Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvorfor bloggere flest ikke klarer å tjene penger

Skrevet av Sindre | 15. april, 2009

I disse dager kan hvem som helst starte en blogg. Det er så enkelt at selv bestemor kan klare det. Mange av disse bloggerne starter opp i håp om å tjene penger. Men de fleste mislykkes miserabelt. Hva kan dette skyldes? Kan det være mangel på informasjon? Man skulle ikke tro det. Nettet kryr av informasjon om dette temaet.

Jeg tror det går mer på at de har feil motivasjon for å gjøre det de gjør. I stedet for å blogge fordi de er interessert i det de skriver om, blogger de kun for penger. Selv om de er litt interessert i det de skriver om, vil den uteblivende lønningen raskt frata motet fra bloggere flest. De startet gjerne opp mest for moro skyld, for å se om «han derre Sindre kunne ha rett i det han snakket om». Det tar ikke lange tiden før de stempler meg som en løgner og gir opp hele bloggingen.

Folk flest mangler evnen til å ha et langsiktig perspektiv.

Tar du bloggen din seriøst?

Tingen er at hvis du virkelig skal tjene penger på blogging, må du behandle bloggen din som en business, ikke bare en hobby. Fra dag 1 må du tenke «business». Hvis det høres gørrkjedelig ut for deg, kan du la være å starte en blogg for penger. Hvis det derimot høres spennende ut, er du velkommen til å prøve.

Blogging blir ikke tatt seriøst som en «businessmodell» fordi startkostnadene er såpass lave. Terskelen for å gi opp blir dermed like lav. Easy in, easy out. Kombinert med mangel på langsiktig perspektiv og mangel på konkrete målsettinger (jeg vet, business-ting), er det ikke rart at de fleste gir opp etter 3-6 måneder.

Investerer du penger i bloggen din?

Alle kan starte en gratis blogg på blogg.no eller blogspot. Men for å ta blogging til et «businessnivå» er du absolutt nødt til å få ditt eget domene og hjemmeside hvor du kan installere WordPress. Dette gir deg den friheten og profesjonaliteten som du ser jeg og andre probloggere har til å gjøre hva vi vil på sidene våre.

To ting popper kanskje umiddelbart opp i hodet ditt:

  1. «…men… Da må jeg jo bruke penger…! 😕 « – Ja, det stemmer. Men er du klar over hvor vanvittig lite det kan koste å bestille et domene og webhotell nå om dagen?
  2. «…men… Jeg har ikke teknisk bakgrunn og aner ikke hva jeg skal gjøre for å starte en slik profesjonell blogg! 😕 « – Selv hadde jeg NULL peiling på hvordan jeg skulle starte Glabladet. Den gode nyheten er at du ikke trenger det heller!

Løsningen: Nettet kryr av billige webhotell/hostingløsninger som inkluderer registrering av domene i samme slengen. Investeringen din blir på mellom 3-700 kroner, alt ettersom. Jeg har tidligere anbefalt One.com, men for å totalt eliminere bekymring #2 (teknisk bakgrunn) anbefaler jeg at du bruker HostGator i stedet. HostGator er et amerikansk selskap jeg selv har brukt på en annen blogg, og de overleverer. Jeg bestilte webhotell og domenet hos dem, og 15 minutter senere var nettsiden min klar til bruk, og jeg kunne installere WordPress!

Det fine med HostGator er at du kan installere WordPress med ett klikk! Dette fordi HostGator leveres med cPanel (et kontrollpanel) som inneholder noe som heter «Fantastico», som lar deg installere WP-bloggen din ved et par tastetrykk. Denne prosessen er vanligvis langt mer komplisert og må gjøres manuelt. Men dette slipper du ved å bruke HostGator.

Når dette er gjort, og du omsider har investert noen kroner i din egen bloggesuksess, må du nok bruke noen kroner til. Du bør nemlig investere i et flott design til bloggen din, så den blir tatt seriøst. Det finnes mange gratis bloggdesigns der ute, men de er stort sett gratis for en grunn. Selv brukte jeg kr. 1000,- på designet til Glabladet. Et billigere alternativ er å kjøpe et av de fantastiske designene til Woothemes, for kun $80. Da får du et profesjonelt design, full fleksibilitet og troverdighet hos dine lesere fra første sekund!

Behandler du bloggen som en business?

Hvis oppstarten av en blogg ville kostet 100 000 i startkapital, ville du ha blogget på samme måte som du gjør nå? Hva ville du gjort annerledes? Selv om blogging ikke krever noe mer startkapital enn litt lommeveksel, kan en blogg gi så mye mer enn en tradisjonell business. Du er ikke knyttet til et bestemt sted og friheten er uvurderlig.

Selv om jeg ser på Glabladet som en hobby, behandler jeg den likevel som en business. Jeg holder styr på alle inntekter og utgifter og har egne bøker og kontoer for den. Det foregår langt mer i kulissene enn bare å skrive innlegg som dette. Som enhver business krever det tid, penger og engasjement for å lykkes.

Det er ikke tilfeldig at de bloggene som gjør det bra har suksess. De kom seg ikke dit pga. flaks. De kom seg dit ved å ta blogging seriøst og behandle det som en business.

I neste uke starter jeg opp Glabladets nyhetsbrev for bloggere. Nyhetsbrevet vil være stappfullt av tips til hvordan tjene penger, ha riktig tankegang og andre fundamentale ting du trenger å vite i din egen bloggebusiness. Hvis du er klar for å ta bloggingen din til det neste nivået, bør du følge med på Glabladet i neste uke.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 15. april 2009 klokken 11:32 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Business, Inspirasjon, Penger, Suksess, Teknologi,

LESERNE MENER:
28 kommentarer så langt

1. Erlend
15.04.09

det må jeg si, spot on som vanlig fra denne kanten, gleder meg til nyhetsbrevet.

15.04.09

Titt på du.
En del god informasjon her for en bestemor som er helt grønn egentlig, men som har utrolig lyst til og prøve og dra blogging litt lenger enn til gratis blogg. Men er engstelig for og ikke klare og sette ting riktig opp. Men til min lettelse så ser jeg du nevner HostGator. Tror nok jeg skal titte litt på den:) Ellers så må jeg få si at du gjør en super jobb med Gladbladet:)

3. Marius
15.04.09

Godt sagt! Ingenting kommer av seg selv og det burde flere bloggere lære seg. Det tar tid og innsatts, noe Glabladet er et prakteksempel på. Fra du kom inn i den norske bloggosfæren fikk jeg følelsen av at du hadde seriøse mål og tenkte realitstisk. Og jammen meg står du tilbake som en av de eneste i ditt felt. Det skal du ha respekt for.
Stå på med din fantastiske business, du inspirerer meg og mange andre daglig!

4. Sindre
15.04.09

Takk for de flotte kommentarene alle sammen.

@Sjefsberta: Ja, HostGator gjør det hele utrolig enkelt dersom du tenker på å starte en blogg. Jeg glemte å nevne i innlegget at de ofte tilbyr rabattkoder som slår av en viss sum eller prosent på bestillingen din. På forsiden deres nå, står det at du kan bruke koden «SPRING» og få 20% avslag på bestillingssummen din dersom du bestiller før 1. mai. :)

15.04.09

Takk for tipset :)

15.04.09

Kan legge til at HostGator har veldig god suppprt, det er min erfaring.
Jeg har fått gode svar på mine spørsmål dit.
Jeg har skrevet ,og fått svar etter ca en time hver gang.
Veldig bra.

Sindre: Bloggen min er oppe og går, som du ser :-)
Hvis du husker meg da? Den gamle kjerringa som liker Frihetens regn.

7. Sindre
15.04.09

@Lenabeatrice: Selvsagt husker jeg gamle kjerringer med god filmsmak! 😀 Gratulerer med opprettelsen av bloggen!

Og ja, flott at du la til at HostGator har god kundeservice. Det er min erfaring også – og alle andre sin. Jeg har vel ikke lest et vondt ord om kundeservicen deres noe sted. Raskt svar hver gang – senest i går for min del. :)

8. Vidar
15.04.09

Godt poeng at det selvsagt tar tid og masse innsats å bygge en business fra grunnen av. Men da gjelder det jo å ha satset på den rette måten å bygge en webbusiness på, slik at all innsatsen kaster av seg i lengden…

Mange oppdater nok at blogging ikke er den beste modellen for å bygge en varig business. Grunnen er ganske enkelt den at en blogg pr. definisjon jo består av en flom med nokså usammenhengende informasjonselementer med påtrykt holdbarhetsdato, akkurat som nyhetssakene hos papir- og nettaviser. – Ingen gidder å lese gamle nyheter og dermed svinner verdien av gårsdagens innsats nokså fort. Blogging gjør det altså vanskelig å bygge innhold som har karakter av å være tidløst og dermed relevant også i morgen.

9. Sindre
15.04.09

@Vidar: Og derfor er det viktig å bygge opp et arkiv med tidløst innhold, slik jeg har gjort. Hvis dette var så vanskelig som du påstår, hvordan forklarer du at det er nettopp dette jeg har gjort, og som har vært grunnen til min suksess i over et år?

Det er heller ikke nødvendigvis sant at man ikke kan oppnå bloggsuksess ved å skrive innlegg med «holdbarhetsdato». Mange, som f.eks. John Chow, gjør stor suksess selv om mange av innleggene vil være utgått på dato om en måned.

Så lenge man har noe å bidra med som man brenner for, og tenker «business», kan en blogg åpenbart være veien til suksess på internett. Det finnes utrolig mange måter man kan bruke en blogg på. Det kan være hoveddelen av businessen, men kan også bare fungere som et supplement.

Det er i bunn og grunn bare fantasien som setter grensene. :)

10. Unnskyld meg
15.04.09

Hvordan kan du sette deg på din høye hest ved å si at du er så suksessfull på dette? Du tjener faktisk mindre enn en sosialklient gjør idag – en voksen person kan få en leilighet til rundt fem tusen kroner (pluss strøm), i tillegg til at han/hun får 4000 kr i livsopphold per mnd. Men man kan også få klespenger og krisepenger i tillegg til dette.

Slik jeg har oppfattet deg Sindre, så tjener du langt under dette per mnd, og da er det ikke noen suksess med tanke på alt arbeidet som ligger bak bloggingen og driften.

11. Sindre
15.04.09

@Unnskyld meg: Benytter anledningen til å henge deg ut litt, siden du var omsorgsfull nok til å legge igjen slik en saklig og voksen kommentar på bloggen min. :)

For det første: Jeg har ikke hest.

For det andre: Takk for din dype innsikt i hva en sosialklient får utbetalt i dag. Snakker vi av erfaring? Hey, det er ingenting galt i å være en sosialklient – jeg har vært det selv (et par måneder). Det betyr bare at du har vært usedvanlig egoistisk den siste tiden og trenger å spre mer verdi ut til samfunnet igjen. Kanskje derfor jeg ikke ble værende sosialklient i mer enn 2 måneder for ca. 4-5 år siden.

For det tredje: Først påstår du bastant at «jeg tjener faktisk mindre enn (bla bla)». Deretter sier du «Slik jeg har oppfattet deg, tjener du mindre enn (bla bla)». Okey… Kan du vennligst bestemme deg? Er du sikker eller har du «oppfattet meg sånn»?

Det slutter aldri å forbause meg hvor raske folk er til å dømme. Og hvor lite de egentlig har å si av fornuftig karakter.

For det fjerde: Så dersom jeg har tjent det du har «oppfattet meg som» (eller «vet», alt ettersom hva du bestemte deg for), så kan jeg umulig si at jeg har hatt suksess?! Hmm, ok… Hva er din definisjon av suksess? Å gå på sosialen og få betalt for å være egoistisk? Eller å skrive inspirerende blogginnlegg som har bidratt til at utallige mennesker har kommet med positive tilbakemeldinger, hvorav flere faktisk har startet for seg selv, startet en blogg, tjent mer penger, fått et bedre liv, etc, på bakgrunn av det jeg har skrevet? Hmm… Vrient… 😕

For det femte: Heter du «Unnskyld meg»? Jeg tror ikke det jeg heller. Kommentarer bør inneholde ekte navn eller et fornuftig kallenavn. Ikke en reaksjon på noe du leste i en annen kommentar. Unnskyld meg, men vanligvis godkjenner jeg ikke kommentarer som dette. Men det er jo greit å ha det litt moro i blant også. :)

12. Gesundheit
15.04.09

Da jeg først leste innlegget, og så sjekket bakgrunnsinfoen i profilen din, tenkte jeg; Jizes, for en blærete bedreviter. Huffameg!

Men ved nærmere ettertanke må jeg vel innrømme at du er et friskt pust i et samfunn som aller helst skal plassere de aller fleste i altfor trange båser. Det du gjør er faktisk annerledestenkende og initiativrikt, så jeg spiser i meg mitt umiddelbare førsteinntrykk, og gratulerer deg istedet for å våge å tre ut av ensformighetens rekker og samtidig gjøre det til et levebrød.

All kudos til deg. :)

13. Sindre
15.04.09

@Gesundheit: Ahh, tusen takk. Sånt liker jeg å høre. Men det er interessant det du sier om førsteinntrykket. Etter at jeg forandret på «Om»-siden og la ut et bilde av meg selv i sidebaren på alle sider med en tekst som beskriver hva jeg gjør, har jeg fått et par tilbakemeldinger fra sure kritikere som tror jeg elsker meg selv og at jeg tror jeg er den beste i mitt felt (bare fordi jeg (og flere andre) kaller meg «problogger».)

Ærlig talt tror jeg ikke at jeg er bedre enn noen som helst. Hadde folk tenkt seg litt om prøver jeg bare å vise at hvis jeg kan klare det, så kan faktisk «hvem som helst» klare det, så lenge de går inn for det. Inspirasjonen til alt dette har jeg hentet fra forskjellige utenlandske blogger. De ser aldri ut til å få sure Jantelov-pregede kommentarer, og jeg hadde ærlig talt ikke forventet slike voldsomme reaksjoner. Jeg er egentlig en smule fascinert over det hele.

Tusen takk uansett, for at du lot førsteinntrykket passere og ga meg en sjanse. Du vil ikke angre på det! 😉

14. Morten
15.04.09

Godt å se litt ordentlig diskusjon her på Glabladet igjen. Ser at noen er litt sure på deg på kudos idag også, Sindre. Det er bare å sette på plass de sjalue bedreviterne, du har min fulle støtte. Kan ikke folk bare heller holde sammen og innse at Sindre kun ønsker det beste for alle? Hvorfor angripe en som gjør en så god jobb med å øke bevissthet og spre det glade budskap?? Skjerpings ass. Fortsett det gode arbeidet, og se deg rundt, så ser du at de ALLER fleste støtter deg fullt ut :)

15. Sindre
15.04.09

@Morten: Takk for fine og oppmuntrende ord! Jeg vet – og nettopp derfor ønsker jeg ikke å delta i lavmålsdiskusjoner a’la den på Kudos. Det er ikke der fokuset mitt er best egnet til å fortsette å hjelpe de store massene. Og det er også derfor jeg har de «strenge» retningslinjene jeg har for kommentarer her på bloggen, for at ikke folk skal gå bananas a’la Dagbladet og andre steder hvor useriøsiteten flyter fritt.

Takk for kommentaren. :)

16. Michal
15.04.09

Jeg er enig i det du skriver Sindre. Tror også at grunnen til at mange bloggere (og de som driver en nettside med håp om å tjene penger) gir opp veldig fort er at de forventer at pengene skal strømme inn på kontoen ganske raskt. Men det tar tid å få faste besøkende, og det tar tid å få mange nok besøkende at man kan tjene bra med det. :)

17. picxx
15.04.09

«Bloggere flest» klarer ikke tjene penger i Norge fordi folk er altfor late til å bruke flere timer daglig på å skrive artikler og oppdatere en webside for 10.000 kroner i måneden når det tar dem to timer å stikke på sosialkontoret for å innkassere den samme summen.

Kanskje alle burde begynt med jobben på sosialkontoret….au, vent litt…hvem er det da som skulle betalt inn skatt slik at sosialkontoret kunne betalt ut?

😛

18. Glenn
15.04.09

Knallbra artikkel!

19. SP
15.04.09

Sindre; Ser at du er i heftig diskusjon med en på kudos.no. Hev deg over det. De fleste vet at du ikke jukser mer enn andre. Og det er faktisk få som bryr seg. Du tjener ingenting på å diskutere med folk som kun skriver for å provosere 😉

20. Mr. Right
15.04.09

Verden er full av totale idioter. De kan ikke hjelpes uansett. Du er på et totalt annerledes bevissthetsnivå enn idiotene som ikke skjønner hva du driver med så ikke gidd å diskuter med dem. Du prøvde sikkert bare å være jovijal og hjelpsom i din vanlige måte og tenkte «oki, er det diskusjon de vil ha så kan de vel få svar». Men personlig tror jeg du har funnet ut at det ikke nytter. Så ha fokuset ditt der du skal og fortsett med servicen du tilbyr overfor dine faste lesere, deriblant meg. Er innom hver eneste dag og du gjør en fenomenal jobb mister! Fortsett med det.

[…] De tar ikke blogging seriøst
Dette skrev jeg utfyllende om i gårsdagens innlegg (les!). Hvis innstillingen din er at du bare skal prøve blogging for å se om du kan tjene penger, vil du garantert bli en av de utallige bloggene som får en levetid på mellom 1-6 måneder. […]

22. Kenneth
16.04.09

Hallo Sindre!

Har sett deg titt og ofte på Nettby der du poster en eller annen nyhet – og så refererer til Glabladet. Har vært innom et par ganger for å sjekke ut greia – men det har bare blitt med småtittinga. Før nå. Denne artikkelen – og flere – interesserer meg fordi den er profesjonell, og du har tydeligvis greie på hva du snakker om. Og du forteller det på en måte slik at til og med den mest hjernedøde mannen i gata forstår det :) Det er bra!

Uansett; utenom bloggtipsene dine – som forøvrig er supre – synes jeg ikke Glabladet har så mye fornuftig å komme med egentlig. Men jeg skal ta en titt på det – ikke umulig jeg forandrer mening 😉

23. Sindre
16.04.09

@Kenneth: Det var en fin tilbakemelding å få, bortsett fra siste delen da. 😉

Jeg tror faktisk du vil forandre mening – spørs hva du selv er interessert i. Hvis du vil vokse og utvikle deg som person kan du finne mye nyttig her. Jeg toucher borti alle slags temaer, men de har som regel tilknytning til personlig utvikling eller blogging.

24. KH$
16.04.09

Hei Sindre.
Jeg er en «voksen» (48) mann som har lest sidene dine den siste måneden. Har funnet de veldig inspirerende, siden jeg også har lest The secret.
Jeg har planer om å tjene penger på nett på en eller flere måter, og er i startgropa. Har studert flere forskjellige måter, og ser at blogging blir noe av det første jeg vil begynne med.
Ser derfor frem til neste uke, og det du skal skrive da :-)
Keep on the good work !!

25. Sindre
16.04.09

@KH$: Tusen takk for tilbakemeldingen! Nå skal du bare se på at du manifesterer en egen blogg innen få dager. 😉 Kurset mitt er beregnet på å være konkret og rett på sak i begynnelsen, for å få bloggen opp allerede på dag 1. Så følg med til uken! :)

26. Sally
16.04.09

Hei Sindre

Veldig saklig og enkelt fortalt artikkel om blogging og å tjene penger på blogging. Skal definitivt følge med deg videre. Går ut i fødselspermisjon om noen måneder og skal prøve å tjene litt penger på si og samtidig kose meg med å skrive om interesser. Så får vi se om det går 😀 Morsome svar til de som ypper, hehe…keep up the good work!

27. Sindre
16.04.09

@Sally: Takk skal du ha, fødselspermisjon er forresten en ypperlig anledning til å begynne å eksperimentere med blogging! :) Det var sånn Miriel begynte å blogge også. Masse lykke til!

28. Miriel
17.04.09

Sally: Fødselspermisjon er en genial anledning til å begynne å blogge :)
Jeg begynte for ett år siden da jeg var gravid og ble sykemeldt resten av svangerskapet – og jeg blogger fremdeles – har ingen planer om å slutte enda.

Jeg har også skrevet en liten sak om mammabloggere:
http://mirielsverden.com/?p=818

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2016 | >> Personvern | >> Disclaimer |