Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Mer om bloggkommentarer

Skrevet av Sindre | 09. mars, 2009

Beslutningen om å fjerne bloggkommentarer for en 30 dagers prøveperiode har ikke gått upåaktet hen. Det har kommet en del eposter og jeg har diskutert litt på MSN. Noen har vært meget skeptiske til fjerningen mens andre syns det er helt greit, og at det ikke har noen betydning fordi sideinnholdet er det viktigste.

Det kom kanskje litt brått på for mange av mine lesere, men tanken på å fjerne kommentarene har eksistert i hodet mitt nesten like lenge som bloggen. Jeg nevnte det allerede i «Retningslinjer for kommentarer«, skrevet i juni 2008. Litt senere, i juli, nevnte jeg også at jeg tenkte å kanskje la et diskusjonsforum overta for kommentarer. Hvis jeg ender med å la kommentarfunksjonen være avslått er det meget godt mulig at planene om et forum fremskyves.

Mer om beslutningen

Det er ikke meningen å fornærme noen av mine kommentatorer. Det er mange grunner til at jeg prøver meg på dette. Jeg har lenge visst at måten jeg håndterer kommentarer på kom til å bli noe som måtte tas opp etterhvert, og det er like greit å finne ut av det nå, før trafikken blir enda høyere.

Selv om kommentarer medfører en fin grad av interaktivitet på bloggen, fant jeg ut at det ikke var verdt bryet, spesielt ikke etterhvert som trafikken økte. Mange av fordelene med kommentarer kan fås på andre måter:

  1. Jeg får masse feedback via mail, så tilbakemeldingsmuligheten er fortsatt der.
  2. Jeg kan alltids gjenopprette kommentarer for individuelle innlegg som oppfordrer til diskusjon e.l.
  3. Trackbacks er ikke slått av, så muligheten for å fortsette diskusjonen på en annen blogg er fortsatt tilstede.

Hovedfordelen med å slå av kommentarer er den ekstra tiden jeg får ved å ikke lenger måtte håndtere kommentarer. Med 10-15 kommentarer i snitt til hvert eneste innlegg kan det fort bli en del administrering. Dette volumet gjør at viktigheten av det hele har en tendens til å bli litt overdrevet noen ganger. Det er faktisk godt under 1% av mine besøkende som legger igjen kommentarer, men likevel er dette stemmen som virker høyest, til tross for at det kan være urepresentativt for helheten.

Er negative kommentarer grunnen?

Det er sikkert noen som tenker at alt dette bare er en unnskyldning fordi jeg egentlig bare ikke takler kritikk. Men sannheten er at jeg ikke tar kritikk personlig, spesielt ikke fra mennesker jeg ikke engang har møtt. Kritikk er en naturlig konsekvens av økt trafikk. Når et publikum når en viss størrelse er negative tilbakemeldinger uunngåelig.

Problemet mitt med kritikk er ikke hvorvidt jeg takler det eller ei, men hvorvidt det er verdig å publiseres offentlig. Gjør det noen nytte for seg for meg eller noen andre? I mange tilfeller har det gjort det, men i de fleste tilfeller har det mer å gjøre med hva den andre personen gjennomgår i livet enn det har med hva jeg faktisk skriver om.

Dette gjelder ikke bare negative tilbakemeldinger, men også positive og nøytrale. Det har hendt at jeg har fått positive tilbakemeldinger hvor det var tydelig at personen ikke skjønte helt hva jeg egentlig skrev om, men hvor de likevel fikk noe ut av artikkelen ut fra deres egen tolkning. Så det er ikke noe spesielt ved negative kommentarer som ikke også gjelder for positive kommentarer.

Viktigheten av kommentarer

Er administrering av kommentarer den beste måten å bruke tiden på? Det kan være en god bruk, men for min del er det langt fra den beste. Jeg har sett undersøkelser som viser at under 10% av besøkende faktisk leser kommentarer. Så selv om du er en av de som leser kommentarer på en blogg, er det ikke sikkert dette er like viktig for alle.

For min del leser/skummer jeg som regel kommentarer på de bloggene jeg følger med på som tillater kommentarer. Men de bloggene jeg leser, leser jeg faktisk fordi jeg liker å lese innholdet fra bloggeren først og fremst. Så for de bloggene jeg følger med på som ikke tillater kommentarer, tenker jeg overhodet ikke over at kommentarene mangler, og det har i hvert fall aldri vært et savn. Jeg tror det er mest snakk om en vanesak.

Jeg syns også det er befriende herlig å lese nettaviser hvor jeg kun blir presentert for selve nyheten og slipper å risikere å lese unødvendig fjas av useriøse tullinger som det kryr av på steder som Dagbladet. Nå leser jeg sjeldent nettaviser, men jeg mener at VG ikke pleier å ha kommentarer til sine artikler, så valget mitt er stort sett ganske enkelt (hvis jeg først må utsettes for å velge noen av dem i utgangspunktet).

Alt i alt så er jeg en fyr som liker eksperimentering bedre enn spekulering. Jeg vil finne ut om gresset er grønnere på den kommentarfrie siden, om det vil bidra til økt fokus og bedre utgangspunkt til å holde perspektivet på det som er viktigst. Jeg tror jeg vil være i stand til å konsentrere meg dypere når jeg ikke trenger å bekymre meg for alle kommentarene som kanskje misforstår en idé, eller ta setninger ut av sammenhengen.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 09. mars 2009 klokken 6:54 i kategoriene: Blogging, Generelt, Kultur & Media, Teknologi,

LESERNE MENER:
2 kommentarer så langt

[...] Min begrunnelse for dette har jeg allerede skrevet om i dette innlegget, hvis du vil vite det. Kort sagt: Hvis det lyser av kommentaren din at du overhodet ikke skjønte poenget med (eller tankegangen bak) artikkelen, eller at kommentaren på andre måter er usaklig, vil den ikke godkjennes. Misforståelser avler misforståelser, og vips, så har alle gått bananas på feilaktig grunnlag. Nei takk. [...]

[...] Husk på at bruker genererte kommentarer også øker det gode innholdet. Ikke begynn med sånn tull som Sindre gjorde. La derfor brukerne kommentere! [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere