Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Polyfasisk søvn (med Uberman Sleep Schedule)

Skrevet av Sindre | 07. november, 2008

De aller fleste mennesker sover om nettene. Da sover man som regel mange timer i strekk, og så er man våken resten av dagen. Denne rutinen gjentas om og om igjen, hele livet. Jeg husker imidlertid en interessant diskusjon jeg hadde med noen klassekamerater på vgs. Det ble bl.a. påstått at katter sover «riktig», med sine «sove-til-enhver-tid-og-jakte-på-mus-om-natten»-rytmer. Foruten den delen om å jakte på mus om natten… *host* – kan det virkelig tenkes at denne måten å sove på kan fungere godt for mennesker også?

Polyfasisk søvn går ut på at man fordeler mindre soveperioder over hele døgnet, i stedet for å få all søvnen i en eneste lang økt. En populær metode er Uberman sleep schedule, som tilsier at man sover 20-30 minutter 6 ganger i døgnet, hver 4. time rundt klokken. Selvsagt kommer min inspirasjon hovedsaklig fra bloggeren Steve Pavlina, som forsøkte seg på dette eksperimentet i 2005, og holdt det gående i over 5 måneder. I følge ham selv var dette den mest produktive tiden han noensinne har hatt, og den eneste grunnen til at han omsider ga opp, var av sosiale årsaker.

Hvorfor vil noen gjøre noe sånt? Kun 2-3 timer søvn hvert døgn er ganske langt fra de ‘visstnok‘ anbefalte 8. Jeg vil prøve dette av flere årsaker. Først og fremst er det av nysgjerrighet. Hvordan vil det gå? Hvordan vil det påvirke min produktivitet? Dette er også en fin og litt uvanlig øvelse i selvdisiplin. For å holde en stabil og jevn rytme er man nødt til å legge seg ganske presist (ikke med en differanse på mer enn 10 minutter), samt klare å stå opp etter kun 20-30 minutter!

Under et sånt søvnskjema kan sovetidene være f.eks: 02, 06, 10, 14, 18, 22, og kun 20-30 minutter hver gang, med ca. 3,5 timer våkentid før man må legge seg igjen. På en måte vil det kanskje virke som man sover mer, mens faktum er at man sover langt mindre. Det er dog mulig å se bort fra faste sovetider, og strekke våkenperiodene litt lenger, for så å legge seg først når man føler at man er trøtt. Jeg tror uansett at det kan være lurt å prøve faste tider de første dagene, for å få satt kroppen litt i system, og så kan man evt. avvike fra det faste mønsteret etterhvert, og skreddersy det til kroppens eget behov.

Folk som har prøvd dette før rapporterer om at det tar ca. 1 uke for kroppen å venne seg til denne nye rutinen. Under vanlig søvn tar det rundt 90 minutter å komme inn i REM-stadiet, hvor man opplever drømmer. Går man for lang tid uten å komme inn i REM kan konsekvensene være negative. Men polyfasisk søvn kondisjonerer kroppen til å entre REM nesten umiddelbart. Dog vil dette mest sannsynlig ikke skje i løpet av de første dagene, så man må være forberedt på å føle seg litt sløv i overgangsperioden. Men når man blir vant til dette kan man faktisk føle seg bedre enn før.

I tillegg til en god dose selvdisiplin trenger man en fleksibel timeplan. Dette funker stort sett dårlig for folk i 9-16-jobber. Jeg kan ikke tenke meg at du vil bli spesielt populær hvis du til stadighet må ta deg sovepauser midt under arbeidet. Heldigvis har jeg mulighet til å gjennomføre et sånt eksperiment, og det er nettopp derfor jeg er villig til å gjøre det. Det er visstnok vitkig å ikke gå glipp av noen blunder for at dette skal fungere optimalt.

Folk har blandede resultater med denne sovemetoden. Det rapporteres om høyere energinivå og klarere tenking, samt mer levende og klarere drømmer. Noen har også feilet, som regel fordi de ikke klarte å holde seg til skjemaet, og sov over tiden, etc.

Langsiktige helseeffekter som følge av polyfasisk søvn vet man ganske lite om. Steve Pavlina ser ikke ut til å lide noen nød til tross for at det er 3 år siden han gjennomførte dette eksperimentet. Nå er han riktignok sunnere enn folk flest, og drikker verken koffein eller spiser «død» mat. Målet mitt er å prøve dette i minst 10 dager, så får vi se hva jeg gjør derfra. Hvis jeg føler at dette går på helsen løs, selv etter 10 dager (altså lenger enn den pålagte uken) så kommer jeg sannsynligvis til å gi meg. Hvis jeg derimot opplever positive resultater, som jeg både håper på og regner med, så kommer jeg til å holde det gående på ubestemt tid. Jeg må likevel ta et forbehold om at kanskje jeg kommer til å havne i «feile-kategorien». Jeg har alltid vært godt kjent for å elske søvn, og har aldri vært en morgenfugl. Eneste grunnen til at jeg føler dette er riktig tidspunkt å begynne på, er at jeg har hatt en døgnrytme de siste ukene som ikke har lignet grisen. Jeg er med andre ord vant til å være våken til alle døgnets tider, og har både sovet og vært våken natt og dag. Jeg føler at jeg har bedre utgangspunkt for å gli inn i polyfasisk soving nå, selv om jeg riktignok hele livet har vært vant til å sove i flere timer i strekk, og dette dermed blir en sann utfordring, med tanke på at jeg kun får 20-30 minutters søvn av gangen. Det blir egentlig ganske spennende å se hvordan jeg klarer meg.

Jeg tror det vanskeligste blir å komme i gang. Det å skulle sove på kommando kan sammenlignes med alt annet man gjør på kommando. Det er ikke alltid like lett. En venn av meg uttalte en gang at «det er som å pisse på kommando». Jeg skjønte straks hva han mente, da jeg fikk assosiasjoner til den gangen jeg var på sesjon og vi alle måtte tisse på et lite glass for å ikke slippe unna med noen «gøyale» stoffer i kroppen. De dråpene pleier vanligvis å nærmest fosse ut, hehe, men det var bemerkelsesverdig vanskelig å skulle gjøre det under press, med så mange andre i kø. Nok om det. :)

Problemet mitt er at det er ingenting stabilt med min soverytme. Så det å skulle legge seg, samt klare å sove, til faste tider, blir ikke nødvendigvis lett. Jeg har bestemt meg for at mine sovetider skal være: 01, 05, 09, 13, 17 og 21. Oh yeah. Disse tidene kom jeg frem til fordi de krasjer minst med eventuelle programmer på TV jeg må få med meg. Det at jeg nå er sikret å gå glipp av TV2-nyhetene kl. 21, passer meg egentlig utmerket. 😉

Motivasjonen for å gjøre dette er altså hovedsaklig nysgjerrighet. Dessuten tiltrekkes jeg litt av weird-faktoren ved det hele. Hehe. Hvis jeg begynner å blogge om blomster og fyrstekaker håper jeg inderlig du gir meg en lyd, så skal jeg prøve å få avsluttet eksperimentet ASAP.

Så da ser jeg frem til en 30-40 timer ekstra i uken. Jeg kommer til å blogge om dette til daglig, så sant jeg har noe å meddele. Hvis du har mulighet til å joine meg i dette eksperimentet er det bare å go for it! (Men på eget ansvar!)

Uansett om dette blir en suksess eller en real smell, blir det i hvert fall en artig og utradisjonell læreopplevelse. 😀

Sov godt!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 07. november 2008 klokken 4:31 i kategoriene: Helse, Inspirasjon, Produktivitet, Søvn,

LESERNE MENER:
18 kommentarer så langt

1. Svein
07.11.08

Dette virker som et spennende eksperiment. Hadde det ikke vært for jobb og rutiner til de rundt meg, så hadde jeg deltatt jeg også. Jeg vil følge med på hvordan det går. Lykke til :)

2. Benjamin
07.11.08

Spennende! Kudos til deg for å planlegge å gjennomføre dette. Søvn er viktig, vi må ha hvile for å fungere optimalt. Vil fungere dårlig i lengden å sove slik du har planlagt, men det er jo en moro prosjekt å prøve. Personlig har jeg gått til anskaffelse av Sleeptracker, (google om du vil, vil forsøke å unngå å drive noe form for reklame her 😉 ) og tester denne ut i disse dager. Om ikke annet, så gjør den meg mer bevist søvn mønstrene mine (hva jeg gjør i løpet av de få timene før leggetid, når jeg legger meg o.l). Noe som over tid vil nok forbedre mine søvn vaner :)

Igjen, så vil jeg bare si at du har et fantastisk pågangsmot og villighet til å undergå noe slikt som du har planlagt å gjøre er rett og slett imponerende. Keep us posted 😀

3. Kai H.
07.11.08

Jeg har prøvd forskjellige søvnregimer tidligere.

Fra 1998 til 2001 jobbet jeg som fisker. Vi var til havs i 7-10 uker i slengen og vaktene vi hadde gjorde at det ikke akkurat ble regelmessig søvn. Mest vanlig var 8-4-8-8 skift, der vi hadde 8 timer jobb – 4 t fri – 8 t jobb -8 t fri. Men i travle perioder med godt fiskeri gikk vi 8-4, 8 t jobb, 4 t fri, 8 t jobb og 4 t fri. En del av friperioden gikk til spising, dusjing og gjerne litt tv, så det ble som regel 2-2,5 t søvn i slengen. Dette var helt forferdelig første uken, men så ble jeg vant til det, og kunne etter en stund sove på kommando. Veldig praktisk :)

Jeg tror nok du kan venne deg til søvnmønsteret du beskriver, men jeg er ikke like sikker på at du vil ha spesielt store fordeler av det over tid. Jeg foretrekker i hvert fall å kunne sove mine daglige (nattlige) 5-6 timer i strekk. Med jobben jeg har nå er en «vanlig» søvnrytme det eneste praktiske, men jeg ville ikke ha byttet selv om jeg hadde hatt muligheten til det.

Men jeg lover å gi beskjed når den første oppskriften på fyrstekake dukker opp her :) Lykke til med eksperimentet!

07.11.08

Lykke til med prosjektet Sindre. Det tror jeg du trenger :)

07.11.08

Personliger jeg skeptisk til polyfasisk søvn, da jeg har sett en del «crash and burn»-logger hvor folk har prøvd seg på dette. For all del, det finnes også folk som får dette til å funke. Og på en måte kunne jeg tenkt meg å prøve det, men grunnet diverse diagnoser og totalt manglende selvdisiplin, tror jeg ikke dette hadde vært det mest inteligente. Er også glad i en fest i ny og ne, og da tror jeg dette hadde vært vanskelig/umulig å gjennomføre, da det å ta seg en «pause» fra søvnregimet ikke hadde funka så godt.

6. Atle
07.11.08

Hehe.. Nå skal jeg ta en rolig kveld, finne en god film og drikke ett par vel fortjente pils.! Deretter, skal jeg sove i minst 10 timer.. – I strekk.!

Hehe.. Genialt prosjekt Sindre. Dette skal bli spennende og få se resultater på.! :p

[…] Det var meningen jeg skulle svare på en del av de kommentarene som kom til det orginale Polyfasisk søvn-innlegget, men på den tiden de fleste av de kommentarene kom, følte jeg meg fortsatt altfor «weeeee» i hodet til at jeg turde å ta sjansen på det. […]

8. Morten
10.11.08

Fyrstekake er da sannerligen godt. Både før og etter søvn. Lykke til, dette blir artig å følge deg på.

Mvh
Morten

[…] Har du enda ikke lest om mitt polyfasiske soveeksperiment, kan du lese mer her. […]

[…] Det tar tid å finne den mest komfortable måten å jobbe på, og det krever en del eksperimentering. Både med søvnmønster og bloggpostfrekvens. […]

[…] Velvel, jeg får la dette være en lærepenge. Aldri mer sovne uten å pusse tennene først, og aldri mer polyfasiske søvneksperimenter som i hvert fall gjør at ting som tannpuss blir svært vanskelig å holde styr på. “Jo, jeg pusset de i sted” kan fort bety “2 dager siden”… […]

[…] Hey, jeg har jo til og med hatt mitt eget polyfasiske søvneskperiment her på bloggen, akkurat som Steve. Kanskje han trodde hele bloggen var en kopi og oversettelse av hans artikler?! […]

[…] 07. november 2008: Polyfasisk søvn (sove ca. 20-30 minutter av gangen, 6 ganger i døgner, hver 4. time) […]

[…] Disse tingene ble alle sett på som eksperimenter, men i motsetning til f.eks. mine 2008-eksperimenter; “Stå opp kl. 6 hver dag + begynne å trene” og “Polyfasisk søvn“, som alle var dedikert til min egen personlige utvikling, var 2009-eksperimentene kun relatert til blogging. […]

15. Brede
12.01.10

Hei Sindre,

jeg brukte denne metoden gjennom 2000 og halvveis ut i 2001. Jobbet hjemmefra og hadde ingen arbeidstid å forholde meg til.

Det var rent tilfeldig(?) at jeg begynte med dette søvnmønsteret, men det kan ha hatt med at jeg jobbet så lenge jeg kunne fokusere og hvilte når jeg trengte det. Det ble egentlig lite søvn. Istedet ble det en slags ut-av-kroppen reise. Total avkobling i noen minutter eller kanskje en time.
Det var ikke ut av kroppe-reise i den forstand at jeg så meg selv fra oven, men alle fysiske følelser forsvant liksom. Det var som om jeg ikke hadde kropp -bare et hode. Så begynte jeg å visualisere, og ideene bare strømmet på. Det er som å være ruset. Jeg kom til et annet nivå, og ganske ofte mens jeg «sov» falt brikkene på plass. Da var det bare å bestemme meg for å forlate stadiet, stå opp og jobbe med ideen.
Når jeg våknet var jeg våken med én gang. Ikke noe brain lag, og jeg kan si det sånn. Helt fantastisk, og jeg skulle ønske jeg kunne bruke metoden hele tiden. Det kan jeg dessverre ikke da jeg har ansatt-jobb med fast arbeidstid. Jeg bruker fremdeles metoden, men i mye mindre grad.

Jeg kjenner ikke det norske navnet, men søvnfasen kalles «hypnagogic state».

Tiden jeg brukte denne metoden var nok den beste tiden i livet mitt til nå. Jeg søker for tiden med å komme i andre rutiner igjen, men det er en annen historie.

16. Sindre
12.01.10

Hei Brede,

Fascinerende – nesten litt «skummelt» også, når man begynner å føle seg ruset av et søvnmønster, hode uten kropp som du sier. Jeg kjenner meg igjen i de følelsene, dog opplevde jeg de nok ikke så kraftig, da dette eksperimentet ikke varte så lenge.

Men jeg likte det faktisk, og har sagt før her på bloggen at jeg ikke utelukker å prøve det igjen – dog når jeg er litt eldre, fordi jeg enda har et vanvittig søvnbehov, virker det som, noe som var grunnen til at jeg måtte gi opp til slutt.

17. Brede
12.01.10

Hei Sindre,

En interessant artikkel (2002) om «hypnagogic state» her
http://www.forteantimes.com/features/articles/227/hypnagogia.html

Står noe wiki også, men…skrevet på leksikonmåte blir det kanskje ikke like interessant å lese.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypnagogia

[…] Jeg har drevet med mye rart i livet. Jeg har laget musikk. Jeg har drevet med kunst. Jeg har skrevet blogger. Jeg har designet nettsider. Laget videoer. Solgt annonseplasser. Konsultert kunder. Jobbet i butikk. Jobbet som flislegger. Skrevet for magasiner. Holdt på med mange jenter. Drevet med sport. Laget tegneserier. Prøvd polyfasisk søvn. Opplevd drama. Skrevet halvferdige filmmanus. Og mye mer… […]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2016 | >> Personvern | >> Disclaimer |