Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Slik når du målene dine

Skrevet av Sindre | 21. januar, 2009

Dagens gjesteinnlegg handler om målsettinger og er skrevet av Håkon Reine fra nettstedet personligutvikling.no. Hvis du har et gjesteinnlegg du ønsker å få publisert på Glabladet kan du sende det inn via kontaktskjemaet.

Noe av det viktigste man kan gjøre er å sette klare mål. Alle mektige personer har satt seg store, klare mål. Arnold Schwarzenegger visste allerede i sin tidlige ungdom hva han ville gjøre med livet sitt, og hvor langt han ville nå. I dag er han tidenes mest respekterte bodybuilder, han er guvernør, og har vært innom mange store roller i hollywood. Tror du dette var tilfeldig? Absolutt ikke. Dette har vært nøye planlagt. Arnold har arbeidet hardt opp mot spesifikke mål, han har visst akkurat hva han ville, og gjort det.

En undersøkelse av kandidatene ved Yale-universitetet i 1953 ble spurt om de hadde formulert bestemte målsettinger og en plan for å realisere målene. Bare tre prosent av dem hadde gjort dette. Tyve år senere, i 1973, vendte forskerne tilbake og invervjuet de som fremdeles levde fra avgangsklassene i ’53. De fant ut at de tre prosentene som hadde formulert sine mål, hadde større formuer enn de øvrige 97% tilsammen. Dette er et eksempel til på styrken av en målsetting. (A. Robbins, Ubegrenset Kraft)

Du har sikkert gjort det selv, satt et mål og senere oppnådd det? Det har alle, uansett om du har lagt merke til det eller ei. Et mål kan føre til et annet større mål. Når vi snakker om Arnold, bodybuilder karrieren hans hjalp selvfølgelig på de senere skuespillerjobbene. Det er ikke sikkert han bare tilfeldigvis ville blitt skuespiller dersom han ikke allerede var verdenskjent. Det er som å gå opp en trapp, når et trinn er nådd når du deretter det neste. Man kan ikke plutselig hoppe opp til toppen. Videre er det noe som heter «sikt mot stjernene og end opp i skyene, sikt mot fjerde etasje og end opp i kjelleren». Derfor skal vi nå finne en fin balansegang mellom realistiske mål, og det som nå ser ut som urealistiske mål.

Okey, la oss nå begynne med å definere et mål. Finn frem fjærpenn og blekk for her skal det skrives! Et mål kan handle om å legge av/på seg, bli flinkere på skolen, få større sosialt nettverk, etc. For å hjelpe litt på vei har jeg definert et mål: Jeg skal bli i bedre fysisk form. For mange stopper det her. Man får nyttårsforsett-effekten ved at man ikke gjør noe for å nå målet. Det blir heller et ønske som igjen blir en drøm. Mange mål blir totalt tilintetgjort av «tar det i morra-mentaliteten». Så for å komme noe videre må vi spørre oss selv det avgjørende spørsmålet: Er det noe jeg trenger å vite, gjøre, få eller bli, eller noen person jeg bør relatere meg til – for å oppnå dette?

Man stiller seg dette spørsmålet for å «rote» litt i hjernen slik at man skal ha tenkt nøye gjennom planen man skal utforme. De fleste mål handler nemlig som regel om en eller flere av disse elementene:

  • å vite
  • å gjøre
  • å bli
  • å forholde seg til
  • å få/ha

Skriv nå litt i hver kategori om hva som må skje for at du skal nå målet du har satt deg:

å vite: Jeg må vite hvordan man skal trene seg opp til å bli i god form. Jeg må kunne mye om trening, og ulike treningsmetoder.

å gjøre: Jeg må trene 3 dager i uken. Jeg må kjøpe nye joggesko og melde meg inn i et treningssenter/svømmebasseng/spinningklasse/fotballag, etc. Jeg må følge treningsprogrammet og en eventuell kostholdsplan.

å bli: Jeg må bli disiplinert og litt streng mot meg selv.

å forholde seg til: Jeg bør ta opp igjen kontakten med en kamerat som er treningsekspert. Jeg vil også melde meg inn i diverse treningsforum på nettet for gode tips og råd. Jeg må også forholde meg til treningsglade mennesker.

å få/ha: Jeg må ha en positiv innstilling gjennom hele prosessen. Jeg må få en vinner-attitude der jeg ikke lar meg bli satt for mye tilbake av eventuelle nedturer som dukker opp.

Da har vi fått svar på dette avgjørende spørsmålet, samtidig som vi har utarbeidet en plan. Meningen med dette spørsmålet er nemlig å sette deg i gang, slik at du ser du må gjøre en innsats.

Nå skal vi gjøre noe moro. Nå skal vi legge til en «Hva så?» Ikke en likegyldig en, men en som forteller deg om hva som har skjedd når du har nådd målet ditt.

Hva så? Jeg vil ha økt energi, få bedre selvtillitt, se bedre ut, bli tryggere i krevende situasjoner, få mer kunnskaper om trening, gjøre meg en erfaring rikere, oppleve kroppslig forandring til det bedre, få flere venner med samme interesse, jeg vil ha en hobby, jeg vil bli sunnere.

Dette blir gevinsten, dette er gulroten som skal få deg til å kjøre på i tider du virkelig ikke har så lyst. Og husk, dette er ikke ljug eller dagdrømming, dette er det faktiske resultatet dersom du arbeider hardt mot målet – og når det.

Har du tenkt på om målet er kortsiktig eller langsiktig? «Å bli i bedre form» er ikke gjort på en uke akkurat, så derfor kan vi nå definere et kortsiktig mål og et langsiktig mål du skal nå innenfor hovedmålet.

Kortsiktig: Jeg skal komme meg på trening minst tre ganger i uken. MINST. Dette er målet vi begynner med. Selve essensen av hva man må gjøre for å komme i bedre form. Alt det andre som å vite/ha/forholde seg til, kommer utenom og fungerer som en bonus for å hjelpe deg til det langsiktige målet: Jeg skal løpe 3000m på x antall minutter. Eller, jeg skal løfte x antall kilo i benken. Dette er lyset i tunnellen, selve manifestet på at du nå har nådd målet ditt, nemlig om å komme i bedre form.

Da har vi en komplett målplan og du vet hva som er viktig å tenke på når det kommer til å sette seg mål. Det er nå opp til deg å utforme din egen målplan, gjør du det – og følger den, vil du nå målet ditt garantert. Masse lykke til! Still meg gjerne spørsmål dersom det skulle dukke opp noen uklarheter.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 21. januar 2009 klokken 10:41 i kategoriene: Inspirasjon, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
7 kommentarer så langt

1. Thomas
21.01.09

Er litt uenig i ordvalget: å bli, å få.

Dette blir på en måte «innrømmelse» av at du ikke er der du vil være, og alle som forstår LoA riktig vet at man må se og si i sitt hode: jeg ER… Man skal altså ikke lage seg et forestilt «hinder» mellom seg selv og ønsket mål.

«Å bli disiplinert» er å «innrømme» at du ikke er disiplinert.
«Å få positiv innstilling» er å «innrømme» at du ikke har en positiv innstilling.

Når jeg sier «innrømme» her så går det på hvordan den ubevisste hjernen prosesserer språket og tankene, noe som er essensielt i LoA. Ellers en grei artikkel!

21.01.09

Hei Thomas, takk for tilbakemelding!

Denne målplanen presenterer et kraftig NLP verktøy som gjør at en blir bevisst på hva som må til for at et mål skal nåes. Man utformer målet – og veien tydelig slik at den skal bli lettere å følge.

Law of attraction blir en annen retning og bør ikke forveksles med NLP, dog begge retninger i en kombinasjon kan fungere utmerket. :)

21.01.09

Bra innlegg.
Et mål kan være noe så enkelt som å bli mett når en er suten. For å spise kreves det planlegging og handling. Spiser du ikke, sulter du ihjel. Helt enkelt!

4. Botta
24.01.09

Hei

Takker for interessant lesing på dine sider. Mye her som jeg har bruk for.

MEN: Ofte skinner det igjennom at det er profitt som angir grad av vellykkethet i mange av artiklene på bloggen. Det synes jeg faktisk er trist og representerer et utrolig snevert verdensbilde. Personlig ønsker jeg en brukbar inntekt, men mest av alt relasjoner som gjør mitt liv rikt pluss trivsel og mening i det jeg gjør. Jobbet selv 6 mnd som støttekontakt for gatebarn i Ecuador uten lønn i form av penger, og det er en av de opplevelsene i mitt liv som virkelig har gitt meg en sterk positiv følelse av å være i live. Men jeg ønsker også flatskjerm i stuen og Playstation 3 ;-)

Arne Næss (rip) definerte selv livsglede som en svak positiv glede ved å være i live.

5. Sindre
24.01.09

@ Botta: Takk for hyggelig tilbakemelding. MEN: Jeg kan ikke la en så grov misoppfatning av mine artikler flyte fritt i kommentarfeltet uten et lite tilsvar, når dette er så feil som det nesten kunne blitt. Jeg kan faktisk ikke skjønne hvor du har fått det inntrykket fra (men du er ikke den første). Les dette innlegget som jeg skrev i april: «Må man være rik for å være lykkelig?«… Svaret mitt vil sannsynligvis overraske deg.

Les i tillegg «Slik blir du suksessfull«. (Det har ingenting med penger å gjøre!)

Når det er sagt så er jeg veldig opptatt av det å kunne tjene penger på det jeg driver med. Det har jeg aldri lagt skjul på heller. For å kunne fortsette å bidra på best mulig måte er jeg avhengig av å ha en stabil og god inntekt fra denne siden. Jeg har ingen vanlig jobb utenom dette. Og kunsten å tjene penger på internett er en kunst jeg planlegger å mestre fullt ut. I tillegg til at det vil dekke inntektsbehovet mitt, vil det også være lærerikt og interessant. Som en gründer/selvstendig næringsdrivende kan du være sikker på at det er et av målene jeg ønsker å mestre.

Hvis det å tjene penger er en del av målet (som det er med de fleste forretninger), så ja, da angir profitt faktisk en viss grad av vellykkethet. Men det er langt fra alt. Og hvis jeg ikke hadde skjønt det, hadde jeg lagt ned denne bloggen for lengst.

6. Botta
25.01.09

Kjøper den! ;-)

Har ikke lest alle innleggene her, så der bommet jeg. Det er forøvrig fascinerende at egenmotivasjon og selvrealisering er noe som mange interesserer seg for. Hvorfor skal det være så vanskelig å gjøre det man har mest lyst til her i livet? Svaret ligger kanskje at mennesker er «dyr» som overlever best dersom man følger rutiner som sikrer overlevelse (mat, søvn, trygghet). Dette sitter vel så festet i ryggraden at det blir en kamp mot sine egne rutiner i prosessen mot selvrealisering.

7. Sindre
25.01.09

@ Botta: Det enkle svaret: Sosial kondisjonering. Også kjent som hjernevask. ;)

For et mer utfyllende svar syns jeg dagens gjesteinnlegg belyser denne problematikken ganske godt. Jeg har også selv skrevet om «Samfunnets hjernevask» og nevnt mye om dette rundt omkring på denne bloggen. :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere