Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Friheten av å ha blogging som «yrke»

Skrevet av Sindre | 03. oktober, 2008

Å ha blogging som «yrke» medfører en stor frihet. F.eks. på onsdag tok jeg toget til Bergen. Det var en ganske spontan idé. Tenkte at jeg kunne besøke mamma igjen, og så slo det meg at det er jo bare å slenge seg på toget. Så da gjorde jeg det. :)

Så sitter jeg her da, i Bergen. Skal bli her til over helgen. Dessverre har jeg hatt litt problemer med å koble meg til internett. Jeg har blitt utsatt for tidenes spam-angrep. (Spam-filteret mitt var visst blitt deaktivert). Så jeg hadde en enorm jobb med å slette nærmere 160 kommentarer. Håper ikke jeg klarte å slette noen seriøse, men tror jeg unngikk det.

Og da dette var gjort, og jeg var klar til å komme med en bloggoppdatering, sa internett «takk og farvel». Pga. spontaniteten i avgjørelsen om å dra til Bergen, hadde jeg ikke fått forhåndsskrevet noen innlegg til å postes automatisk denne gangen, som jeg bl.a. gjorde i sommerferien. Nå gjenstår det bare å se når dette innlegget, opprinnelig skrevet 2. oktober, kan bli postet.

Litt mer om den friheten av å være blogger. Hadde jeg hatt min egen bærbare PC, kunne jeg rett og slett tatt den med overalt (inkl. toget, en benk i en park, kafé, etc.) og skrevet innlegg akkurat hvor jeg ville. Etter å ha hatt 4 «vanlige» jobber kan jeg skrive under på at den friheten ikke er noe jeg tar for gitt. Det er forskjell på å måtte møte opp på et fast sted til en fast tid i en årrekke, og å kunne ta med seg en PC og jobbe akkurat hvor jeg vil. Nå er jeg jo tross alt i Bergen og «jobber».

Da jeg som sagt ikke har bærbar PC enda, fant jeg likevel en annen måte å jobbe på på toget. Jeg leste gjennom en bok som jeg har fått tilsendt for å anmelde på Glabladet i løpet av oktober. Dermed gikk de 6,5 tog-timene veldig fort. Flott måte å utnytte tiden på. (Også flott for ørene mine å ikke belastes med 6,5 timer trance på full guffe, til en forandring.) :)

Jeg innser at jeg er godt i gang med å skape akkurat det livet jeg vil ha. Når «jobbing» ikke lenger føles som en jobb, men en fornøyelse, og jeg likevel tjener penger på disse «fornøyelsene», kan jeg ikke akkurat klage.

September ble en bra måned. Jeg snakker ikke bare om inntekt. Absolutt alle tall ble slått denne måneden. Ny besøksrekord (13 114 unike), over 110 000 sidevisninger og ca. 8-9000 kroner tjent. Jeg skulle gjerne gitt et mer nøyaktig tall, men de tallene ligger hjemme på PC’en i Drammen. Og i tillegg slo jeg min tidligere Adsenserekord, på $262, og la til $30, tilsammen $292. Alt i alt, med direkte annonsesalg, affiliateinntekter, Adsense, og ny Tradedoubler-rekord, ble disse «småbekkene» til en ganske stor elv etterhvert.

På Kiwi *grøss*, hvis jeg fortsatt hadde hatt min 40%-stilling, ville jeg fått utbetalt ca. 5000,-. Så selv om 8-9000 ikke er så «mye» for folk flest, betyr det tallet veldig mye for meg. Inntektsmålet har hele tiden vært å tjene like mye eller mer enn jeg gjorde på Kiwi, og det klarte jeg nok en gang i september. Jeg slo riktignok ikke 10000-kroners inntjeningen fra juni, men en del av det jeg tjente i juni var ikke direkte relatert til bloggen, snarere «utenombloggiske» oppdrag jeg fikk etter å ha blitt oppdaget via bloggen.

Å kunne leve av dette her, er én ting. Det er veldig kjekt og alt. Men jeg må si at all feedbacken jeg får betyr mer enn pengene jeg tjener. Den siste tiden har jeg lagt merke til at jeg får positiv feedback fra alt fra tenåringer til folk over 40. (Ja, folk sier ofte hvor gamle de er!) Og begge kjønn er representert. Denne feedbacken hjelper meg å skjønne hva andre syns om det jeg skriver, som gjør at jeg er i stand til å skape mer verdi der det trengs.

Jeg tror at hvis man skal lykkes med blogging, i den forstand at man vil leve av det, så bør man ikke ha inntekt som hovedmål. Skap heller noe som leserne setter pris på, noe unikt, nyttig og annerledes. Ha planene klare om hvordan du vil tjene penger på det, men ikke la pengene være hovedmotivasjonen. Jo mer du er «avhengig» av å tjene penger, jo mer desperat og irriterende vil du fremstå. Jeg har sett et par eksempler på dette av blogger som bruker Twinglyfunksjonen aktivt. Ingen bryr seg om hva noen som blogger om samtlige nyheter mener om nyhetene. Hvis du skal leve av blogging, vær så snill å ha fantasi til noe mer enn å bare omskrive det som står på Dagbladet og VG.

Den slags blogger vil tape i lengden. Skaper man derimot noe spesielt, blir det stående som et prakteksempel på «hvordan ting skal gjøres», og fremstår som en kilde til kvalitet. Disse bloggene trenger ikke engang prøve å tjene penger på bloggingen, men ville begynt å tjene penger umiddelbart dersom de innførte et par av de teknikkene jeg bruker. Jeg ser mange reklamefrie blogger rundt omkring som garantert kunne bragt penger i kassen, hvis de ville. Men valget om å «pengifisere» en blogg er opp til hver enkelt blogger.

Nå sporet jeg litt av her, men det er viktig å understreke et par generelle ting for de som måtte la seg friste av friheten av å blogge som «yrke». Mange benyttet seg av guiden min om hvordan man installerer en WordPress-blogg på 24 timer, så jeg vil sørge for at folk ikke blir skuffet. Vær smart. Se hva jeg gjør. Se hva andre suksessfulle bloggere gjør. Mener ikke dette som noe «ovenfra-og-ned»-snakk, men ganske enkelt at det er mye lærdom å hente hos de med litt erfaring. Jeg begynte ikke «bloggespillet» uten å ha studert en rekke suksessfulle bloggere i flere måneder først. Jeg eksperimenterer stadig med nye, potensielle måter å tjene penger, uten at det går på bekostning av verdien Glabladet tilbyr. Eksempelvis var beslutningen om å kutte prisen på samtlige annonseplasser noe av det smarteste jeg har gjort. På et par dager etter at jeg annonserte mine nye annonsepriser, hadde jeg sendt ut over dobbelt så mange fakturaer som jeg hadde gjort på et halvt år!

Så spørsmålet om hvorvidt det er penger å hente i en norsk blogg er for lengst blitt besvart. Om det er mulig å leve av det? Ja, helt sikkert. Jeg klarer å leve av det med mitt nåværende inntektsnivå, men med tanke på fremtidig kjøp av hus og bil og den slags, så vil jeg være nødt til å øke inntekten min fremover. Jeg tror det skal gå ganske bra, though. Det finnes virkelig ingen øvre grense for hva man kan tjene. Igjen vil jeg understreke at det kreves mer enn å «bare blogge», som du kan lese mer detaljert om i bl.a. dette innlegget. Men at det er mulig? Garantert. For de som vil at det skal være mulig, er det faktisk mulig. Men om det vil være mulig for akkurat deg? Det må du selv finne ut av.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 03. oktober 2008 klokken 20:51 i kategoriene: Blogging, Generelt, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Penger, Teknologi,

LESERNE MENER:
17 kommentarer så langt

04.10.08

Flott artikkel Sindre :)

En ting nye bloggere bør merke seg før de starter opp sin «virksomhet» er at dette tar tid, og i løpet av de tre første mnd så er det lett å gi opp. Det skal mye til for at en blogg tjener inn nok penger i løpet av den første tiden, man må bygge seg opp en leserskare først, og helst bli ranket av Google også for å få treff fra søkemotorene.

Men hvis man klarer å stå på like hardt i tre til seks mnd så vil man se resultater, men jeg har et inntrykk av at mange tror at dette skjer av seg selv, og gir dermed opp når de ikke har blitt «rik» i løpet av den første tiden som blogger.

Mitt tips er å ikke tenke så mye på statestikk og inntekter de tre første mnd, det er bare et forstyrrende moment.

2. Geir
04.10.08

Ja man kan da tjene bra med penger den føste mnd har selv tratt inn 15 000 kr på twingly på 3 uker, men nå gidder jeg ikke så mye det på ei stund og vil heller lege ut mer egenskrevet stoff. Men jeg har full jobb utenom og ser kun på blogging som lettjente ekstrainntekter.

Men lykke til Sindre du er på rett spor, men husk det er ok å dra inn nok penger på twingly for så å ta en pause og skrive mer seriøst når en har tjent bra. ha ha ha

3. M
04.10.08

Men…. hvordan tjener man egentlig penger på blogging..?
I quote: «Disse bloggene trenger ikke engang prøve å tjene penger på bloggingen, men ville begynt å tjene penger umiddelbart dersom de innførte et par av de teknikkene jeg bruker.»
- hva teknikker.? :)
Ha en nydelig helg i Bergen by!

04.10.08

fikk meg til å tenke dette innlegget. jeg er vel en av de twinglyene du skriver om, dog bare plingedinga 3 ganger ;)
…for morro skyld!

Jeg har vel ikke tjent et øre, men har det morro og lever litt på gode tilbakemeldinger.

Mvh Janne

5. Bjørn
04.10.08

Hei Sindre! Moren min er fra Bergen – verrrrrrrrrrrrrdens vakrrrrrrrrrrrrrrreste by, sier hun ;-) Det er altså mer vi har felles.. hehe.. Kos deg.

05.10.08

Utrolig bra! Ønsker deg masse suksess med Glabladet :) Stå på, du er virkelig flink!

7. Sindre
05.10.08

Tusen takk, Victoria! :)

8. Applebiteman
05.10.08

Til Geir:

Regner du virkelig med at vi skal tro på at du har tjent 15.000 kr med nettsiden klaremeninger?

Du tjener da mer enn Sindre gjør på sin nettside, og ut i fra den informasjonen jeg sitter med så antar jeg at Sindre har betydelig mer enn 100k sidevisninger. Samtidig så har han også en betydelig bedre plassering av reklamene sine enn hva jeg kan se på din side.

Jeg tror her at du overdriver litt dette beløpet du nevner.

9. Geir
06.10.08

Nei Applebiteman jeg overdriver ikke, i går for eksempel hadde jeg 12 000 sidevisninger og tjente 1234 kr. Jeg er i utgangspunktet ikke avhengig av disse pengen da jeg tjener bra i jobb i oljeselskap.

Har siste døgn over 60 dollar i adsense intekter.

Jeg har ikke hatt noen klar målsetning med min nettside, men tar bare ting som det kommer.

NB: Har to sider og inntektene kommer fra begge.

vh Geir

10. Cherie
07.10.08

Spennende, Sindre!
Som elev i tredje klasse ved landets største allmennfaglige videregående, ser jeg nok av reklame for småjenter som gjerne vil si hva de mener om Gina Tricots siste kolleksjon. Jeg håper stadig de snart innser at Norge har fått mer enn nok av motebloggere, og at blogg.no ikke gjør deg til «stjerne over natta». (Mener jeg sendte deg en link til et slikt «tilfelle») Tipper jeg ser deg i gullrekka til Nrk1 før noen av dem.

Som Robert S. er innom, virker det som mange tror at alt kommer av seg selv. Det har seg dessverre slik at det er ett fett om du har en 9-16 jobb eller blogger når det passer deg – arbeid må til uansett. Som sjefen min liker å si; «Enten så jobber du, eller så er du journalist». Mye av friheten du har som blogger og måten du beskriver den på, kjenner jeg igjen som frilansjournalist. Og den er ubeskrivelig herlig!

11. Atle
07.10.08

Jeg er absolutt overbevist om at Geir kan ha disse inntektene på bloggen sin kun ved å opptre som ikke noe annet enn en «Twingly-hore.» Jeg testet ut dette med Twingly på ganske mange av VG’s artikkel på en liten blogg for en stund tilbake, men fant ut at jeg burde legge ned hele greia pga (sinnsykt) stygg ordbruk i postene.

Uansett, første dag alene når denne bloggen var på beina, kom det inn i overkant av 2000 UV kun fra VG alene, og dersom du har 2000 UV per dag, og da attpåtil 10,000 sidevinsinger, da burde det overhodet ikke være umulig og tjene seg 15,000. i en periode på 30 dager.

Slik jeg ser det, er det ganske mye enklere og tjene kroner på en blogg, om du driter i ryktet du får på den, og det er jo akkurat det du gjør Geir. Men uansett, du hadde aldri tjent disse kronene dine om du ikke var opplagt «Twingly-hore.» Da hadde du ikke hatt trafikken du tjener på.

Sindre derimot, kan overleve betydelig mye lenger enn akkurat deg, dersom han lar være og bruke Twingly. Han bryr seg tross alt om ryktet han får på bloggen sin, og har mange hyggelige trofaste lesere.

- Stå på videre Sindre! Gleder meg til og se hvor langt du har kommet med Glabladet 1. Februar, 2009 :)

12. Geir
08.10.08

Kjære Atle husk det går ann å ha to tanker i hodet på samme tid, det kunne ikke falle meg inn å kun drive med twingly, jeg har drevet med mye på nett, hatt store grupper både på blink og nettby uten å tjene ei krone på det.

At jeg nå skriver små komentarer via bruk av twingly mot aviser synes jeg bare er moro, da jeg vet mye om mye.

Men jeg gjør meg ikke på noen måte avhengig av dette, blir nok passe lei snart, ha ha

Men har opp gjennom årene skrevet mye såkalt dyptpløyende stoff både om samfunn og psykologi uten at jeg har tatt betaling for det ulike plasser på nett.

Men jeg liker å prøve ut ting å se mulightene i det, uten at jeg legger for mye i det, og folk som jeg har kjent gjennom mange år på nett og som jeg setter høyt dem vet hva jeg står for og er god til, så noe rykte har jeg ikke å ta vare på.

Men får stort sett bare hyggelig tilbakemeldinger på bloggen min utrolig nok enig i det ha ha

vh Geir

13. Ano
09.10.08

Det er morsomt å lese Bloggen din Sindre, og ikke minst inspirerende å se en ung mann jobbe ukritisk mot målene sine. Du når dem nok med tiden skal du se, ettersom du tydeligvis er en ordentlig gründerspire. Kanskje blir du norges første bloggmillionær, eller kanskje er dette starten på noe enda større. For det kan jo tenkes at du lærer ekstremt mye på denne veien, som du tar med deg til neste prosjekt.

Stå på videre, og ikke se deg tilbake med mindre du føler for å vinke til dine kritikere.

14. Sindre
09.10.08

Tusen takk, Ano! Setter stor pris på din kommentar! :)

15. Barbro
11.11.08

Jo mer jeg leser her inne, jo mer imponert blir jeg over bloggen! Du er veldig reflektert, skriver seriøse innlegg og ikke noe vas. Håper og tror at denne bloggen bare blir å vokse fremover!

[...] Mens andre ganger igjen, er det gøy å bare skrive om diverse interesser, hendelser fra hverdagen, bloggrelaterte temaer, tankeutfordrende artikler, hjelpsomme artikler, eller film/musikk og personlige interesser [...]

[...] Du trenger ikke bekymre deg for å måtte ta fri fra jobben for å kunne reise bort hvis du får et spontant innfall [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere