Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Det blir hva du gjør det til (2)

Skrevet av Sindre | 30. juni, 2009

Dette er bidrag nr. 10 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltakernummer G543.

Denne teksten handler om reframing. Reframing er en teknikk man bruker for å tolke det som skjer til sitt eget beste. Teksten vil forklare hvordan man kan gjøre om negative ting til det positive.

Hva er reframing?

Dette er en fin historie som beskriver reframing, og hvor ulikt folk kan tolke nøyaktig den samme situasjonen:

”En gammel kinesisk Taofortelling handler om en bonde som bodde i en fattig landsby. Mannen eide en hest som han brukte til pløying og til transport. En dag forsvant hesten hans. De andre i landsbyen snakket om hvor forferdelig det var for den stakkars bonden, men bonden bare sa: ” Kanskje det…” Noen dager senere kom hesten tilbake sammen med to villhester. Naboen gledet seg over det som hadde hendt, men bonden sa nok en gang: ” Kanskje det…” Neste dag brakk bondens sønn benet da han skulle forsøke å ri på en av villhestene. Naboene utrykket igjen sin medfølelse med bonnen, men han sa på nytt: ” Kanskje det…” Uken etter fikk landsbyen besøk av offiserer som hentet unge menn til å gjøre tjeneste i hæren. Men bondens sønn tok de ikke med seg på grunn av det brukkne benet. Naboene syntes han var heldig som slapp unna…”
(Busk, Unn. Reframing)

Reframing betyr å sette en ny ramme eller tankegang til en hendelse som har skjedd. Det man lærer ved å reframe er å gjøre om negative hendelser til noe positivt. Man ser hendelsen i fra et annet perspektiv.

Bildet viser både en gammel dame, og en ung dame. Det er i fra hvilket perspektiv man velger å se bildet i fra, som avgjør hvordan bildet ser ut.

Når en situasjon er et problem for oss er det fordi vi tolker det negativt. Ser man derimot etter hva som er bra med den situasjonen vil vi oppleve den på en helt annen måte. En situasjon skal aldri gjøre oss til et offer, man kan heller være på utkikk etter hvilken lærdom man kan dra ut av hver enkelt situasjon. Det finnes mennesker som er ute etter å trykke ned andre og kan komme med sårende kommentarer som skaper en vond følelse inne i oss. Det som er så genialt er at det er like mye en selv som bestemmer om det skal være sårende eller ikke. La kommentarer prelle av som vann på en gås, og kanskje er det heller synd på folk som slenger ut stygge kommentarer. Det er ikke situasjonen eller kommentaren i seg selv som skaper en dårlig følelse i oss. Det er hvordan vi velger å oppfatte situasjonen, og måten vi reagerer på. Man blir hva man tenker, og har man en tankegang som får frem negative følelser, er man dømt til å bli en negativ gledesdreper med dårlig selvfølelse. Velger man derimot å se mulighetene fremfor problemene, vil det være mye lettere å prestere, føle glede og å spre glede til folk i rundt seg. Få fokuset på positive følelser, og man blir en mer behagelig person, som sprer glede i rundt seg.

”Det er ingenting som er godt eller dårlig, men tankegangen gjør det til det”
–William Shakespeare –

Situasjoner som krever god reframing

Det er mange situasjoner hvor kunsten å reframe er svært viktig. Klarer man å tolke ulike situasjoner til sitt beste, blir livet lettere å leve. Den norske langrennskometen Petter Northug knakk foten som juniorløper, og gikk glipp av den vanlige treningen på sommeren. Han var ikke i stand til å løpe, eller å gå på rulleski en periode. Northug kunne satt seg ned med negative tanker, og fokusert på at konkurrentene hans ville få trent mye bedre, mens han ikke fikk til å trene fordi han hadde knekt foten. I stedet reframet han situasjonen til at dette var en ypperlig mulighet til å få trent overkroppen ekstra. Han hadde et stort forbedringspotensial med overkroppstyrke, og derfor begynte han å padle kajakk og trene styrke med vekter. Skadeavbrekket gjorde han muligens til en bedre skiløper. Man kan finne utrolig mye positivt i noe som egentlig virker negativt.

Selv har jeg en funksjonshemning med 80% nedsatt syn, og i mange tilfeller blir det køddet med av bekjente eller kompisser. La oss si at en kompissgjeng er samlet for å spille volleyball en vakker sommerdag. Så slenger en av mine kompisser ut at ”Funksjonshemmede har ikke lov til å delta på volleyball” Slike kommentarer blir akkurat som man gjør det til selv, og jeg kan tolke det på to forskjellige måter:

  1. Jeg kan bli såret, og spekulere på hvorfor Joar ropte ut at ikke funskjonshemmede har lov til å delta på volleyball? Gjør han dette for å såre meg, og for å trykke meg ned i bakken? Sannsynligvis gjør han dette for å mobbe meg! Deretter lager jeg en negativ energi i kroppen min, som får meg i dårlig humør, før jeg bestemmer meg for at jeg ikke liker Joar, og at han ikke liker meg.
  2. Joar prøver å være morsom, og dette er helt sikkert ment som en humoristisk kommentar. Han vet jo at jeg er god i volleyball, og han vil jo at jeg skal være med å spille. Kommentaren var ment i beste hensikt, og han prøver bare å tulle med meg for å vise at vi er kompisser. Han har lagt merke til at jeg er en kul fyr, og kjenner meg så godt, at han vet tåler slikt.

Bestemmer man seg for at andre er ute etter å mobbe seg, blir det som regel mobbing. Vrir man det slik som i alternativ 2, blir det vennskapelig humor. Trikset når man møter på kommentarer som man er usikker på formålet bak, er det bare å tolke det til sitt eget beste. Etterhvert vil man bare bli sikker på at formålet bak alle kommentarer er ment i beste hensikt.

Oppsummering

Knekker man foten eller får sparken på jobben kan dette være en ypperlig mulighet til å gjøre noe man bestandig har hatt lyst til å gjøre. Lær deg å spille gitar, eller begynn med noe du alltid har drømt om. Blir du syk, er dette en ypperlig mulighet for å få slappet av, eller få lest en bok som man har hatt det for travelt til å lese. Let etter det positive i en hver situasjon. Positivitet finnes overalt, og det gjør deg til et sterkere menneske! Det blir hva du gjør det til!

Fortjener denne deltageren (G543) å gå videre?

  • Ja, definitivt! (78%, 36 Stemmer)
  • Nei, helst ikke. (11%, 5 Stemmer)
  • Kanskje... (11%, 5 Stemmer)

Antall stemmer: 46

Loading ... Loading ...

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen… | Om dommerne… | Om oppgavene…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 30. juni 2009 klokken 14:00 i kategoriene: Bevissthet, Glade Talenter, Helse, Inspirasjon, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
14 kommentarer så langt

30.06.09

Dette er uten tvil det beste innlegget jeg har lest så langt!! Reframing er utrolig interessant, og veldig lærerikt. Jeg synes forfafatteren av innlegget har valgt to ypperlige bilder som passer godt med teksten. Spesielt likte jeg bildet av den unge damen/gamle damen. Jeg måtte faktisk sitte en god stund å stirre på bildet før jeg klarte å se den gamle damen, nettopp fordi jeg kun så den unge! Det fikk meg virkelig til å innse at «det blir hva man gjør det til»! Jeg synes forfatteren av innlegget virkelig har truffet spikeren på hodet i forhold til tolkning av oppgaven. Dette er skikkelig Glabladet kvalitet! Jeg er imponert!

2. Sindre
30.06.09

Ahh… Jeg vet ærlig talt ikke hvor jeg skal begynne. Innlegget ditt leverer nok en gang på en helt fenomenal og innsiktsfull måte. Jeg er så hjertens enig. På mange måter er historien om hvordan jeg selv startet Glabladet en historie om å «snu det negative til noe positivt«.

Det skal jo dog sies at hvordan man velger å se ting på (f.eks. mobbing vs. harmløs erting) har veldig mye med hvordan man er oppdradd å gjøre. Leser man tips som dette først i det voksne liv kan det være meget vanskelig å forandre tankegang. Det blir som i The Matrix, hvor de egentlig aldri frigjør et sinn etter at man har kommet over en viss alder. (Heldigvis gjorde de et unntak for Neo og lagde verdens råeste film! :P )

Dette er definitivt et Glabladet-innlegg. Det kommer mye skarp innsikt fra denne kanten og jeg var usikker på om du kunne toppe «Flørt som en baby«. Det er jeg heller ikke sikker på at du har gjort, men du har nådd opp til samme nivå nok en gang, og det er mer enn bra nok! Tolkningen din av oppgaven du fikk er som en drøm. Det var akkurat slike resultater jeg håpet på. Kudos til deg!!

Morsomt og relevant artikkelbilde også! Bra levert! :)

PS. Gammel/ung dame-bildet har jeg sett før, og da mener jeg å huske at jeg så den unge damen også. Men jeg klarer ikke å se henne nå – veldig irriterende! Noen andre som klarer det? Noen som kan gi meg en pekepinn? Irriterende å være blind for noe som er rett foran nesen min. :P

(Synd at folk flest er dette hver eneste dag hva muligheter angår…)

30.06.09

Igjen, et veldig bra innlegg! Jeg synes kanskje det er litt tungt, og det er et par skjemmende skrivefeil (kompis skrives med èn s), men alt i alt gir du mye verdi her. Du illustrerer temaet godt med bildene du har valgt. Reframing er definitivt noe jeg selv kan bli flinkere på, og du får meg (igjen) til å tenke. Dette er definitivt et Glabladet innlegg.

Jeg ser forøvrig den unge damen først, og den gamle damen etter litt titting ;)

4. Sindre
30.06.09

Ja, enig med Lars Martin ang. skrivefeil. Det var meningen å pirke på dette, men det kom i skyggen av hvor fenomenalt resten av innlegget var. Men alvorlig talt… Kom-piss?! Får raskt en annen betydning det der. ;)

Finner fortsatt ikke den fuckings unge damen! Men når jeg tenker meg om mener jeg å huske at det var den unge damen jeg så første gangen jeg så bildet. Men da jeg ble oppmerksom på det gamle skrukketrollet klarte jeg ikke lenger å se hun andre… Og nå har jeg glemt hvor hun var!! :(

30.06.09

hehe jeg hadde skikkelig problemer med å se hun gamle, jeg så bare hun unge… merkelig. Nå ser jeg begge klart ;) Men det tok sin tid!

6. Sindre
30.06.09

Woohoo! Jeg fant den unge damen. Nå var begge lett å se, selv om den gamle dominerer fortsatt. I mine øyne. Vet ikke hva det sier om meg men… :?

Hvis noen bare hadde sagt at nesen til hun unge stikker ut fra nesen til hun gamle hadde jeg sett det fortere. ;)

7. Geir
30.06.09

Samme erfaring som Victoria den unge først så gikk det noe tid….

8. Marius
30.06.09

Definitivt videre! :)

Av en eller annen merkelig grunn har jeg ikke kunnet stemme i de 2 siste pollene! :s

9. Sindre
01.07.09

@Marius: Det er nok fordi du har stemt før på samme poll. Det er nemlig samme pollene som hentes frem som fra runde 1. En liten glipp fra min side – det skulle egentlig vært nye poller, men under klargjøringen av innleggene fylte jeg bare midlertidig inn de gamle. Rakk altså ikke å sette inn nye før første innlegg fra runde 2 var postet. Tenkte å kompensere for dette ved å lage en ny poll hvor du man kan stemme på selve bidraget man vil ha videre. Denne pollen skal jeg publisere i morgen etter de to siste bidragene er publisert. Dette blir også mer rettferdig med tanke på hvor lenge pollen vises. (Individuelle poller i de tidligere innleggene risikerer naturligvis å få litt mer stemmer).

Følg med i høyre sidemeny på Glabladet i morgen en gang etter kl. 14. —->

PS. Bare for å presisere: Pollresultatene er uansett ikke avgjørende, men det hjelper oss dommere å få en pekepinn på hva leserne mener. :)

10. Kim Jonni
04.07.09

Vel, denne artikkelen åpner opp for muligheten til å skrive mer negative kommentarer på grunnlag at nå vet vi alle hvordan vi skal tolke dem. Takk!

[...] Han har stått bak innleggene “Flørt som en baby” og “Det blir hva du gjør det til (2)“. Nå er han tilbake meeed… et INTERVJU! Han heter Ole Kvernmo Landfald, er 23 år og bor i Verdal men understreker at han flytter til Trondheim til høsten. [...]

12. Kim Jonni
05.07.09

Okey, for å sette ting i perspektiv ønskjer jeg å fortelle at en slik eksempelvis artikkel du kan lese over er en livredder for mange vennskap eller unødvendige konflikter. Vurder og tenk hva du gjør det til. Jeg vet om mange onde sirkler som hadde vært unngått eller løst hvis menneskene bestemt og ydmykt valgte å tenke positivt fremfor å dyrke sine egne svakheter og mangler. En konflikt handler alt for ofte om å sette hardt mot hardt. Hvorfor kan man ikke bare som et fungerende alternativ strekke ut en hånd og fortelle hva man ønsker? Se for seg hvor bra man egentlig kan ha det sammen. La gammel grums ligge!

Alle problemer oppstår mellom mennesker. Riktig kritikk er et viktig tilskudd for å opprettholde en bedre kontakt til medmennesker. Generer kommentarene ut i fra hvor godt bekjentskap du har stiftet til din venn. F.eks å komme med en kommentar som inneholder ord som ALDRI, ALLTID og HELE TIDE gir en større risk for å såre mennesker. I et slikt tilfelle kommer mennesket automatisk til å begynne å forsvare seg selv fordi han/hun er uenig i selve årsakene til påstanden/kommentaren.

En annen kritisk kommentar er kommentarer som beskriver i sterk detalj hva vedkommende gjør feil. Å utføre denne typen kommentarer gjentatte ganger over en oppgitt tidsperiode kommer til å utføre større skade enn forventet. Kanskje vil du bare at personen du snakker til bør være mer obs på det som blir gjort feil slik at vedkommende for muligheten til å rette på det. Offeret kommer muligens allerede da til tenke at uansett hva han/hun gjør, så er det feil eller lite bra nok. Kanskje spørre seg selv «Hva er vitsen?» Uansett hva jeg gjør er det galt. Skal du kommentere feil eller mangler, kommenter alltid først hva som faktisk fungerer. Få frem det positive i kommentaren. Bruk gjerne mange detaljer og ord. Når du gjør det, så tror jeg resten kommer av seg selv med tiden. Resultatet blir da at personen for en bekreftelse på at det han gjør, faktisk fungerer. Dette gir vennen din en booster(ekstra vilje og selvtillit) til å kunne lære og mestre enda bedre. Når et mennesket får et kraftig momentum som dette, takket være gode medmennesker som tilfører energi og håp, vil behovet for mer øving og viljen til å fortsette videre bli en utrolig bra fightingspirit.

Aldri bland en negativ konsekvens inn i en kommentar. Ikke gjør det. F.eks «Hvis ikke du gjør det bedre nå, så må du kaste inn håndkledet og finne deg noe annet å gjøre!» Det er fryktelig å bli møtt med et slikt alternativ.

Stol på andre mennesker. Gi dem minst en sjans. Alle fortjener det. Mange jobber hardt for å oppnå resultatet de ønsker. Jeg tenker alle mennesker skal få lovt til det. «Hard work conquers everything!» Som sagt er det opp til nettop deg hva du gjør det til i henhold til innlegget lenger oppe. Er det stakkars deg, så blir det stakkars deg. Hugs på at du ofte blir den du er med. Vær med de beste og lær med det.

13. Tardjay
13.12.09

Wow! Jeg fant denne siden først i dag, og jeg er en virkelig glad person! :D Hvis de fleste artiklene på glabladet er av denne sorten, så vet jeg at dette kommer til å bli et sted jeg kommer til å besøke ofte.

Ser at denne artikkelen er noen måneder gammel, men følte for å få utløp for min glede i den første posten jeg har lest på glabladet (holdt på å skrive glavisen, hehe, mange morsomme alternativer, ja) her hittil. :)

Det blir nevnt at det finnes positivitet overalt, og dette er jeg veldig enig i!
Jeg pleier å tenke at jeg alltid vil ta med meg erfaringen videre i livet, og kan dermed videreføre mine lærdommer til eventuelle barn, og andre mennesker =D Det virker som om jeg alltid ender på en positiv slutning etter nok tid. da jeg mistet min aller beste venn (=vennskapet vårt ble «avsluttet»), så var jeg veldig lei meg, men jeg er veldig fornøyd med den jeg er, så jeg er glad for de fleste negative hendelser som har hendt meg, ettersom de har bidratt til å skape den personen jeg er i dag. :)

For tiden er mitt største «problem» at jeg sliter mye med motivasjon til å satse på studiene mine. Håper det er artikler om selvhypnose, og hvordan man bruker dette til motivasjon og lyst til å utføre oppgaver man ikke umiddelbart ser på med glede ;)

Har vurdert dette med blogging lenge, og for alt vi vet kan det hende at nettopp du, Sindre, kommer til å bli den siste, og avgjørende inspirasjonen min før jeg faktisk gjør et forsøk!

Og en siste ting som jeg kom på da jeg leste det som Kim Jonni skrev:
Man bør alltid forvente at folk handler ut i fra hva de tror er riktig, og bra! I hvert fall når jeg tar et bevisst valg i en eller annen situasjon, så velger jeg ut i fra hva jeg tror er best, og hva som gir de beste resultatene som jeg vil oppnå. Hvis jeg ikke hadde forstått at andre mennesker opplever negative følelser, og om jeg ikke hadde lært å handle ut ifra sympati, og forståelse for andre smerte, så hadde jeg allikevel handlet ut i fra hva jeg hadde trodd var best, men da hadde jeg kun tatt valg basert på mine egne gleder ;)

Håper noen forstod det siste der. Orker ikke skrive det om siden jeg er døende (trøtt), så me preikast!!

14. Sindre
13.12.09

Hyggelig at du fant denne siden og hyggelig å høre fra deg, Tardjay! Det er aldri for sent å kommentere gamle innlegg! Jeg har en liten boks i den ene av de to høyre sidemenyene som viser de 6 siste kommentarene, så når folk kommenterer gamle innlegg ser jeg ofte at det innlegget får økt trafikk takket være at folk klikker seg inn via kommentar-oversikten! Så det å kommentere gamle innlegg er bare positivt! Det er ALDRI for sent! :)

Dette innlegget er forøvrig skrevet av Ole, bare for ordens skyld. Han deltok i en skrivekonkurranse jeg hadde her i sommer og vant hele shitten. Skrev deretter mange flere gode innlegg for Glabladet, men jeg bestemte meg for å gå tilbake til å drive Glabladet alene, så nå er det bare meg igjen. Med mulighet for et og annet gjesteinnlegg i blant!

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere