Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Film: Max Manus

Skrevet av Sindre | 29. desember, 2008

Når jeg nå skriver nok en filmanmeldelse her på Glabladet, bryter jeg egentlig litt med hva jeg regner med mine lesere forventer av denne siden. Jeg har gjort det et par-tre ganger før, og omtalene mine er blant de minst kommenterte innleggene mine ever. Så hvorfor gidder jeg? Vel, fordi jeg er filmfan. Jeg kan bare ikke dy meg. I dag (egentlig i går – siden klokken er over midnatt), har jeg nemlig vært og sett en av tidenes beste norske filmer; Max Manus, og tenkte derfor å anbefale den for de allerede priviligerte og bortskjemte leserne av denne fantastiske bloggen. I know, I’m too kind. ;)

Da jeg første gang leste om filmen Max Manus for utallige måneder siden, ble jeg en smule oppgitt. «Aksel Henning… Nicolai Kjeve-Bråkk-oli… Wow… Så orginalt». :roll: (Jada, jeg stavet navnene feil med vilje. Sue me!!)

Men etter å ha blitt vant til tanken, siden media har gjort en formidabel jobb med å skrive om denne filmen i hytt og pine, gikk jeg i dag på kino med et smil og et åpent sinn. Etter å ha hørt gode omtaler fra både venner og bekjente, samt den fantastisk innsiktsfulle anmelderen på God Kveld Norge (terningkast 6!), hadde jeg faktisk til og med fått litt store forhåpninger også.

Og de innfridde. Filmen grep meg egentlig fra første stund, og den var lett å følge med på. Nicolai så kanskje litt ut som en levende utstillingsdukke med sitt platinablondfargede hår, men han spilte bra. Aksel, som hadde hovedrollen, overbeviste også. Jeg så faktisk ikke tegn til dårlig skuespill et eneste sted, hos noen. 

Filmen i seg selv var også profesjonelt gjennomført. Et visst hopp ut av vinduet var f.eks. utrolig bra laget. Karl Johan a’la 1940 med patruljerende, tyske tropper, samt et nazi-invadert Storting, var bare blant noen av scenene som gjorde det troverdig at vi befant oss i en helt annen tid.

Når man går ut av kinosalen med en ekkel følelse av «tenk om det lusker tyskere bak neste gatehjørne», da vil jeg våge å påstå at filmen virkelig har gjort inntrykk. Det er også fantastisk godt å vite at det ikke lenger er tilfelle, og en film som portretterer de virkelige heltene som turde å kjempe for Norge under 2. verdenskrig er noe vi alle burde se, for å bli påminnet at den friheten vi har i dag, overhodet ikke skal tas for gitt. (Litt klossete setning, men så er det litt sent på natt også!)

Det som er synd med slike filmer er jo ofte at de lages så altfor sent. Det å få deler av sitt liv filmatisert er jo en opplevelse man sannsynligvis vil sette stor pris på. Dessverre døde Max Manus i 1996. Men hans innsats for Norge vil i hvert fall aldri bli glemt, og spesielt ikke etter denne filmen her.

Hvis jeg skal trille terningen, lander den på 5. I hvert fall hvis jeg har en utenomjordisk evne til å påvirke hva den skal lande på. Vi sier det, vi.

I morgen (i dag, «red». anm) er det mer kino. Da er det Keanu «The Matrix» Reeves i The Day The… Earth? Eller var det World? …Stood Still. Eller noe i den dur. Så kanskje blir det fler gla-nmeldelser i en fremtid nær deg. ;)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 29. desember 2008 klokken 2:06 i kategoriene: Kultur & Media, Omtaler,

LESERNE MENER:
13 kommentarer så langt

1. Øyvind
29.12.08

Kjempebra anmeldelse. Så den i går, og jeg ble enda mer overbevist. Hos meg lander terningen på 6. Må nok være noe galt med terningen din:P

Anbefaler alle å se denne kjempefilmen. FRA NORGE!!!

2. Mats
29.12.08

har veldig lyst til å se den, men har bare ikke gjort det enda, kanskje jeg gjør deten gang tidlig på ny året, se den må jeg uansett.

3. Ingrid
29.12.08

Jeg drømte at jeg klinte med han som spiller Jens Chr. Hauge. Det var sykt. Særlig fordi den ordentlige Hauge var bestefaren til en venninne av meg. MEN ELLERS likte jeg filmen. Jeg fikk faktisk sansen for Hennie – noe jeg trodde aldri ville skje.

4. Ithil
29.12.08

Max Manus inspirerte meg til å be farfar om å fortelle om da han var med i Milorg 13311 under krigen. Jeg fikk en liten bok om motstandsgruppen og løfte om muntlige beretninger.

Gleder meg til å lese anmeldelsen din av «The Day The Earth Stood Still». Siden du er filmgal, har du vel sett originalen og kan sammenligne de to versjonene? ;)

5. Sindre
29.12.08

@ Ithil: Vi får se om det blir en anmeldelse, reiser i hvert fall straks og ser den nå. Har ikke sett orginalen. Gamle filmer har aldri vært min sterkeste side. Jeg er mest «filmgal» på filmer fra 90-tallet og oppover. Noen fra 80-tallet og 70-tallet også, men ikke altfor mange. :)

6. Michal
29.12.08

Har ikke sett Max Manus enda, men må virkelig få sett den før eller siden :) Har ikke hørt noe annet en positive kommentarer om den.

7. Sindre
29.12.08

Angående «The Day The Earth Stood Still» – det blir ingen anmeldelse av den. Den hadde potensiale til å bli bra, men følte jeg satt og ventet på noe som aldri skjedde. Og vips, bare sluttet den. Ikke den beste filmen jeg har sett i år – for å si det mildt. Men den holdt på spenningen innimellom. Pluss for imponerende effekter, men minus for dårlig handling og forklaring. Terningkast 3 – og da er jeg snill.

Edit: Det er sjeldent jeg er dønn enig med en filmkritiker, men Morten Ståle Nilsen sier det veldig godt i VGs anmelselse av filmen.

8. Benjamin
30.12.08

Enige md 5`ren din :)

Sjekk ut Yes Man, nok en 5`r der. Anbefales!

9. Ithil
30.12.08

Takk for den lille anmeldelsen, nå vet jeg at jeg skal holde meg langt unna nyinnspillingen ;) Originalen har jeg ikke sett ennå, men den står trygt på «skal ses»-listen min (http://ithil-dancer.blogspot.com/2007/08/1001-filmer-du-m-se-fr-du-dr.html)

10. Lance
05.01.09

Skulle gjerne ha sett litt mere action i den filmen. Litt mer om hvordan de praktisk gjorde ting osv.

11. mat
07.01.09

Jeg satt på 4 rad og så filmen. Anbefales ikke!! Kom deg bak 7-8 rad og slipp å bli svimmel, masse nærbilder.

12. Kine
13.01.09

Er det bare jeg som ikke er overbegeistret for denne filmen?

13. Max Mekker
17.11.10

Ja dette er en fantastisk norsk film – til tross for Aksel Hennie.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere