Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Dump tankene dine – øk produktiviteten din

Skrevet av Sindre | 24. januar, 2009

Noen gang følt deg hemmet pga. alle tankene og idéene og oppgavene du har foran deg? Dump dem!

Det er vanskelig å velge et sted å begynne når du har overveldende mange tanker i hodet på en gang. Dette fører som regel til at ingenting eller minimalt blir gjort. Med andre ord: Dårlig produktivitet.

Men det finnes en enkel øvelse du kan gjøre for å nærmest våkne opp produktiv. Du kan foreta en «mental opprydning» ved å skrive ned alle tankene dine.

Poenget her er å få alt ut av hodet og ned på papir, så du kan stoppe å tenke på det. Som selvstendig næringsdrivende, eller bare menneske, har vi haugevis med ting å holde styr på.

Da jeg flyttet hjem til Bergen for en drøy måned siden, hadde jeg en rekke ting som måtte gjøres. Sette flyttelasset på plass, ommøblere det gamle gutterommet, bytte adresse og mange andre rare ting. Og dette inkluderer ikke engang businessrelaterte oppgaver.

De første ukene prøvde hjernen min å samle sammen alle tingene som måtte gjøres og lagre dem til senere. Jeg kunne bli tilfeldig påminnet ting som skulle gjøres ved å se en spesiell gjenstand eller få en spesiell mail. Slikt fører til økt stress fordi hjernen konstant føler at noe bør gjøres, uten å faktisk få noe gjort.

Hjernedumping

Noe som kan hjelpe er altså å finne et A4-ark og skrive ned absolutt alt du kommer på som skal gjøres. Du trenger ikke begrense deg til oppgaverelaterte tanker. Skriv ned alle andre tanker du får også, hvis du føler du må det.

Dette kan ta litt tid, avhengig av hvor mye du har i hodet. ;)

Når du er ferdig bør du føle deg litt bedre fordi du ikke lenger er avhengig av hjernen for å holde styr på alle oppgavene. Et A4-ark har tatt seg av den jobben, sånn at du igjen kan begynne å fokusere på det som haster mest.

Personlig har jeg opplevd dette som en stor lettelse og befrielse.

Du kan ta dette et steg videre, og organisere listen din. Finn f.eks. de 10 viktigste tingene som bør gjøres snarest. Finn også de tingene som er utenfor din kontroll, og sett dem til side/glem dem.

Deretter kan du dele listen opp i kategorier som «husarbeid/hjemme», «business», «sosialt», etc. Herfra kan du rangere oppgavene fra mest viktig til minst. Og etterhvert som du begynner på oppgaver og fullfører dem, kan du få lov å streke en stor, fet strek over dem. (Aah, digg.)

Denne teknikken løser neppe alle dine problemer, men den hjelper faktisk veldig til å gi deg litt mentalt pusterom. Er du en kontrollfreak som prøver å holde oversikt over alt som foregår i hodet ditt, vil denne teknikken komme godt med.

Jeg foreslår at du setter av en time i dag for å «hjernedumpe» alle tankene og oppgavene du har i hodet, og la papiret overta ansvaret for oversikten. Sørg for å skrive ned den minste ting, som å «kjøpe brød», «blogge om X» og «legge til Glabladet i din RSS-leser«. ;)

Det var alt jeg hadde for i dag. Jeg er klar for neste oppgave.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 24. januar 2009 klokken 6:37 i kategoriene: Blogging, Business, Produktivitet, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
7 kommentarer så langt

1. Joakim
24.01.09

Vel, du ga meg iallefall en ide til en post idag, så da kan jeg krysse av for det ;)

[...] Fikk lyst til å anbefale nok et FF-plugin etter å ha lest Sindre i Glabladet sin post om å øke din produktivitet ved å dumpe tankene dine ned på papir og ta det derfra. [...]

3. Magnus
24.01.09

Denne metoden er godt brukt her i gården. Du får enklere oversikt over hva som må gjøres, og i tillegg slipper du å glemme enkelte ting.

4. Anette
24.01.09

Takk for tipset! Du har rett i det at man blir stressa over å gå rundt å tenke og repetere alt som må gjøres! Jeg elsker i utgangspunktet lister, så dette er noe for meg… ;-)

5. Thomas
24.01.09

Jeg har aldri benyttet et A4 ark til å skrive ned alle gjøremål, men bruker dog mobilen/PDAen flittig. Alle gjøremål legges inn i kalenderen, og når jeg våkner om morgenen og skrur av vekkeklokka får jeg samtidig se dagens gjøremål på hoveddisplayet. Da slipper jeg å tenke på hva som skjer dagen etter, og kan kun konsentrere meg om dagen i dag. Fungerer for meg :)

25.01.09

Aaah. Lister gjør meg lykkelig. :D

Det er dog lenge siden jeg har brukt det av en eller annen grunn, og søndag er vel den beste dagen i verden å gjøre slikt på, så da vet vi hva jeg skal i dag! ;)

[...] Jeg har tidligere skrevet om å dumpe tankene dine for å øke produktiviteten. I korte trekk vil det si at du skriver alle tanker og idéer ned på et papir (eller i en fil) for å slippe den overveldende følelsen som kan føre til endeløs prokrastinering. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |