Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Kommentarfelt tilbake?

Skrevet av Sindre | 16. mars, 2009

Noen ganger spiller ikke teknologien helt på lag. Det ser ut til at pluginen jeg brukte for å slå av kommentarfunksjonen på hele bloggen i en 30 dagers prøveperiode ikke ville gå med på å tillate kommentarer på individuelle innlegg likevel, selv om dette var en av funksjonene den lovet. Dette fant jeg ut i går, da gjesteblogger Erik ytret ønske om at han ville tillate kommentarer på sitt innlegg. Det skulle vært null problem, men det viste seg altså umulig. Dermed endte jeg opp med å ta «slå av» pluginen og nok en gang åpne for kommentarer på hele bloggen.

Nå har hele kommentarhysteriet blitt en ekstra hodepine i en periode hvor jeg allerede har plenty med baller in the luft. Jeg er dermed ikke sikker på hva jeg gjør. 30 dagers perioden er i hvert fall over (det ble bare en 7 dagers periode), og kommentarene er midlertidig oppe igjen.

Jeg sier «midlertidig» fordi jeg fortsatt føler at en kommentarfri blogg er veien å gå for Glabladet i fremtiden. Jeg kan ikke si jeg savnet å håndtere kommentarer, selv om jeg savnet litt av interaktiviteten. Sistnevnte skal uansett gjenopprettes i et diskusjonsforum en eller annen gang – spesielt hvis bloggen blir kommentarfri. Derfor vurderer jeg å la det være åpent for kommentarer helt frem til forumet kommer.

Det jeg også har funnet ut er at jeg kan velge å slå av kommentarene for individuelle innlegg uten noen plugin. Det kan gjøres når man skriver et innlegg. Så jeg har fortsatt muligheten til å slå av kommentarfunksjonen på de innleggene jeg ønsker. Dette er dog mer tungvint fordi det må gjøres på nytt hver gang, og hvis jeg vil «fjerne» kommentarmuligheten fra hele bloggen, må jeg gjøre dette på samtlige 262 innlegg manuelt.

Det jeg egentlig var ute etter var å beholde kommentarene jeg har fått, men stenge av for nye. Mange lurer vel på hvorfor jeg ikke bare fjerner kommentarkodene fra bloggen, men da tar jeg også bort muligheten for pinging og trackbacks, som jeg ønsket å beholde.

Hva er alternativene nå?

  1. 100% kommentarfri blogg (med tillatelse av pinging og trackbacks inntil videre). Dette er alternativet jeg har testet de siste 7 dagene, og vært ganske fornøyd med. Når forumet kommer vil dette alternativet sannsynligvis tre i kraft (om ikke før).
  2. 100% kommenterbar blogg. Dette alternativet er det jeg har hatt på bloggen hele tiden, med full mulighet for kommentering og tilbakepinging. 3000 kommentarer fordelt på 260 innlegg sier meg at dette er et populært alternativ. Jeg vet dog ikke om jeg syns det er et suverent alternativ.
  3. 50/50 – kommentarer av og på, alt etter hva jeg føler for. Dette innebærer at enkelte innlegg vil være mulig å kommentere, mens andre vil være stengt for kommentarer. Virker som en grei løsning, men den har et par problemer:
    • Etterhvert som nye folk ankommer bloggen og ser at enkelte artikler har «0 kommentarer» vil de tro at disse artiklene ikke er verdt å lese fordi de er så dårlige at ingen gadd å kommentere. For å få bukt med dette problemet må jeg eventuelt inn i kodene og ta bort alt som sier noe om hvor mange kommentarer et innlegg har.
    • Det kan også være irriterende for lesere som aldri kan vite om det er mulig å kommentere et innlegg eller ei.

Så… Konklusjon?!?

Jeg vil ikke binde meg til et av de 3 alternativene her og nå, men personlig liker jeg nr. 3 ganske godt. Jeg tror i så fall ikke det blir jevnt fordelt, men en overvekt av innlegg som tillater kommentarer, som det alltid har vært. Men det er fint å vite at hvis jeg føler for det, så har jeg muligheten til å slå av kommentarer for enkelte innlegg.

Modereringen er tilbake igjen, dvs. at når du skriver en kommentar må den alltid godkjennes av meg før den publiseres. De to første månedene av året har modereringen vært av, sånn at det har vært fritt frem for kommentatorer. Men jeg innså jo bare det jeg egentlig visste; nemlig at jeg ga fra meg for mye kontroll og det ble for mye tull i kommentarfeltene. Dermed er modereringen tilbake, og vil trolig aldri fjernes igjen. Jeg er også nødt til å bli strengere enn tidligere når det gjelder hva jeg godkjenner og hva jeg sletter. For å få et inntrykk av hva jeg mener med det, ta en titt på innlegget «Hvordan tjene 50 000 kroner ekstra i år» og tenk deg hvilke kommentarer jeg hadde fjernet hvis jeg hadde ca. halvert kommentarene som ligger der.

Min begrunnelse for dette har jeg allerede skrevet om i dette innlegget, hvis du vil vite det. Kort sagt: Hvis det lyser av kommentaren din at du overhodet ikke skjønte poenget med (eller tankegangen bak) artikkelen, eller at kommentaren på andre måter er usaklig, vil den ikke godkjennes. Misforståelser avler misforståelser, og vips, så har alle gått bananas på feilaktig grunnlag. Nei takk.

Konklusjonen er altså: Ja, kommentarfeltet er (midlertidig) tilbake igjen, men med forbehold om kommentarfrie innlegg i blant, samt en smule strengere godkjenningsprosess. Når jeg finner ut hva jeg gjør, vil det komme et nytt innlegg om det.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 16. mars 2009 klokken 8:11 i kategoriene: Blogging, Generelt, Teknologi,

LESERNE MENER:
11 kommentarer så langt

1. Cherie
17.03.09

Jeg er glad for at kommentarfeltet foreløpig er tilbake. Da slipper man å «verke inne med ting» man gjerne skulle få sagt etter å ha lest et innlegg.

2. Sindre
17.03.09

@ Cherie: Det er jo da man kan bruke kontaktsidene. ;)

By the way, nå slettet jeg akkurat et par kommentarer jeg vanligvis ville godkjent. Det var HERLIG. Hahaha. :twisted:

Tror jeg har tråkket mange kommentatorer på tærne ettersom det har vært usedvanlig lite kommentarer etter at jeg gjenopprettet de.

Men jeg er bare glad for å ha et ryddigere Glablad, så jeg klager ikke! :D

3. Cherie
17.03.09

Jammen da kan man jo ikke dele det med resten av leserne. Doh.

4. Sindre
17.03.09

@ Cherie: …og potensielt avle flere misforståelser. Det ser jeg vitsen med, vet jeg. ;)

Som sagt så har hver enkelt kommentar ofte mer å gjøre med hva som foregår i kommentatorens liv enn det har med selve artikkelen å gjøre. Og det gidder jeg ikke mer av, enten den er positiv, negativ eller nøytral.

5. Terje
17.03.09

Du kunne jo kun åpne for kommentering kun for medlemmer?

En blogg som det ikke kan kommenteres på, dør kjapt ut. Skal man tjene penger på en blogg, så må man også ta jobben med kommenterene.

6. Sindre
17.03.09

@ Terje: Det er jo derfor jeg vil la et forum overta for kommentarene. La folk registrere seg før de sier noe, for å sikre at diskusjonen blir mest mulig seriøs og dedikert.

Ellers lurer jeg på om du har noe erfaring med blogger som ikke tillater kommentarer? Har du overhodet noe å backe opp den påstanden i, eller er det ren spekulering?

Jeg så ingen reduksjon i mitt besøkstall de 7 dagene jeg ikke tillot kommentarer. Det er for liten tid til å fastslå noe, men jeg har like stor grunn til å tro at trafikken faktisk kan øke selv om man ikke kan kommentere, som å tro noe annet. Jeg tror overhodet ikke kommentarer er så viktig for en(hver) blogg som folk legger opp til.

7. Erik
18.03.09

Nå vet ikke jeg helt, ettersom jeg ikke er blogger selv, men jeg er ikke sikker på om Glabladet bør defineres som en blogg. Klart at gb har noen av trekkene som en blogg har, men jeg synes det blir litt sjangerbom å kalle siden for en blogg. Ordet blogg kommer jo av Web-logg. Og gb er ikke noen loggføring av Sindres liv og bedrifter i den grad som det er en side som handler om andre tema. Det blir også litt dumt å skulle måtte forholde seg til de «sjangertrekk» en blogg har, bare fordi det er det blogger har. Jeg tror gb og Sindre har mye potensiale til å kunne forme gb til en bedre og bedre side, men tror det er best å forlate bloggsjangeren ettersom det begrenser hva siden kan utvikles til.

18.03.09

Hvis du bryr deg om SEO så lar du kommentarene stå påslått. Masse unikt innhold er bra for SEO. Men jeg vet fra før av at du bryr deg mindre om SEO enn det som godt er :-D

9. Sindre
18.03.09

@ Nisseolsen: Nåja, du beviser egentlig bare at du gjør deg fortjent til å kalle deg «nisse». Du «vet» ingenting!

Jeg kjører All in one SEO pack på denne bloggen, skriver alle titlene med tanke både på SEO og relevanse til innholdet, stapper inn nøkkelord i innholdet der jeg kan, og jeg skriver stort sett relativt lange innlegg uansett, så noen kommentarer fra eller til har minimalt å si for SEO for min del.

Men hvis du har lest her på bloggen at jeg først og fremst skriver for mennesker og ikke maskiner, stemmer det helt 100%. Syns likevel det er dristig av deg å tolke det dithen at jeg dermed bryr meg mindre om SEO «enn det som godt er».

Hold den frie fantasien til din egen blogg, og spar kommentarfeltet mitt for den. Hvor enn SEO-vennlig du tror det er at du bidrar. ;)

10. Marius
18.03.09

Skal si det var stusselig i perioden uten kommentarer her. Når jeg gikk inn på siden og visste fra før at det ikke var noen kommentarer, ble det litt tomt..

Jeg skjønner egentlig ikke.. Det å fjerne kommentarer pga det tar lang tid å svare på dem er vel å overdrive? Det er bare å la vær å svare hvis du ikke har tid! Kommentarer er ment for besøkende, selv om det kan være interessant at du svarer noen ganger ;) Uansett, din blogg og lykke til uansett hva du gjør :)

11. Patrick
27.03.09

Med Simpleforum så kan du automatisk opprette en bloggpost når du publiserer en bloggpost. da kan du skru av kommentarfunksjonen helt.

Du kan jo og skru av og på kommentarer på per bloggpost basis. men det kan være litt stress. Det er derimot ikke vanskelig å skru av for kommentarer på alle poster i en kategori feks.

Jeg håper du fortsetter med at vi kan kommentere. på en eller annen måte. Jeg skal ikke legge meg opp i hvilken løsning du velger.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere