Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Anmeldelse av PayPal

Skrevet av Sindre | 04. april, 2009

PayPal er et nettsted som håndterer betalinger online. PayPal er et must når man driver en online business. Uten muligheten til å enkelt motta penger, kan du ikke egentlig ha en internettbusiness. Selvsagt kan man alltids bruke offline alternativer som faktura, sjekker eller cash, men de metodene er treige, og du vil definitivt tape potensielle kunder hvis du ikke tilbyr en mulighet til øyeblikkelig betaling som kan håndtere kredittkort og bankkort.

Gå til PayPal her.

Når du registrerer deg hos PayPal knytter du din vanlige bankkonto (eller bedriftskonto) opp mot PayPal-kontoen din. På denne måten kan du enkelt overføre penger du har mottat til din PayPal-konto over til din vanlige konto. Og når du finner noe du vil kjøpe på internett og nettstedet tilbyr betaling via PayPal, fungerer PayPal slik at den overfører pengene fra din bankkonto over på mottakerens konto. PayPal er bindeleddet du trenger for å kunne betale via internett, i mange sammenhenger. Du slipper på denne måten å oppgi kortnummeret ditt til selgeren, fordi du har registrert alt du trenger på PayPal fra før.

Du kan også bruke eventuell balanse du måtte ha på din PayPal-konto, og betale med den. Jeg har mange ganger betalt med min balanse på PayPal, ettersom jeg stadig får inn penger der takket være affiliateprogrammer jeg er med i. På mange måter kan PayPal-balansen din sammenlignes med en bankkonto. Det kan fungere som et sted du kan oppbevare reservepenger, men vær obs på at du ikke får renter på pengene du har hos PayPal. Sånnsett lønner det seg å overføre pengene til din bankkonto så fort du kan.

PayPal håndterer også valuta for deg. Dette innebærer at du ikke trenger å få panikk dersom en pris på en vare noensinne skulle være oppgitt i dollar, pund, euro eller noe annet. Betaler du med PayPal, kalkuleres den gjeldende kursen i norske kroner i forhold til den gjeldende kursen til enhver tid. Så hvis du kjøper noe som koster $100 og dollarkursen er på 7 kroner, trekker PayPal det rette beløpet i norske kroner fra kontoen din, altså 700 kroner.

Min erfaring med PayPal

Selv opprettet jeg en PayPal-konto for flere år siden, da jeg oppdaget grisesjeldne Scootersingler (du vet, det tyske technobandet) på eBay. Disse måtte jeg bare ha, og jeg fant raskt ut at jeg måtte ha PayPal for å betale noe via eBay. Men jeg var superskeptisk. Jeg mente å ha hørt noe om at PayPal var noe dritt og at folk hadde mistet tilgang til penger de hadde der. Jeg begynte dermed å søke på nettet for å finne omtaler av PayPal, noe det den gangen var veldig lite av. Men min fetter brukte PayPal til å handle via eBay, og i følge ham var det helt trygt, og han hadde aldri opplevd problemer. Fortsatt litt skeptisk, fant jeg til slutt ut at det så ut til at mange hadde gode erfaringer med PayPal likevel, og tok sjansen. Det har jeg ikke angret på. Siden den gang har min PayPal-konto håndtert titusenvis av kroner (inn og ut), og jeg har aldri opplevd problemer med det.

Senere fikk jeg god bruk for PayPal-kontoen min da jeg utga mitt første album via CDBaby. Hver gang noen kjøper albumet mitt, mottar jeg fortsatt betaling den dag i dag, via PayPal. Og da jeg tok beslutningen om å si farvel til «A4-livet» og startet mitt lille internettfirma (denne bloggen), fortsatte PayPal-kontoen å spille en ekstremt viktig rolle, som jeg var inne på i begynnelsen av innlegget. En rekke av mine mest innbringende partnerprogrammer sender provisjonen min via PayPal. Og jeg har også kjøpt et par produkter som ble betalt via PayPal-kontoen.

Så hvis du leser dette og er skeptisk til PayPal; jeg skjønner skepsisen din. Jeg var i dine sko en gang. Men jeg kan i hvert fall bekrefte at det har fungert feilfritt for meg, hele veien.

PayPals dårlige rykte

I ettertid har jeg funnet ut mer om hvorfor PayPal har hatt dårlig rykte på seg i sine tidligere år. I korte trekk har det vært tider hvor PayPal har vært målet for en rekke kriminelle handlinger, som medførte at PayPal tapte millioner av dollar. Som en del av hevnen mot disse kriminelle, ble mange ærlige kunder rammet ved at de mistet tilgang til sine kontoer, som senere medførte et søksmål som kostet PayPal 9,25 millioner dollar.

PayPal led også fordi de hadde en enorm vekst, og kunne rett og slett ikke håndtere denne veksten. Dette resulterte i at de fikk rykte på seg for helt hinsides elendig kundeservice.

Til tross for all den negative forhistorien klarte PayPal å hamle opp med utfordringene, og kom seg opp fra gjørmen og inn i varmen til millioner av aktive brukere verden over. Det er ingen tvil om at PayPal er verdensledende innen betaling via nettet. Klagene fra brukerne har avtatt betydelig de senere årene, og de har opprettet systemer som tar seg av svindelforsøk, samt fått orden på kundeservicen sin. PayPal har virkelig modnet, og selv om det selvfølgelig fortsatt kan være småproblemer her og der, hører man stadig sjeldnere skrekkhistorier.

Negative ting

  • Kundeservice kunne vært bedre – PayPal prøver hardt å gi deg svar på alle potensielle spørsmål inne på selve siden, så du skal unngå å maile dem, eller, Gud forby, ringe dem. Sender du mail til dem vil du risikere å få en eller annen «mal» som svar, som de kanskje så vidt har tatt seg bryet med å forandre et par ord på for at det skal passe bedre til ditt spørsmål. Du er heldig hvis du får svar på halve spørsmålet. Det var i hvert fall min erfaring da jeg kontaktet dem for en tid tilbake.
  • Nettsiden krever litt tilvenning – Designet er egentlig veldig enkelt og fungerer utmerket hvis du kun skal bruke PayPal til de mest vanlige tingene. Men jo mer innviklede ting du vil finne ut av, jo verre opplevelse får du.
  • PayPal tar (meget små) gebyrer på enkelte tjenester – Hvis du f.eks. overfører et beløp på mindre enn 500 NOK fra PayPal til bankkontoen din, må du betale 5 kroner. Mottar du betalinger via PayPals donasjonsfunksjon, kjøpefunksjon eller abonnementsfunksjon, tar de et par kroner av beløpet + en veldig liten prosentandel som blir mindre jo større beløp. Slikt er ærlig talt lite å henge seg opp i, men bør jo nevnes. PayPal skal tross alt også tjene penger.

Positive ting

  • Støtte for en rekke valutaer – Du kan nærmest drive valutahandel inne i PayPal.
  • Klipp og lim-knappefunksjoner – For deg som driver en business kan du altså enkelt lage «kjøp nå»-knapper, donasjonsknapper og annet snacks, som du enkelt implementerer på nettsiden din.
  • Enkelt å sende og motta betalinger – Send betaling til hvem som helst som har en epostadresse. Motta betaling fra folk som kjøper dine produkter, donasjoner, partnere eller andre.

Konklusjon

PayPal er genialt, rett og slett fordi den utfører sistnevne positive punkt så bra. Den tar noe som kunne vært en svært tungvint prosess, full av potensielle sikkerhets – og personvernproblemer, og gjør det om til noe så enkelt som å sende en epost. Det fortjener PayPal kudos for, og jeg er ekstremt fornøyd med hovedfunksjonene de tilbyr, og kan anbefale dem til hvem som helst.

Joda, noen kritikkverdige kundeserviceforhold og en litt krunglete nettside og trøblete forhistorie med misfornøyde kunder er jo et faktum, men så er PayPal den største elektronisk betalingstilbyderen i verden, og som næringsdrivende på internett har du simpelthen ikke råd til ikke å kunne tilby PayPal til dine kunder.

Jeg vil dog anbefale å tilby andre betalingsmetoder enn bare PayPal fordi det er aldri en god idé å putte alle eggene i én kurv. Du bør også se til å overføre penger så ofte som mulig fra PayPal til bankkontoen din, så du kan få pengene til å jobbe for deg. Man vet jo tross alt aldri når det kan dukke opp nye svindelforsøk og skrekkhistorier, så jeg vil nok tro at pengene står aller tryggest i banken din.

Gå til PayPal her.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 04. april 2009 klokken 5:32 i kategoriene: Blogging, Business, Omtaler, Penger, Teknologi,

LESERNE MENER:
20 kommentarer så langt

1. Michal
04.04.09

Helt enig, PayPal er genialt. Å skrive det lange kortnummeret, navn, sikkerhetskode og alt det der hver gang man skal handle online kan bli temmelig kjedelig i lengden (mildt sagt) ;)

2. Glenn
04.04.09

Ja, PayPal er ganske bra, men jeg misliker litt at de opperer med en litt lavere dollar kurs enn det den faktisk er.

3. Glenn
04.04.09

Altså når man mottat og skal overføre penger fra PayPal til bankkontoen sin.

4. Marius
05.04.09

God artikkel faktisk. Drøfting av begge sider, du får frem det vesentlige, og lar leseren selv bestemme. Den er sånn jeg liker det. Er ikke like skeptisk til Paypal lenger faktisk, nå som jeg leste dette.

5. Tom
05.04.09

Det første jeg tenkte når jeg leste tittelen var at du hadde annmeldt (til politiet) PayPal, og bare hæ? Måtte lese litt før jeg skjønnte hva det var.

6. Sindre
05.04.09

@Tom: «Anmeldelse» er et litt negativt ladet ord, så jeg tenkte litt på dette selv, før jeg postet det. Som du ser så mente jeg det på samme måte som en filmanmeldelse eller musikkanmeldelse. (Glemte å gi terningkast! :P ) Men på Kudos kalte jeg saken «Omtale av PayPal», så de som kommer inn derfra skjønner forhåpentligvis umiddelbart hvilken type «anmeldelse» jeg snakker om her.

Bra den fikk deg til å lese, i hvert fall. ;)

05.04.09

Har PayPal-konto, og bruker den helst til å overføre småbeløp fra ulike annonseselskap. En ting man bør vite, er at ved å ha en standard-konto, så – ved enkelte transaksjoner – trekker PayPal en prosentvis andel av beløpet. Jeg leste tydeligvis vilkårene og betingelsene dårlig da jeg valgte å la en kunde betale meg via PayPal. Det var da snakk om over 10 000 kroner, og (dersom jeg ikke husker feil) kom «gebyret» fra PayPal på omlag 1000 kroner (?). I tillegg kom «tap» i form av hvilke valutakursen PayPal opererer med. Som nevnt, så var det jo min egen feil ettersom jeg ikke hadde finlest alle vilkår for alle typer betaling og overføring, men kanskje andre kan lære av det.

[…] Prisene ovenfor er dine… For resten av livet! Så lenge du fortsetter å være abonnent, altså. Dette vil bli helt uavhengig av fremtidige prisøkninger. Så du sikrer deg virkelig et kupp på tirsdag! Les min omtale av PayPal her. […]

9. sinna
28.04.09

Jeg har konto hos paypal, og har ikke mye positivt å si om de. Jeg ble svindlet for ikke lenge siden. Ble trukket mange hundre kroner for bruk av skype(noe jeg ikke bruker).
Fikk omsider pengene igjen, men kontoen min ble låst. Måtte så sende inn bevis på hvem jeg er, adresse etc.

Nå har jeg sendt både kopi av faktura betalt, kopi av kredittkort etc, men de vil fan meg ikke godkjenne det. De sier at adressen ikke er i samsvar med det som står oppført på min konto. De sier også at det er for uklart det jeg har sendt. Men alt er i høyoppløselig format, og flere andre jeg kjenner har sett dokumentasjonen.

Det virker som om de vil jeg bare skal gi fan, slik at de får pengene mine. Er ikke snakk om mange tusen, men penger er det. I tillegg har jeg fått beskjed om at hvis jeg ikke sender inn dokumentasjon, blir kontoen min låst for godt. Så da tar de pengene mine?

For noe svindel!!

10. Knut
16.06.09

Hei!
Jeg har bestilt ting jeg hadde lyst på i en nettbutikk!
Og betalte via PayPal med mitt Visa kort og har aldri opplevd svindel!
Har man blitt svindlet så må det være en falsk PayPal!
Den ekte PayPal som snakker Norsk ville aldri gjøre dette!

11. Stig
14.08.09

MÅ man benytte kreditkort for å betale? Har opprette en konto for bedriften og knyttet til vår bankkonto til PP samt overført penger til PP. Men når jeg skal shoppe blir jeg avkrevd å oppgi kreditkort. jeg mener at det skal gå an å betale UTEN å benytte kreditkort?
Noen som har erfaring med dette?

12. Sindre
14.08.09

@Stig: Du kan betale med PayPal-balansen din, men mulig at enkelte forhandlermetoder kun tillater kredittkort likevel, siden det er dette du opplever… Men jeg har selv betalt med både balansen og vanlig bankkort via PayPal og begge deler fungerer fint for min del.

13. SiwOrTrue
09.12.09

Jeg bruker paypal til å kjøpe ting fra ebay på, men jeg har ikke peiling på hvordan man får godkjent hjemmeadressen sin! Du skrev at det var nesten ikke vits i å sende de et spørsmål på epost, så da velger jeg å spørre deg. Hjelp?

14. Sindre
09.12.09

@SiwOrTrue: Er ikke helt sikker på om jeg forstår hva du mener. Jeg kan dessverre ikke huske hvordan registreringsprosessen var, da det begynner å bli en stund siden jeg lagde PayPal-kontoen min. Skulle tro at å få godkjent adressen er ganske rett frem? Du kan forsøke å spørre PayPal likevel, jeg sier ikke at det ikke er vits, bare at jeg har opplevd bedre kundeservice andre steder. Har ikke kontaktet dem på en stund så kanskje de har skjerpet seg?

15. SiwOrTrue
09.12.09

Hm. Jeg kan jo prøve å kontakte de likevel da. Jeg mener at når jeg har betalt noen på ebay, får jeg kvittering på epost med paypal, og der står det «Shipping address – unconfirmed» og adressa jeg har lagt til, under. Ja ja, jeg får bare prøve og lese meg frem til noe klokt. Mange ebay-selgere som ikke sender til folk som ikke har verfisert sin adresse. Takk for hjelpen!

16. Sindre
09.12.09

Ahh, verifisere PayPal-adressen ja. Det er noe man gjør for å bevise at kontoen er ekte og at du er den rette eieren osv. Mener å huske at dette ble gjort ved at PayPal trakk et bittelite pengebeløp fra bankkontoen min, som de så satte inn igjen, eller omvendt… Det var ganske rett frem i hvert fall.

Bruker du PayPal på norsk? Det er kanskje lettere å finne ut av ting da. Her er link til å bruke PayPal på norsk. :)

17. SiwOrTrue
09.12.09

Ante ikke at de gjorde det med adressen også. Jeg har verfisert visakortet mitt, og da trakk de 15kr fra meg. Ja, jeg bruker paypal på norsk. Får prøve meg frem. Takk for hjelpen nok engang! :p

13.05.10

Trevlig post,

Nyligen hade jag läst det här inlägget som är bra information om valutahandel marknad att vara effektiv verksamhet på marknaden. Det skulle vara bra att bli mer populär i handeln.

Tack och hälsningar,

19. Anders
25.04.11

PayPal virker enkelt og ryddig.

Hvordan oppretter du en «Donasjons»-knapp på nettsiden din, Sindre?
Ved hjelp av en WP-plugg?
Og hvordan går du frem for at pengene skal komme på din PayPal-konto?
Er det riktig at man må ha en bedriftskonto eller såkalt Premier-konto for å få tilgang på midlene man mottar?

20. Sindre
25.04.11

@Anders: Du fikser alt sammen innpå PayPal-kontoen din. For å opprette en donasjonsknapp må du generere en kode, som du deretter limer inn på nettsiden din. Alt er automatisk koblet slik at pengene kommer inn på din PayPal-konto. Jeg husker ikke i farten om man må ha bedriftskonto eller Premier-konto for å kunne lage donasjonsknapp, men selv har jeg bedriftskonto, og det gir i hvert fall noen fordeler, så det skader jo ikke å opprette en slik konto uansett. Tilgang til midler får man vel, selv om man har den «enkleste» kontoen, men jeg husker ikke så mye fra den korte tiden for flere år siden da jeg hadde en enkel standardkonto. :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2015 | >> Personvern | >> Disclaimer |