Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Alene vs. offentlig

Skrevet av Sindre | 13. juli, 2009

Dette er bidrag nr. 16 til Glade Talenter 2009, skrevet av Melissa. Deltagerne har fått tildelt «personlige oppgaver». Dvs. oppgaver jeg kunne tenke meg å se dem skrive om, sånn at vi dommere fikk et litt bredere grunnlag for bedømmingen.

I Melissa sitt tilfelle visste jeg at hun kunne tenke seg å skrive om «alene vs. offentlig». Jeg skal ærlig innrømme at det første som slo meg var innendørssex vs. utendørssex. *Kremt*. Det viste seg dog at Melissa tenkte mer i retning av hvordan folk ofte oppfører seg annerledes blant andre mennesker, enn de gjør alene. Et tema jeg har tenkt mye på selv og derfor kunne tenkt meg å se henne skrive om. Og det har hun nå gjort i dette innlegget…

Alene vs. offentlig

Når vi er alene, bryr vi oss mer om andre. Når vi er med andre, er det bare ”meg – meg – meg” … Hvordan kan det ha seg?

Når vi er alene opplever vi omgivelsene våres som trygge, rolige og kjente. Det er når vi er alene, at vi har mer rom for forståelse. Ikke minst fordi disse omgivelsene består av 100% frie valg, der vi fargelegger dagen slik vi selv vil. Hvis vi ser en nyhet på TV om at det er kø på E6, er vi ganske forståelsesfulle, – i forhold til om vi hadde vært i situasjonen selv. Vi opptrer som relativt oppegående og jordnære mennesker. Ja, vi kan nesten klassifiseres som over gjennomsnittet hyggelige. Vi vet nøyaktig hva som skjer rundt oss til enhver tid. Vi kan ikke ”ikke rekke middagen, fordi en eller annen fjomp stilte seg MIDT i veien mellom stua og kjøkkenet.” Alt er forutsigbart, og det er nøyaktig sånn vi liker det. Når vi er alene, er det dermed ingen forpliktelser til hvordan vi skal oppføre oss i forhold til andre. Vi er jo alene, og det er vi som har kontrollen. Men før eller siden, må vi ut i offentligheten.

Det offentlige rom kan beskrives på den måten at; det er det stedet der vi bekrefter, – og får bekreftet at vi lever alle i ett samfunn. Det å være en del av et samfunn, krever handlinger som å vise hensyn, tålmodighet og forståelse. Der er det mange som feiler. Å forholde seg til andre mennesker uten å egentlig ville det, kan selvsagt være en enorm utfordring. Når vi er på offentlige steder, og balansen blir i ubalanse, er det tydeligvis noe som skjer inni oss.

Trafikken er et godt eksempel på det. La oss si at du skal fra A til B i løpet av X-antall minutter. Det blir kø, og irritasjonsnivået når stadig nye høyder, mens du innser hvor mye tid offentligheten stjeler fra deg. Du blir utålmodig og utilpass, du har tidspress og store planer for dagen, og tenker at…

”Dette har jeg da faen ikke tid til!”

Så du tuter vilt og vifter faretruende med knyttneven, for å understreke din rett til å komme forbi. Personen i bilen foran går mot bilen din i en kjent ”Du må` kke komme her og kommer her” attitude, – og så er det hele i gang.

Og akkurat der… Plutselig, helt ut av intet, blir vi forvandlet til noen svært lite elskbare, utålmodige beist uten noen form for sans og samling. Det er der vi ”mister det”. Vi mister fullstendig kontrollen på vår egen tid, og det liker vi ikke. Vi hauser oss opp og får plutselig en IQ på nivå med en trøffel. Et ukjent menneske, blir plutselig oppfattet som en ”kjent” hindring. Hjernen er kun fokusert på målet. Vi legger vekk all sunn fornuft og fokuserer på èn ting; oss selv. Vi blir frustrerte, fordi vi ikke kan styre situasjonen lenger.

Eller kanskje det er nettopp det vi kan?

I det offentlige rom, vrimler det av farer for å bli hindret. Samtidig som vi blir veldig sårbare. Vi står på bar bakke uten hjelpemidler eller veiledninger, der vi egentlig kunne trengt det mest. Vi får beskjed hvor toalettene er, når toget går og hvor vi skal gå. Vi får til og med beskjed om å holde avstand til sporet. Men å holde avstand og vise gjensidig respekt til mennesker rundt deg, det hører vi ikke noe om.

”Vær mot andre, slik DU vil at andre skal være mot deg.”

Vi er alle litt rare, men det vises først når andre legger merke til det. Hvis du tenker at noen andre er en fjomp, er sannsynligheten for at du også er en fjomp, er relativt stor. Vi er alle en del av et samfunn, og da kan vi ikke stille masse krav til andre. Det må vi i førsterekke stille til oss selv!

Hvis du er en av de som forvandles til en fjomp når du er på offentlige steder, prøv å tenk på hvordan du vil bli behandlet. Hvis man henger seg opp i bagateller, vil det ta MYE mer tid enn om du bare hadde klart å beholde roen.

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

  • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
  • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
  • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

Loading ... Loading ...

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om dommerne…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 13. juli 2009 klokken 10:00 i kategoriene: Bevissthet, Glade Talenter, Verden & Samfunn,

LESERNE MENER:
7 kommentarer så langt

13.07.09

Dette innlegget liker jeg veldig godt! Jeg synes Melissa skriver bra og får fram budskapet på en flott måte. Jeg liker veldig godt åpningen av innlegget: «Når vi er alene, bryr vi oss mer om andre. Når vi er med andre, er det bare ”meg – meg – meg” …» Utrolig bra! Jeg er ikke sånn super fornøyd med bildevalget, her mener jeg Melissa kunne vært enda mer kreativ. Men teksten er det viktigste her – og den liker jeg veldig godt! Jeg synes Melissa har forbedret seg veldig i denne konkurransen. Bra jobbet:)

2. Sindre
13.07.09

Faktisk trodde jeg dette innlegget skulle handle mer om hvordan mange mennesker ikke tør å være seg selv rundt andre, enn hvordan vi har en tendens til å bli noen ekstreme drittsekker, som du poengterer her. Når det er sagt, ble jeg positivt overrasket, til tross for den litt uventede retningen du valgte å gå.

Innlegget begynner med den bastante påstanden: «Når vi er alene, bryr vi oss mer om andre. Når vi er med andre, er det bare ”meg – meg – meg” … Hvordan kan det ha seg?» Jeg tenkte umiddelbart at jeg ikke var helt fornøyd, og syntes du kunne kommet med et eksempel på hvorfor du mener dette. Heldigvis hadde jeg vett nok til å lese videre, og det jeg savnet i begynnelsen, får jeg mer enn nok av i resten av innlegget. Jeg tror nok en gang at din oppmerksomhetsskapende «sjokkåpning» var den beste veien å gå.

Jeg syns dette innlegget oser av innsikt, og jeg tok meg selv i å ha en sann fornøyelse under lesingen. Denne gangen scoret du veldig høyt på oppgaven, og du skriver om noe på en måte jeg faktisk ikke hadde tenkt så mye på selv. Og når du gjør det, snakker du rett fra leveren. I like it. Jeg er ikke overrasket over at min «like krasse» artikkel «Fatale humørsvingninger» kommer opp under relaterte artikler. Begge disse innleggene snakker direkte til leseren, selv om vi umulig kan vite om leseren faktisk er innehaver av de problemene vi snakker om. Ergo – ganske effektivt på de det faktisk gjelder. Mens de det ikke gjelder kan sitte og nikke gjenkjennende til vår beskrivelse av de dette faktisk gjelder, som vi alle garantert har opplevd. «Fjompene» finnes overalt!

Du skriver faktisk veldig i samme stil som meg selv her. Hele innlegget ditt er så lett å lese! Det er som å lese noe jeg har skrevet selv, når det kommer til selve stilen og hvordan jeg forventer at det skal være skrevet.

Og moralen din er så god, så god!

Bildet et symbolsk, uventet og fint.

Et par slurvefeil, men alt i alt: Det nærmeste «full pott» fra denne kanten du har vært! Godt jobbet!

13.07.09

Jeg liker veldig godt at du prøver å bevisstgjøre folk rundt akkurat dette. Det er fryktelig mange som oppfører seg som hensynsløse idioter når de kommer ut av døra, om det så er i trafikken, i butikkkøen og alle mulig andre slags steder.

Jeg synes fortsatt du er litt ujevn i formuleringene dine. Det er vanskelig å definere dette, men det er rett og slett følelsen av innleggene dine. Men bevare meg vel, du har blitt betraktelig bedre, og jeg ser frem til å lese mer av deg, om det så blir her eller på en annen blogg. Jeg finner et par skrivefeil her og der, noe som i ett tilfelle gjør setningen noget merkelig («… er sannsynligheten for at du også er en fjomp, er relativt stor.»), også har jeg alltid sett for meg trøffler som ganske intelligente :p

Jeg vil påstå at dette er et innlegg som definitivt kunne ha passet inn på Dagbladet, men der har du hele veien vært jevn i forhold til hva du leverer.

Alt i alt: Ganske bra jobba! Så får vi se om det holder til en seier.

4. Sindre
13.07.09

@LM: Om det kunne passet inn på Dagbladet er jeg nok ikke heeelt sikker på. Glabladet derimot… :twisted:

13.07.09

Det måtte komme før eller siden. Du skulle bare ha visst hvor mangen ganger jeg har retta meg selv :p Oh well, folk skjønner hva jeg mener ;)

6. Magnus
13.07.09

Jeg stemmer for tøffel, og ikke trøffel. Jeg tror også at trøfler er godt over gjennomsnittet smart, i alle fall sammenlignet med annen sopp. Det er nok fordi de er så dyre. Vel vel.

7. Geir
13.07.09

Tema er spennede, men føler skribenten ikke helt fant eksempler som viser probmelstillingen på en god måte. Handler vel om å være uten andres øyne på seg, versus å bli sett av andre.

Og er vi alene så behøver vi ikke forestille oss, ta hensyn til andre. Men en spennede problemstilling, men kanskje litt feil eksempel…..

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere