Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Loven om tiltrekning vs. realisme, religion og vitenskap

Skrevet av Sindre | 19. september, 2008

Det har den siste tiden vært mye diskusjon på norske blogger rundt troverdigheten av loven om tiltrekning, også kjent som Law of Attraction, som stadig hypes på bl.a. Oprah og… vel, Glabladet.

Det viser seg at så snart man knytter følelser opp mot loven om tiltrekning, så blir det problematisk for folk flest. Dette går spesielt på at mange mener at det er skyldfordeling satt i system. «Hvis du ikke klarte å tiltrekke deg millionen prøvde du ikke hardt nok», eller «Hvis du ble utsatt for overgrep så var det din egen feil». Hvorfor? Vel, fordi, i følge Law of Attraction, at det er en selv som tiltrekker seg absolutt alt i livet, både på godt og vondt.

Men jeg er ikke tilhenger av å gi folk som tiltrekker seg negative hendelser skylden. Jeg kunne aldri sagt at noe sånt som voldtekt var din egen skyld fordi du tenkte feil. Som de fleste vet så er jeg overbevist at loven om tiltrekning har noe for seg, men det betyr ikke at folk skal klandres fordi de ikke opplever det de ønsker, eller til og med opplever virkelige negative hendelser, som Lin beskriver i bloggen Fullt Hus her.

Min eneste «forklaring» på at slikt skjer, er rett og slett at man tiltrekker både bevisst og underbevisst, slik at når man er vant til å tro på tilfeldigheter og at man ikke har kontroll over ting som skjer utenfor seg selv, så vil man tiltrekke seg «tilfeldigheter» i sitt liv. De fleste syns det er naivt å tro at man ikke kan utsettes for et overgrep eller at ikke huset ditt kan bli utsatt for brann eller innbrudd, osv. Og så lenge man er realistisk nok til å vite at sånt kan skje, vil man alltid kunne tiltrekke seg nettopp slike hendelser også.

Følelsesmessig så er nok loven om tiltrekning ganske nådeløs på dette området. Men skal man se realistisk på loven om tiltrekning i seg selv, og dens teori, så må man ta høyde for at vonde, så vel som gode ting kan skje. Som jeg har sagt før så er dessverre ikke «loven» noen magisk kraft som hindrer deg i å oppleve negative ting, med mindre du virkelig tror det selv. Og da mener jeg ikke at man skal sitte med følelsen av å «prøve å ha lurt seg selv», for da er man ikke sikker nok. Man må gå inn i det med en full og hel overbeviselse.

Loven om tiltrekning er presis nok til å gi deg mer av akkurat det du tenker på. Om du ikke tenker på noe spesielt vil du heller ikke oppleve noe «spesielt», men så lenge du er veldig realistisk, åpner du samtidig muligheten for at absolutt alt kan skje med deg. Det er en vanskelig balansegang for folk flest hvorvidt man skal velge å være dønn realistisk og «face the facts» – basert på hva man har opplevd tidligere i livet, eller om man skal tillate seg å være litt «naiv» (i følge andre, om ikke deg selv), og tørre å være åpensinnet og teste det litt ut for seg selv. Loven om tiltrekning vil bare fremstå som «New Agey»-bullshit hvis man har levd et langt liv hvor man har opplevd mye «realisme», eller er av en sterk overbevisning fra før av om å ikke stole på noe som høres for godt ut til å være sant. Hvis du likevel liker tanken, anbefaler jeg deg rett og slett å prøve litt selv.

Enkelte går i den fatale fellen å sidestille loven om tiltrekning med religion. Det kunne knapt nok blitt mer feil. Der religion forventer at man skal tro på noe av den verste fiksjonen som noensinne er skrevet, på at Gud skapte verden, trass i alle vitenskapelige bevis som sier noe annet, og på generelle mirakler, bønn, osv, forventer ikke Law of Attraction-tilhengere noe annet enn at man kan velge å tro på det hvis det føles riktig, eller boikotte det hvis det føles feil. Min begrunnelse til å tro på loven om tiltrekning er ganske enkelt at da jeg hørte om det, fant jeg ut at dette beskrev og forklarte så utrolig mye av det jeg tidligere hadde opplevd i livet, både for meg selv og andre. Jeg har derimot aldri opplevd noe som tyder på at Gud eksisterer, og dermed tror jeg ikke på ‘H’an. Hvis religion kan hjelpe et menneske til å føle seg sterkere, så sier jeg: Flott! Go ahead. Tro i vei. Men for min del blir det litt søkt å tro blindt på noe jeg ikke ser tegn til at eksisterer. Det er derimot mye lettere for meg å se logikken bak loven om tiltrekning, fordi jeg ser tegn på dens eksistens overalt.

Man vil ikke finne det vitenskapelig bevist at loven om tiltrekning eksisterer, selv om utdannede kvantefysikere og forskere kan fremstille mange vitenskapelige bevis som støtter opp under lovens teori. Dette er ikke det samme som at det er vitenskapelig bevist, men det gjør det ikke mindre troverdig for oss som allerede ser eksempler på loven om tiltreknings virksomhet overalt i verden. I motsetning til religion, hvor absolutt ingenting kan forklares vitenskapelig, har i det minste loven om tiltrekning et fortrinn her. Sånn som jeg ser det er loven om tiltrekning rett og slett en tankegang som jeg, og et stort antall mennesker verden over, finner fornuft i. Og hvis vi kan klare å skape resultater basert på vår tro på lovens eksistens, så må jo det være bra for oss, og verden rundt oss.

Loven om tiltrekning vil ikke passe for alle. Man skal ikke være altfor godtroende rundt dette. Skjønner man ikke loven fullt ut, vil jeg ikke anbefale å hoppe rett ut i å tro at man kan anskaffe seg ting eller situasjoner uten anstrengelse. Det vil kreves en del anstrengelse for å oppnå det aller meste. Men utforsk gjerne filosofien litt mer, eksperimentér, og gå inn med et åpent sinn for å se om den kan ha noe for seg, som jeg prøvde (og lyktes med) her. Så kan du selv velge om det er noe du vil fortsette å praktisere, eller forkaste det hvis du følte at det ikke gikk.

Uansett hva du velger å tro eller ikke tro har du min fulle respekt. Vær deg selv, det er det aller viktigste. Og om du velger å prøve deg litt frem med loven om tiltrekning ønsker jeg deg masse lykke til!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 19. september 2008 klokken 22:56 i kategoriene: Bevissthet, Law of Attraction,

LESERNE MENER:
14 kommentarer så langt

1. Lin
20.09.08

Poenget mitt var vel at det var nettopp den tankegangen som LOT fronter som noen ganger kan få uheldige konsekvenser. Jeg tenkte og følte «riktig» i følge LOT, og det var nettopp det som fikk konsekevnser.

Det handler kanskje om å i tillegg til å være positivt innstilt også forholde seg til virkeligheten slik den er?

Supermamma har forøvrig skrevet en knakende god bloggpost om det å tenke tanken helt ut.
http://mammablogg.no/04/09-2008/a-tenke-tanken-helt-ut/

2. Sindre
20.09.08

@ Lin: Var du virkelig 100% overbevist når det gjaldt LoA? Var det ikke et snev av tvil? Jeg kan ikke uttale meg om hvordan du tenkte på den tiden, og jeg mener heller ikke å antyde noe, og jeg respekterer hvis du ikke vil snakke mer om det.

Jeg leste bloggposten til Supermamma nå, og jeg er fullstendig enig i at sånn som hun tenker nå er mye bedre. Jeg har nevnt (et sted i artikkeljungelen min) at jeg ikke anbefaler å late som at alt er bra når det ikke er det. Man må deale med realiteten først, og ikke utgi seg for noe annet enn det man er. Det man oppnår da, er at den vonde følelsen forsvinner av seg selv. Smører du derimot glasur over problemet, for å bruke metaforen til Supermamma, så vil det bare slå tilbake på deg selv.

Så ta tak i virkeligheten som den er, ikke lat som noe annet. Føl deg naturlig positiv, ikke lur deg selv.

20.09.08

Sindre: jeg har respekt for det du har fått til med Glabladet, og jeg har tro på at du kommer til å kunne leve (godt) av blogging/internett. Men jeg har ingen tro på LoA, og jeg har heller ingen respekt for at du fronter LoA, når det du egentlig sier at du støtter slett ikke er LoA – for LoA er en kynisk «religion», som ikke gir rom for tolkning, eller at man trekker ut enkeltbiter av filosofien. Dermed synes jeg egentlig at du heller burde utvikle din egen filosofi, som trekker ut de gode punktene i LoA, og fjerner alle de negative (for de er det plenty av). Det å fremme positiv tenking, at man kan påvirke sin egen livssituasjon med å endre holdning – det er jeg helt med på. At man er selvforskyldt i alle grusomme ting som skjer, der er jeg mindre enig.

4. Lin
20.09.08

Sindre: Jeg hadde ikke hørt om LoA dengang. Jeg bare forholdt meg til verden på den måten. Rett og slett.

5. Lin
20.09.08

Når det er sagt; jeg forholder meg også delvis til verden på den måten fortsatt. Men nå med en viss porsjon realisme.

«Merkedagen» tok jeg tilbake for lenge siden. Nå er det en dag jeg feirer meg selv, det jeg har oppnådd, de positive tingene jeg har i livet mitt nå osv. Istedet for å være en dyster merkedag dedikert til en person som gjorde meg vondt, så valgte jeg å ta tilbake dagen og gjøre det til en slags feiring/takknemlighetsdag.

Så jeg sier ikke at positiv innstilling er negativt. Eller at alt innen LOT er bullshit. Men ekstremvarianten kan få motsatt effekt enn det man sier at den vil ha.

6. Sindre
20.09.08

@ Lin: Du har helt rett i at det kan få feil effekt. Mange tror at det holder å tenke positivt, mens det i realiteten handler om å virkelig føle seg positiv. Men selv å ha en generell følelse av positivitet er nok ingen garanti for at ikke noe negativt kan skje.

Jeg har en superpositiv og sprek grand-grandtante på snart 90 år, som antakeligvis har klart å bli så gammel fordi hun har et fantastisk humør. Likevel, selv hun lar seg sjokkere og provosere når nyhetene står på, og man får dagens dose negativitet fra verdensbildet. Når man blir konstant påminnet alt av fæle ting som skjer med folk, vil jeg tro at det åpner døren for at dette kan skje med deg, ikke fordi du fortjener det, men fordi du er realistisk nok til å skjønne at noe sånt kan skje «hvem som helst». Det er derfor jeg har gått hardt ut mot å se på nyheter, og setter pris på de gangene pressen klarer å se det positive i en ellers tragisk situasjon.

Selv om denne begrunnelsen for ikke å se på nyheter blir noe drøy for mange, så skjønner jeg uansett ikke hvorfor folk skal være så negativ-fiksert. Hvor mange av nyhetene fra forrige uke husker man nå? Jeg vil anbefale folk flest om å ikke inhalere alt som finnes av nyheter daglig, og heller bruke tiden på noe annet, enten man tror på at det kan ha store, positive konsekvenser for LoA eller ei.

7. Sindre
20.09.08

@ PoPSiCLe: Takk for oppmuntringen. Det er helt greit for meg at du ikke tror på LoA, men jeg kan på ingen måte være enig med deg i at LoA er en religion, som jeg begrunner i artikkelen. Jeg ser at du knytter følelser opp mot idéen om at man tiltrekker seg alt, inkl. det negative, og dermed liker du det ikke. Jeg forstår at det kan være en ubehagelig sannhet. Eller en ubehagelig «påstand», slik du ser det. ;)
Men, hvis du tenker over det – dersom loven skulle vært reell, og man har makten til å tiltrekke seg det man vil ha, må det også bety at man like gjerne kan tiltrekke seg det man ikke vil ha, når man ikke er bevisst. Det er ikke jeg som sier det, men det er den brutale sannheten, dersom loven er reell. Den kan umulig bare fungere positivt for folk; det ville vært som å leve i en drømmeverden. Akkurat som tyngdekraften ikke viser deg noen nåde hvis du skulle falle ned fra en bygning. Enten du er en god eller dårlig person, så vil du treffe bakken. Den eneste forskjellen på at du godtar tyngdekraftens ubehagelige side, vs. hvordan du ikke godtar loven om tiltreknings ubehagelige side, er at du vet at tyngdekraften er et vitenskapelig faktum, mens LoA ikke er tilstrekkelig bevist for at du kan være overbevist. Har jeg rett?

8. Chanel
20.09.08

Hei Sindre :) Jeg hopper inn her også, og kommenterer litt, ettersom det plutselig står skrevet endel om LOA i blogger her og der nå. Og jeg skriver til skeptikerne.

FOKUS. Er folket bevisst sine egne fokus, hva som ligger i å ha fokus? Fokus har vi hele tiden. Det er ikke noe nytt, det er ikke noe hokus-pokus, det er ikke noe intrikat eller provoserende, det er simpelthen en naturlig del av det å være en levende intelligens.

Når man ikke er innstilt på å ta til seg at vi er omformere/forvaltere av energi, at vi skaper hele tiden, at tanker styrer mye av dette- det er greit, det kan fort bli høytflyvende- men hva da med Fokusene våre? For å trekke det helt ned på jorda.
Er det ingen av skeptikerne som ofrer dette en tanke? Ser dere ikke hva Fokus egentlig er? Hvor bredt det favner?

Mange skeptikere skisserer opp LOA som å være en unaturlig prosess, en uvirkelighet, det er lite reellt, og derfor må man ha en tro som må ligge til grunn for at det skal virke osv. (dette er forøvrig hva LOA ikke er)
Er det så banebrytende å høyne sin bevissthet på årsak-virkning? Det er vel viden kjent at det mentale har mye å si når man ønsker oppnå noe? Se på toppidrettsutøvere. Eller andre prestasjoner og presisjoner: it’s all in the brain.

LOA hevder at det er der det starter. Og jeg kan ikke si meg mer enig. Tanken er den spede begynnelse. Med tanken følger bevissthet. Så kommer emosjoner og vibrasjoner. Men dét lar vi ligge ;)

Men jeg er også i Hjerterommet. For meg er ikke livsopplevelsen basert gjennom det mentale, jeg står i hjertet, og mine intensjoner fødes derfra. Men jeg har også erfaring og innsikter i hva tankene mine gjør med meg. Og det er noe jeg drar nytte av, sammen med alt det andre i meg :)
Ingenting av dette jeg nå sier, betyr at jeg fornekter å la meg selv tenke visse tanker, eller føle visse emosjoner. Nei, jeg er i aller høyeste grad ekte og naturlig.
For å komme fram til våren, må man gjennom høst og vinter. For å holde kjærligheten i seg levende, fornekter man ikke sorg.

Det betyr heller at jeg vet litt om fokus, og om hvordan finne fram til meg selv midt i alt drenerende kaos som man kan befinne seg i, når man er endel av en stor verden. Jeg vet jeg har makten over meg selv, jeg vet jeg kan velge retning i forskjellig typer utvikling, når som helst. Det er en type mulighet som aldri forsvinner, den er alltid der.

:)

9. Sindre
20.09.08

@ Chanel: Flott kommentar, jeg er helt enig. Fokus er viktig, og jeg har reagert på at folk hevder at tanker ikke kan skape noe. Ehm… hallo? *Bank, bank*, er det noen hjemme?! :P Uansett hva du gjør så begynner alt med en tanke. Selv tanken om at tanker ikke kan skape noe, var en tanke, som skapte en tekst. Og har du en naturlig positiv innstilling, tenker du mer positive tanker, som igjen er med på å skape positive resultater for deg. Man trenger ikke engang tro på LoA for å skjønne det. Eller?! :)

10. Chanel
20.09.08

Ja, mye av det er ren psykologi. Men det er også blandet med en slags åndelig holisme- hvor mange faller fra, og dermed trekker det hele inn til å være en slags tro. Dette med univers og energi. Mange tåler ikke at energi trekkes inn i andre landskaper enn det som kan bevises i de fysiske lover etc. Å si at tanken har kraft, eller at du avgir en form for vibrasjon via tankene dine, er visst banebrytende, he he. Men hvor ligger egentlig det utopiske i dét?
For meg er det helt rart å si at tanken ikke har noen som helst betydning. Jeg forstår ikke den tanken, den er ikke logisk for meg. Alt i meg vet noe annet.

At alt er energi kan sikkert være vanskelig å forestille seg, når man ikke ser ting slik i utgangspunktet, for det fordrer et nytt bilde i livsopplevelsen, som i virkelighetsoppfattelsen. En ny referens. Som in the end- blir ganske så holistisk for en, når man først opplever det sånn :)

20.09.08

Den har ivertfall fungert for meg opptil flere ganger. Og det er det eneste beviset jeg trenger for å fortsette å tro på den.

Det er spesielt i jobbsituasjon at jeg har brukt «The secret». Første gangen var høsten 2007. Da ønsket jeg å flytte meg til en annen barnehage. Der var ingen ledige stillinger der, men jeg tenkte på dette hver eneste dag, og jeg trodde virkelig på at jeg skulle få komme meg inn dit. Så kom der en ledig stilling, riktignok bare for 7 måneder, men jeg sendte inn søknad. Hele tiden trodde jeg på at jeg ville få jobben. Jeg fikk jobben. Når jeg hadde fått den, fokuserte jeg hele tiden på, at her ville jeg bli, lenger enn bare de 7 månedene. Og det fikk jeg. Men mye vil som kjent ha mer, så mitt neste ønske ble da en høyere stilling, med høyere lønn, eget kontor osv. Og akkurat den stillingen jeg ønsket meg i flere måneder, har jeg nå blitt tilbudt, og om alt går etter planen starter jeg i den i februar :-D

Grunnen til at jeg virkelig tror dette har funket for meg, er fordi jeg har TRODD på, og visst med meg selv at det kommer til å gå slik jeg vil! Til de som har prøvt å være negative å si, neeei, du får aaaaldri den jobben, har jeg bare sagt, at JO, jeg SKAL ha den jobben. Og at den er allerede MIN!!

Neste steg nå, er å overføre dette til kjærlighetslivet ;-) Gleder meg!

Takk for fint innlegg Sindre :-D

[...] Edit: Det har dukket opp flere innlegg om nettopp dette, bl.a. har Rablebloggen skrevet et meget godt innlegg. Dessuten har Glabladet / Sindre kommet med et tilsvar til diskusjonen. [...]

13. Laila
22.09.08

Hei!

Jeg så en gang et intervju med skuespilleren Jim Carrey på TV. Han fortalte om noe han hadde gjort for endel år siden, før han slo gjennom som skuespiller. Han hadde drømt om å gjøre suksess, og han hadde visualisert for seg selv at han mottok et honorar på 1 million dollar for én enkelt filminnspilling. I tillegg til å visualisere dette, laget han en liksom-sjekk til seg selv pålydende $ 1 mill., av et stykke papir. Denne la han så i lommeboken sin og lot den ligge der som en påminnelse til ham selv om den store drømmen.

Senere slo han altså gjennom og fikk faktisk oppleve at han fikk nettopp 1 million dollar for en filminnspilling.

14. Sindre
22.09.08

@ Laila: Det stemmer. :) Faktisk var det snakk om 10 milloner dollar, og han ga seg selv 5 år på å klare det. Og da han fikk honoraret for å ha deltatt i filmen Dum og Dummere var den på 10 millioner dollar. Ganske utrolig med tanke på at det er en ganske høy sum, og at Jim Carrey på den tiden var en relativt ukjent skuespiller, men jammen klarte han å komme seg opp og frem. :)

Visualisering er viktig og genialt fordi det gjør deg krystallklar og fokusert på hva du ønsker, og gir deg dermed større sjans for å oppnå det. :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |