Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Du er rikere enn du tror

Skrevet av Sindre | 10. juli, 2009

Dette er bidrag nr. 15 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltager «J172″ – Melissa. Oppgaven gikk ut på å skrive en artikkel om betydningen av penger.

Har du en bunke med regninger du ikke aner hvordan du skal få betalt? Sliter du med å få endene til å møtes? Skulle du ønske at du var overstadig rik, slik at du også kunne fått et såkalt ”fullkomment” liv?

Jeg gir deg 10 fordeler ved å ikke være rik.

 1. Du slipper å bekymre deg for å miste alle pengene.
 2. Du slipper å bli spurt om å låne penger.
 3. Du slipper å lure på hva du skal kjøpe.
 4. Du slipper å kjøpe ting du ikke trenger, for å imponere folk du ikke liker.
 5. Du slipper å bekymre deg for fartsbøter, fordi du sykler dit du skal.
 6. Du slipper å lure på hvor du skal feriere.
 7. Du slipper å bekymre deg for om aksjekursen går ned.
 8. Du slipper å ”kvitte deg med småpenger”.
 9. Du slipper å ha dårlig samvittighet for å bruke pengene, du har ikke noe annet valg.
 10. Du slipper å lure på hvordan det er å ha det sånn som du har det nå.

Selvfølgelig, det er ikke akkurat gunstig å være blakk. Det er ikke til å komme bort ifra at livet kan være enklere, med en bra økonomi. Man trenger penger for å kunne skaffe maten på bordet, for å kunne sove under tak, for å kunne kjøpe seg de nødvendige klærne, for å kunne betale ned gjelda og for å kunne betale alle de grunnleggende behovene man har, for å kunne ha et verdig liv. Men er man først blakk, hvorfor ikke se det på den lyse siden og sette pris på det man allerede har! Jeg synes også det er viktig å få frem at vi har fortsatt en mulighet til å oppnå det vi ønsker, selv om det ser aldri så mørkt ut. De største feilene mange gjør, er

 • Å bekymre seg.
 • Å tenke at man må ha penger for å ha muligheter.
 • Å bekymre seg enda mer.

Jeg vet det ikke er lett å skulle la være å bekymre seg, men –slutt med det. Hvis du begraver deg selv med et tonn av negative tanker, sier det seg selv at det blir vanskelig å komme seg opp igjen. Gjør et eksperiment; tenk at du har all verdens muligheter!

Kjenn på den følelsen.

Det føles ganske bra? Tilfredsheten åpner automatisk opp for nye idèer og muligheter. Uansett om du er ”raka fant” i dag, så har du et hav av muligheter i fremtiden. Bare det å tenke at ”jeg har en fremtid” er en mulighet i seg selv. Uansett hva du bestemmer deg for å gjøre, det første skrittet er å bestemme deg for målet og tenke at du faktisk har en mulighet til å oppnå det.

En mulighet, vil føre til flere muligheter, som igjen vil føre til rikdom, – det er i hvert fall slik jeg ser det. Uten forestillingen om muligheten oppnår du ingenting. Altfor mange henger seg opp i tanken om at ”Det er umulig for meg, jeg har jo ikke penger.” Ved å gjøre det, låser du deg fullstendig fast. For å ta et eksempel… Hvem kunne vel forestille seg at mennesket noen gang ville kunne fly til månen? Mennesket kunne ikke ha flydd helt til månen, uten først å ha tenkt tanken!

Hvordan penger bidrar til et bedre liv

”Drømmen om lykke er mer enn selve lykken.”
Jovan Ducic
La oss si at du endelig kan kjøpe deg de skoene du lenge har ønsket deg. Du gleder deg hele veien til butikken. Gleden over å kunne kjøpe, blir større enn gleden av å faktisk eie dem. Men er det denne lykken du vil huske, når alt kommer til alt?

Jeg mener at penger kan føre til et bedre liv i form av velvære og tilfredshet. Man blir fanget opp av en slags illusjon der man tror man er så veldig lykkelig. Jeg merker det ofte selv.

For eksempel når det er lønningsdag. Jeg føler meg alltid som verdens rikeste menneske. Utrolig teit. For virkeligheten er at jeg er ikke noe rikere den dagen, enn ellers i måneden, selv om jeg har mange tusen kroner på kontoen. Men synet av de x-antall nullene på skjermen, gjør meg veldig glad og uten bekymringer. Hvorfor kan jeg ikke bare ha denne følelsen hele måneden? At mye av pengene blir borte om et par dager, spiller egentlig ingen rolle. Følelsen er jo den samme, det gjelder bare å beholde den.

Hva er det egentlig å være lykkelig? Er det å ha masse fancy ting som andre misunner at du har? Folk er forskjellige, og de har forskjellige drømmer og ønsker for livet sitt. Hva trenger du i livet ditt for å være lykkelig? Din oppskrift på lykke er ikke den samme oppskriften som en annens oppskrift. Myten om at ”de som er rike, er ulykkelige” – tror jeg også er feil. Kall meg naiv, men jeg har en tro på at rike og fattige har like muligheter til å bli lykkelige.

”Your only limit, is the sky.”

Hva er nøkkelen til din lykke? Er det rikdom, penger og suksess? Tenk at du allerede er rik. Selv om veien dukker opp etter hvert som man går, er visualisering veldig viktig for å oppnå målet ditt. Du kan ikke bare stoppe opp, fordi du ikke vet hvilke utfordringer som venter rundt svingen. Noen ganger, tenker jeg at det ikke ville gjort noe om jeg hadde noen ekstra kroner på kontoutskriften. Andre dager tenker jeg for en befrielse det er å kunne glede seg over det jeg har fra før. Men det viktigste er – at det jeg gjør, er det rette for meg.

Husk at mange ville drømt om å ha dine gleder. Men samtidig tenker jeg at du er ikke rik før du har lært deg å sette pris på det som ikke koster. Penger er et resultat av arbeidet du har gjort. Jeg tror at summen av det du tjener, er et resultat av det du har sett for deg. Men blir du dødssyk og det ikke er noe mer å gjøre for deg, er det ikke pengene som står i fokus lenger. Da blir det heller summen av gledene. Derfor er det så viktig å huske på de små gledene i livet, fordi i fremtiden er det de som vil bli husket som store.

En klem, en hilsen, en tanke, en solnedgang, et innpust, et utpust, et smil, en opplevelse, et øyeblikk.

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

 • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
 • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
 • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

Loading ... Loading ...

I tvil? Husk å lese alle 3 sine innlegg før du stemmer.

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen, deltagerne og oppgaven… | Om dommerne…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 10. juli 2009 klokken 10:00 i kategoriene: Bevissthet, Glade Talenter, Inspirasjon, Penger,

LESERNE MENER:
6 kommentarer så langt

10.07.09

La meg først få påpeke at jeg strengt tatt er en negativist, derfor var ikke dette et lett innlegg å bedømme. Men jeg gjør et forsøk på å legge dette til side. Nesten. ;) Jeg synes dette er fryktelig naivt, samtidig som innlegget gjør meg glad, kanskje grunnet tidligere nevnte naivitet.

Det ser ut som om du har tatt til deg noe av kritikken fra oss dommere, og innlegget fremstår som betraktelig mer gjennomarbeidet enn tidligere. Kudos til deg for dette! Du er nok muligens den deltakeren som har kunnet vise til en størst utvikling i skrivingene gjennom konkurransen. Jeg synes dog det tidvis blir litt mye tåkeprat, og jeg tror du fint kunne ha kutta ut en del av setningene i innlegget, samtidig som du ville fått frem eksakt samme budskap. Jeg vet at dette kan være vanskelig, og en smule hjerteskjærende, men det må ofte til. Selv synder jeg ofte mot dette.

Jeg har veldig sans for bildebruken, første bilde uttrykker jævelskapen som det fort kan være å forholde seg til penger, mens bildet på slutten av innlegget gir en slags stråle av håp.

Jeg synes du besvarer oppgaven relativt godt, her er det både selvutvikling og gode råd som kan bringe andre verdi på flere måter. At det er et innlegg som passer godt på Glabladet behøver jeg vel egentlig ikke skrive en gang.

10.07.09

Jeg liker innleggets budskap, og er enig i mye av det som blir skrevet. Blant annet skriver Melissa: «Altfor mange henger seg opp i tanken om at «Det er umulig for meg, jeg har jo ikke penger». Ved å gjøre det, låser du deg fullstendig fast». Og jeg er så utrolig enig! Altfor mange har en slik tankegang og dermed ødelegger for seg selv. Jeg har flere venner som for eksempel ikke har råd til å dra på ferie eller være med å gjøre ting fordi de liksom ikke har råd, men hvis de hadde tenkt annerledes og vært obs på hvordan de brukte pengene sine så kanskje de egentlig hadde skjønt hvor god råd de egentlig har, og at grunnen til at de tror de har dårlig råd er fordi de bruker pengene feil! Dermed går de rundt å tror at de ikke kan være med på noe eller at flere ting er umulige for de, når det egentlig kun bare er tankegangen dems som stopper dem. Teksten har en fin flyt og jeg liker bildet som er brukt her. Innlegget startet litt «rart» med at forfatteren ramset opp fordeler ved å ikke være rik (!), men innlegget ble bedre og bedre etterhvert som jeg leste nedover! Godt jobbet:)

3. Sindre
10.07.09

Melissa, Melissa, Melissa… Nå tror jeg du må frem med kjøkkenforkleet og starte kakebakingen med en ekstra søt dose melis – veldig kjapt! ;)

Dette innlegget føler jeg ikke nådde helt opp. Det er et innlegg som har sine «ups and downs», kan du si. I oppgaven oppfordret jeg jo til å bruke egen personlig erfaring hvis du trodde den kunne være av verdi for leserne. Og det tror jeg nok din erfaring absolutt kan være – men har du tatt målgruppen i betraktning?

Hadde du postet dette innlegget på din egen blogg og det hadde blitt lest av de som pleier å skrive «Wow, fin header» og «LOL :P » hadde du sannsynligvis blitt sett på som et geni. Det er nettopp her jeg føler at dette innlegget passer bedre inn på en egen, personlig blogg fremfor Glabladet. Selv om det er ingenting galt i det du skriver, føler jeg heller ikke du bidrar med noe virkelig «nytt», eller spesielt tankevekkende – for de som er vant til å lese her på Glabladet fra før.

Dessuten skulle jeg ønske du hadde vært litt mer selvsikker i dine ord i dette innlegget. Det ble mye «jeg mener», «kall meg naiv, men…» og «- det er i hvert fall slik jeg ser det» osv, som gjør at jeg senser en viss usikkerhet. Det kan virke som om dette er noe du absolutt har tenkt litt på, men kanskje ikke nok? Du kommer innom en del av det samme som de to andre deltagerne skrev i sine «penge»-besvarelser, men akkurat denne gangen føler jeg ikke at jeg «tror deg» like mye som de to andre, og jeg falt personlig mer for begge dine to forrige innlegg i konkurransen.

Det er noe med det at jeg føler kanskje ikke du går dypt nok inn på poengene dine heller. Du nevner forskjellige ting som absolutt er riktige, men du beveger deg for fort videre. Det er litt det samme problemet som jeg fikk med Ole sin artikkel altså. For all del, innlegget ditt er godt, velskrevet og ganske relevant. Men litt av poenget med oppgaven var å teste hvor flinke dere var til å fokusere, og her syns jeg du ble nesten like vag som oppgaven i seg selv.

De 10 grunnene dine i begynnelsen er jeg ikke helt sikker på om du hadde trengt å ha med. Jeg vet at det du mente med den var å være litt humoristisk og litt provoserende, ved å se på den positive siden av saken. Forsåvidt en fremgangsmåte jeg har brukt selv i Glabladets tidligste levetid, til svært blandet mottakelse. I dette tilfellet føler jeg innlegget kunne klart seg uten, samtidig som du kunne ha fokusert enda mer på et par av poengene dine.

F.eks. skrev du: «Myten om at ”de som er rike, er ulykkelige” – tror jeg også er feil. Kall meg naiv, men jeg har en tro på at rike og fattige har like muligheter til å bli lykkelige.» og det er alt du nevner om dette. Gå og les Camilla sitt innlegg. Les overskriften. Les besvarelsen. Ser du den røde tråden? Det er denne typen fokusering jeg savner litt i innlegget ditt. Ditt største fokus er som sagt din egen erfaring, og som sagt syns jeg det blir såpass personlig og lite «nytt» at jeg føler det passer best inn på din egen blogg.

Når alt dette er sagt, og jeg håper du skjønner at jeg må være såpass «streng» siden vi er ganske langt i konkurransen, vil jeg si at jeg liker avslutningen din. Dette er viktig og sant, selv om også dette bare så vidt nevnes. Hva hvis du hadde fokusert på et innlegg om hvordan den evindelige «jakten på penger» distraherer oss fra hvor flott og fantastisk livet egentlig er? Hvorfor innser man ofte først dette når man ligger dødssyk og reflekterer over livet? Et innlegg som oppfordrer oss til å tenke over dette hver eneste dag, og (klisje-alarm) «leve hver dag som om det var din siste» hadde vært fint. Med litt fantasi kunne du klart dette ut fra denne «penge»-oppgaven, hvis du hadde vinklet det til at penger i seg selv er noe av det mest distraherende vi har (for mange av oss).

Now, that hadde vært a flott innlegg to read! Og bildet ditt var bra. ;)

10.07.09

Denne teksten glimrer jo av gullkorn, noen av de er som følger

«Uten forestillingen om muligheten oppnår du ingenting.»

«Mennesket kunne ikke ha flydd helt til månen, uten først å ha tenkt tanken!»

«Selv om veien dukker opp etter hvert som man går, er visualisering veldig viktig for å oppnå målet ditt.»

«Du er ikke rik før du har lært deg å sette pris på det som ikke koster.»

Liker det melis-dryssede-personlige preget, Melissa, du er godt på vei til å gjøre noen av de flotteste tekstene på nettet.

Teksten din startet litt uinteressant/tungt, men kom seg utrolig bra.

Dumt at stemmen min ble gitt tidligere gitt.

5. Assi
10.07.09

«It’s only after we’ve lost everything that we’re free to do anything.» – Tyler Durden

6. Kim Jonni
11.07.09

Imponerende. Jeg liker måten du skriver på. Budskapet er virkelig og du bruker ulike situasjoner i våre liv.

Allikevel, jeg føler at alle skribenten i konkuransen har glemt hva penger generelt skaper i helheten! Saken er slik at penger skaper tapere og vinnere. Alle vil være vinnere. Men det finnes 2 måter å vinne på:
1. Du har vunnet og slått alle konkurentene rundt deg. Du er nr.1! Gratulerer! Men nå som du er best og rikest, har du virkelig fått gjort det du vil? Er du fornøyd med å være det rikeste mennesket?
2. Du har fått det du vil og det du vil ha. Dyrket dine ambisjoner og fullført dine mål. Hvem som er best spiller ingen rolle for deg. Du er «happy» fordi du har klart å gjøre det du bestemte deg for. Løpt ditt eget løp alene uten å fokusere på andre deltakere som evt. ligger foran eller bak deg.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere