Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Frykt – hva det er og hva du kan lære av det

Skrevet av Sindre | 25. juli, 2009

Frykt, skrekk, redsel, grøss og gru. Hjelp! Det finnes mange ord for å beskrive denne følelsen. Vi har alle kjent den og mange av oss kjenner den flere ganger daglig, i helt vanlige situasjoner. Jeg vet dette fordi det fortsatt hender at jeg gjør det selv. På visse områder av livet har jeg fortsatt veldig langt å gå.

Men hva er egentlig frykt? Jeg leste akkurat et nyhetsbrev av David DeAngelo, som gjorde meg inspirert til å videreformidle en definisjon av frykt han selv hadde hørt:

FEAR: False Evidence Appearing Real.

Altså «falske bevis som virker ekte».

Med andre ord: De tingene du føler frykt for er som regel ikke ekte. Det er bare «falske bevis». Prøv å tenk på de 10 siste situasjonene hvor du følte frykt. Hvor mange av disse ble en realitet? I de fleste tilfeller vil du oppleve at frykten ikke gikk i oppfyllelse.

I følge David D. går 98% av det vi frykter og bekymrer oss for, ikke i oppfyllelse. Dette stemmer faktisk bra overens med hvordan jeg opplever det i mitt liv også.

For hundretusen år siden, mens vi enda løp rundt i skogen og kjempet for tilværelsen, var frykt en nødvendig følelse å ha for å være i stand til å overleve. Når du føler frykt basert på en ekte fysisk trussel, vil det begynne å skje ting med kroppen. Øynene dine åpner seg så du kan se bedre, adrenalinet pumpes i kroppen din og hjertet banker i takt med den villeste rave-metal-låten* du kan tenke deg, for å pumpe ut blod til musklene dine.

*Det stemmer, jeg fant akkurat opp en ny stil.

Problemet oppstår når vi begynner å føle frykt uten at det virkelig er noen fysisk trussel tilstede.

Vi mennesker er utrolige skapninger. Vi kan bare se for oss ting og føle frykt i respons til de mentale bildene. Men er dette bare negativt? I tilfellet med frykt – ja. Men det sier samtidig noe om vår utrolige evne til å fantasere og sette seg inn i situasjoner som ikke engang eksisterer i øyeblikket, og få en kraftig, psykisk respons til det.

Hva du kan lære av frykt

Dette sier noe om at visualisering virker. Å «visualisere» er ikke oppfunnet av folkene bak The Secret. I den filmen blir vi rådet til å se for oss vår drømmesituasjon. Vi blir oppfordret til å visualisere og å henge opp bilder og små affirmasjoner på et «visionboard«. Hvorfor? For å hele tiden bli påminnet vår ideelle tilværelse, fordi dette vil sette i gang prosesser i hjernen som gjør oss oppmerksomme på muligheter som til syvende og sist kan føre oss dit.

Jeg har lest kritikere som latterliggjør denne prosessen. De tror det eneste dette kan ha for seg er at de vil føle seg enda mer miserabel og bitter fordi de blir påminnet hvor langt de er fra å leve i denne virkeligheten.

Håper du innser at dette er de samme menneskene som er forkjempere av Janteloven og generelt sett ikke unner noen noe godt. ;)

Sjalusi er en ekte følelse, på linje med frykt. En viss grad av begge to kan være sunt, fornuftig og lærerikt. For mye kan derimot være fatalt.

Det gjelder å finne en balanse. Ikke benekt følelsene dine. La de få lov til å komme, men ta deg tid til å reflektere over dem og gi en sjans til å la andre følelser komme til. Kanskje innser du at du frykter noe som ikke eksisterer. Hvor latterlig er ikke det? Kanskje innser du at sjalusien kun er der fordi du fortsatt har noe å lære, og at du kan snu den opprinnelige følelsen om til en følelse av å glede seg over at andre klarer noe du ikke klarer akkurat nå – men du kan i det minste lære av dem eller andre med samme «skills».

Alle følelser er naturlige i forhold til hvor du er i livet. Unn andre godt, yt det beste du kan og tenk positivt. La det være standarden din. Klarer du det, vil det føre til mye godt for deg selv også.

Hvordan bli kvitt frykten

Det finnes mange måter å komme over frykt på. Den beste måten er å ganske enkelt gjøre det du frykter. Dette har funket for meg i forbindelse med å stå foran forsamlinger å snakke. Jeg var livredd for det. Jeg ville heller dø enn å stå foran en forsamling å snakke. Men så, en gang på videregående, etter å ha vært åpen om denne frykten med min klasseforstander, innså jeg bare plutselig at jeg kan ikke løpe fra dette i hele mitt liv. Så i stedet for å unngå situasjonen, hoppet jeg rett ut i det.

Det skal sies at det ikke var så mange i klassen den dagen, så jeg var litt heldig. Det er nemlig lurt å begynne litt forsiktig. Men jeg hadde den beste fremførelsen noensinne. I stedet for å freake ut av å vite at alle øynene var rettet mot meg, husker jeg at jeg sto der og så på dem mens jeg snakket, og innså at «dette var da ikke så ille». Det var et øyeblikk hvor jeg følte meg veldig «levende». Nesten synd at jeg omtrent ikke har gjort det i ettertid. Tanken skremmer meg fortsatt litt, men hadde jeg holdt det vedlike, hadde jeg overkommet den største frykten for lenge siden.

Hva er du redd for – takket være fantasien din? Finn det ut, og bruk heller dine forestillingsevner til din fordel ved å visualisere ditt drømmeliv. Når du har funnet ut hva du frykter, går du og gjør det du frykter. Repetér! Ikke snakk med to jenter du møter på gaten for så å vente en måned til neste gang. Snakk med 50 ukjente jenter i uken, og innse at de fleste vil respondere ganske hyggelig til deg, så lenge du ikke oppfører deg som en drittsekk.

Bytt ut «jenter» med «gutter» eller «snakke foran forsamlinger» eller «kose med edderkopper» eller «ta heisen» eller «kjøre i tunnelen». Hva som enn måtte gjelde for deg.


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 25. juli 2009 klokken 10:23 i kategoriene: Bevissthet, Inspirasjon, Law of Attraction, Selvutvikling, Sjekking & Dating, Suksess, Verden & Samfunn,

LESERNE MENER:
14 kommentarer så langt

1. Joakim
25.07.09

Man skal stirre frykten i hvitøyet har jeg alltid hørt.

26.07.09

Her kommer innlegg etter innlegg med Sindre tvister, veldig bra…

Det gjorde deg kanskje godt å være «nesten» borte en måned fra Glabladet, det virker som om du er ved friskt mot og har uante kombinasjoner av ord liggende i skuffen igjen.

Velkommen tilbake, mener nå jeg.

3. Kim
27.07.09

Nå har jeg lest hele innlegget ditt, Sindre! Nok en gang bra skrevet!

Jeg har noe å legge til hvis det er greitt:

Frykt er ikke en ubrukelig følelse, men du må lære deg å styre frykten bevisst. Du må vite hva du skal gjøre i dine egne situasjoner i livet uten å la frykten ha overtaket! Frykten forteller deg nemlig hva du skal bli bedre til. Den gir deg en sjanse til å reagere for å unngå tap eller nederlag.

Ikke ignorer frykten fordi det er ubehagelig, overveldende eller farlig å gjøre det du må gjøre. Frykten forteller deg hva du må gjøre nå. Ikke utsett den.

Kanskje trenger du en puff for å gjøre noe nå, men den som aldri gjør noe feil, gjør faktisk ingenting.

4. Leser
28.07.09

Jeg har titt og ofte svingt innom her på Gladbladet og må si at det er Sindre og hans ferdigheter med tastaturet som har gjort at side opp og side ned har blir lest. Eneste jeg stadig har tenkt på, er om du egentlig klarer og leve opp til alt du råder andre til? Stadig så er det nye drømmer som skal testes, ville ideer om Idol, og det stadige inntjeningspratet ditt. Visst skal man ha visjoner og drømmer man skal følge, men å anse seg selv som stor og mest inntjeningsrike bloggeren i norge er latterlige påstander i seg selv vet jeg, og det ødelegger også mye for min del, for jeg blåser i hva du tjener på blogging, hva du kan tjene osv. legg dette bak deg og ta det på bakrommet i speilet, for hvis ikke penger er hovedfokus hadde du også kanskje sluppet den stadige skrivesperren, forandre meninger annen hver dag, forvirre oss lesere, planlegge nettaviser osv osv. Vær deg selv og gjør det du kan så veldig godt, skriv, del og nyt hverdagens muligheter. Man blir hva man tenker og har man litt innsikt får man en betydelig bedre utsikt også. Tankens kraft er sterk og tro! Godt å se at du er i ferd med å finne tilbake inspirasjon og gleden i å gjøre det som gir deg mest og som gleder mange lesere. :)

5. Sindre
28.07.09

@Leser: Interessant kommentar – takk for skryt.

Men det du kritiserer forteller meg at du har gått glipp av noe av hovedpoenget mitt ved å drive denne bloggen: Inspirere andre og eksperimentere og teste ting for dem, så de slipper det selv. Jeg skrev et blogginnlegg i begynnelsen av juni hvor jeg sa at jeg kom til å fortsette med mine eksperimenter, så det burde ikke være noen overraskelse (hvis du har fulgt litt med). Idolkonkurransen er overstått og nå blir Glabladet nettavis – ingen grunn til å la seg forvirre. Jeg er i gang med opplæringen av mine 3 medskribenter, og Glabladet får en liten «relansering» 1. august. Planen er å prøve dette og se hvordan det går – og forhåpentligvis går det som jeg håper.

Innlegg som dette vil det ikke bli slutt på, men det vil bli hyppigere oppdateringer og en del kortere innlegg for å leve opp til et mål om å gi leserne «dagens dose inspirasjon». Innleggene baseres på mye av den samme tankegangen og logikken du er vant til å få servert fra Glabladet, kombinert med nye innspill fra nye skribenter.

Jeg har da aldri påstått at jeg er Norges mesttjenende blogger. Latterlig å beskylde andre for å være latterlig når du verken har fulgt med eller vet hva du snakker om. La det være en lekse til neste kommentar – som også bør stå under et mindre anonymt navn hvis du vil at kommentaren skal publiseres. :)

6. Geir
28.07.09

Du har snakket lenge om forum og egen blogg, lagt dette på is Sindre?

7. Sindre
28.07.09

@Geir: Både blogg og forum kommer når tiden er inne. ;)

8. Geir
28.07.09

Passe deg så ikke bloggtoget går fra deg Sindre-.— Mange nye aktører på markedet nå…

9. Sindre
28.07.09

Jeg styrer bloggtoget. ;)

Dette har null og niks med artikkelen å gjøre. Skjerpings.

[...] (PS: “FEAR = False Evidence Appearing Real” – David DeAngelo) [...]

[...] Har du noengang hatt en nær-døden-opplevelse, for så å få et rush av glede og takknemlighet over å være i live, hvor du har følt at «ingenting» er noe problem og du kunne gjort alt? Jeg har ofte lurt på hvorfor ikke folk lever sånn hver eneste dag…

Etter å ha blitt beglodd naken for første gang ville du nok fått en lignende følelse. Og når du lever uten frykt, lever du et veldig godt liv. FEAR er ikke noe annet enn False Evidence Appearing Real, som de sier. Det er noe man bare lager seg i underbevisstheten. Noe man innbiller seg selv så sterkt at det føles virkelig. Og det er en naturlig og i mange tilfeller nødvendig følelse. Problemet oppstår når vi knytter følelsen av frykt opp mot ting som definitivt ikke dreper deg. [...]

12. marius birkeland
11.07.10

Hei. jeg lever konstant i frykt!.Men merkelig nok så skjer det kun om kvelden/natta.
Er livredd for at det skal komme noen og knuse ruta eller slå inn døra mens jeg sover og banke meg så mye at jeg havner på sykehus eller verste fall dør.Men om dagen eller hvis jeg har besøk av noen jeg stoler på eller vis min samboer sitter våken med meg så er jeg ikke redd.
Hva kan jeg gjøre.?

13. Sindre
11.07.10

Hei Marius. Jeg tror i så fall du burde snakke med en kvalifisert psykolog…

[...] La frykt styre livet ditt. [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere