Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Den beste nisjen å blogge om

Skrevet av Sindre | 25. november, 2008

Jeg vet at mange der ute tenker på å begynne å blogge, men mange vet ikke helt hva de skulle blogget om. Selv om man kan ha mange interesser, hvordan skal man vite hva man liker best? Hva man ikke blir lei av å skrive om? Hva man elsker? Hva man med andre ord skal blogge om? Det kan rett og slett være vanskelig å finne ut hva som er din nisje. Mitt tips er å gjøre som meg:

Start en blogg om å vokse

Jeg er ikke en nisjeperson. Jeg er interessert i mye rart. Jeg hadde derfor ikke noen klar og supergjennomtenkt idé om hva Glabladet skulle handle om. Jeg skrev riktignok ned en «businessplan», men den gikk mer på inntektsmål og hva jeg skulle gjøre for å tjene penger måned for måned.

Opprinnelig var idéen å ha en gladnyhetsavis. Men like før første innlegg ble skrevet, bestemte jeg meg for å ha et hovedfokus på personlig utvikling og bevissthet, i hvert fall inntil videre. Med rom for gladnyheter og andre ting som måtte falle seg interessant i det lange løp.

Jeg bestemte meg rett og slett for å ha et bredt spekter av emner jeg skriver om. Bare se på kategorilisten min. De fleste kategoriene er knyttet til personlig utvikling i seg selv, og det er nettopp dette som er cluet. Personlig utvikling er å vokse. Jeg skriver artikler med et formål om å hjelpe andre i forskjellige livssituasjoner og i forskjellige sammenhenger, og bidrar til at jeg selv vokser som følge av det jeg skriver, og at andre vokser som følge av det de leser.

Men jeg er likevel fri til å gradvis forandre fokuset på Glabladet når jeg ønsker, eller å i det minste ta en pause fra de aller tyngste og dypeste artiklene innimellom. Jeg tar nemlig høyde for at jeg kommer til å vokse og utvikle meg i den perioden jeg driver denne bloggen, og at interessene forandrer seg både over tid, så vel som fra dag til dag.

Noen ganger er det greit å kvitte seg med alle hemninger, og bare skrive noe tull og tøys. Andre ganger er det godt å få ut noe litt mer personlig. Noen ganger vil man skrive ting man skjønner kommer til å provosere. Mens andre ganger igjen, er det gøy å bare skrive om diverse interesser, hendelser fra hverdagen, bloggrelaterte temaer, tankeutfordrende artikler, hjelpsomme artikler, eller film/musikk og personlige interesser (selv om det er veldig lite av det på GB hittil).

Man vokser som person hele livet, og man kan ikke forvente at man alltid vil være like interessert i alt. Derfor: IKKE start med en nisjeblogg når du begynner å blogge for første gang. Kan du tenke deg at du ville hatt mer å gi når du har skrevet 1000 innlegg om yndlingshobbyen din? En av mine mange kategorier er «produktivitet». Hvis jeg hadde avgrenset Glabladet (eller en annen blogg) til kun å handle om produktivitet, hadde bloggen kanskje hatt 4 oppdateringer i måneden, på det meste.

Start en blogg som kan vokse med deg, og start derfor en blogg «om å vokse», i den forstand at du gir det beste du har å gi fra de temaene som interesserer deg akkurat i «gjerningsøyeblikket». Men ha alltid som mål at det du skriver skal være mest mulig hjelpsomt og nyttig for andre, enten det er snakk om på et dypt personlig plan, emosjonelt, spirituelt, humoristisk, karrieremessig, helsemessig, osv, osv, i det hele tatt.

Altfor mange bloggere blir utbrent innen et år fordi de går i nisjefellen. Ikke bli en av dem.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 25. november 2008 klokken 15:10 i kategoriene: Blogging, Selvutvikling, Suksess,

LESERNE MENER:
21 kommentarer så langt

25.11.08

Det aller letteste er vel kanskje å ha en personlig blogg, eller «Allmänt och personligt» som det heter på Blogkoll/Bloglovin. Å skrive om ditt eget liv, ting som interesserer deg, ting som irriterer deg og ting som bare faller deg inn. Lett å skrive om, men kanskje vanskeligere å få lesere?

Jeg kunne aldri hatt en ren personlig blogg, der jeg bare fortalte om hva som skjedde i livet mitt. Rett og slett fordi det ikke skjer nok spennende i livet mitt til at jeg kunne blogget om det flere ganger om dagen :p Hadde jeg vært modell, artist eller bare kjendis.. Ja, da kunne det gått fint. Men for folk flest er ikke bare personlige oppdateringer spennende nok, så jeg prøver å blande det med mye annet. Det funker for meg, men det er jo hva du gjør det til :)

Egentlig skulle jeg likt å se flere nisjéblogger, bloggere som klarte å holde seg til et spesifikt tema. Men jeg forstår godt at det er vanskelig å blogge om det samme hver dag, og ikke minst vanskelig å finne mange nok lesere som er interessert i temaet :p

25.11.08

Du har noen gode poeng ja… men er uenig i å fraråde å starte opp en nisjeblogg. ( selv som første gang man blogger )

F.eks.. sammler du på frimerker og har kunnskaper innenfor det, for all del skriv det i en blogg, det som er greit med nisje blogger er at det du har skrevet for et år siden er mer eller mindre like kurrant nå til dags som da.
Og oppnår du 100+ gode poster på den så er den vellyket selv om du ikke tjener all verden på siden.

3. Sindre
25.11.08

@ Jannekake: Ja, jeg har det på samme måte. Det skjer nesten aldri noe i mitt liv som er verdt å skrive om, men når jeg f.eks. må steppe inn på kort varsel på Free Record Shop eller prøver å leke Kiwi-Bob for en dag, er det ganske morro å skrive om det etterpå. :P

Jeg anbefaler å ha en hovedblogg med et bredt «tema», evt. flere relaterte temaer, litt sånn som her på Glabladet. Har man fortsatt spesielle interesser som ikke passer inn på hovedbloggen kan man etterhvert starte en nisjeblogg om dette hvis man vil. Å bare satse alt på en nisjeblogg tror jeg ikke lønner seg i lengden. Men gjerne som en del av et lite «nettverk» av blogger.

25.11.08

Kjempegøy å skrive om det når det først skjer noe spesielt, men det kan også være vanskelig.. Av en eller annen grunn klarer jeg ofte ikke å skrive om det, nettopp når det skjer noe spesielt en dag :p Ofte jeg kan skrive om det i etterkant, men der og da finner jeg ikke de rette ordene, og jeg klarer ikke å skrive om det. Merkelig :p

25.11.08

Skal man ha en «stor» blogg kan det nok være smart å kunne bite over litt mer ja! Og, er man flink nok så skal man nok kunne «nisjeblogge» på sin egen blogg – det er jo det som er så fantastisk med kategorier…

6. Sindre
25.11.08

@ MillionEuroMan: Nettopp! Det var akkurat det jeg ville frem til.

Men jeg er jo veldig musikkinteressert, og jeg føler at musikksmak er såpass individuelt at jeg ikke vil bruke Glabladet til å skrive om hvor fantastisk jeg syns trance er. ;) Så akkurat det har jeg registrert et annet domene til, men om jeg noensinne tar det i bruk gjenstår å se… I slike tilfeller kan det være greit med en nisjeblogg i hvert fall.

25.11.08

Min nisjeblogg Krigsbloggen.no er et eksempel på en nisjeblogg som handler om et begrenset område – men som likevel er «bred» nok (2. verdenskrig var jo rimelig omfattende) til at bloggen kan fylles med innhold i flere år framover.

Hemmeligheten er altså å velge en nisje som er smal nok til at du blir «ekspert», men likevel bred nok til at du alltid har noe å skrive om.

Forøvrig, skal sende deg den filen, Sindre. har bare vært litt lat idag.

8. Sindre
25.11.08

Det skal bli spennende å følge Krigsbloggen.no, Peter. Det er jo et både spennende og interessant emne. Lykke til med det!

Og flott at du har den filen. :)

9. Rolf-Harald Wesensteen
25.11.08

Ellers så heter det forøvrig ‘nisje’ uten aksent. Altså uttales det rett frem, uten trykk på den siste e-en.

En nisje; flere nisjer.

You’re welcome ;)

10. Sindre
25.11.08

@ Rolf-Harald Wesensteen: Gudene vet hvor jeg fikk «nisjé» fra. Bare å beklage. Dette skal nå være rettet overalt i artikkelen, tittelen og kommentarene mine på denne siden.

Og jo, takk skal du ha. ;)

11. mobu.no
26.11.08

Et spørsmål som dukket opp i hodet mitt da jeg leste her, er: Hva skiller en blogg fra en side som vg.no? Eller amobil.no?

12. Sindre
26.11.08

@ Mobu: En blogg er et selvpubliseringsverktøy og kommer fra ordet «weblogg». Folk bruker den forskjellig, mange skriver dagbokaktige innlegg om hva som skjer i livet deres hver dag, mens i de siste årene har det blitt mer vanlig å skrive blogger som tilbyr noe mer enn som så. Spesielt i utlandet har fenomenet blogging tatt av for lengst. Det er store penger å hente i de største bloggene.

Amobil er ikke en blogg, men et nisjenettsted innen mobiltelefoner. Man kunne godt hatt en nisjeblogg om mobil f.eks, men det er dette jeg anbefaler å ikke begynne med i denne artikkelen, med mindre man er übereksepsasjonelt superinteressert og kunne postet innlegg om det til man døde. ;)

Og VG.no er jo en nettavis som publiserer nyheter, og har lite med blogging å gjøre, selv om VG riktignok tilbyr en bloggefunskjon også. Selv er jeg forkjemper av å ha blogg på eget domene, med WordPress som bloggeplattform. Da står man utrolig fritt til å installere egne designs og ha akkurat de funksjoner man vil. Full kontroll, m.a.o.

Bare spør hvis du lurer på noe mer spesifikt eller hvis noe var uklart.

13. mobu.no
26.11.08

La oss si at det kun var én person som sto bak alle artiklene på amobil. Kunne det da kalles en blogg? En nisjeblogg om mobiltelefoner, utvidet med tester og annet stoff… Han hadde jo bare skrevet om det som han hadde lyst til å skrive om. Nemlig nyheter innen mobilverden.
:-)

14. Sindre
26.11.08

@ Mobu: Tradisjonelt sett ser det jo ikke ut som en blogg, men det gjør ikke Glabladet heller. Jeg har ikke kjennskap til hvor ofte amobil oppdateres og hvorvidt innleggene der er personlige eller generelle. Hvis de er skrevet objektivt og generelt frafaller vel muligheten for å kunne kalle det en blogg. Jeg vil si at det grenser over til en blogg først når det blir personlig, ellers er det bare et magasin. Men ikke at det er «bare-bare»! :)

Hva, er det du som står bak amobil? :P

15. mobu.no
26.11.08

Der sa (skrev) du det! Det var det jeg lette etter. Det som skiller en blogg fra andre nettsteder er nok den personlige innfalsvinkelen.

Ja, det er meg som står bak amobil! Eller NOT. Dessverre. De herrene er nok millionærer i dag:-)

16. Sindre
26.11.08

@ Mobu: Ja, det kan jeg tenke meg. De har vært heldige med den siden. Tipper de tjener litt på de annonsene nå til jul, men mobil er jo aktuelt hele året også. Men det er aldri for sent for nye aktører vettu. :)

17. Kine
26.11.08

Alltså konklusjonen er å styre klar for nisjer. :D

18. Daniel
26.11.08

Spennende innlegg og spennende kommentarer…

Er enig at at ofte kan være lurt å favne bredt og nå mange mennesker ved å skrive om alt mellom himmel og jord. Men selv om det å skrive om seg selv oppfattes som å skrive om alt, blir det jo på en måt en nisje det også. Tror fremtiden hverfall kommer til å bestå mer og mer av nisjeblogger, fordi man trenger å nå spesifikke målgrupper.

Tipper vi vil se det poppe opp nye nisjeblogger i hytt og gevær fremover. Og ikke bare en nisje, men også felt innenfor nisjen. En blogg som tar for seg prog-rock musikk, for å ta et eksempel. Blir spennende og se hva som skjer fremover.

Kan vel kalle min blogg en nisjeblogg, foreløpig hvertfall. Handler om musikk, kan sjekkes ut på http://dmaj7.wordpress.com

19. Bjørn
26.11.08

Skrev en artikkel på Bloggtips.no om populære bloggnisjer. Her kan den leses: http://www.bloggtips.no/fem-populare-bloggnisjer-du-kan-lykkes-med/

[...] I forrige post skrev jeg om den beste nisjen å blogge om… For å komme i gang. Nemlig å ha et bredt utvalg av kategorier og blogge om det som passer deg, når det passer deg. [...]

21. Trond
15.01.09

Hei!
Nisjeblogging kan være avgjørende for hva man sitter igjen med i annonseinntekter på slutten av måneden.

Se på bloggen min og få noen tips.
Holder på med å definere de 25 beste nisjene etter trafikk, potensiale, priser pr klikk, etc.

Hilsen Trond

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere