Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

10 tips til å holde seg fokusert

Skrevet av Sindre | 09. november, 2008

Føler du alltid at du har utrolig mange prosjekter du planlegger å gjøre, men aldri finner tid til å gjennomføre dem? Kanskje føler du deg overveldet fordi det er så mye at du ikke vet hvor du skal begynne engang. Kanskje begynner du så smått på flere av prosjektene, for så å avslutte dem «midlertidig» mens du i realiteten aldri klarer å fortsette på dem.

Her er noen tips til hvordan du kan bli mer fokusert og begynne å få ting gjort igjen:

 1. Skriv en «to do»-liste
  Sett opp en liste over alt du kan komme på, som må gjøres. Bare skriv ned tingene etterhvert som du kommer på dem. Når en oppgave fra to do-listen din er utført, stryker du over den, sånn at du lett ser hva du har gjort og hva som gjenstår.
 2. Velg kun én oppgave av gangen
  Med listen foran deg kan du enkelt velge en av oppgavene. En tommelfingerregel er å kun jobbe med denne ene oppgaven, til du er ferdig. Blir du avbrutt, fortsetter du umiddelbart der du slapp, uten å ofre de andre tingene en tanke før du blir ferdig.
 3. Begynn med det verste, spar det beste
  Hvis du vet at du har mange utfordrende, vanskelige eller kjedelige oppgaver foran deg, hopp rett på disse med det samme. Jo fortere du blir kvitt dem, jo bedre er det for de mer givende, gøye prosjektene. Det er langt lettere å holde seg fokusert når du ikke har tunge oppgaver i bakhodet som slakner arbeidsprosessen.
 4. Fjern alle påbegynte ting som du aldri jobber videre med
  I mitt tilfelle har jeg mange ganger begynt på blogginnlegg som ikke ble ferdig, for så å aldri finne tid eller motivasjon til å jobbe videre med dem. Dette er som regel en indikator på at oppgaven ikke er verdt å bruke tid på, i hvert fall ikke i dens nåværende form. Slett/boikott oppgaven inntil videre. Når tiden er inne kan det hende du begynner på samme oppgave fra scratch, på en bedre måte enn ditt første forsøk, og dermed klarer å gjennomføre den i en og samme økt (se punkt 2). Det er bedre å feile og prøve på nytt enn å desperat prøve å fikse noe som allerede har feilet.
 5. Avtal faste alenetimer med din(e) samboer(e)
  Hvis du finner deg distrahert av omstendighetene i hjemmet, avtal tider hvor du får være i fred, helt for deg selv. Tru med å ty til vold hvis noen våger å avbryte deg. ;) Det er viktig å komme inn i en «flow»-tilstand, hvor du føler at alt bare renner ut av deg, og ingenting føles som et tiltak. Jeg kommer ofte inn i denne fasen når jeg skriver, og opplevde det samme da jeg lagde musikk. Avbrytelser kan virkelig ha langt mer negative sideeffekter enn man tenker over. Andre ting du bør huske på er å skru av mobilen, logge ut av MSN, få vekk absolutt alle distraherende elementer både fra dataskjermen og i arbeidsværelset ditt generelt, som bringer meg inn på neste punkt:
 6. Oppretthold et ryddig arbeidsværelse/kontor
  Det er fort gjort å la ting bli liggende. Som regel avler dette bare mer rot. Sørg for å ha et trivelig arbeidsværelse, og ha kun ting fremme som du faktisk har bruk for. Pynt opp med planter hvis du føler det blir for tomt, eller mangler noe. Du kan også kjøpe duftlys eller rennende fontener, som kan være behagelig og avslappende å høre på. Hvis du trives med musikk til arbeidet kan du jo prøve å sette på noe skikkelig avslappende musikk i bakgrunnen.
 7. Daglige mål
  Uten et klart fokus kan man fort falle i fellen av å la seg distrahere av alt mulig annet. Sett opp mål for hver individuelle dag på forhånd. Bestem deg for hva det neste du skal gjøre er, og gjør det. Når et mål er overstått kan du gi deg selv en liten belønning.
 8. Prøv polyfasisk søvn ;)
  Polyfasisk søvn er en sovemetode som jeg for tiden eksperimenterer med, som går ut på at man deler opp søvnen i flere økter, fordelt jevnt over hele døgnet. Typisk kan man f.eks. sove i 15-45 minutter av gangen, fordelt i 6 økter hver 4. time, rundt hele døgnet. Dette krever at du har en fleksibel timeplan, men det kan gi deg hele 30-40 ekstra timer i uken. Mange rapporterer om økt produktivitet under polyfasisk søvn. Selv har innføringen av dette søvnmønsteret gått veldig greit for min del, men jeg har bare holdt på i 3 dager, så jeg kan ikke si så mye om langsiktig virkning på produktivitet. Tid til overs får du i hvert fall!
 9. Tenk på de positive konsekvensene fullførelsen av din oppgave vil medføre
  For hver fullførte oppgave vil du alltid være ett steg nærmere oppnåelsen av formålet du jobber for. Hvis oppgaven f.eks. er å skrive et blogginnlegg, tenk på hvilken positiv effekt dette innlegget vil få på de mange som vil lese det. Hvis du skriver godt innhold ment for å hjelpe andre, samt markedsfører bloggen din ordentlig, vil du potensielt kunne ha en fantastisk effekt på omverdenen. Grunn nok til å holde seg fokusert?
 10. Gjør noe som helst
  Ikke tillat noen form for dødtid foran dataen. Hvis du ikke jobber direkte med en oppgave, sørg for at du bruker tiden din fornuftig, som f.eks. å lese inspirerende blogger, tar deg en tur for å klarne tankene, etc. Hvis du ikke vet hva du skal gjøre, ta en titt på to do-listen din. Er det noe der du kan begynne på?

| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 09. november 2008 klokken 7:41 i kategoriene: Blogging, Business, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Produktivitet, Selvutvikling, Suksess,

LESERNE MENER:
8 kommentarer så langt

1. Erik
09.11.08

Gode tips, Sindre.

Men jeg synes det blir litt feil å true med vold i punkt nr. 5. Jeg synes at et bedre tips er å true med voldtekt. Langt mer skremmende, mindre sansynlighet for rapportering, du får mer tilbake for det og motivasjon og inspirasjon til videre arbeid. :P

Ellers konge!

2. Sindre
09.11.08

@ Erik: Hmm… Snakker vi egen erfaring her? ;)

09.11.08

Takk for gode tips Sindre, jeg vil spesielt takke for punkt 1,2,4 og 5.

Når det gjelder to-do-listen så må jeg som den geeken jeg er anbefale å bruke en god applikasjon eller nettapplikasjon til dette – jeg anbefaler å bruke «Remember *The Milk» som er en utmerket GTD-applikasjon som er nettbasert og gratis.

Punkt 5 er et jeg kjenner meg godt igjen i, det er ofte en utfordring å jobbe hjemmefra når man har en samboer eller partner som ikke driver og interesserer seg for det samme – derfor er det helt klart lurt å stenge ut alle forstyrrelser når man jobber.

4. Miriel
09.11.08

Gode råd!
Apropo polyfasisk søvn – det er bare å skaffe seg barn det – hele nyfødtperioden og et par måneder fremover er det kun slik søvn som gjelder – og man har ikke stort valg heller ;)

5. Ithil
09.11.08

Det siste punktet må jeg bli flinkere på. Jeg sitter ofte med laptopen og trykker F5 på alle nettsidene jeg er innom, selv om det aldri kommer noen oppdateringen. Før jeg vet ordet av det, er det langt over midnatt og jeg har ikke gjort noe som helst fornuftig. :S
Trenger et lite spark bak, jeg ;)

6. Morten
10.11.08

Da tenker jeg at jeg begynner med å ta rem min To-do liste… den trenger definitivt å oppdateres. Regner med at jeg har gjort en masse av det som ikke stod på den listen…

12.11.08

Fin liste! Har vært flinkere FØR med å skrive en slik liste, men ble temmelig slapp på dèt området etterhvert. Men nå skal jeg skrive ALT jeg har å gjøre her hjemme, både kjedelige og mindre kjedelige ting, og så følge dette opp så godt jeg kan.

Og du har jo rett i det du sier; – det er så innmari deilig å krysse av for hver utførte gjøremål man er ferdig med selv om det selvfølgelig er kjedelig bare å komme i gang :(

Men ok, listeskriving først, og jobbing etterpå….. eller soving… ;)

[...] Hold deg fokusert Sindre fra Glabladet har skrevet en liste med 10 tips til å holde seg fokusert. Anbefaler dere å lese denne hvis dere ikke har gjort det allerede [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere