Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Planlegg dagen smartere – lat som den er over!

Skrevet av Sindre | 23. juni, 2009

Dette er bidrag nr. 2 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltakernummer J402.

Er du en av dem som har en tendens til å føre opp alt for mange gjøremål på din mentale «to do-list»? Kjenner du deg ofte motløs når kvelden kommer fordi du ikke har fått gjort alt du planla? Selv har jeg en tendens til å tro at jeg skal få gjort all verdens. På en dag skal arbeidsdagen utføres, leiligheten skal rundvaskes, saker skal skrives, bøker skal leses og venner skal sees. Og merkelig nok ender jeg likevel ofte opp med å få ha gjort bare en brøkdel. Dette gjelder både privat og jobbmes. Ved å pakker inn alt for mye på en dag ender jeg opp med et salig tankekaos og en smule stress, noe som legger en stor demper på graden av effektivitet. Og slik går jeg fra å føle meg super til superbad på bare én dag.

En feil mange gjør når de planlegger er å tro de har større kapasitet enn de har. Jo høyere du svever, jo hardere er fallet, så hvorfor ikke droppe den følelsen og heller gi deg selv et forsprang? Planlegg dagen din som om den var over, som om du sitter og gjennomgår den ved kveldstid. Trikset er simpelthen og «se tilbake» på dagen din. Skriv det ned i en uformell tone, a la en dagbok.

For eksempel:

«I morges stod jeg opp kl 0630, spiste frokost mens jeg så over og gjorde klar selvangivelsen. Tok et par viktige telefoner på vei til jobb. Ankom kontoret 0800 og satte i gang med Gluggelprosjektet mens jeg gikk gjennom innboksen og svarte på mail. Klokken 1030 var jeg en del av staffmøtet og holdt presentasjonen jeg hadde planlagt. Kl 12 var i jeg i et lunchmøte med en klient, fikk underskrevet kontrakter og kl 1330 var jeg tilbake på kontoret, fullførte Gluggelprosjektet og satte i gang med Gluggelprosjekt del 2. Da var klokken omkring 1430. Holdt på med dette frem til 1545 før jeg tok enda en mailsvarerunde og avsluttet kl 1600. Fikk hentet pakke på posten, byttet en gave og handlet inn matvarer før jeg dro hjem og laget middag, satte på en klesvask og støvsugde stuen. Klokken 1830 hadde jeg tennistime, før jeg dusjet, ordnet meg og møtte gjengen ute kl 2030. Rundt klokken 2230 stakk jeg innom en annen bar for å hilse på noen som var der. Var nøye med å komme meg hjem i skikkelig tid, for i morgen er nok en hektisk dag.»

Hvis planer du skisserer, som eksempelet ovenfor, ser ut som mission for Superman, spørs det om du tar deg vann over hodet. Ikke bare vil du se at tidsskjema er strammere enn NSB`s og er avhengig av at alt går på skinner, men du vil også innse at noen «to do»-er egentlig ikke har plass. I så fall må du prioritere vekk det som kan utsettes og fokusere på det som gjøres i dag.

Jeg sier på ingen måte at du skal forsøke å gjøre mindre i løpet av en dag. Men dersom du stadig planlegger å få gjort unna urealistisk mye i løpet av en dag kan det i det lange løp gå ut over både motivasjon og selvtillit. På den andre siden, kan det å få fullført dagens gjøremål hver dag, gi deg et løft, ekstra stå-på-vilje og i fremtiden lære å bli mer effektiv og likevel klare å skvise mer inn i timeplanen.

Det er en en lett øvelse som tar deg 5 minuttet, så gi det et forsøk og se hvordan det kan gjøre en forskjell!

Fortjener denne deltageren (J402) å gå videre?

  • Ja, definitivt! (85%, 41 Stemmer)
  • Nei, helst ikke. (8%, 4 Stemmer)
  • Kanskje... (7%, 3 Stemmer)

Antall stemmer: 48

Loading ... Loading ...

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen… | Om dommerne…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 23. juni 2009 klokken 14:00 i kategoriene: Glade Talenter, Inspirasjon, Produktivitet, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
12 kommentarer så langt

Dette innlegget likte jeg veldig godt, det er litt sånn typisk jeg kunne forventet meg å lese på Glabladet! Jeg synes ideen med denne typen planlegging virker produktiv og smart, og har stor tro på at det faktisk vil funke bra. Jeg kjente meg veldig igjen i teksten, og synes forfatteren av innlegget har vært kreativ med sitt forslag til hvordan man kan planlegge dagen sin bedre. Jeg mener så absolutt denne teksten passer inn i Glabladets profil! Teksten er skrevet på en måte som gjør den lett-lest, OG den er uten skrivefeil! Jeg finner ikke noe særlig å pirke på her, jeg liker innlegget:)

Nå begynner vi å snakke. Dette er i min gate, og det ligger mye visdom bak de ordene jeg leser her. Jeg tror de fleste kjenner seg igjen i dette, og du skriver nesten som jeg kunne ha skrevet det selv.

Eksempelet var kanskje i det lengste laget, men det virker som du var inni en god skrive-flow, feel og groove, ikke sant? – Og da kjenner jeg igjen følelsen av å ikke ville stoppe opp, og heller bare la ordene strømme gjennom tastene.

Det jeg dog irriterer meg over er at du ikke har tatt deg tid til å finpusse innlegget. Du har skrevet det, du var sikkert i «flow’en», men du burde sett ordentlig gjennom det før du sendte det inn. Det kan virke som småpirk, men med tanke på et videre samarbeid er sånne ting faktisk litt viktig. For å fremheve et par eksempler:

«Dette gjelder både privat og jobbmes. Ved å pakker inn alt for mye (…)» Jeg liker ikke helt «jobbmes.»-forkortelsen, og jeg liker ikke den ekstra r’en du kløner inn her: «Ved å pakker inn». På slutten av innlegget, i det jeg håper og tror du kommer deg helskinnet i mål etter en periode med feilfrihet, presterer du også å skrive «minuttet» der det skulle stått «minutter».

Hvis du jobber med disse tingene og blir mer bevisst på det, tror jeg du har gode sjanser i denne konkurransen – for tankegangen din er det ingenting i veien med!

23.06.09

Her føler jeg at det egentlig ikke presenteres noen løsning på problemet som er beskrevet i begynnelsen. Okay, hun sier at man skal tenke som om dagen er over osv, men det er likevel ingen gode løsninger på problemet stress/tidsklemme. Det er en del stave- og komma-feil, noe som i og for seg ikke sjenerer meg, men det viser likevel en relativt ujevn skrivemåte. Oppramsingen av dagen er også altfor lang, jeg mister rett og slett interessen og skummer igjennom (jeg måtte faktisk lese igjennom avsnittet tre ganger før jeg greide å få med meg innholdet). Konseptet er i og for seg ålreit, men her trengs som sagt en utbrodering på løsningen av problemet og mindre handlingsreferat. I tillegg er teksten ganske kjedelig, jeg ønsker egentlig ikke å lese innlegget ferdig.

23.06.09

Hmm, er visst litt mer Cowell enn forventet :p Skal ta på meg positivitetshatten tror jeg.

23.06.09

jeg lever vel ikke akkurat helt opp til dette Riksbitch stempelet.. haha
Får kanskje pirke litt alikevel da, og rette på det jeg skrev med at det var null skrivefeil, for som Sindre selv påpekte så var det et par småfeil i teksten som lett kunne vært unngått… Jeg ser det godt nå, og da irriterer det litt, men jeg liker likevel innlegget svært godt;)

23.06.09

Håper det er greit at jeg smetter inn en kommentar blant dommerne. Jeg synes tanken bak innlegget var bra, men det ble, etter min mening, litt for kronglete forklart.

Dette er i bunn og grunn et tips om å få en oversikt over dagens potensielle gjøremål for deretter å fjerne de minst essensielle gjøremålene. Dette er generelt en god strategi for å skape en overkommerlig tidskjema, og for å unngå utbrenthet, samtidig som du alltid vil få gjort de oppgavene som er viktigst for deg. Dette kan være er et ledd i både korttids- og langtidsplanlegging, og er en metode som kan benyttes innen de fleste deler av livet med mottoet: Skjær ned til det essensielle.

Korriger meg om jeg tar feil, men det er tydeligvis denne veien innleggsforfatteren er inne på men hun kunne kanskje vært litt klarere på hvor hun vil med opplegget. Tittelen henger for lite sammen med sluttpoenget og skaper noe usikkerhet.

Ellers godt og forsåvidt lettleselig språk. Noen feil og mangler, men det trengs bare litt øvelse, og en vilje til å korrekturlese et par ganger til ;-)

7. Sindre
23.06.09

@Leif Daland: Ja, vanlige lesere oppfordres til å kommentere – både innlegget og tilbakemeldinger fra dommerne. Innleggsforfatterne kan selvsagt også kommentere, hvis de ikke bryr seg om å være anonyme. Evt. kan man legge igjen kommentaren som «deltagernummeret» hvis man fortsatt vil være anonym.

23.06.09

Jeg setter stor pris på også å høre andre sine meninger om både innlegget og kommentarene fra oss onde onde dommere. ;)

9. Lars Kristian
24.06.09

Jeg tror dommer Riksbitch bør kjøpe seg et par briller om hun ikke ser skrivefeil i denne posten.

«Skriveregler» av Finn-Erik Vinje kan også være et hett tips.

10. Sindre
24.06.09

@Lars Kristian: Spørs om ikke hun heller burde spandere et par på deg, hvis du virkelig ikke så hennes andre kommentar hvor hun rettet seg selv og påpekte skrivefeilene… ;)

[...] J402: Planlegg dagen smartere – lat som den er over! [...]

[...] Planlegg dagen smartere – lat som den er over! [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere