Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Æ Ø Å i U R L ?

Skrevet av Sindre | 24. januar, 2009

Tidligere i dag, da jeg skrev innlegget «Dump tankene dine – øk produktiviteten din«, la jeg merke til at WordPress (2.7) autogenererte url’en ved å inkludere selve bokstaven «ø», i stedet for å vise en haug med tegn, som den har gjort før. «Hmm, kult», tenkte jeg, fordi jeg har aldri likt å gjøre om æ til «ae», ø til «oe» og å til «aa». Dessuten ser det ikke like kult ut heller.

Jeg vet at de fleste driter i å ta seg bryet med å gjøre om disse bokstavene. Men face it – dette er meg. Jeg er ikke «de fleste». ;)

Mener å ha lest at «æøå» kan skape problemer for folk som kommer inn på siden fra utlandet, hvor æ, ø og å ikke er en del av alfabetet. Men ettersom Glabladet er en side bare for nordmenn (eventuelt skandinavere), så kan jeg jo faktisk begynne å skrive url’en med æ, ø og å, siden WordPress tydeligvis har begynt å tillate det.

Åh, crap. Nå så jeg akkurat at «å» ikke ble til «å» likevel, men til «a» fremdeles. :(

#@%&$%#…!

Hvorfor i all verden…?! Jaja.

Da begynner jeg å skrive æ og ø i url’en, da. Og ikke «å»! Men «aa». Blæh. :P

Bye bye, «blåbærsyltetøy», bye bye.

Det jeg egentlig skulle frem til med dette innlegget var:

Hva er din erfaring med å bruke æ, ø og å i url’en? Kan det ha noen negative konsekvenser eller er det bare å kjøre på? Jeg merket at jeg ikke klarte å pinge Bloggrevyen med mitt forrige innlegg, men det skjer jo hele tiden uansett. Men nå kom det faktisk umiddelbart en melding som sa: «Fant ingen gyldig feed på bloggen». Kan dette ha noe med den skumle bokstaven «ø» å gjøre?

Hvor er TeknoNytt og TeknoMagasinet når man trenger dem?! :P

:oops:


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 24. januar 2009 klokken 17:27 i kategoriene: Blogging, Generelt, Teknologi,

LESERNE MENER:
8 kommentarer så langt

1. Mats
24.01.09

eneste problemet med æøå jeg har hatt er når jeg har registrert domener hs godaddy. de liker det ikke,

24.01.09

Greit nok, alltid bra med nyvinning :)

3. Me
24.01.09

Har domene med å i navnet. Fungerer i IE 7, FireFox, Opera, Chrome og Safari. IE 6 trenger desverre en plugin for å støtte slike domener. Men epostprogrammet har særldeles dårlig støtte for særnorske tegn. Men slipper mye spam da :)

ÆØÅ i en URL har jeg derimot aldri hatt problemet med.

25.01.09

Ja, jeg har registrert det samme, og irriterer meg like mye. URLene blir rare, og Bloggrevyen finner ikke feeden.

Så jeg følger med i andelaus spaning på denne, i tilfelle noen finner en lur løsning.

5. Richard
25.01.09

Jepp.. UTF-8 begynner å bli et standard tegnsett rundt omkring i verden.
I Europa generelt har det vært vanlig å bruke ISO 8859-1 som tegnsett, men siden dette ikke er standard i resten av verden, ble det en del utfordringer med at blant annet innhold på sider ble ganske så uleselig – på tide å lage noe som kunne bli en standard for hele verden – UTF-8.

Alle browsere støtter UTF-8, så det skulle ikke by på problemer for noen. Har man en browser som ikke støtter UTF-8, må den være så ekstremt gammel at man ikke skulle hatt lov til å bruke PC.

De som ikke har skandinavisk tastatur kan fortsatt få tak i URLene ved å konvertere bokstavene til de respektive UTF-8-verdiene.
F.eks.: http://www.glabladet.no/2009/01/%C3%A6-%C3%B8-%C3%A5-i-u-r-l/

6. Sindre
25.01.09

Takk for den innsikten, Richard. Eneste problemet med æ og ø i url’en er egentlig Bloggrevyen. Testet både dette innlegget og det andre med «ø» i url, ingen av de ble pinget. Så testet jeg mitt nyeste innlegg som ikke hadde «æøå» i tittelen, og da gikk det gjennom med en gang.

En annen ting jeg har hatt problemer med er når jeg har testet «Gi Kudos»-knappen til Kudos. Hvis jeg trykket på den fra innlegget mitt, ble «æøå» automatisk omgjort til grusomme tegn på Kudos. Så Kudos-knappen har jeg måttet slutte med for lengst.

Hvis noen vet en måte å løse dette problemet på blir jeg veldig takknemlig. :)

7. Lance
26.01.09

Noen ganger vises ikke nettsider med urler med æ og ø derfor gjør jeg om jeg alt til a og o.

03.04.10

Hadde store problemer med æøå da nettsiden var asp.net basert…. Dette er forøvrig ikke noe problem med php.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |