Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvor mange karrierer vil du ha?

Skrevet av Sindre | 09. oktober, 2008

Trenger man å holde seg trofast til yrkesvalget man tok som 20-åring til man går av med pensjon? Hvis det er et bevisst valg er det ingenting galt i å gjøre det. Men å gjøre det bare fordi alle andre gjør det, er dumt. Spesielt hvis du kunne tenkt deg å prøve noe annet. Hvis du føler for det, kan du ha mange forskjellige karrierer.

Når man nærmest må velge yrkeskarrieren sin i slutten av ungdomsskolen, blir man ofte overveldet av alle valgmulighetene man har. Hvordan skal du vite at du velger det riktige? Når du har valgt en karriere betyr det samtidig at du har utelatt alle de andre. Hva hvis du har mange forskjellige interesser?

Det viktigste er å bare velge et eller annet for å komme i gang. Duppe tærne i et felt for å se om det kan være interessant. Liker du deg der, blir du der så lenge du vil. Hvis ikke, kan du skifte karriere. Et karriereskifte vil ofte gi deg mer å vokse på enn å holde seg til det samme arbeidet i flere tiår.

Leonardo da Vinci, et av historiens aller største genier, holdt seg ikke til én enkelt karriere. Hans interesser inkluderte maling, formgiving, arkitektur, vitenskap, geologi, anatomi, optikk, flyvning, metafysikk, matematikk og mye mer. Leonardo skjønte at ting henger sammen. Kunnskapen man får fra ett felt kan komme godt med i et annet. Eksempelvis kom hans vitenskapelige kunnskap godt med til å forbedre kunsten (mer realistisk og nøyaktig arbeid) samtidig som hans kunstneriske sider virket positivt på interessen for vitenskap (mer detaljerte tegninger og diagrammer).

Jeg sier ikke at du skal ha 50 karrierer samtidig, men det går kanskje an å ha et par-tre baller i luften på en gang. Hvis du har en eller to «vanlige jobber», og maler på si, kan malehobbyen vise seg å bli en inntektskilde etterhvert, så lenge du elsker det du gjør og har lyst til å selge verkene dine. Hvis du elsker kunst, musikk og media, men ikke klarer å binde det sammen til én karriere, prøv f.eks. å følge det ene i 20-årene, det andre i 30-årene, det tredje i 40-årene osv.

Etterhvert som du blir eldre vil prioritetene dine endre seg. Det er en god sjanse for at karrieren du valgte som 20-åring ikke lenger er like interessant som 35-åring. Selv om det innebærer et lønnstap å prøve noe annet, kan det være verdt opplevelsen. Pengene kommer ikke til å gjøre deg fornøyd uansett, hvis du ikke lenger elsker det du gjør.

Det er ikke noe meningsfullt å følge en karriere som ikke lenger har en sjel.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på torsdag 09. oktober 2008 klokken 6:23 i kategoriene: Jobb & Karriere,

LESERNE MENER:
5 kommentarer så langt

09.10.08

Jeg skal bli kjendis, hvilken retning bør jeg gå da..?

Neida, men smart det du sier. Tror veldig mange er skremt av tanken på at det de velger nå må de stå for resten av livet.. Heldigvis er det jo ikke sånn i dag, det er ikke noe verre enn å starte på nytt :)

09.10.08

Jeg tror du overdriver trangen til å være lykkelig i jobben, og de «gode opplevelsene» ved å prøve nye ting.

Enkelte finner det mer enn greit nok å ikke være superglad i jobben sin, så lenge de får godt betalt. Det kan derfor være et stort steg å forflytte seg til en annen jobb, der man kanskje må gå drastisk ned i lønn, bare for å «gjøre noe man virkelig har lyst til».

Penger er ofte veldig viktig for folk. Dessuten glemmer du helt å ta med faktorer som arbeidsmiljø, kolleger etc. Man kan gjerne mistrives med selve jobben, men like arbeidsplassen. Og det er også en viktig faktor i det å ha det ok på jobb.

Selv er jeg en av dem som egentlig ikke bryr meg døyten om hva jeg jobber med, så lenge jeg tjener bra med penger på jobben.

3. Sindre
09.10.08

@ PoPSiCLe: For bevisste mennesker er det ikke godt nok å ha en «hvilken som helst» jobb, så lenge de tjener gode penger. Jeg led selv under denne uvitenheten tidligere, så jeg kjenner meg absolutt igjen i din tankegang. Men det tok ikke lange tiden før jeg innså at livet ikke kunne være sånn, for min del. Personlig nyter jeg godt av å pusle med mange forskjellige prosjekter både online, data generelt, og andre ting, som f.eks. å lage musikk. (Okey, det gjør jeg også på data, hehe.)

Å si at jeg «overdriver trangen» vitner om at du glemmer helt å tenke på at folk er forskjellige og at noen har andre behov enn deg selv.

[...] Hva med å prøve flere karrierer? Hvem har sagt at du bare kan ha ett arbeid? Trapp ned din nåværende stilling (eller slutt totalt) og begynn en ny karriere på deltid eller start opp den lille forretningen du har drømt om. Kanskje du kan finne på noe som gjør at du kan jobbe hjemmefra, hvis det er ønskelig. [...]

08.01.09

Nei takk til «noldusjobb» for kun å tjene penger, ja takk til de frie yrker hvor man kan yttryke sin kreative skaperkraft :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere