Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Lever du ditt fulle potensial?

Skrevet av Sindre | 13. mai, 2009

Jeg har en stygg mistanke. Jeg tror at altfor mange ikke lever sitt fulle potensial. At altfor mange sliter, lider og lever et liv de ikke er verdig. Hvorfor er det sånn? Vi bor i Norge, et av verdens rikeste og tryggeste land med utrolig mange muligheter. Likevel ser jeg meg rundt og kan rapportere om at det ikke alltid står bra til.

Det er bemerkelsesverdig hvor enkelt det har blitt for meg å se hvem som trives i en jobb og hvem som forakter å være der. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle alle disse menneskene at det finnes muligheter. Det finnes lys i enden av tunnelen. Men man må våge å tenke nytt og annerledes.

Det høres kanskje drastisk ut men i mange tilfeller trenger man å bli «født på nytt». Dette innebærer å legge bak seg alt man har lært om hvordan ting er. Hvordan du skal være. Hva du skal gjøre med livet. Glem det.

Den sosiale kondisjoneringen har lært deg opp til å være en slave for en illusjon av et samfunn som ikke nødvendigvis trenger å stemme med den sanne virkelighet.

Jeg tror de aller fleste mennesker er ganske intelligente. Men den sosiale kondisjoneringen lærer oss opp til å bruke vår egen intelligens imot oss. Et eksempel på dette er Janteloven, som i korte trekk sier at du bare kan våge deg å «være noe». Det er en slags uskreven regel altfor mange følger, som forhindrer folk i å leve ut sitt virkelig fulle potensial. Folk våger ikke å tenke stort om seg selv, og bagatelliserer sine prestasjoner og undervurderer seg selv fremfor å se sitt eget sanne potensiale.

Vi dreper vår egen kreativitet. Vi dømmer oss selv til å leve et kjedelig og vanskelig liv. Vi sliter for å klare oss fra måned til måned. Vi jobber kun for å opprettholde en pengesum akkurat stor nok til å få endene til å møtes, og innbiller oss at «dette er den eneste måten». Faktisk blir vi så hjernevasket av den sosiale kondisjoneringen at vi tror at «dette er den beste måten»!

En annen ting vi blir lurt til å tro er at «penger er et skittent ord» og lignende økonomiske begrensningstanker. Den slags tanker er selve grunnen til at vi nærmest sulter og lever fra måned til måned, til tross for at vi som mennesker har en unik mulighet til å leve et liv i økonomisk overflod.

Tenk deg at Madonna, Tiger Woods eller Petter Stordalen hadde jobbet på McDonald’s fordi noen fortalte dem at «penger er roten til alt vondt». Tenk deg at de hadde trodd på dette og valgt å la vær å følge sin egentlige lidenskap til fordel for å «jobbe hardt» for å tjene til livets opphold.

Så bortkastet det ville vært! Men det virkelig skremmende her er at vi bare kan se dette eksempelet fordi vi har sett disse individene leve ut sitt fulle potensial. Hvor mange Petter Stordalen’er og Madonnaer jobber på McDonald’s akkurat nå?

Hvis vi fikk se et glimt av vårt fremtidige fulle potensial og sammenlignet med hva vi gjør nå, ville mange av oss ha sklidd i våre egne tårer… Og druknet i dem i samme slengen.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på onsdag 13. mai 2009 klokken 15:59 i kategoriene: Inspirasjon, Jobb & Karriere, Selvutvikling, Suksess,

LESERNE MENER:
19 kommentarer så langt

1. NIP
13.05.09

E`det løye me drikke?

2. Øyvind
13.05.09

Kjempebra og godt reflektert innlegg Sindre. Det er nettopp dette som er problemet til mange. Dessverre så lærer vi oss, helt fra barndommen at vi skal vokse opp, få oss en alminnelig jobb, få utdanning, få god lønn og bare gjøre som «alle andre».

Du er jo et eksempel på en som nettopp har greid å «hopp» av dette tullet. Vi må ta egne valg, ikke gjøre som «alle» andre. Vi er enkeltindivider som ikke oppnår lykke av samme grunner (Selv om lykke er nokså udefinerbart). Noen blir lykkelig av å leve et A4-liv, men poenget er at vi blir hjernevasket. Vi lærer å bli kontrollert av et samfunn, vi lærer oss å la samfunnet tenke for oss, vi bare dilter etter.

Gid om noen hadde tatt Trond Viggos sang «Tenke sjæl» litt mer bokstavelig…det er jo sant, snart er vi roboter alle sammen -bortsett fra de som tar valgene!

3. Joakim
13.05.09

Mange av oss er redde for å satse, det tror jeg er et av probleme våre.

4. Ithil
13.05.09

For å bli noe stort, må du tenke stort. Jeg liker det.

For noen år siden hadde jeg lyst til å bli danser, men jeg klarte ikke holde tilstrekkelig ved fokuset mitt og oppnådde dermed ikke fulle mitt potensiale, så jeg gikk litt på en smell. Etter et par år fant jeg ut at jeg VILLE og SKULLE bli danser, så jeg begynte å fokusere på å JOBBE for å oppnå målet mitt. Nå er jeg i veldig god fysisk form og har bygget opp en sterk danserkropp, noe som gjorde at jeg fikk plass på danselinjen ved Bårdar (rett på 2. året!) og jeg kan se målet mitt mer tydelig nå enn noen gang.

Fokus, motivasjon og en god porsjon blod, svett og tårer (mer eller mindre bokstavlig) er alt som kreves for å komme i mål, uansett hva slags fremtid man ønsker seg :)

5. Assi
14.05.09

Jeg er enig. Har du sett filmen Fight Club? Den tar opp dette temaet på en veldig bra måte.

6. Sindre
14.05.09

@Assi: Det er visst på tide at jeg ser Fight Club igjen – kun sett den en gang for mange herrens år siden.

7. Kenneth
14.05.09

Er så enig her Sindre. Det river meg i hjertet å høre historier om forspilte muligheter og talent satt på is. Hvis man har et talent så må man bruke det for alt det er verdt. Og gjør man det og jobber hardt for det – kan man gjøre det til sitt levebrød. Gjør din hobby til din jobb. Da vil man alltid elske det man driver med – og man vil heller ikke tenke penger. For penger er ikke alt det heller. Men hvis man kunne gjort noe man hadde likt svært godt – og tjent like mye som på Rema – kanskje mer – hvorfor ikke gjøre det? Har man flaks blir det enda en solskinnshistorie.

Det finnes noen stikkord som er viktige her:

talent, flaks, hard arbeid

Får man alle disse i kombinasjon så kan alt skje…..

8. Kristine
14.05.09

Du er en inspirerende kar Sindre! Keep up :-)

9. Mick
14.05.09

Jeg har en lite gjennomtenkt teori om at det i utgangspunktet finnes to typer mennesker; Dem som kan trives generelt bra selvom de har en jobb de mistrives i, og de mennesker som ikke trives privat om ikke de trives i jobben.

Personlig er jeg i den siste kategorien, men jeg har møtt mange som virkelig hater jobben sin, men når klokken er 16.00 slår de av en bryter og tenker ikke mer på det før neste morgen. Jeg tror at mange av disse rett og slett har akseptert at å jobbe skal være kjipt og det at det finnes andre muligheter er for dem helt fjernt.

10. Morten
15.05.09

Amen for dette. De fleste liker å gå i flokk og gjøre akkurat som alle andre. Har aldri vært sånn selv, og liker egentlig å gå motsatt vei.

Norge er et bra samfunn, men det er formet slikt at man må følge noen normer. Det er synd for som du sier så ligger det mye kreativitet rundt om som for øyeblikket er sperret inne av f.eks burgerlukt fra macdonalds.

15.05.09

Jeg sier bare velg å si ja til livet og slutt å sett urealistiske begrenser for deg selv og ditt liv! Det er ingen forskjell på noen av oss. Vi er alle laget av det samme materiale og har alle samme utgangspunkt med nøyaktig de samme mulighetene.
Det eneste som begrenser oss er vår egen overbevisning av hva vi er i stand til å oppnå. Velg ingen ting, og få ingenting. Velg noe og få noe eller velg alt og du vil få og oppnå ALT! Skap eksistens i ditt hodet og alt du vet å vite er mulig, er som sagt, MULIG. Hvis ikke kunne du ikke tenkt at det var mulig. Make sense? I hvert fall for meg. Jeg fokuserer på alt jeg kan oppnå og ikke på hva jeg ikke har opnådd i livet. For hver dag tiltrekker jeg meg hva jeg vet er mulig, og jo mer jeg ser er mulig jo flere muligheter tiltrekker jeg meg å forstå at jeg kan oppnå.

Herlig! Takk for betydningsfullt innhold, Sindre!

16.05.09

Det er ikke lett å alltid leve opp til sitt fulle potensiale. Selv har jeg satset på å få meg en jobb innen SEO og dratt til London for førsteklasses opplæring.

Problemet er egentlig å finne ut hva man vil. Når man har funnet det ut er det egentlig bare å kjøre på :) Tok meg ganske lang tid, gikk på videregående som ikke interesserte meg og samme med høgskole. 6 år uten noe interesse. Ikke rart jeg endte opp med en kjip jobb.

18.05.09

Du har nå skrevet et ganske givende innlegg med stor nytteverdi. Du får det til Sindre og du skal ha kreditt for det. Selvfølgelig er det også artigt å lese hva du tenker og ser for deg. Flott at du tillater deg selv å hjelpe andre mennesker.

Nå tenker jeg mye på hva potensial er, men det er mulig å lese mer om det ved hjelp av http://popullo.no/index.php?option=com_content&view=article&id=57:las-opp-potensialet&catid=35:artikler eller http://popullo.no/index.php?option=com_content&view=article&id=52:hva-er-ditt-potensial&catid=35:artikler

14. Preben
19.05.09

@Kristine – Mener du ikke «Keep IT up»? Keep up betyr «hold følge»! =P
@Kim – Veeeldig lange linker der. – Du burde prøve å korte de litt ned, og få med tittelen på postene i url’en – Lik Sindre.

@Sindres post –

Jeg er fullstendig enig! Vil man oppleve suksess, må man åpne seg for å motta det! – Og hvordan du definerer suksess er helt opp til deg selv. Enten penger, morsom jobb, bra dame etc. Så må man gjøre noe for å oppnå det, og man må gjøre mye.

Dagens samfunn og janteloven drar mennesker ned – Man må stole på seg selv og sine ferdigheter, og gjøre sitt beste.
Om det ikke nødvendigvis går akkurat som du håper på, har du ihvertfall prøvd, og det i seg selv, er en god følelse. På den annen side, har du muligens hatt for store tanker og drømmer. MEN man får til det man vil. – Bare man virkelig prøver.

– Preben

15. Raymond
19.05.09

Interessant innlegg! Du peker på de mulighetene som finnes for hvert enkelt menneske, at hvert og en er unik, og at potensialet er så mye større enn det vi lever ut.

Jeg er selv pastor, og er også veldig opptatt av disse spørsmålene. Derfor har jeg kalt min blogg for «Maximize – fordi livet er for verdifullt for å overlates til tilfeldighetene.»

Jeg tror at det beste utgangspunktet for å kunne leve ut dette potensialet, er i kontakt med Ham som har skapt oss.

Stå på!

21.05.09

Et meget godt innlegg Sindre. Å bare følge samfunnets normer og mentalitet er utilfredstillende. Det er godt å bevege seg utenfor de rammer som de fleste er omringet av!

Per Rommetveit

[...] Ønsker du å begynne å leve ditt fulle potensial men vet ikke hvordan? Sitter du med hus, barn, kone, mann, søster, datter, bil, båt, hytte og gjeld til langt oppover knærne, og føler deg fastklemt i et A4-liv, uten å ane hvordan du skal klare å bryte ut? [...]

[...] Sindre har i Glabladet skrevet om dette med å utnytte sitt fulle potensial. Jeg vil bare fortelle at for undertegnede, så er faktisk A4-jobben drømmen. [...]

[...] En ting mange ser ut til å ha tilfelles, enten de endte opp som ledere eller «mannen i gata», er at mange har opplevd mye motgang i livet. Her er forskjellen på suksessfulle mennesker og «vanlige» folk ganske interessant. Der «vanlige» folk kommer med all verdens unnskyldninger for hvorfor de ikke lever sitt fulle potensial, som f.eks. traumatiske barndomsopplevelser, følelse av usikkerhet, «jeg vet ikke hva jeg skal gjøre», etc., har suksessfulle mennesker gått hen og fulgt drømmene sine ANYWAY! [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2014 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker