Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan unngå krangling og alltid få det som du vil

Skrevet av Sindre | 19. april, 2009

I går fikk jeg en liten åpenbaring. Det var et skikkelig «a-ha»-øyeblikk. Jeg fant rett og slett ut hvordan man kan unngå krangling. Jeg snakker ikke om at man skal prøve å gjøre alle fornøyd for å unngå krangling. Faktisk må du regne med at mange kan bli sure på deg og vil ha lyst til å krangle med deg. Men det trenger likevel ikke å bety at du må krangle tilbake.

La meg forklare…

Alt avhenger rett og slett av hvordan du selv takler ting inni deg. Jeg er ingen «unngå krangling»-ekspert. Faktisk virker det noen ganger som at jeg har mer skills på den andre siden. Avhengig av hvor du selv er i livet vil dette ta en viss tid å innføre. For min egen del er det definitivt ikke gjort over natten.

Etter å ha mottatt nyhetsbrevene til diverse datingguruer i flere måneder nå, som kommer med tips til «hvordan oppføre seg for å tiltrekke chicks», innså jeg faktisk hva noe av det de maser mest om faktisk innebærer. De snakker hele tiden om at man må beholde «the power». Med andre ord: Når du møter en jente skal du passe på at du til enhver tid beholder makten. Jeg vil ikke gå for mye inn i detaljene rundt dette, da Glabladet er en side for begge kjønn, men det disse guruene lærer gjelder ikke bare i interaksjon med jenter. Forstår man disse prinsippene og hva det innebærer, vil det være til hjelp ellers i livet også.

Og det jeg skriver om nå kan du bruke uansett om du er gutt eller jente…

Denne kunnskapen har to komponenter ved seg. En intern og en ekstern. Den interne er helt klart den viktigste. Når du håndterer den interne delen (tanker, følelser, «game») spiller det omtrent ingen rolle hva som skjer eksternt (utenfor din kontroll). Poenget er at du vet hva du skal gjøre for å «beholde makten». Hvis du er et levende menneske som leser dette, og du tilfeldigvis har litt livserfaring også, vet du godt at du ikke alltid kan kontrollere hva du tenker og føler. Men det er ikke poenget. Poenget er hvordan du håndterer det du tenker og føler. Hvordan du lar det komme til syne for omverdenen, om enn i det hele tatt.

Dette er ikke snakk om teknikker man kan bruke i enkelte sammenhenger. Dette går mer på en konkret måte å utvikle seg på, som person. Politikere og ledere generelt har som regel mestret dette, enten de vet det eller ei. Mang en gang har jeg sett debattprogrammer hvor en politiker kan bli kjeftet huden full. Hva ville du gjort i en sånn situasjon? Når alt presset var på deg? Ville du fyrt tilbake med gloser om hvor «patetisk latterlig idiotisk forp*lt überdust» de andre var og åpenbart gitt fra deg makten? Eller ville du stått der rolig og taklet presset som en MANN/(kvinne) og visst med deg selv at 95% av deres argumenter er bullshit uansett, og ikke noe å hisse seg opp over? Og hvis de ikke skjønner dette så kan du enten gjøre ditt beste for å forklare det på en voksen, rolig måte, eller så får de bare la være å skjønne det?

Alt kommer ned til at du alltid må beholde makten. Når du er i en samtale med noen andre (spiller ingen rolle hvem), foregår det alltid et «maktspill», selv om det er totalt ubevisst. Når du snakker, har du makten. Når den andre begynner å snakke, er det h*n som har makten. Men det betyr ikke at du trenger å gjøre deg selv maktesløs. Du kan velge å se på det som at du bare «låner bort» makten til den andre når h*n snakker. Men inni deg selv kan du tenke at det alltid er du som har makten uansett.

Hva du sier og hvordan du sier det, vil ha alt å si for hvordan den andre snakker til deg. Poenget er ikke at du over natten skal mestre dette og si alle de riktige tingene for at du skal «vinne» den såkalte «maktduellen», men du kan allerede nå bli bevisst på dette, på hvordan du selv reagerer på ting og på hva som faktisk kommer ut av munnen din når du snakker, og hvordan det påvirker hva den andre sier.

Etterhvert som du blir bevisst på dette og «øver» deg, vil du plukke opp ledetråder og lære nye ting. Hva ville du sagt for å få det som du vil dersom dere vil to forskjellige ting? Sannheten er at du kan ikke alltid få det som du vil. Men, du kan gå med på det den andre vil, mot at (Insert «What’s in it for me») 😉

Jeg oppfordrer ikke til at du skal bruke denne infoen til å dømme andre med. Dette er kun for din egen del, personlig. For deg skal det ikke spille noen rolle hvorvidt andre mestrer dette eller ei. Poenget er at du skal. Du velger selvfølgelig selv om du vil gjøre dette, men jeg er sikker på at det vil hjelpe deg. I sosiale sammenhenger på jobben, i business, i et forhold, i sjekking og alle livets områder.

Det spiller ingen rolle hva som skjer. Det spiller kun en rolle hvis du lar det spille en rolle. Du må vite hva du vil og du må gjøre det du kan for å ikke la deg avspore. Men livet vil ikke gå på konkrete skinner til enhver tid. Kunsten er å vite hva du skal gjøre når du er i ferd med å spore av. Og da må du handle raskt…

Øvelse gjør mester!


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 19. april 2009 klokken 12:59 i kategoriene: Bevissthet, Business, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Samliv, Selvutvikling, Sjekking & Dating, Suksess,

LESERNE MENER:
11 kommentarer så langt

1. Stig
19.04.09

Datingguruer snakker ofte om noe de kaller «inner game» og «frame control». Det er vel dette du er inne på her Sindre.

Inner game handler om hvordan du har det på innsiden, i hodet ditt. Det som er på innsiden, vil på en eller annen måte merkes på utsiden. Er du en fyr med mye selvtillit, vil andre merke det på måten du snakker og på kroppspråket ditt.

Frame control handler om at det er den som har mest «å fare» med, som setter standaren i en situasjon.

Et eksempel er en professor som foreleser, og det er mange tilstede for å lytte til professoren. I denne situasjonen er det professoren som har mest frame control.
La oss si at en av tilhørerne er totalt uenig i professoren, og legger opp til en skikkelig diskusjon. Etter hvert begynner tilhøreren og krangle med professoren. Tror du professoren gidder å bry seg med denne tilhøreren?

Når en har frame control, koster det nesten ikke noe å ydmyke seg eller la andre «vinne». Den som har frame control, vinner uansett. Det er han som har den reelle makten.

Så over til spesifikt krangling.
Når det gjelder, er det tre årsaker til krangling slik jeg ser det.

1. Motparten er i dårlig humør og vil la det gå utover deg i ved å starte en krangel, gjerne pga. en bagtell eller noe som skjedde for 100 år siden.

2. Motparten begynner å krangle med deg for å få oppmerksomhet.

3. Motparten er sur på deg for noe du har gjort. Dvs. krangelen er egentlig din skyld.

Når andre starter en krangel, er det to måte å reagere for din del. Enten å bli med på krangelen (passivt eller aktivt), eller å ignorere den.

I de to første punktene er det like greit å ignorere den. Kunsten er å klare å heve seg over motparten i de to første eksemplene, og da kan en f.eks. bruke metoden du beskriver her. Ved å overbevise seg selv at en beholder makten uansett. En som har god selvtillit VET at han har makten uansett, så det er vanskeligere å starte en krangel med han, dersom han ikke velger å bli med på krangelen.

Hvis en krangel starter fordi du har gjort noe galt, er kunsten å klare å ydmyke seg. La motparten få tømme seg, uten å gå i forsvar. Innse at du har gjort noe galt. (Aka. passiv deltagelse).
Dette er ren taktikk. Det fine er at du faktisk vinner på det i det lange løp. Stikkord: Gerd Liv Valla og Manuella Ramin-Osmundsen.

Hvis noen ikke skjønte det, så tenk litt over det…

2. Sindre
19.04.09

@Stig: Dette er helt klart et ganske dypt tema, men utrolig interessant. Merker at jeg fortsatt har mye å lære og mestre innen dette området. Skal skrive mer om dette når jeg får nye åpenbaringer. :)

Takk for kommentaren! Håper alle tar seg tid til å lese dette og prøve å forstå, det er svært relevant for personlig utvikling generelt.

3. Peter
20.04.09

Tviler litt på at dette er din «åpenbaring». Dette ligner mistenkelig på et utdrag fra en bok som heter «Get anyone to do anything» (http://www.amazon.com/Get-Anyone-Anything-Again-Psychological/dp/0312270178) som jeg leste for lenge siden.

4. Sindre
20.04.09

@Peter: Så man kan ikke få samme åpenbaringer som andre har fått tidligere altså? Hmm… Logisk. Uansett, boken du nevner har jeg ikke hørt om, men den er sikkert bra hvis den lever opp til tittelen. :)

Og hvem vet – kanskje deler av min åpenbaring indirekte kommer fra den boken? Hvis de datingguruene jeg snakket om har lest den boken, og videreført hint om denne kunnskapen til meg, så er det ikke rart at det minner «mistenkelig» om et utdrag fra boken du nevner.

5. Sylvi
20.04.09

God formiddag :)
For meg så er det akkurat det samme hvor det kommer i fra.
Det er en tankevekker, og absolutt noe som flere burde sette seg inn i. Og en Åpenbaring innebærer at vi blir meddelt/får vite noe som ellers ville vært skjult 😉 Håper alle får en trivelig dag :)

6. Marius
20.04.09

Flott innlegg! Bare satt og tenkte litt på forskjellige situasjoner. For å ta eksempelet som Stig kom med om professoren og studentene:
Hvis den ene studenten som hele tiden vil krangle med professoren begynner å få med andre folk på krangelen, hva skal professoren gjøre da? Vil tro at ignorering ikke fungerer like godt, og at makten kan flytte på seg, uansett hvor sterkt professoren tror at han selv har den. Eller er det nettopp det det her går ut på? 😉

7. Stig
21.04.09

Meget bra innspill Marius!

I det øyeblikket alle begynner å krangle med professoren, mister professoren sin frame control. Og det belyser egentlig poenget med å ha frame control.

Men en som har frame control, mister ikke kontrollen i en situasjon. That’s the whole point!

I sjekkekunstens verden er det viktig å stå frem med en sterkt realitetsopplevelse. Du må gi inntrykk ovenfor dama du skal sjekke opp, at du er den som alle foholder seg til. Du er den som setter rammene i en sjekke-situasjon. På den måten fremstår du som en alfahann.

8. Stig
21.04.09

Glemte å skrive at når den krangevorende studenten får med seg alle de andre, da er det han som har frame control.

9. Thomas
21.04.09

Hva er frame control på norsk?

10. Petter
26.04.09

her forklarer du noe jeg selv har følt lenge men ikke klart å sette ord på. nå ga du meg en åpenbaring også :) du holder ingenting tilbake sindre, og det liker jeg. fortsett sånn, dette er uten tvil norges mest interessante blogg :)

11. Preben
29.04.09

I tilfellet med professoren vil han klare å temme han som vil krangle. Ihvertfall gjøre så han forstår at det ikke nytter. – Slik at han fortsatt vil ha kontroll over situasjonen.

Det er jo ikke gøy å erte noen som ikke bryr seg?

Men uansett, ville bare si at jeg synes dette var en veldig god post om dette emnet.

Jeg har egnetlig lest veldig lite om akkurat dette, selv om jeg har vært borti det.
Jeg føler jeg er ganske rutinert på akkurat denne «teknikken», og den gjør livet bedre på veldig mange måter.

Dette er også ting man (bør) lærer hvis man blir trent opp som selger. Selv om man kanskje ikke er helt klar over det, er det faktisk det som skjer.
En god selger har hele tiden kontroll, og selger mye.
Jeg lærte meg da å bruke akkurat dette utenfor jobb også. For det man gjør er jo faktisk å «selge seg selv» ovenfor andre mennesker i enhver situasjon.

En annen ting jeg har funnet ut, er at selve prossessen går rimelig fort når man først klarer å tenke «Hva er det værste som kan skje?» i enhver situasjon.

F.Eks. Meg. Jeg blir ALDRI nervøs. Seriøst. Så lenge jeg ikke kan dø av det, blir jeg ikke nervøs. I tillegg stresser jeg heller aldri, av akkurat samme årsak.

«Hva er det værste som kan skje? Miste jobben? Åkei, jeg finner meg lett en ny,mye kulere jobb fordi jeg klarer å selge meg selv ovenfor andre. Så lenge jeg ikke kan dø av å miste jobben er det jo egentlig ikke så farlig?»

Og igjen, denne prosessen starter med at man stoler på seg selv.

Viktig lærdom altså folkens… Jeg kan garantere at hvis du som leser dette er misfornøyd med livet ditt, og lærer deg dette(«teknikken»), kommer det til å være det smarteste du noen sinne har gjort.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2016 | >> Personvern | >> Disclaimer |