Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Falske beskyldninger om plagiat

Skrevet av Sindre | 29. mars, 2009

Kom 1. april tidlig i år? Jeg ble i hvert fall rundlurt i går! Jeg vet ikke hvem skøyeren var, men det fikk større konsekvenser enn han kunne håpet på… Fordi jeg gikk fem på! :P

Som mange av mine lesere vet, er mitt største bloggidol Steve Pavlina. Mange av mine innlegg har vært inspirert av ting jeg har lest av han. Jeg har vel aldri hevdet at alt jeg skriver er mine egne idéer som jeg har kommet på selv. Målet mitt er å opplyse og spre bevissthet til folk, og noen ganger, når man har en klar kilde foran seg, kan det fort bli litt «likt».

Men jeg har stort sett vært veldig påpasselig med å bruke mine egne ord og formuleringer, egne setninger og avsnitt, slik at ingen skulle kunne beskylde meg for nettopp å drive plagiat. Hvis jeg leser om en idé eller tankegang jeg liker, vil jeg dele den med andre. Og etter gårsdagens nøye gjennomgang av bloggen min, kan jeg med hånden på hjertet si at under 5% av mine innlegg er direkte inspirert av andre bloggeres innlegg. Det er i stor grad meg selv og mine egne idéer, eller formuleringer/tolkninger av andres idéer du kan lese om her.

Men hvorfor hadde jeg en «gjennomgang» av bloggen i går? Hva var det egentlig som skjedde?

Vel… Jeg fikk en kommentar i kommentarfeltet fra «Steve Pavlina». Meldingen var ikke oppmuntrende. Den lød omtrent slik: «A norwegian blogger warned me about someone translating my work. You will hear from my lawyer».

:shock:

En rekke tanker raste gjennom hodet. Nettadressen og epostadressen så ut til å være riktig. Ikke en eneste gang slo det meg at dette kunne være en spøk. Det var uvirkelig å få en slik kommentar fra mitt store idol og helt, Steve himself. Han er direkte «ansvarlig» for at jeg valgte å tørre å slutte i jobben for å satse fullt på blogging. Han har gjort underverker for mitt liv med sine innlegg. Vi har til og med hatt litt kontakt innimellom. Ikke nok til at jeg regnet med at han husket hvem jeg var – han blir tross alt kontaktet av ekstremt mange individer hver eneste dag.

Men var det et snev av sannhet i denne «anklagen»? Nei og ja. Å si at jeg har oversatt arbeidet hans er en vill og absurd overdrivelse uten sidestykke. Men at en del av mine innlegg er påvirket av ham, det er en annen sak. (Ellers hadde ikke denne spøken fungert…). Enkelte formuleringer har vært vanskelig å skrive med egne ord, så, tatt ut fra sin sammenheng og satt opp mot orginalen, ville det kanskje sett ut som en oversettelse. Vel og merke bare små avsnitt eller setninger i noen få artikler. Ikke noe verken jeg eller andre bloggere ville sett på som en big deal. Jeg har forøvrig allerede sett en rekke bloggere som har «hermet» etter meg på donasjonssider, om-sider, annonsesider og annet. Jeg tar ikke det så veldig tungt. Så lenge de prøver så godt de kan å gjøre det til sitt eget, er det lovlig å bruke meg eller andre som «mal».

Følte meg uansett trygg på at dette kun var snakk om en misforståelse. Jeg tenkte: «Jeg skjønner jo at Steve må reagere på denne måten – han vet jo ikke hva han står ovenfor. Han kan jo ikke norsk, så for alt han vet kan disse anklagene stemme.» Hey, jeg har jo til og med hatt mitt eget polyfasiske søvneskperiment her på bloggen, akkurat som Steve. Kanskje han trodde hele bloggen var en kopi og oversettelse av hans artikler?! :lol:

Uansett… I vantro og fortvilelse, gikk jeg til kontaktsidene på bloggen til Steve, og begynte å skrive meldingen med tildels skjelvende fingre. Her er hva jeg skrev (husk at jeg var under «sjokk»):

Hi Steve,

I’m the Norwegian blogger who’s being accused of translating your work. This is absolutely false information. I’m terrible shocked about being accused for this, as it is not true.

I would like to know what «proof» this other blogger have for this. I’ve been open and honest about you being my #1 inspiration-source. I’ve also shared some of the same ideas you talk about. But to say that I’ve translated anything is just not true.

A few of my articles are more inspired from your work than others, but it’s not translated! I’ve been careful about using my own words. If it’s illegal to share the same ideas, I’ll delete or rewrite the articles in question.

One example of what this other blogger might refer to, is your article «How To Find Your Life Purpose in About 20 Minutes». I used your steps in this process, but I credited you for it. The steps and maybe some of the paragraphs are similar, but it is still no translation. If I’ve crossed a line here, I’m truly sorry, and will delete it right away, if you think I should.

I would hate to come in conflict with you, as you have been influencing my life in such a positive way since summer 2007 when I found your blog. I’ve also been an active forum member and we’ve been in contact before. I was the only Norwegian blog to review you book for instance.

I hope we can find a peaceful solution to this. You are my #1 blogging-idol.

I would like to repeat once again that I’m always writing my own work, but yes, some ideas are influenced by you. I don’t know how you’d like to continue this case.

Best Regards,
Sindre

Deretter fulgte gjennomgangen av hele arkivet i bloggen min for å finne frem de artiklene jeg trodde kunne være for «lik», og to-tre timer med intens redigering fulgte. Jeg ville helst unngå å slette noe, så jeg omformulerte hele setninger og avsnitt innimellom, bare for å være på den sikre siden. Det var vel ca. 10 innlegg som fikk seg en liten «makeover».

Fortsatt uvitende om at dette kunne være en spøk, gikk jeg ut på butikken. Og det var da det slo meg… «Vent nå litt… Jeg la jo merke til at han skrev «norwegian» med liten «n». Steve er en kløpper på rettskriving, så han burde jo ha skrevet det med stor «N»… Kan det tenkes at jeg ble utsatt for en spøk?!» På denne tiden var kommentaren allerede slettet så det var for sent å sjekke IP’en uansett. Hadde jeg tenkt på det skulle jeg gjort det umiddelbart.

Jeg turde ikke ha så høye forhåpninger om det, men jo mer jeg tenkte på det, jo mer fikk jeg følelsen av at jeg hadde blitt lurt av noen. Det var ikke helt den «Steve» jeg kjente heller. Jeg vet jo at han har et relaxed forhold til sånne ting. Det var derfor med stooooooor lettelse jeg kunne komme hjem og lese denne mailen:

I’m afraid I don’t have a clue what you’re talking about or who this other blogger is. Other bloggers reference my work every day, and I rarely follow what they’re writing.

Haha! Jeg hadde blitt punk’d! Og jeg fikk den velkjente følelsen av å virkelig ha blitt lurt av noen. «Damn!» Så jeg svarte:

Hi Steve,

No worries… Guess I got punk’d as the Americans say… :)

Someone pretending to be you left a comment on my blog saying something like this:

«A norwegian blogger warned me about someone translating my work. You will hear from my lawyer.»

As you can imagine, it was a bit shocking…

I’m sorry I didn’t took the time to look up the IP on whois before I contacted you. I just didn’t think it could be a prank before it was too late.

Sorry for the inconvenience. :)

Have a fantastic, growth-filled day yourself!

From your biggest Norwegian fan (and not translator).

Sindre

Og litt senere fulgte Steve opp med denne mailen:

That definitely didn’t come from me. I never leave comments like that. I don’t even have a lawyer. :)

Hahahahahahahaha!!!! Jeg må fortsatt le når jeg tenker på det! Han hadde ikke advokat engang. Hvorfor er jeg ikke overrasket?

Dette er seriøst den beste spøken jeg har blitt utsatt for på flere år. Den funket 100%! Den fikk meg bekymret, fikk meg til å rette opp i gamle «feil», og den fikk meg til å gå all the way og kontakte Steve i håp om en «fredelig løsning» (haha)! Det er godt mulig at han som prøvde å lure meg var oppriktig pissed fordi han mente at jeg «kopierte» Steve, men jeg må takke deg uansett, hvem du nå enn er. Dette var en spøk som fungerte på alle nivåer. Den satt akkurat der den skulle. I ettertid er det vanskelig å tro det, men jeg gikk altså fem på. Gjett om jeg har lært at jeg i det minste skal sjekke IP’en neste gang!! :D

Takket være denne spøken er faktisk samvittigheten min når det gjelder denne bloggen renere enn den noengang har vært. Og som Glabladets lesere nok en gang får bevist her, har jeg rett og slett ingenting å skjule. Så til de som prøver å gjøre livet mitt surt og ikke ønsker å se meg lykkes: Vær så snill og bruk kreativiteten deres på noe fornuftig til dere selv. Det er tydelig at noen av dere innehar en unik og morsom kreativitet! Vedkommende her kunne sikkert egnet seg i et humorprogram på NRK…

Til og med Steve vet at jeg skriver om noen av hans idéer i blant, og han har ingenting imot det. Tvert imot vet jeg jo (når jeg tenker meg om) at Steve ønsker å oppnå akkurat dette med bloggen sin. At så mange andre som mulig skal omtale de samme idéene og måtene å tenke på for å øke planetens bevissthet så mye som mulig.

Det verste er at jeg antageligvis frembragte denne spøken selv. Kommentaren ble lagt igjen på gårsdagens innlegg; «The Dot No Lifestyle«. Noe sier meg at skøyeren vår fikk idéen da han leste min kommentar om at «jeg allerede hadde fornorsket så mange tankeganger og uttrykk på denne bloggen allerede (…)».

Do’h! :D

I’m Sindre, and I just got PUNK’D!! :roll:


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 29. mars 2009 klokken 13:21 i kategoriene: Blogging, Humor,

LESERNE MENER:
9 kommentarer så langt

1. Skøyer
29.03.09

Hei Sindre! Du har nettopp blitt første offer i statskanalen.com’s nye prank-spalte:p Innlegget vil bli postet i nærmeste fremtid. Håper du tar det med fatning. ;-)

2. Sindre
29.03.09

Haha! Var det deg altså? Sinnssykt bra. Håper du/dere har flere slike pranks på lur. Dette skaper bare ekstra underholdningsverdi i bloggosfæren, spør du meg.

Stå på! :)

29.03.09

Hahahahahahahaha! Nesten litt synd at det var en spøk, hadde vært morsomt om Steve faktisk hadde trodd at du kopierte ham. ^^

4. Sindre
29.03.09

Vel, Jannekake, jeg vet ikke hvor morsomt det hadde vært å virkelig få en amerikansk advokat på nakken. :P Jeg er veldig glad det var en spøk.

Og BTW @Skøyer: Morsomt at jeg nevnte det med NRK her i teksten, og at bloggen din tilfeldigvis heter «Statskanalen.com». :)

5. Skøyer
29.03.09

Jeg linker til artikkelen din og siterer litt, hvis du ikke har noe i mot det :p

6. Sindre
29.03.09

Du, det er helt i orden. ;)

[…] Les Sindres kommentar til hendelsen på Glabladet. […]

8. Joakim
31.03.09

Ja der gikk du 5 på gitt, vittig at du delte det med oss. Jeg er til vanlig ganske lettlurt, så 1 april har jeg valgt å ikke tro på noenting, på den måten blir jeg ikke lurt heller:P

9. Zhivago
01.04.09

Imponerende. Både spøk og innlegg. Har faktisk aldri orket å lese et så langt innlegg før :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2016 | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker