Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Hvordan skaffer du deg en trofast leserskare?

Skrevet av Sindre | 14. juli, 2009

Dette er bidrag nr. 17 til Glade Talenter 2009, skrevet av Camilla. Deltagerne har fått tildelt «personlige oppgaver». Dvs. oppgaver jeg kunne tenke meg å se dem skrive om, sånn at vi dommere fikk et litt bredere grunnlag for bedømmingen.

Ettersom jeg mener at Camilla har vist hva hun er god for både før og under denne konkurransen, tenkte jeg å gi henne en litt annerledes oppgave, i forhold til det hun har skrevet om før. Glabladet skriver som kjent mye om blogging i seg selv. Camilla har dog skrevet mest om nyttige tips til selvutvikling. Jeg ba henne derfor skrive om blogging. Nærmere bestemt hva hun mener skal til for å opprettholde en god blogg. Hun driver jo en blogg selv, så jeg antok at hun hadde meninger om dette. Hun kunne også ta utgangspunkt i andre blogger. Mitt håp for denne besvarelsen var at hun kom til å levere et innlegg med nyttige bloggetips, i likhet med mine mange egne innlegg om dette.

Hvordan skaffer du deg en trofast leserskare?

Som blogger ønsker du å ha flest mulig faste lesere. Helst vil du at de skal komme av seg selv, men som med det meste her i verden må du gjøre deg fortjent. Du kan skape økt trafikk til bloggen din ved å lokke potensielle lesere med finurlige titler eller mer eller mindre gode markedsføringstiltak, men det virkelige spørsmålet er: fortsetter de å komme tilbake?

En trofast leserskare kommer sjelden av seg selv, så hva kan du gjøre for å bedre sjansene?

Skriv med et formål

Når du setter deg ned for å skrive et blogginnlegg, sørg for at du har en hensikt. En annen hensikt enn å fylle siden med ord kun for å holde bloggen oppdatert! Vil du uttrykke følelser og meninger? Vil du lære leserne noe? Vil du selge eller promotere? Vil du skape diskusjon eller provosere? Det er bedre med færre riktig gode innlegg enn mange halvdårlige, da vet leserne at de vil finne innhold med et visst kvalitetsnivå. Samtidig er det viktig at bloggen oppdateres jevnlig, så prøv og finne balansen, og sett deg realistiske mål når det gjelder innleggsfrekvensen. Tar du deg vann over hodet vil du fort miste inspirasjonen, lysten til å skrive og det hele blir et stort ork. Da forsvinner leserne ganske fort.

Innvolver leserne

La leserne føle at de får ta del i bloggen. ”Fortell meg noe og jeg vil glemme. Vis det og jeg vil kanskje huske. Involver meg og jeg vil forstå,» skrev Benjamin Franklin. Aktiviser dem derfor ved å stille spørsmål og hold spørsmålsrunder som du besvarer i egne innlegg. Kjør konkurranser og hold avstemninger av ulikt slag. Glabladet lot for eksempel leserne komme med forslag til hva neste 30 dagers utfordring skulle gå ut på, og fikk dermed flere lesere med i prosessen. Premier gjerne beste forslag om du har mulighet. Engasjerte lesere er ofte trofaste lesere og visa versa.

Vær veiviser og skriv en guide

Vis leserne steg for steg hvordan de skal gå frem for å få til noe du vet kan være av interesse for dem. Saker som ”Hvordan installere en WordPress-blogg og eget domene innen 24 timer”, er et godt eksempel på en slik guide. Typen guide kan avhenge av hvilken nisje du blogger i; ”Slik temmer du en gorilla” vil kunne passe for gorillainteresserte, ”Hvordan fileterer du en panda” for de som ikke liker pandaer, ”Lag en lampe ut av en fotball” for avdankede fotballspillere og ”5 tips til bedre rundstykkebaking” for rundstykkeinteresserte bloggskribenter med for mye tid til overs.

Tilby dem løsninger – som funker!

Som en fortsettelse av forrige punkt; det er viktig å kunne gå god for løftet du gir i bloggtittelen. Innlegget om gorillatemming kan altså ikke skrives av hvem som helst. En ekstra bonus er det om løsningen er testet og godkjent av deg selv, som i Glabladets Hvordan kutte ut Cola. Byr du derimot frem metoder som ikke holder mål, kan trikset virke mot sin hensikt. Leseren vil kunne føle seg snytt og vil kanskje ikke komme tilbake. Å skaffe seg en trofast leserskare handler mye om å bygge tillit. Innlegget ”Slik får du alt du har drømt om på bare 3 dager” vil kanskje innhente mange lesere, men få vil anse deg som troverdig.

Sett leserne først

Ja, du er bloggeren, du er kongen på haugen og det er du som jobber her, men glem for all del ikke leserne. Foruten dem var du en ”nobody” i bloggosfæren, så vis at du setter pris på dem. Gi kommentarer tilbake, vær aktiv i ditt eget kommentarfelt, svar på spørsmål, vær tilgjengelig på mail og la dem få vite at deres mening teller. Forskning har vist at selv om bloggen er et én-til-mange-medium, oppfatter mange lesere det som én-til- én kommunikasjon. Når leseren oppfatter det som om du skriver direkte til dem blir det desto viktigere å opptre respektfullt. Tolerer også at andre kan ha ulike synspunkt enn deg og hiss deg ikke opp om noen kommer med usaklige eller ekle kommentarer. Som populær blogger må du regne med å komme i kontakt med folk som har lite hyggelig å komme med. Det viktige da er at du hånderer det på en voksen måte i stedet for å ”by opp til kamp”.

Når det gjelder å skaffe seg, og å holde på en leserskare er det mange viktige aspekter som kunne blitt belyst her. Temaer som layout, sidenavigasjon, markedsføring, tittelbruk, temavalg og lignende, fortjener egne innlegg og jeg har derfor valgte å holde de utenfor her. At valget falt på de overnevnte punktene var fordi de er såpass grunnleggende og tidløse at de kan gjelde for blogger i alle sjangre, nye som gamle, store og små, for min og for din.

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

  • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
  • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
  • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

Loading ... Loading ...

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om dommerne…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på tirsdag 14. juli 2009 klokken 10:00 i kategoriene: Blogging, Glade Talenter, Inspirasjon, Suksess,

LESERNE MENER:
9 kommentarer så langt

14.07.09

Dette synes jeg var et meget godt innlegg. Interessant og underholdende å lese (nå er jeg også veldig glad i denne type artikler). Du belyser det absolutt viktigste innen blogging, nemlig, kvalitet. Du gjør det i tillegg på en lettfattelig måte, som selv «far» vil forstå. Mye er kanskje åpenbart, og det har også blitt belyst i tidligere artikler i Glabladet, men siden dette er en konkurranse skal jeg la den skli.

Et par skjemmende skrivefeil er det dog. Ikke det at det kryr av dem, men de befinner seg blant annet i en undertittel. Igjen så er dette en skrivefeil som ville ha blitt plukket opp av en stavesjekk. Har du ikke råd til(eller hjerte til å piratkopiere) Office? Bruk OpenOffice istedet. Å ikke kjøre stavesjekk er latskap! Men du har blitt bedre.

Jeg synes du svarer ganske godt på oppgaven du har blitt tildelt, selv om jeg faktisk (for en gangs skyld) gjerne hadde sett at du kanskje hadde skrevet noe lenger, og dykket litt dypere inn i materien. Men kanskje en annen gang.

Jeg liker bildet veldig godt, da det både er passende og ganske kult.

Alt i alt var ikke dette så dumt, og jeg tror du kan finne på å stille sterkt. ;)

14.07.09

Jeg er så imponert! Dette er det beste innlegget Camilla har skrevet i denne konkurransen, uten tvil! Teksten er veldig ryddig strukturert og lett-lest. Spesielt likte jeg dette: «La leserne føle at de får ta del i bloggen. ”Fortell meg noe og jeg vil glemme. Vis det og jeg vil kanskje huske. Involver meg og jeg vil forstå,» Synes det var veldig relevant i denne sammenheng, og jeg er så enig. Å involvere leserne er meget viktig for å skape en god blogg. Jeg synes også Camilla har vært veldig flink med å henvise til andre artikler på Glabladet. Dette skaper også mer verdi for leseren. Jeg finner ikke betydelig med skrivefeil, og bildet er helt supert! Det er ikke vits å nevne at dette innlegget passer inn på Glabladet, for det er helt innlysende. Godt jobbet, Camilla! :)

3. Sindre
14.07.09

Enig med Victoria når det gjelder Camillas linking til tidligere Glabladet-artikler. Enig med Lars Martin når det kommer til lengden på innlegget. Dette er for kort!

Det faktum at du ramser opp flere aspekter av «hvordan skaffe seg en trofast leserskare», etterfulgt av en unnskyldning til hvorfor du ikke gidder å skrive om det, samt en ny runde med skrivefeil, gjør at dette fremstår som hastverksarbeid. Man skulle tro at når du har kommet så langt i konkurransen, kunne du i det minste bidratt med et skikkelig innlegg.

Lengden på innleggene dine pleier å være omtrent som dette, og det er vanligvis helt greit. Men her kunne du åpenbart ha utdypet mye mer – hvis du hadde inkludert det du ramser opp på slutten. Hva med en «10 måter å skaffe seg en trofast leserskare på»? Du har jo åpenbart idéene til en slik artikkel. Jeg liker heller ikke tittelen din. Jeg er usikker på om du tar bloggekurset mitt (via epost), men der understreker jeg hvor viktig titlene er. Du stiller et spørsmål i tittelen, noe som gir et underbevisst inntrykk av at innlegget vil bestå av spekulasjoner, gjetting og teorier. Løsningen på dette kunne vært så enkel som å kalle innlegget: «Hvordan skaffe deg en trofast leserskare» eller «Slik skaffer du deg en trofast leserskare». Det er ikke dermed sagt at du sitter med fasiten, men du banker i bordet med dine egne meninger og gir leseren et umiddelbart inntrykk av at du vet hva du snakker om, og at man kanskje skal høre på deg.

Og meningene dine er det ingenting galt med. Jeg liker det du skriver. Verdimessig er det ikke så langt fra ditt forrige innlegg, etter min mening. Det er ikke der problemet ligger.

Jeg merker at det endelige valget om hvem som vinner, kommer til å bli vanskelig, når dere alle presterer såpass forskjellig. Jeg vil være sikker på at jeg har valgt en skribent som jeg trygt kan overlate Glabladet til, uten å bekymre meg for merkelige bildestørrelser, skrivefeil som enkelt kunne vært unngått ved å følge tipsene til Lars Martin, og som fremfor alt OSER av verdi, og ikke unnskylder hvorfor forfatteren ikke skriver resten… Jesus!

Det siste avsnittet gjelder ikke bare Camilla, men alle sammen. Jeg håper vinneren, hvem det nå enn blir, virkelig tar dette til etteretning og skjerper seg. Dere er alle flinke, men dere trenger alle å skjerpe dere! :P

Se bare hva som skjedde med Camillas forrige innlegg, når hun skjerpet seg. Det ble veldig bra. Hun skrev i mailen til meg at hun hadde gått gjennom innlegget 50 ganger, «og hvis det fortsatt var skriveleif der, måtte hun ha dysleksi.» Hvor mange kalorier hadde det kostet deg å gå gjennom dette innlegget en ekstra gang? Hvor mye bedre hadde du følt deg hvis du hadde skrevet et «fullstendig» innlegg, og ikke *kremt* hoppet av i svingen?! :P

Jeg vil avslutte med å si at jeg vet jeg høres streng og kverulerende ut nå. Men dette er ting som teller mer enn folk flest fatter, hvilket er hvorfor folk flest har middelmådige blogger. De bryr seg ikke om enkle, grunnleggende ting som dette. Jeg sier ikke at jeg alltid er perfekt, men jeg gjør en innsats for å sikre meg at jeg gjør så godt jeg kan hver gang. Jeg dobbeltsjekker etter skrivefeil før jeg poster, jeg finner bilder som passer og jeg bidrar med alt jeg sitter inne med i hvert bidige innlegg, med mindre det er hevet over enhver tvil at jeg har delt innlegget opp i flere deler, eller et kurs.

Det er ingenting galt med det du skriver her, Camilla. Det føles godt å endelig ha et innlegg som fokuserer på blogging igjen, etter at dette har vært et fraværende tema siden Idol-konkurransen startet. Men samtidig føles det dessverre halvferdig. Til ditt forsvar vet jeg jo at du hadde noen hektiske dager under skrivingen av dette innlegget, men jeg ga deg muligheten til å benytte en ekstra dag hvis du trengte det. Det gjorde du imidlertid ikke, men ut fra dette resultatet, tror jeg du kunne trengt det likevel…

Jeg likte forøvrig bildevalget ditt – greit med litt forskjellige typer bilder. Selv om jeg måtte redigere bildestørrelsen for at det skulle se bra ut. Det var litt i overkant høyt og stjal dermed mye skjermplass, så jeg måtte presse det sammen litt.

Peace. :)

4. Magnus
14.07.09

Først av alt vil jeg bare si at innlegget ser for meg ut til å inneholde vital og overordnet innsikt for å bygge en god blogg. I tillegg er den svært lett å lese, og budskapene er krystallklare.

Til tross for jeg personlig anser det som noe underordnet om det befinner seg en skrivefeil eller to i en tekst så forstår jeg dommernes fokus på dette. Det samme kan vel sies om det tekniske aspektet relatert til bildet. Kritikken her er berettiget og skjerpings etterlyses.

En annen ting har jeg likevel en ganske tydelig mening på, og det er Sindres kritikk av innholdets lengde og hva som er med og ikke. Dette framstår for meg som et lysår fra et ufullstendig innlegg. Det fins vel mange meninger rundt hva et godt blogginnlegg er og ikke, for meg, som leser, er en ting helt klart: jeg foretrekker flere fokuserte, konsise og meningsbærende innlegg som er lett å lese og fordøye enn ”white papers” i bloggform. Derfor synes jeg at Camilla er svært klok når hun velger å holde seg til grunnleggende, allmenngyldige og vitale retningslinjer i dette innlegget. Med andre ord er jeg, som den amatøren jeg er på området blogging og glabladet, helt uenig i at innlegget burde vært særlig lengre, og i alle fall ikke inkludert tips om for eksempel layout og markedsføring. Det handler om ikke å prøve å bite over alt på en gang, og det handler om å tilby kvalitet. De to tror jeg henger godt i hop. Man er som regel ikke ekspert på alle områder, og er man det vil jeg tro at fokusert posjonering er et godt prinsipp å holde seg til. Noe annet vil vel lett kunne føre til et innlegg med rotete innhold og et uklart budskap.

Når det gjelder om tittelen bør være et spørsmål eller ikke tror jeg at dette er relativt subjektivt. Om innlegget hadde hatt ”mer trøkk” hvis man tar bort spørsmålstegnet og byttet ut ”du” med ”seg” har jeg vel begrenset tro på, men her har vel Sindre et større erfaringsgrunnlag og er dermed bedre rustet for å uttale seg. At dette er et punkt som blir viet betydelig plass hos dommer Sindre tyder vel på at det kanskje ikke er så mye å plukke på ;)

Det har vært artig og fulgt innleggene i konkurransen, det er mye bra her, og det blir artig å se hva Ole får til i morgen!

5. Sindre
14.07.09

@Magnus: Jeg er glad du innrømmer selv at du er en amatør på dette feltet – ellers kunne jeg kommet til skade for å antyde dette og dermed gjort deg fornærmet. ;)

Det ble litt negativt fokus i kommentaren min, men jeg sier tydelig flere ganger at det hun skriver er bra. Folk har en tendens til å henge seg opp i det negative. Hva med å sette pris på, og vise takknemlighet for det positive? :)

6. Magnus
14.07.09

He he, ja er man amatør må på et felt man diskuterer så kan det vel være lurt å fortelle om det slik at all tvil er borte. Spesielt når man diskuterer med bloggeksperter!

Det positive du sier (liker bildevalget ditt, ingenting galt med det du skriver) er vel ikke noe som akkurat byr opp til debatt. Da er det mer interessant å diskutere kommentarer man er uenig i – bare slik kan vi lærer av hverandre. Dessuten tror jeg at det er opp til skribentene å vise takknemlighet og sette pris på de positive tilbakemeldingene – det ville kanskje vært snedig hvis jeg som leser skulle takket og bukket for at du synes Camillas bildevalg var greit?

For all del, dommere skal vel komme med konstruktiv kritikk, det er ikke det, men når man først tar opp temaet positivitet vs negativitet: ta en innholdanalyse av tilbakemeldingen din og se hvor stor andel som er som er positiv og hvor stor som er negativ…kanskje du vil bli overrasket? ;)

7. Sindre
14.07.09

@Magnus: Jeg er vanligvis tilhenger av debatt og diskusjon i kommentarfeltet. Men i dette tilfellet er vi 3 dommere som sier vår mening, og det ville blitt en smule merkelig hvis publikummet i Idol eller Norske Talenter skulle begynt å debattere med dommerne hver gang. ;) De kan klappe eller bue. I Glade Talenter kan de STEMME. :)

Mitt utsagn om å legge vekt på det positive ble sagt fordi jeg vet, ut fra tidligere kommentarer, at du er tilhenger av Camilla, så nei, jeg syntes ikke det ville vært så merkelig.

Men men. Du er uenig med dommeren. Det er ikke akkurat noe nytt fenomen. Og du er i din fulle rett til det. Men jeg har ikke lyst til å bruke mer tid på å diskutere våre uenigheter nå. Så, da er vi vel enige om å være uenige – i dette tilfellet? :)

8. Magnus
14.07.09

Det er det som er så flott med sosiale media vet du! Det er ikke lenger diktatur, det er demokrati! Man kan si sin mening, kreve at rettferdigheten seirer! Man er ikke lenger bare en masse med seere som kan ta seg til primitive tiltak som å bue eller stemme, man kan ha en dialog :)

Vel, nok om det, enig enig. Vi er enig om at vi er uenig. Jeg har sagt mitt, du ditt. Det føles godt vet du.

Og takk for at du synes Camillas bilde valg var greit og at det ikke var noe galt med det hun skrev ;)

9. Sindre
14.07.09

*Applaus fra dommeren* (!) :)

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere