Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Sommerfugleffekt og kaosteori

Skrevet av Sindre | 20. mars, 2009

The Butterfly Effect (sommerfugleffekten) er noe som alltid har fascinert meg. Det er en beskrivelse på at små forandringer kan ha en dramatisk effekt, eller utfall, over tid. En liten forandring som et ord, et håndvink eller et smil kan forandre historien! En tilsynelatende ubetydelig hendelse kan sørge for at en ny rekke av begivenheter finner sted, som en dag potensielt kan forandre hele verden (i forhold til hva den ville vært).

Hva har dette med sommerfugler å gjøre? Det kalles «sommerfugleffekten» for å understreke at noe så tilsynelatende lite og ubetydelig som et vingeslag fra en sommerfugl kan produsere en ørliten forandring i atmosfæren som gjør at over en viss periode vil atmosfæren forandre seg i forhold til hvordan den opprinnelig ville vært. Denne lille forandringen kan rett og slett være utgangspunktet for en rekke forandringer som til slutt fremkaller en tornado på andre siden av kloden.

Det er dette som gjør at det ikke er mulig å spå været for mer enn 5-7 dager om gangen. Det er rett og slett for mange forandringer som påvirker atmosfæren til enhver tid. Det finnes ikke noen matematisk formel for hva som vil skje i fremtiden. Og ved at du leser dette innlegget i dag, vil tiden du bruker på Glabladet gjøre at utfallet av resten av dagen din kan bli helt annerledes enn hva den ville vært dersom det ikke var et nytt innlegg her i dag.

Noen historiske eksempler

8. desember 1980. Mark David Chapman skjøt og drepte John Lennon. Hva hvis hans foreldre aldri hadde møttes? Ville John Lennon fortsatt levd i dag? Han ville ikke blitt myrdet den desemberdagen. Kanskje The Beatles ville blitt gjenforent?

Eller hva hvis Lee Harvey Oswalds kule bommet på John F. Kennedy og han forble president? Ville han blitt gjenvalgt? Kanskje det i så fall ikke ville blitt noen Vietnamkrig, eller kanskje det ville blitt 3. verdenskrig? Hvem vet?

Et ikke like velkjent, men fortsatt historisk eksempel, er jo dersom en mann min mor skulle møte i forbindelse med en jobb en gang i tiden, faktisk hadde dukket opp. Det gjorde han ikke, noe som medførte at min oldefar skaffet mamma en annen jobb, hvor hun møtte min far. Hadde mannen dukket opp og hun hadde fått den andre jobben, hadde ikke jeg sittet her i dag, og du hadde ikke lest dette.

Sistnevnte eksempel er en veldig konkret «butterfly effect». Men i historiens løp har det vært uendelig milliarder slike effekter, som gjør at vi alle er her i dag. Det er ganske trygt å si at dersom ingen hadde funnet ut at Jesus var verdt å skrive en hel bok om, eller dersom han aldri ble født i utgangspunktet, så ville vi heller ikke vært her i dag. Jorden ville fortsatt hatt mange milliarder mennesker, men det ville vært andre mennesker.

Du kan hate Hitler men det kan hende du ikke hadde vært her hvis det ikke var for ham. ;)

En annen ting å tenke på er jo hvorvidt teknologien ville vært der den er i dag, hvis det var en annen «gruppe» mennesker på jorden enn oss selv. Ville internett vært oppfunnet? Ville vi dradd nytte av elektrisitet? Eller ville vi ha kommet enda lenger enn der vi er i dag? Det er ikke drøyt å tro at verden kunne vært på et helt annet nivå. Tenk bare på når en klasse deles inn i mindre grupper hvor alle skal gjøre en oppgave. Resultatet blir aldri det samme. Noen gjør det bra, andre gjør det dårlig. Har vi havnet i «genigruppen»? Eller i «idiotgruppen»? Hvem vet?

Kaosteorien

Et eksempel på en sommerfugleffekt du selv kan ha opplevd er hvis du tilfeldigvis hørte noen si noe nedsettende om deg, som puttet deg i et midlertidig dårlig humør. Selv om du til vanlig er en ganske balansert person kan en slik hendelse gjøre at du går inn i en ørliten depresjon resten av dagen, eller bare en liten periode. Dermed går du kanskje og kjøper deg en sjokolade for å komme i bedre humør (hvem blir ikke i godt humør av sjokolade?!). En sjokolade du aldri ville ha kjøpt hvis du ikke opplevde det som fikk deg i sjokoladehumør i utgangspunktet.

Med denne typen uberegnelige hendelser overalt i verden, i alle menneskers liv og i hele naturen; hvordan er det mulig å forutsi hva som kommer til å skje? Å prøve å kontrollere det ukontrollerbare vil bare føre oss inn i en paranoid og redselsfull tilværelse som gjør at vi vil tiltrekke oss nettopp det vi ikke vil ha: Mer kaos. Men kaos kan ikke kontrolleres! Vi lever i en verden hvor vi ikke kan kontrollere utfallene av våre egne handlinger – og i hvert fall ikke andres.

Hvis du går på gaten i Oslo en kveld og er redd for å bli overfalt, vil du bli veldig forsiktig. Ved å bli forsiktig vil du bli et mål. Derfor inviterer du akkurat det du er redd for. Så hvis du går rundt og er bekymret for kaos vil du bare invitere mer kaos.

For å illustrere hvor uberegnelig ting kan bli, ta en titt på dette YouTube-klippet som viser en «chaotic pendulum» med en hoveddel (øverst) og 3 underdeler (nederst). Selv om hoveddelen svinger identisk for alle 3 underdelene, beveger de seg likevel i totalt forskjellige og uberegnelige retninger:

The Butterfly Effect

Jeg trakk et gledens sukk da jeg leste om denne filmen på internett for noen år siden og gikk straks og leide den. Inntil The Butterfly Effect kom, begynte jeg nesten å lure på om jeg at jeg var den eneste som «skjønte» at alt ville blitt forandret hvis man reiste tilbake i tid. Det virket som om de fleste filmene jeg hadde sett om tidsreiser overhodet ikke tok hensyn til dette.

The Butterfly Effect er noe så sjeldent som en genial og gjennomtenkt film som, til tross for sin genialitet, fikk svært blandede kritikker da den kom. Jeg mener The Butterfly Effect er den beste filmen å se for å få beskrevet dette fenomenet. Men det er en type film man faktisk må følge med på. Man må bruke det man har mellom ørene for å forstå den. Noe jeg mistenker ble vanskelig for enkelte filmanmeldere, stakkars…

Den er litt science fiction-preget fordi hovedpersonen (Evan) får evnen til å reise tilbake i tid gjennom å lese sine gamle dagboknotater. Etter å ha opplevd en del traumer i barndommen prøver han å endre tingene som skjedde i fortiden. Men for hver endring han gjør, endres også fremtiden. Og ikke nødvendigvis til det bedre. «Change one thing, change everything», står det på coveret, noe filmen viser på en bra måte.

En viktig ting å notere seg ved denne filmen er at den (dessverre) har to slutter. Kinoslutten (den dårlige) og Director’s Cut (den geniale). Sistnevnte gir historien full og total mening, og burde vært den eneste slutten som eksisterte. Da jeg leide filmen var det heldigvis riktig slutt, så jeg vil tro at leieversjonen fortsatt har den samme slutten. Er du i tvil, vær sikker på at du kjøper 2 Disc-utgaven – den inneholder Director’s Cut-versjonen. Det har ALT å si for en komplett filmopplevelse! Hvis du syntes slutten var sukkersøt og dårlig har du sett feil versjon! Kan ikke spoile hvordan den «riktige» slutter. Da blir alle bare sur på meg. Men jeg lover at det vil make’ sense!

Andre relevante filmer

For å oppsummere denne artikkelen tenkte jeg å runde av med noen relevante filmer du kan leie eller kjøpe som omhandler dette temaet og ting jeg har nevnt i innlegget:

  • Chapter 27 er en bra film jeg nylig så, som handler om drapet på John Lennon. Nærmere bestemt handler den om de siste 48 timene til gjerningsmannen før han utførte drapet. Inneholder også en sprø dokumentar som ekstramateriell hvor noen mener å ha fått kontakt med Lennon fra åndeverdenen, hvor han faktisk «overfører» en sang som høres ut som noe Lennon selv kunne ha laget!
  • Idiocracy er en hysterisk komedie som går i dybden på det jeg sa om å havne i «idiotgruppen» lenger oppe. Etter at et statlig dvaleforsøk går galt våkner hovedpersonen opp i år 2505 i et samfunn som er blitt så uintelligent av forbruksmentalitet og idiotiske TV-programmer at han er jordens glupeste mann! Hvis alle hadde hatt intelligensen til Paris Hilton ville dette trolig kunne blitt en realitet. La oss håpe og be om at det aldri skjer. ;)
  • The Butterfly Effect – genial film. En av mine favoritter, faktisk. Og jenter, Ashton Kutcher er med! (Og nei, dette minner verken om 70′s Show eller Dude, where’s my car).
  • Sliding Doors har jeg bare sett en gang for mange år siden, men den er i tråd med det jeg har skrevet om i dette innlegget. Den handler om hvilken forskjell et lite sekund kan gjøre, og følger to parallelle historier. Den ene om hva som ville skjedd hvis hovedpersonen hadde rukket morgentoget, den andre om hva som ville skjedd hvis hun ikke rakk det. Tror dette er mest en jentefilm, mener å huske noe romantisk kliss her.

Anyway, filmene kan kjøpes på CDON eller leies hos Lovefilm.

Har du flere relevante filmer å anbefale, eller historier om utrolige tilfeldigheter, sommerfugleffekter, kaosteori, andre teorier eller noe annet, del dem i kommentarfeltet!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 20. mars 2009 klokken 3:28 i kategoriene: Bevissthet, Law of Attraction, Teknologi, Verden & Samfunn, Vitenskap,

LESERNE MENER:
44 kommentarer så langt

1. Richard
20.03.09

Veldig bra :)
Jeg leste forresten en artikkel, der artikkelforfatteren påsto at vesnene som krasjlandet i Roswell ikke var utenomjordiske, men mennesker fra fremtiden som hadde kommet for å rette opp noe som har gått galt.
Men istedenfor å rette opp sin egen tid skapte de en ny..
Hum.. blir litt surr i huet av å tenke på det der gitt..

2. Richard
20.03.09

Når jeg tenker meg om, så ville de jo skapt en ny fremtid uansett – med tanke på sommerfugleffekten.
En annen ting som forundrer meg litt med tidsreiser, er at det ikke kan være mulig å reise tilbake i tid og forandre noe, for da ville endringene du gjorde sannsynligvis medført at du aldri reiser tilbake i tid. :-?

3. Rune
20.03.09

Dette var virkelig fascinerende lesning Sindre. Har alltid tenkt på dette jeg og, gleder meg til å se Butterfly Effect!

4. ithil
20.03.09

Dette er et veldig interssant tema. Jeg pleier å forestille meg at det finnes parallelle universer der ting utvikler seg basert på hva slags valg vi tar eller hva vi blir utsatt for. Men tanken på at hvert eneste menneske skulle ha flere millioner universer basert på alle de millioner av valgene de gjør i hvert enkelte univers… Veldig «mind-boggling».

5. Alkymisten
20.03.09

Dette er et fenomen som fungerer på mange ulike plan. Det som er vanskelig å forstå er nettopp viktigheten av et bittelite sekund, og hvordan det hele henger sammen. Riktignok har jeg lest mange av dine artikler og funnet mye bra. I og med at jeg tar bladet fra munnen er at jeg sitter inne med temmelig mye som Glabladet kunne dra nytte av. Men tiden er ikke inne riktig ennå.
En ting som er nevnt i denne artikkelen er hvorvidt John F. Kennedy hadde vært i live om ikk eLee Harvey Oswalds kule hadde truffet. Svaret her er nei. Det av den enkle grunn at det er fysisk umulig for Oswald å kunne skyte den kulen som traff Kennedy i hodet. Det eksisterer en annen film fra motsatt side av veien, den beviser at kulen kommer fra nærmest motsatt hold av Oswald. I forbindelse med ditt eksempel om sommerfugleffekten, vil da som sagt svaret bli; nei.

La oss håpe effekten av dette innlegget medfører en noe større klarhet gjennom hele helgen. Vender tilbake når tiden er inne…

20.03.09

Dette synes jeg er et av dine ALLER beste innlegg noensinne på Glabladet! Fortsett sånn! Utrolig interessant, skal få leid den filmen så fort som mulig=)

7. Balanse
20.03.09

Sånt tankestoff liker jeg!

Kan anbefale i samme sjanger «The man from earth», «Signs» og klassikeren fra 1946 “It’s a Wonderful Life”.

8. Sindre
21.03.09

@ Balanse: Signs har jeg sett flere ganger, men jeg kan ikke helt se hvordan den relaterer til dette emnet? Det skal sies at det er et par år siden jeg så den sist. Vennligst oppfrisk hukommelsen min.

9. Erik
22.03.09

Kaos er årsak og kausalitet satt i et system med utrolig mange faktorer. Bare fordi man ikke har oversikten, så tror jeg at alt er deterministisk med ét utfall. Så om man skaper seg et hypotetisk parallelt univers, ville ikke ting foregått på forskjellige måter. Under samme initielle forhold og naturlover vil et system ha kun et resultat. Hadde vi hypotetisk hatt overikten tror jeg vi ville visst hva som ville skjedd i fremtiden. Men ettersom det er så kaotisk, så blir vi (desverre) tvunget til å tenke. ^^

@Balanse: Har sett The Man from Earth, kjempekul film, en av de beste jeg har sett, men heller ikke den er relatert.

10. Assi
22.03.09

Jeg synest at den «dårlige» versjonen er den beste, faktisk… Den viser sommerfugleffekten igjen. Hvis de *** SPOILER WARNING ***

hadde snudd seg på samme tid, så hadde alt blitt endret igjen, osv… ;)

Det er forresten 4 slutter, to av de synes jeg er dårlige… Den der hvor de snur seg på samme tid og møtes -_-’ , og den der Ashton følger etter henne på slutten.

11. Sigbjørn
24.03.09

Et kjempegodt eksempel på dette:

Det var i år 1914. Erkehertug Franz Ferdinand av Østerrike-Ungarn var i Bosnia for å «skjekke ut forholdene» i landet, som lå under ØU styresmakt.

Ferdinand kjørte rundt i gatene i Sarajevo i sin cab, og en slags terrorgruppe hadde planlagt å skyte ham. En håndgranat ble kastet under bilen, men den gikk ikke av. Bilen han kjører tar av den opprinnelige ruten, og i en av de mindre gatene møter de tilfeldigvis på en av de 6(?) personene i terrorgruppen. Gavrlio Princip.
Princip tar opp pistolen og trekker av. Og treffer. Ferdinand dør av disse skuddene i Sarajevo, som var dråpen som fikk begeret til å renne over. Første verdenskrig starter.

Tenk hvor mye historien har endret seg fordi Princip tilfeldigvis befant seg på omkjøringsruten. Kanskje hadde det ikke blitt krig, sannsynligvis ville det utløst seg på en annen måte, men hvem vet?

Hadde ikke første verdenskrig funnet sted, hadde Norge fortsatt vært et fattigland? Vi hadde ikke fått WWII osv…

12. Sindre
24.03.09

Flott eksempel, Sigbjørn! Den der husker jeg at jeg tenkte på selv også, i historietimene. :)

13. Christopher
27.03.09

Når du nevnte The Butterfly Effect, fløy jeg rundt i huset for å lete etter filmen, men den fant jeg ikke. Har sikkert sett etter den i 30min, vet jeg har den, men er ikke det største ordensmenneske, for si det sånn. Så kom jeg til å tenke på, at kanskje det at jeg ikke finner den gir store utslag på ting som kan forandre livet mitt? Det er faktisk mulig, selv foran en PC skjerm.

14. Pål
28.03.09

Hei! Veldig bra innlegg! Et lite tips til :

Back to the Future – filmene. Crazy-humor full av overdrivelser, regissert av Steven Spielberg, men viser at detaljer kan forandre hele verdens-historien.

Ellers et veldig interessant innlegg å lese; butterfly-effekten er en effekt som alle burde være klar over.

15. Steff
28.03.09

Denne artikkelen fikk meg til å søke etter the butterfly effect på imdb.com som igjen førte til at jeg fant butterfly effect revelation, som igjen fikk meg til å laste ned både den og the butterfly effect.

16. June
28.03.09

Jeg synes dette var veldig bra skrevet. Men det var en del synsing og argumenter som ikke var ordentlig begrunnet.

«Det er ganske trygt å si at dersom ingen hadde funnet ut at Jesus var verdt å skrive en hel bok om, eller dersom han aldri ble født i utgangspunktet, så ville vi heller ikke vært her i dag. Jorden ville fortsatt hatt mange milliarder mennesker, men det ville vært andre mennesker.»

Hva er det du mener her? For dette høres litt rart ut…

17. Martine
28.03.09

Veldig intressant innlegg. Jeg er bare 15 år, og syntes faktisk det her var spennende. :)
Det du sa med at man i mange filmer kan dra tilbake i tid, men at det ikke endrer noe i fremtiden er helt sant. Det har jeg tenkt på mange ganger. Jeg skal se om jeg finner den filmen; «the butterfly effect» :) Den hørtes bra ut !

18. merde
28.03.09

Back to the future filmene har også den virkningen

19. Hilde
28.03.09

Har aldri tenkt over det sånn før.
Gjett om jeg skal se filmen a! :D

20. Tja
28.03.09

Nice..Men jeg tror ikke akkurat krigen hadde mye å si da…Alt for å lage pappa var i allefall i boks under den tiden :p

21. Vidar
28.03.09

dere bør se filmen Vantage Point, dette er en film hvor en ser ting fra forskjellige spektre og til slutt ender opp med hvordan de alle sammen møtes, utrolig bra film om en følger med til slutten.

For all del, youtube traileren.

22. Sindre
28.03.09

@ Vidar: Så Vantage Point nylig, bra film!

23. mats
28.03.09

du har ikke tatt med donnie darko, genial film om dette :D

28.03.09

Dette er en av de MEST interessante artiklene jeg NOEN gang har lest på nett, og jeg har MANGE ganger tenkt over slike ting.
Det at bare en liten ting, kan forandre så mye, er rart å tenke på..og virkelig fascinerende.

Men uansett;
Artikkelen er 5/5 rated fra meg. :D

25. Amanda
28.03.09

Alt som har skjedd i fortiden former fremtiden. Det burde alle tenke på.

26. Helge
28.03.09

Sinnsykt bra lesning på en sinnsykt bra blogg dette her. Glabladet er bokmerket!!!!

27. Madelene
28.03.09

utrolig spennede, en virkelig tankevekker ! kjempe bra innlegg! :D

28. Mich
28.03.09

Jeg kan også foreslå en norsk film, Hawaii-Oslo.

29. Monica
01.04.09

Kjempebra innlegg!
så the butterfly effect for et par måneder siden og likte den kjempegodt! skal se den på nytt om ikke så lenge.
husker å ha sett sliding doors for et par år siden også, syns den var bra.
syns det er fasinerende å tenke på hva som kunne skjedd hvis bare en liten endring i fortiden hadde skjedd.

30. Torkel
01.04.09

Sett Donnie Darko?
Jeg synes jeg det er mer innteresant med kasualitet, og den bevistheten de samlede objektene invovert i liv kollektivt innehar.

31. Sindre
01.04.09

@ Torkel: Har sett litt av Donnie Darko for lenge siden. Jeg husker den som litt merkelig, men jeg så ikke nok til å forstå hele sammenhengen tror jeg. Ettersom flere har nevnt den her i kommentarfeltet skal jeg definitivt gi den en ny sjanse.

32. Lars
27.04.09

Dette er kjempeinteressant, og denne interessen har jeg hatt så lenge jeg kan huske. «The butterfly effect» er også min favoritt film. I likhet med Ithil har også jeg latt tankene fly rundt det nøyaktig samme temaet, parallelle universer. Jepp. Helt «mind-boggling»!

[...] Dette er en variant av “the butterfly effect“, og jeg liker måten han mot slutten av videoen også snakker om at de som er mest sikre på noe alltid vil være dem som påvirker andre, akkurat som jeg skrev her. [...]

[...] Livet vårt utarter seg i helt uante retninger basert på våre valg. (Les Sindres «sommerfugleffekt» og «hvordan ta det riktige valget».) [...]

[...] Hvis du har sett et stereogram, så er den umiddelbare oppfatningen et kaotisk bilde. Men det er en mening bak kaoset. (Les gjerne om kaosteori på www.Glabladet.no). [...]

36. Vetle
01.11.09

Flotte tankespinn og en utrolig berikende nettside. Glabladet gjør livet bedre og skaper deilige vibrasjoner i hjernebarken :-)

Terningkast 8!!!

37. Petter
27.11.09

Filmen Chaos fra 2006 er en film som også beskriver Sommerfugl effekten ganske bra. Filmen er i tillegg ganske spennende og man er nødt til å få meg seg filmen for å forstå sluttpoenget :P

38. Anna
20.05.10

Sindre: tusen takk for det opplysende innlegget. du har hjulpet mange til å se og tenke mer reflektert over alt man gjør og handler etter inkludert meg. ikke bare det men det er ekstremt interessant å fundere over disse fundamentene vi ikke tenker særlig over. jeg tviler på at de som sitter med makten både her i landet og andre land har fundert mye på de konsekvensene bare en liten forskjell vil gjøre med verden.

39. Anders
03.07.10

Interessant tema, har filosofert over det selv og gjort endel tankeeksperimenter.
Hvordan små ting kan virke inn på større ting, hvordan en liten tue kan velte et stort lass. Bare pga tilfeldigheter. Men dette åpner for andre aspekter, tenk bare på de som går inn for å manipulere i den hensikt og oppnå en endring eller en hendelse. Dette kan være alt fra større forhold på det politiske plan, men også i de små samfunn og organisasjoner, feks i arbeidslivet hvor du har manipulatorer som greier å «trekke i trådene» for egen vinnings hensikt eller for å gjøre det vanskelig for andre. Slike mennesker skaper en usunn dynamikk i arbeidsmiljøet. Bare noen innspill da jeg tilfeldigvis leste denne tråden :)

40. Sarah
12.07.10

Utrolig interessant lesning. Skal se filmene du anbefaler :)

[...] Det er sagt at hvis du har ett øye på gårsdagen og ett på morgendagen, så vil du være skjeløyd i dag. I en verden full av usikkerhet og kaos har dette aldri vært mer riktig. [...]

[...] Men det er kanskje på sin plass å innse at galskap og elleville tilstander har vært med oss så lenge mennesket har eksistert. Kaos er en del av vår natur, og ble ikke oppfunnet av «dagens ungdom». [...]

[...] Etter å ha vært lang leser på Glabladet har jeg fått med meg mange gode tekster, som igjen har inspirert meg til å gjøre noe av det som er budskapet i en del av tekstene. Den teksten som har betydd aller mest for meg er teksten Sindre’s innlegg Sommerfugleffekt og kaosteori. Etter denne teksten ble det mange tanker på hvor stor påvirkning valgene vi tar i livet har å si på vår fremtid. Det fikk satt i sving så mange tanker at jeg faktisk lagde en egen låt som nå er lagt ut på spotify, wimp, itunes o.s.v. Uten å ha fulgt Sindre’s blogg hadde jeg ikke havnet der. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |