Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Intelligente julegavetips

Skrevet av Sindre | 03. desember, 2008

Hvert år får jeg, som deg, julegaver jeg ikke bruker. Alt fra klær jeg ikke trenger (eller liker) til andre merkelige ting. Produkter som fyller opp skap og skuffer med ekstra rot. Ting som blir fort glemt uten å egentlig ha gitt noe inntrykk.

Derfor tenkte jeg å skrive et innlegg med en litt annen vri på julegavetips du kan gi til de du er glad i, og som mottakeren faktisk vil sette pris på. Her er noen retningslinjer for gavekjøp som vil bli satt pris på:

 1. Unngå «dilldall» for alt i verden
  Vi har alle nok rot, duppedingser og gjenstander som bare ligger og samler støv. Når huset fylles opp med mer rot får vi også et rotete liv. Selv liker jeg å ha det ryddig rundt meg når jeg jobber, og få vekk alle distraherende elementer. Påfyll med unødvendig skrot hver jul gjør ikke akkurat den jobben enklere. Så i stedet for å gi så mye ting, hva med å gi en opplevelse som vil bli husket i lang tid?

  Hva med å spørre mottakerne hvor de shopper, spiser eller kunne tenke seg en spabehandling? Ikke la dem slippe unna med «jeg kjøper det meste på den lokale Remaen». Spør hvor de foretrekker å shoppe og gi dem et gavekort derfra. Eller finn ut om mottakeren trener på helsestudio eller går til kiropraktor, homeopat eller noe som helst fast i måneden, og gi dem et måneds gavekort der. Hva med å bidra til noens velvære fremfor å bidra til noens skap?

 2. Gaver som sparer mottakeren for penger
  Miljøvennlig er ofte økonomivennlig. Slå to fluer i en smekk ved å kjøpe kompakte fluorescerende lyspærer (CFL), eller LED-lys til hele familien. Du bør kanskje legge ved en liten notis som forklarer hvorfor i svarte granskaugen du har kjøpt dem lyspærer. Forklar dem at dette er lyspærer som gjør mer energi om til lys og mindre til varme (i motsetning til vanlige pærer som produserer mer varme enn lys). De varer opptil 10 ganger lenger, og man sparer en del på hver strømregning.

  Andre lignende tips kan være programmerbare termostater (du bør kanskje se an hvor handy mottakeren er) og sånn snerten sak som slår av alle apparater når du slår av «hovedapparatet», f.eks. DVD-spillere, spillkonsoller o.l. når du slår av TV’en. På denne måten unngår man unødvendige, vampyrsugende strømutgifter fra apparater man fort glemmer å slå av.

 3. Gaver som mottakeren måtte ha kjøpt uansett
  Finn ut hvilken printer de bruker og kjøp blekk til den. Finn ut hva slags barberhøvel de bruker og kjøp ekstra blader. Hvis de har en Playstation med én kontroll, kanskje du kan kjøpe en til? Kjøp noen brennbare CD’er eller DVD’er så de kan brenne backup eller musikk. Hvis de printer ut foto hjemme, kjøp ekstra fotopapir. Hvis de elsker å gå på kino, kjøp gavekort på kinobilletter! Du skjønner tankegangen? :)

  Dette er gode gaveidéer fordi de nesten garantert blir brukt. I stedet for å gi noe nytt (og dermed risikere at det ikke blir brukt), bidrar du med noe de har fra før, og som de dermed slipper å bruke penger på selv.

 4. Fortsett abonnementet for dem
  Abonnement på f.eks. blader og aviser er luksus som ofte er blant det første som kuttes ned på ved innføring av nye sparetiltak. Så hvis tanten din elsker Se & Hør, hva med å bidra med et par måneders abonnement? Eller spons Donaldbladene til fetteren din. Det er mange muligheter.

  Men vær sikker på at de faktisk bruker dette abonnementet. Hvis du er i tvil kan du jo si noe sånt som: «Ey, jeg så en bunke med Illustrert Dumskap på stuebordet ditt. Det står mye interessant i de bladene, eller hva?». Legg merke til om vedkommende reagerer positivt eller negativt. Ved å bruke denne metoden vil du virke interessert i deres liv, og senere omtenksom og observant når de åpner gaven fra deg.

 5. Gavekort på en opplevelse de vil huske
  I fjor kjøpte jeg like godt et gavekort på Big Horn Steak House til min far og «stemor». Strandet på bondelandet, langt utenfor der siviliserte mennesker med et snev av vett i skallen ville våget å sette sine ben, i den fjerneste ødemark, kalt Os, utenfor Bergen, sier det seg selv at de ikke ofte får muligheten til å spise på en restaurant av typen Big Horn, som selvfølgelig kun eksisterer i byene. Dermed sørget jeg for å gi dem en hyggelig og fin opplevelse ved å ta turen til storslåtte og vakre Bergen by, og oppleve gleden av å spise på en restaurant av en nærmest utenomjordisk standard for folk som er vant til at countryfesten på ungdomshuset er den ypperste sosiale opplevelsen.

  Gaven ble med andre ord godt mottatt. Så finn en restaurant, spa eller noe annet smart, ikke så altfor langt fra der mottakeren bor, og gi dem en opplevelse de virkelig vil huske, fremfor noe som skyves inn i en skuff for så å aldri mer se dagens lys.

Poenget med dette innlegget? At vi alle kan bli flinkere med å identifisere hvilke gaver som passer for våre gavemottakere. Selv får jeg ofte høre at jeg er vanskelig å kjøpe til, men ved å bruke noen av disse taktikkene, kan du finne ut hva selv den mest kresne mottakeren vil sette pris på å få til jul.

Og forresten, hvis du vil kjøpe en liten julepresang til din favorittblogger – spesielt hvis jeg har hjulpet deg med din personlige utvikling, blogging, eller noe annet – så sparer jeg faktisk til bærbar PC for tiden, for å kunne øke bidragsytelsen til Glabladet og bli enda mer fleksibel og effektiv. Jeg regner selvfølgelig ikke med å få en bærbar PC av noen, men en liten donasjon kunne ha hjulpet et stykke på vei. På forhånd takk. ;)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 03. desember 2008 klokken 10:27 i kategoriene: Inspirasjon, Penger,

LESERNE MENER:
23 kommentarer så langt

03.12.08

Haha, jeg elsker dilldall og unødvendige ting. ^^ Men det er jo meg :)

2. Lance
03.12.08

Opplevelsesgaver er knall. Har fått det selv og det er alltid like overraskende og morsomt:)

3. Kine
03.12.08

Enig med Jannekake, er også ganske glad i dill dall :)

4. Sindre
03.12.08

Jeg er mest overrasket over at ikke Jannekake reagerte på min lille omtale av hennes kjære hjemsted. ;)

5. Barbro
03.12.08

Jeg liker ikke dill dall, men nyttige gaver :) Flott innlegg :)

6. AOS
03.12.08

Bra forslag! I tillegg til at folk blir glad for å få gaver de har bruk for er det jo også mer miljøvennlig å gi bort gaver som kommer til nytte enn gaver som blir liggende og støve bort på toppen av et skap. Selv har jeg opplevelsesgaver som en av favorittene (både å gi bort og å få) :)

7. Skorte
03.12.08

Hehe, det kan være lønnsomt å gi bort billetter. Jeg gav muntlig bort noen i fjor, men glemte å kjøpe dem og faktisk gi dem.

04.12.08

Her var det en god del gode forslag ja! Og i tillegg vil jeg jo gjerne føye til at om man skal gi noe til den som «har alt» eller ikke ønsker seg noe, kan det jo også være en gave som kommer til nytte for noen av de som har veldig lite…. en liste over slike tips har jeg laget her.

9. Benjamin
04.12.08

Done! Bestilt blekk patroner, og du har t.o.m. en kjekk lenke til inkmann i bloggen. Herved bestilt og håper du får litt revenue ;)

10. Ole
04.12.08

IKKE BRUK INKMAN, du mister garranti på skriver!!!

05.12.08

Jeg kunne ikke vært mer enig i at det ofte kjøpes «nyttige ting» som havner i en eller annen skuff! «Kjekt å ha» som Øystein Sunde synger….
Jeg har begynt å ta mer kontroll over hva som kommer min vei av gaver ved å gi veldig konkret hva slags gave, hvilken modell og hvor man kan få kjøpt – og nå mottar jeg gaver jeg både setter stor pris på og ikke minst bruker.

Dette har gjort både den som gi gaven og meg som mottar gaven mer fornøyde :)

12. Atle
05.12.08

Ole

Kjøpte meg en ny skriver for ca 2 uker siden, og spurte i butikken hvordan det ville være og benytte disse patronene. Da fikk jeg bekreftet at garantien ryker, ja, men «hvordan skulle noen kunne vite at jeg hadde benyttet disse patronene i skriveren,» var det neste selgeren nevnte.

Jeg fikk jo også tilbud om en slik forsikring på skriveren, noe jeg i utgangspunktet ikke skulle ha. I utgangspunktet, ser jeg ikke meningen med slikt på en skriver. Det endte faktisk med at jeg tok med forsikring. Jeg spurte nemlig selger, om denne forsikringen ville gjelde, dersom jeg helt bevisst knuste skriveren med en slegge. Det gjorde den. Hvem vil ikke ha forsikring da liksom ? :D

Flott post !

13. Stine
05.12.08

Klappetiklapp. Jeg ønsker meg deg som julegavegiver.

14. Mats
06.12.08

Jeg elsker dilldall, men noen av gavene i punkt 2 hadde vært perfekt julegave for min far. han klager jo over høyestrømmutgifter stadig vekk, og lykke til med sparing til en laptop. selv er jeg litt keen på en EEE eller Aspire One eller noe lignende, siden jeg har blitt lei av å drasse 3 kilo fram og tilbake til skole og lignende.

15. poplenker
06.12.08

Når jeg får en treffende julegave, får jeg ofte den gode følelsen av at den andre personen kjenner meg. – Men ettersom jeg nå er blitt eldre, blir julegaver mindre og mindre viktig. Er det en del av det å bli voksen? Nei, kanskje det heller handler om å oppleve julen på en annen måte. Kan jo ikke ty til regresjon hver gang nostalgien tar til.

16.12.08

Fine tips! Men nr.3 kan fort bli kjedelig?

17. Morten
16.12.08

Sindre!!

Leste du ikke artikkelen over alle de gavekort som aldri blir brukt her om dagen..??

http://www.dinside.no/okonomi/forbruk/shopping/gavekortene+blir+ikke+brukt/art797890.html

Her er den c»,) Tanken er god, men noen ganger er kanskje ikke mottager like «intelligent» som giver… eller omvendt, alt ettersom.. he he

[...] Jeg har fått en voldsom trang til å kvitte meg med gamle ting. Mitt eget innlegg om intelligente julegavetips fikk meg til å innse hvor lite til overs jeg har for unødvendig rot. Hvis jeg skal fortsette å jobbe med Glabladet og blogging, vil jeg ha mulighet til å gjøre det fra mest mulig ryddige omgivelser. [...]

[...] ~ “Intelligente julegavetips“ [...]

20. Line
03.12.09

Fine tips, men jeg synes du burde ha noen julegavetips for oss som lever på krita også. Vi har ikke råda til å gi bort fine middager ;-) Med mindre vi lager dem selv selvsagt – kanskje det blir årets julegaveslager…Gavekort: en treretters med Line som kokk. Dog må jeg kanskje lære å lage mat før jeg tilbyr sånne tjenester :P

21. Robert
24.11.10

Opplevelsesgaver er knall! Ta en titt på Wishbox som har blitt kåret som årets julegave av julegaveguide: http://julegaveguide.no/wishbox-en-genial-opplevelsesgave/ :D

22. Sindre
24.11.10

Hei Robert. Interessant påfunn og god idé. Er det du som står bak? :P

Kanskje litt overivrig at de utnevner seg selv som «Norges nye favorittgave» når det foreløpig kun kan brukes i Oslo (hvis jeg har forstått det rett?) Men jeg vil tro dette kan bli interessant for meg dersom det utvides til bl.a. Bergen også. ;)

23. Robert
24.11.10

Det stemmer, veldig gøy å jobbe med. Norgeslansering er rett rundt hjørnet så følg gjerne med på facebooksiden: http://www.facebook.com/pages/Wishbox/217992207753 ;)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere