Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Gode innlegg kan ikke tvinges frem

Skrevet av Sindre | 03. mai, 2009

Som en av Norges mest kjente bloggere hender det noen ganger at jeg føler et visst press til å skrive gode innlegg. Jeg har lagt enormt vekt på å skrive nyttige og gode innlegg med verdi for mine lesere hittil i bloggens levetid. Som en konsekvens føler jeg ofte at hvert nye innlegg må/bør være bedre enn det forrige. Delvis fordi mange lesere forventer godt innhold hele tiden og delvis fordi jeg i fremtiden kan være fornøyd med å se tilbake på en blogg stappfull med gode innlegg.

Denne fremgangsmåten har bidratt til å skille min blogg ut allerede fra dag 1. Og det var akkurat det jeg håpet på. Jeg ville ikke bare starte enda en meningsløs blogg kun for min egen del. For meg virket det logisk at for å kunne leve av bloggen (som var målet før jeg startet), så måtte jeg kunne tilby noe. Og det har jeg gjort…

Og jada, det skal jeg fortsette med.

Men selv om jeg ofte begrunner denne bloggens suksess med «verdi, kvalitet, bla bla», så betyr ikke det at jeg forguder bloggen min og syns alle innleggene leverer like mye nytte og verdi. Det betyr heller ikke at jeg ser på meg selv som bedre, proffere eller mer egnet til å gjøre dette enn andre. Jeg liker ikke at folk omtaler meg som en «guru» eller ekspert. Jeg har aldri brukt disse ordene om meg selv. Derfor likte jeg heller ikke første gangen noen omtalte meg som «problogger«. Selv om jeg nok kan defineres som det likevel, med tanke på at jeg lever av bloggen min.

Grunnen til at jeg ikke liker å bli omtalt som en umenneskelig, sensasjonell og unik gigant uten sidestykke, er at den slags merkelapper bidrar til å skape et slags skille mellom meg og leserne. Jeg har aldri sett på meg selv som spesielt mer begavet enn noen andre, og det er nettopp derfor jeg ønsker at folk skal bli inspirert av denne bloggen, fremfor å bli sjalu og gå til angrep når jeg stikker hodet frem.

Det jeg har oppnådd er ikke uoppnåelig. Kanskje er det relativt unikt i Norge, med en norsk blogg. Men likevel; det viser jo bare at det er mulig. Og på den måten håper jeg å kunne inspirere enda flere til å gjøre det samme, eller å innse sitt sanne og fulle potensial til å kunne gjøre noe med livet som gir dem mening. Dette er kjernen i det jeg vil oppnå med bloggen min.

Og det bringer oss inn på tittelen til dette innlegget: Gode innlegg kan ikke tvinges frem.

Jeg kan tvinge meg selv til å sitte meg ned og prøve å skrive et innlegg til bloggen. Noen ganger vil det føre til at et «godt innlegg» blir født – andre ganger kan det føre til et «middelmådig innlegg», mens noen ganger fører det ikke til noe innlegg i det hele tatt.

Dette innlegget blir derimot skrevet som et spontant innfall jeg plutselig fikk en søndagskveld (og jeg prøver å ta meg «bloggefri» i helgene). Plutselig fikk jeg en tanke i hodet, og bestemte meg for å bare skrive – ingen tvang. Og poenget jeg vil frem til er: Ikke «beat yourself up» av tanken på å levere überkvalitet hver gang. Gjennom denne bloggens historie kan du finne flere innlegg som kun er skrevet for moro skyld. Ha det gøy med bloggen din. Levér kvalitet og del det du kan dele som kan ha potensiell verdi for målgruppen din. Ikke knytt skyhøye forventninger til dine egne innlegg.

Fra nå av skal jeg bli flinkere til å kun se på denne bloggen som en hobby. Jeg har ikke lenger dårlig samvittighet for innlegg som ikke «leverer» det noen kanskje forventer. Dette er en litt udefinerbar blogg, noe som har bidratt til at jeg har hatt vanskeligheter med å holde på enkelte lesere. Men jeg lar meg ikke diktere av at et fåtall ikke er fornøyd med alt jeg gjør. Med andre ord vil bloggen fortsette å være det den alltid har vært, men med bedre samvittighet fra min side. Og med en fin blanding av virkelig gode innlegg og ikke like «givende» innlegg.

Jeg syns jeg hører noen kritikere allerede: «Men Sindre… Du «lever» jo av bloggen din. Og nå skal du bare se på den som en hobby?» Jepp, det stemmer. Jeg vil ikke ha noe anstrengt forhold til bloggen min, og kommer til å skrive akkurat det jeg har lyst til fremover. Det er sånn denne bloggen alltid har vært, det er sånn jeg har skaffet mine mest trofaste lesere, og det er sånn jeg planlegger å skaffe enda flere.

Håper dette kan være en inspirasjon til andre bloggere som stadig føler de må «prestere». :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på søndag 03. mai 2009 klokken 22:32 i kategoriene: Blogging, Inspirasjon,

LESERNE MENER:
14 kommentarer så langt

03.05.09

Må innrømme at jeg er enig med deg, man kan jo selvfølgelig tvinge seg til å skrive. Men da kan man jo også stille spørsmål ved hvor bra det ble etter på. Tror ikke du mister noen lesere ved å la dem vente litt på deg ;) Tror det bare pirre nysgjerrighet for hva du vil skrive neste gang :)

sjefsberta

2. Hans
04.05.09

Jeg er veldig enig i det du skriver her. Min blogg har ikke veldig lang levetid til nå, men på mine 25 innlegg merker jeg fort hvem som blir bra og hvem som blir mindre bra. De beste innleggene er de jeg skriver bare på rent innfall, og ikke minst de gangene jeg lar meg engasjere av noe annet jeg leser eller ser. Min blogg holder seg jo kun til fotball, men heldigvis er det veldig mange ting å skrive om innen feltet fotball. Defor har det stort sett vært veldig enkelt å skrive, men noen ganger har jeg virkelig måttet jobbe for å få ned noe som helst. Og de gangene ender det stort sett med at det ikke blir noe innlegg.

Ikke det at jeg har så utrolig mange lesere, men jeg føler fortsatt at jeg må prestere. Jeg vet jeg har noen faste lesere, som har gitt meg både kritikk, men ikke minst ros. Og når jeg får skryt og gode tilbakemeldinger fordi jeg skriver noe bra, og noe som engasjerer så føler jeg at jeg må det hver eneste gang, selv om det er umulig. Alle har noen dårlige dager….

3. Sindre
04.05.09

@Hans: Fin kommentar. Jeg tror noe av grunnen til de mest suksessfulle bloggernes suksess er nettopp det at de klarer å balansere kvalitet med «kvantitet», eller mindre høytidelige innlegg, «være seg selv» innimellom, og ikke bare skrive fantastiske, uoppnåelige innlegg. Tanken på å stadig overlevere kan føre mange bloggere inn i den sikre død. Man må bare gå inn i det med et åpent sinn og skrive når det føles riktig. Alle mine beste innlegg har blitt skrevet under den såkalte «flyten», enten jeg i utgangspunktet måtte sitte meg ned og tenke litt og «tvinge meg selv» til å prøve å begynne, eller faktisk aller helst når jeg bare får spontane innfall. De spontane innfallene bidrar nemlig til å krydre opp bloggen og gjøre den til noe unikt, som bare du i hele verden kan tilby. Det er dette som er med på å skille din blogg ut fra «bare enda en blogg blant millioner».

Så det jeg vil frem til er at man ikke skal frykte de spontane innfallene og innlegg som ikke nødvendigvis lever opp til det du selv eller leserne forventer. Åpenhet rundt deg selv som person er alltid interessant for lesere, enten du er bevisst åpen, eller lar andre bli kjent med deg og dine tanker ved å få noen spontane innfall i blant.

Og til slutt, Hans: Lykke til med fotballbloggen din – jeg har troen på den. Jeg har merkelig nok begynt å se bittelitt mer på fotball den siste tiden, og følger faktisk litt med nå, i motsetning til tidligere (det har aldri interessert meg, selv om jeg spilte aktivt fotball på barneskolen). Det foregår så mye i fotballverdenen, både innenlands og utenlands, mye som engasjerer en rekke andre mennesker med den samme lidenskapen, at jeg tror du vil være i stand til å skape en blogg som kan trekke mange lesere i lengden. Ikke gi opp! Fotball er et bredt felt, og det engasjerer. :)

4. Michal
04.05.09

Tar jeg ikke helt feil kan du ikke drive et enkeltpersonforetak hvis bloggen er en hobbyvirksomhet ;)

5. Sindre
04.05.09

*Badam-bisj»… :P

6. Tesla
04.05.09

Det er veldig lett å lese på en blogg om personen har noe å si den dagen eller om de bare er ute etter å skrive noe for å skrive noe. Jeg foretrekker én god oppdatering i måneden framfor å måtte vasse gjennom mas og fjas for å finne en inspirert tanke en gang i måneden.

7. Sindre
04.05.09

@Tesla: Hvis man driver en blogg innenfor et spesielt tema er jeg helt enig med deg. Bedre med et godt innlegg i måneden enn 20 fjasete innlegg og kun ett inspirert innlegg. Min oppfordring var ikke å begynne å skrive fjas, men tillate seg selv å være personlig i blant og skrive mer «gøyale» innlegg som lar leserne bli enda bedre kjent med deg. Det vil dog kanskje ikke passe like bra innen alle nisjer, så man må jo se det litt an selv.

04.05.09

Jeg tror man må ha det gøy med bloggen sin for å kunne skrive noe av verdi for leseren. Hvis det man skriver bare er et produkt som er presset fram fordi man føler at man må skrive noe, da blir det kjedelig å lese.
Altså, jeg har det gøy med bloggen min, skikkelig artig faktisk. Det er morsomt å skrive. Selvfølgelig vil noen synes at bloggen min er kjedelig og uintressant, men jeg føler alikevel at jeg får til noe, for en gjeng lesere kommer tilbake hver dag, noen flere ganger hver dag, og det inspirerer til å fortsette.
Mine lesere er ikke veldig mange, men de er trofaste.
Så ramler det inn nye lesere hele tiden…noen blir, noen leser en side og forsvinner raskt..
Hvordan de finner frem til meg er jeg ikke helt sikker på….jeg har ikke gjort en døyt for å «markedsføre» bloggen min enda…eller jo forresten, jeg har skrevet et par innlegg her, men ellers ingenting.
Og innleggene mine her var ikke engang et forsøk på markedsføring, jeg ble bare inspirert til å svare…som nå :-) )

Vel, bloggen min er ikke gammel, snart 4 uker, en liten baby egentlig, men jeg har fått 5 nye lesere i dag…juhuuu.

9. Sindre
04.05.09

@LenaBeatrice: Her utfyller du videre det jeg ville frem til (jeg hadde litt dårlig tid da jeg skrev dette innlegget i går – MEN, jeg hadde det GØY!) ;)

Leserne plukker opp bloggerens entusiasme i skriveriene. Og for å være entusiastisk må man ha det gøy. Men som jeg sa i min forrige kommentar så må man se det litt an selv. Hvis man har bygget seg opp et rykte som gjør at leserne forventer en spesiell type innlegg, bør man ikke ta helt av med «dagbok-aktige» innlegg i flere uker. Til syvende og sist må man se det an selv, men dette var bare en påminnelse om å ikke knytte for høye forventninger til seg selv og huske å ha det gøy. :D

04.05.09

Det er riktig det du skriver om entusiasme og å ha det gøy, men så har vi dager da entusiasmen er på bånn, og ingenting er gøy…
Hva gjør man med det når mans kriver blogg?
Kommer litt ann på hva slags blogg man skriver: I en fotball-blogg har dette kanskje ikke så mye å si, men hva gjør jeg som skriver om livet mitt?
Skal jeg hopper over dritt-dagene og la leserne tro at jeg har det helt toppers?, når jeg egentlig har mest lyst til å hive pc’n i veggen og vri hodet rundt på alle dumme mennesker jeg møter?
Jeg har ikke kommet så langt i min «blogg-karriære» enda, så jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer til å takle sånne dager, men når jeg leser andres blogger så liker jeg å lese om det negative i andre menneskers liv også.
Jeg sitter ikke og godter på over andres elendighet, men det handler om at man kanskje kan finne en slags trøst i at andre også har det som meg selv innimellom. Hvis et menneske kun skriver om det positive og fine i livet sitt mistenker jeg vedkommende straks for å være uærlig, da mister jeg interessen ganske fort, og vi vil jo fange leseres interesse?

Så Sindre, skriv om drittdagene dine også :-) )
Jeg vil tro de finnes i livet ditt også?
Det trenger ikke bli lange dagbøker av det, men det gjør deg litt mere mennskelig, og det liker vi…i hvert fall jeg :-)
Du kan, for å ta et eksempel, skrive et innleg om hvoran du snur en forferdelig dag til noe positivt, om du ikke hadde det gøy da du startet å skrive et sånt innlegg, så vil du kanskje ha det gøy og le litt når det er ferdig?

Ooooops….sorry…fikk litt mundiare

11. Sindre
04.05.09

@LenaBeatrice: Litt morsomt at du nevner dette, fordi jeg i begynnelsen av bloggens levetid var veldig opptatt av et positivt fokus, og helst ville unngå å skrive om noe som kunne forandre folks oppfatning av meg som en positiv fyr. Men det tok ikke lange tiden før jeg viste mer menneskelige sider likevel – til en litt blandet følelse fra meg selv til å begynne med, men det ble godt mottatt, og bidro i seg selv til å fjerne eventuelle «vegger» mellom meg og leserne, akkurat som guru -og ekspertstatusen jeg snakket om i dette innlegget.

Det er lett å tenke tilbake på meg selv som bittelitt naiv i begynnelsen. Jeg følte jo at livet mitt var på full fart oppover (akkurat flyttet sammen med (nå: ex-)jenten min, gitt ut album, startet for meg selv, etc.) Så jeg levde på en rosa sky da jeg startet opp, men etter den tid har en del ting forandret seg og nye utfordringer har åpenbart seg, noe som til tider har gått utover både humør og skrivingen. Jeg skrev detaljert om alt dette i følgende innlegg for noen dager siden: «Man skal ikke være populær» – som faktisk er et godt eksempel på at jeg viser min menneskelighet i innleggene mine.

Jeg har flere eksempler på innlegg hvor jeg har skrevet historier fra hverdagen som i flere tilfeller begynte med noe negativt (og som jeg noen ganger snudde om til noe positivt, om enn bare grunnlaget for å skrive det morsomme innlegget i seg selv):

Law of Attraction virker – 2
Tidligere jobberfaringer (usensurert)
Kiwi-raidet
En dag på Free Record Shop
Tenk positivt – men ikke bli naiv

(Merkelig hvordan mange av disse negative, menneskelige «dårlig dag-innleggene» handler om jobbing, ikke sant? :P )

Og her er et innlegg som i seg selv handler om å snu det negative til noe positivt, samt et innlegg som handler om hvordan komme seg etter et emosjonelt tilbakeslag.

Hvis du leser alle innleggene jeg har linket til i denne kommentaren, kan jeg love deg litt underholdning i en times tid. For din beleilighet har jeg sørget for at de åpner seg i et nytt vindu. God fornøyelse. ;)

05.05.09

God morgen :-)

Jeg må gi meg selv en liten smekk på lanken, for jeg har jo lest alle disse innleggene du linker til….og ja du har skrevet om dårlige dager. (Som sagt jeg fikk litt munndiare i går)
Flink Sindre ;-)

Vet du hva jeg savner i Glabladet? BILDER!
Du må ta flere bilder av deg selv og dine omgivelser regelmessig.
Det passer kanskje ikke helt i konseptet ditt?
Men, du trenger jo ikke gå helt fra konseptene og fotografere dagens outfit, frokosten din og alt det der.
Vel, bare en tanke fra meg :-)

13. Sindre
05.05.09

@Lenabeatrice: Innhold er viktigere enn bilder. ;) Men i hele april har jeg vært ganske flink til å bruke artikkelbilder til innleggene da. :P Og senere i dag tenkte jeg å skrive et innlegg som mest sannsynlig kommer til å ha et bilde… Hehe, jeg fotograferte frokosten min en gang, faktisk. Hadde tenkt å poste den i et innlegg i forbindelse med mitt polyfasiske søvneksperiment. Men droppet det. ;)

Her er et flott bilde av meg selv: 24 år uten hull :D

[...] For et par innlegg siden meddelte jeg at jeg ville begynne å se på Glabladet mer som en hobby, for å fjerne den snikende følelsen av å “prestere” gang på gang, og kreve så mye av meg selv at jeg lar være å skrive, til tross for at jeg kanskje har en idé. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere