jobber hardt ofte tjener lite, mens noen som tilsynelatende ikke jobber spesielt hardt (eller skaper mye verdi) tjener millioner eller milliarder.

Så hvordan kan en gangsterrapper ved navn.. tja, Fat Catty Brat håve inn zilliarder på å rappe om bitches, money og biler, mens sykepleiere, lærere og politifolk, som i følge mange gjør viktigere, samfunnsnyttig arbeid, tjene langt mindre?

Sykepleiere, lærere og mennesker i andre viktige jobber, bidrar ikke til så mange av gangen. Inntekten reflekterer dette. De kan gjerne ha gode intensjoner og være gode, hjelpsomme mennesker, men de spiller ikke spillet stort nok. Og når de ikke jobber (f.eks. når de sover) hjelper de absolutt ingen.

Mens de som setter opp og benytter seg av systemer som leverer verdi til et større antall mennesker kan tjene enorme summer, spesielt hvis denne verdien kan leveres 24 timer i døgnet. Fat Catty Brat (da gangsta) leverer kanskje ikke så mye verdi pr. person, men han når ut til et langt større publikum. Dermed reflekteres dette i hans sosiale gjeld (altså inntekt.)

Øk bidragsytelsen din

Penger er knyttet til sosial verdi, ikke indre verdi. Det er noe man bare må akseptere. En av de beste måtene å akseptere dette på er å designe livet ditt på en sånn måte at du gir massiv sosial verdi basert på dine indre verdier. Eksempelvis er jeg interessert i personlig utvikling og bevissthet. Men hva så? Ingen vil betale meg for å utvikle meg selv. Men, ved å dele min innsikt og erfaring med andre, konverterer jeg en indre verdi til en sosial verdi, slik at jeg kan generere passive inntekter på å være den jeg er.

De fleste tar til takke med å bidra med en ganske lav verdi til et lavt antall mennesker. En lærer som tjener 250 000 i året ved å undervise noen titalls elever er et eksempel på dette. En profesjonell taler kan tjene tilsvarende summer på én tale. Til og med bloggen min leses allerede månedlig av mange tusen flere enn en lærer underviser på et år. Jeg tjener mindre pr. person, men i det lange løp, med en stabil besøksøkning, trenger jeg ikke å tjene mer pr. person, og likevel ha en solid inntektskilde. Dessuten tilbyr bloggen min verdi selv når jeg sover eller ferierer. Ingen er avhengig av min fysiske tilstedeværelse for å kunne dra nytte av verdien Glabladet tilbyr.

Tjen penger bevisst

Ingen regler uten unntak. Det du har lest til nå tar utgangspunkt i at du bidrar med noe til samfunnet. Om ønskelig kan man også velge å utnytte/ta/stjele for å spe på økonomien, men den biten dekker jeg ikke her. Min oppfordring er å følge bidragstankegangen og å tilby noe av høy sosial verdi, samtidig som dette gjenspeiler dine indre verdier. Når du oppnår dette er du i en god posisjon til å generere overflod mens du bidrar til både ditt eget, og samfunnets beste.

Ikke la begrensningstanker om penger og muligheter komme i veien. Å hindre seg selv i å tjene penger vil ikke tjenestegjøre noen. Begrenser du inntekten din, begrenser du bidraget. Hvis du lever et respektabelt liv er det en god ting for deg å tjene mer penger. Du vil være en god vokter for dem. Jo mer penger som flyter gjennom livet ditt, jo mer ressurser vil du ha til å investere i livsformålet ditt.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 23. september 2008 klokken 7:15 i kategoriene: Bevissthet, Business, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Penger, Produktivitet, Suksess,

LESERNE MENER:
17 kommentarer så langt

1. Espen
23.09.08

Flott artikkel!

Du tar opp noen viktige tema, og ser saker fra andre vinkler enn hva vi normalt ville gjort.

Interessant dette med egoisme og fattige. Jeg mener muligheter og ressurser går hånd i hånd. En person med lite penger vil altså ha færre muligheter til å tjene mer, siden han ikke har de praktiske behovene tilfredsstilt; slik som hus, telefon, eventuelt klær.. Det er altså noen flere hindringer en fattig person må gjennom for å få en anstendig inntjening.

Du har et godt poeng i denne Fat Catty Brat også.

Liker forøvrig bloggen din, har fulgt med en stund og kommer tilbake regelmessig :)

23.09.08

Sabla godt poeng det du tar opp her Sindre. Hvor mye er en time av mitt liv egentlig verdt? 200,-? 2000,-? Det er veldig synd at jeg ikke er i en posisjon til å bestemme dette selv. Og også mye av grunnen til at jeg tar en høyere utdanning på universitetet.

mvh, Lucas

3. penger
23.09.08

Joda, mange gode poeng du har her i grunn. Skriv flere slike artikler om penger er du grei, det synes jeg det burde være masse mer av =)

23.09.08

Kan jeg spørre deg hvilket theme du har brukt på siden din «penger»?

[...] Hvordan tjene mer penger  [...]

6. Heksa
01.10.08

Som alle økonomer tar du utgangspunkt i et utsnitt av virkeligheten, det er feil. Når du i tillegg stempler fattige folk som egoister er det faktisk en konklusjon på en generell metodefeil i fremstillingen.

Du har glemt å tenkte på hva det er som bestemmer verdien av et arbeid, og hva bestemmer verdien av ressurser. Det er faktisk det samme: avtaler.

Når folk i tredje verden må jobbe døgnet rundt er det fordi avtaler som kommer fra en mann fra Vest (og ofte er det en mann) som ikke tillater en større verdi. Å jobbe i en risåker er en verdiskapning som går til mange i denne verden. Om slike land hadde bedre beskyttelse for sine arbeidere (slik Norge har f.eks.) hadde verden sett annerledes ut. Du hadde kanskje hatt råd til noen få skjorter, ikke hatt kaffe latte etter middag og kanskje måtte ta til takke med en risbolle til middag i ni og ne.
Dessuten, om økologisk landsbruk og dyreveldferd skulle bli lovfestet og implementert ville det bli slutt på billige pølser på Rema og Shell eller billige hamburgere. Snakk om å redusere fedmeproblemet.

Så ta til takke for at slike avtaler eksisterer, og at ditt arbeid er faktisk verdt noe fordi de hviler på ren EGOISME. At du tror på at en med fine taler skaper større verdier betyr bare at du er oppvokst i en kulturell boble skapt av NHH og BI profeter. Og her snakker jeg ikke om kommunisme eller solidaritet fordi det har vist seg at det ikke fungerer. Men å ha noen begreper klargjorte og ting på det rene må vi bare strebe etter ellers ender vi opp som spåkoner hele gjengen. Eller som du sier flinke talere.

7. Sindre
01.10.08

@ Heksa: Avtalene du sikter til er jo nettopp en del av det «samfunnet» bestemmer verdien av, noe jeg skriver ganske tydelig i artikkelen. At en risåker-arbeider i den tredje verden skaper verdi til mange mennesker er bare indirekte sant. En fabrikkarbeider i den vestlige verden skaper også verdi til mange mennesker sånnsett. Men, poenget er at de jobber for et firma som tjener de virkelig store pengene. De hjelper de rike med å bli rikere fordi de tar til takke med å bruke så mye energi på å jobbe for kun det firmaet. Da hjelper det ikke at de er med på å produsere noe som skaper indirekte verdi for mange; det de i realiteten gjør, er å gjøre de rike rikere og holde seg selv på et avslappet, middelmådig nivå.

8. Ano
09.10.08

Jeg er også enig i at «egoistisk» er feil ord å bruke i denne sammenheng, men det ordvalget tror jeg de fleste skjønner at er mer for å skape en oppmerksomhet enn en bokstaveligtalt mening.

Eneste jeg synes er litt for forenklet er regnestykket på hva du må gi i verdier for å sitte igjen med en konkret sum. Om jeg vil tjene 2 500, så opplever jeg som oftest at jeg må «gi samfunnet» verdier for 10 000,- for å sitte igjen med min cut på 2 500. Som oftest er det utgifter eller mellomledd for å tjene penger om du er selvstendig. Og om du er ansatt, så må du iallefall gi verdier for det mangedobelte for å sitte igjen med f. eks 2 500,-. Du får nemlig aldri betalt det du er verdt som arbeidstaker, for da ville det vært ekstremt dårlig butikk å ha deg som ansatt. :)

Uansett så er det interessant å lese dine synspunkter, så jeg føyer meg i rekken som mener denne typen artikler er en trend du absolutt må fortsette å ha høyt fokus på.

9. Silje
11.10.08

Jeg vil ikke tjene penger til samfunnet, jeg vil bare tjene penger til meg sev x)

[...] Jeg blir tvert imot überinspirert og blir oppriktig glad på deres vegne. Jeg klarer faktisk tiltaksløst å tenke: “Den personen har jammen gitt mye sosial verdi. Nå får h*n igjen for den formidable jobben h*n har gjort. Supert!” [...]

11. Rune
21.01.09

Ja dette er en bra forklaring på hva verdier er og at andre tjener bra osv. Men hva skal til for å tjene mer penger? Du har vel funnet ut at det går greit å tjene penger på nettsider? :)

[...] For en bedre forklaring av budskapet i historien, les Sindre’s supertekst “hvordan tjene mer penger.” Den forklarer veldig godt hvordan en som vil bli rik må tenke, og hvorfor man må tenke slik. Give value! [...]

13. Torgeir
13.01.10

Helt feil mange yrker gjør en mye større verdi for samfunnet enn det de får betalt for. Bare fordi det er kommunalt og ikke privat så tjener de mindre. Så hvis du velger å gi en lærer og sykepleier mer lønn så gir de altså mer til samfunnet . Tro meg mange yrker du gir svært lite til samfunnet i forhold til lærere og sykepleiere og alikevel tjener mye mer. Mange IT ansvarlige som bare sitter og vidrefører informasjon til noen andre som behandler denne informasjonen som deretter får noen andre til å få orden på det.
Egoistisk er het feil ord Jeg syns folk har noe å lære av de som blir sykepleiere og lærere bra forbilder.
+ at i norge sitter mange som går på trygd med mye mer penger enn studenter som faktisk skal drive norge fremover. Bra ordning for de som virkelig trenger det men, kjenner flere som går på trygd som godt kunne jobbet, men systemet blir som alltid utnyttet.

14. Sindre
13.01.10

@Torgeir: Ja, du har rett i det med trygd, dessverre, det vil alltid være noen som utnytter systemet. Og jeg er helt enig med deg i at lærere og sykepleiere gjør en flott og viktig jobb, som skaper mye verdi for de personene de hjelper. «Problemet» (hvis de vil tjene mer penger) er at de er fastlåst i stillinger som gjør at de bare hjelper så og så mange. De er satt i system av samfunnet og innretter seg etter de arbeidsforhold og lønnsordninger noen andre har fastsatt for dem.

Det er ikke noe i veien med verdiskapningen deres i det hele tatt – de når bare ikke ut til mange nok. Les undertittelen «Hvem bestemmer hvor mye en ‘verdi’ er verdt?» en gang til, jeg forklarer det som det er der.

15. Gustav
14.08.10

Dette her var en glimrende artikkel! :)

[...] Les mer om hvordan tjene penger

[...] Konklusjonen er altså at hvis du vil tjene mer penger, må du begynne med å skape mer verdi. Det som vil skje er at pengene vil begynne å komme til deg, fremfor at du trenger å jage dem, som en katt. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |