Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Idol: Hvorfor penger ikke gjør deg lykkeligere

Skrevet av Sindre | 09. juli, 2009

Dette er bidrag nr. 14 til Glade Talenter 2009, skrevet av deltager «J402″ – Camilla. Oppgaven gikk ut på å skrive en artikkel om betydningen av penger.

“Can`t buy me love”, sang Beatles. Men hva med “happiness”?

For de fleste i den moderne kapitalistiske verden, er penger det første, og i noen tilfeller den eneste målestokken for suksess her i livet. Penger kan kjøpe både makt, status og berømmelse. I noen tilfeller kan man også kjøpe seg et liv (og visse former for kjærlighet). Penger har blitt et felles hovedmål. Men når vi blir rikere, blir vi også lykkeligere?

”Den som ikke tror lykken kan kjøpes, har ikke funnet den rette butikken”, sies det. Men det viser seg at sammenhengen mellom lykke og rikdom er svært liten. Korrelasjonen mellom de to faktorene er på kun 1% viser en undersøkelse utført i USA. Når våre grunnleggende behov som mat, klær, bolig, trygghet osv, har blitt oppfylt, vil ikke mer penger gjøre oss lykkeligere, hevder Daniel Gilbert, forfatteren av boken ”Happiness”.

Levestandarden har økt betraktelig de siste 50 årene, men lykkenivået har forholdt seg stabilt. Hvorfor har ikke den styrkede rikdommen gjort oss lykkeligere?

Fordi vi i sammenligner oss med de rundt

Lykkeforskere har vist at hvor mye vi tjener i forhold til de vi sammenligner oss med, har langt mer å si enn hvor mye vi tjener i forhold til gjennomsnittet. Bor du i Silicon Valley og du har en formue på 50 millioner, er du en såkalt ”arbeidsklassemillionær”. Du er sannsynligvis fortsatt ikke fornøyd, og du vil jobbe dag og natt for å kunne måle deg med de ”ordentlige” millionærene. Hvis du sammenligner to personer med samme lønningsjekk, der den ene bor i et rikere strøk enn den andre, vil du finne at personen i det rikeste strøket er den minst fornøyde. Dette gjelder enten du er millionær i Hollywood eller om du lever i fattige områder i Peru.

Fordi vi bruker pengene feil

Og fordi vi har en tendens til å overdrive langtidseffekten av det vi kjøper. Vi tror rusen vi føler når vi kjøper noe vil vare lengre enn den gjør. I noen tilfeller kan også måten vi bruker pengene på fungere helt motsatt, den kan gjøre oss mindre fornøyd. For eksempel oppnår vi mye av gleden i livet vårt gjennom samvær med andre mennesker. Da vil den nyrike som sier opp jobben sin og som flytter til et stort og flott, men avsidesliggende sted uten naboer, kunne ende opp som både ensom og deprimert.

Fordi mer penger ofte gir mer stress

Større hus, flere hytter og flere eiendeler betyr også mer ansvar, økt vedlikehold og flere bekymringer. For ikke å nevne hvor slitsomt det må være å måtte ordne med bursdagsgaver og fester som topper fjorårets storslagenhet.

Fordi mye vil ha mer

Fordi vi mennesker er så tilpasningsdyktige blir vi fort vant med de goder vi har, og forblir ikke tilfredsstilt særlig lenge. Ta eksempel i vaskemaskinen. Den var et realt løft og gjorde hverdagen mye lettere for generasjonen før oss. Vi tar den for gitt og den gir oss ingen glede lengre. Det samme gjelder alle nyvinninger vi går til anskaffelse av, gleden er kortvarig. På samme måte som lottomillionæren etter kort tid er tilbake på samme lykkenivå som før han vant, vil gleden av vår nye widescreen eller cabrolet fort passere. Snart er vi på jakt etter mer, og på denne evige tredemøllen er det altså vi befinner oss.

Betyr det at det ikke finnes noen sammenheng mellom rikdom og lykke?

Jo, det gjør det. For svært fattige eller syke mennesker som mottar pengebeløp, ser bildet naturligvis annerledes ut. Da vil økt rikdom sannsynligvis gi mer glede. Ekstra inntekt kan da beskytte mot uheldige omstendigheter eller gi en statusøkning som medfører økt selvfølelse og dermed gi bedre livskvalitet og mer harmoni.

Og dersom du gir av rikdommen din, vil det også kunne gi en akselerasjon i din egen lykkefølelse. En undersøkelsen som ble gjort med en gruppe mennesker beviser nettopp det. Halve gruppen fikk en pengesum de skulle gi bort til noen andre, mens den andre halvparten fikk beskjed om å bruke den på seg selv. Resultatet? De som gav bort pengene til andre var langt mer fornøyd.

En sammenheng som også er blitt bevist, er at lykkelige mennesker har en tendens til å tjene mer senere i livet. Så selv om penger ikke gjør deg lykkelig, kan kanskje lykken gjøre deg rik?

Kilder:
«Storeulvsyndromet» – Thomas Hylland Eriksen
«Hva koster lykke?» – et foredrag av Joar Vittersø

Hvem bør gå til finalen av Glade Talenter? (Kun én stemme er mulig)

  • J402 Camilla (47%, 55 Stemmer)
  • J172 Melissa (43%, 50 Stemmer)
  • G543 Ole (10%, 11 Stemmer)

Antall stemmer: 116

Loading ... Loading ...

I tvil? Husk å lese alle 3 sine innlegg før du stemmer.

Dette innlegget er en del av konkurransen «Glade Talenter». Innlegget presenteres som det ble levert, og ingen redigering er foretatt. Om konkurransen, deltagerne og oppgaven… | Om dommerne…


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på torsdag 09. juli 2009 klokken 10:00 i kategoriene: Bevissthet, Business, Glade Talenter, Inspirasjon, Penger, Selvutvikling, Verden & Samfunn,

LESERNE MENER:
16 kommentarer så langt

1. Sindre
09.07.09

Dette er rett og slett en superprofesjonell artikkel. Du får virkelig frem poenget ditt og holder deg fokusert på det du skal. Den røde tråden i innlegget ditt er det ingen tvil om: «Penger gjør deg ikke nødvendigvis lykkeligere». Dere er så flinke alle sammen, men jeg må innrømme at jeg syns du scoret høyere på besvarelsen av selve oppgaven enn hva Ole gjorde i går, selv om han nevner noe av det samme. Jeg syns Ole sitt innlegg var veldig bra og interessant, men litt mangel på fokus gjorde det tyngre å lese. Du har klart å ta utgangspunkt i én påstand/et faktum og holdt deg til det hele veien. Utrolig bra.

Hvis jeg skal nevne noe jeg selv mener er litt kritisk, er det kanskje at du nærmest fremstiller rikdom som noe å holde seg unna fra, fordi man får inntrykk av at man blir mer miserabel når man blir rik. Jeg mener at så sant du «spiller spillet» pent og tjener pengene ærlig og redelig, er det et resultat av at du har skapt verdi. Når du skaper verdi hjelper du allerede andre mennesker. Ergo, du er med stor sannsynlighet ganske lykkelig. Du vet at pengene du har tjent har kommet etter hardt arbeid/geniale løsninger som du selv har satt i stand. Du vet at ditt harde arbeid og dine geniale løsninger har hjulpet mange nok mennesker til at du tjener de pengene du tjener og blir så rik som du blir. Føler du plutselig at du har «for mye penger» kan du spe på lykkefølelsen ved å gi bort penger til veldedighet og gode formål, som du også beskriver på slutten av ditt innlegg.

Så ja, jeg mener du har helt rett i at lykke i seg selv er et bedre utgangspunkt for å bli rik, enn å prøve andre veien. Og her vil jeg igjen trekke frem Ole sitt poeng fra i går, om at man må finne ut hva man syns er morsomt å jobbe med, og «tjene penger på sitt råe liv». Det er godt å se at dere begge er enige i dette og skjønner dette prinsippet! Det er nemlig et høyst Glabladet-vennlig prinsipp. ;)

Faren er når man allerede går rundt og lever et relativt miserabelt liv og drømmer om penger og luksus og tror at alt vil bli så fantastisk. Jepp… Det vil det selvsagt bli… En ganske god stund også. Men, penger er ikke alt. Tomhetsfølelsen inni deg vil neppe forsvinne, og den vil, som Camilla poengterer, kanskje til og med forsterkes. Du kan fort ende opp som en bitter, rik gammel «Onkel Skrue» (som han var når Carl Barks første gang introduserte ham i Andeby-universet).

Hvis noen nybakte Lottomillionærer leser dette og blir bekymret: Slapp av. Det er opp til hver enkelt hva man gjør det til. Med de nye pengene på konto har du mange valgmuligheter. Du kan kaste de bort på overdådig luksus til deg selv… Eller du kan bruke dem fornuftig. Hva som er fornuftig må man finne ut av selv (veldedighet, investeringer, etc). Det er aldri for sent å øke bevissthetsnivået. Kanskje du bør bruke en god del penger på å «forbedre» deg selv? Reis rundt og stift nye bekjentskaper. Bruk penger på slanking og trening hvis det trengs. Bruk penger på selvutvikling! Vi lærer så lenge vi lever, og livet kan bare bli bedre hvis man tar et bevisst valg om det. En forhøyet sum på kontoen din vil ikke gjøre noe med den du er som person, innerst inne. Og hvis den du «var» knapt nok var en du orket å se i speilet om morgenen, bør det allerede blinke noen røde varsellamper. Og nei, jeg prøver ikke å si at du skal ta plastisk kirurgi. Ikke vær så overfladisk. :P

Jaja, Camilla. Det er sjeldent en kommentar blir som et miniblogginnlegg, men det sier noe om innlegget jeg kommenterer her. Det inspirerte meg og fikk meg til å tenke, og ga meg lyst til å skrive. Dette er akkurat sånn jeg ofte får mye av min vanlige inspirasjon; ved å lese på andre relevante blogger om selvutvikling etc, og skrive mine egne tanker og meninger rundt samme tema. Med andre ord er dette et gullinnnlegg (10/10 for min del), både i sitt budskap, tolkning av oppgave og ikke minst: Effekt på leseren! :)

Bildet derimot…!!! :P Oh, whattehell, GODT JOBBET!!

Må som vanlig benytte anledningen til litt skamløs selvpromotering! Likte du Camilla sitt innlegg og det jeg skrev i denne kommentaren, anbefaler jeg deg også å lese mitt tidligere innlegg «Samfunnets hjernevask del 3 – Er det lykke du vil ha?«

09.07.09

Her føler jeg at du ikke har besvart oppgaven så veldig godt, jeg finner lite selvutvikling her, mer en bastant konklusjon av fakta. For all del, du skriver mye fornuftig (og en del ikke fullt så fornuftig), men jeg føler likevel ikke at jeg har fått noe av verdi når det er ferdiglest. Innlegget er for all del ikke så galt, men jeg føler du bommer litt på Glabladet her. Språket er, som i tidligere innlegg, godt og jeg finner lite skrivefeil (kabriolet skrives dog med både k og i). Du skriver relativt kort og konsist, uten altfor mye unødvendig fyllmasse. Et godt innlegg behøver ikke nødvendigvis å være kjempelangt for å levere verdi. Liker også måten du strukturerer innlegget, med grei bruk av utheving. Litt mer luft hadde dog ikke gjort noe.

Så kommer vi til bildet. Du har ikke fulgt retningslinjene for dimensjonene til bildet, noe som (hvis ikke Sindre hadde fikset det) ville gjort at det hadde sett fryktelig merkelig og slurvete ut. Hvorvidt dette er slurv eller giddalaushet kan jeg selvfølgelig ikke uttale meg om, akseptabelt er det dog ikke.

Alt i alt må jeg dessverre si at her bomma du på oppgaven, men på tross av dette skrev du et greit innlegg.

09.07.09

Dette var et helt utrolig bra innlegg og jeg er så enig i det som blir skrevet her. Camilla skriver bra og teksten er lett-lest. Budskapet kommer frem på en flott måte og jeg tar meg selv i å nikke bekreftende mens jeg leser nedover! Jeg synes Camilla har vært flink i sin tolkning av oppgaven, hun har forstått det. Jeg finner ikke noe særlig med skrivefeil og det er bra! Flott innlegg!

09.07.09

Veldig bra artikkel. Enig i det meste du sier.
Jeg selv er i et konstant søk etter mer penger, midler og materialistiske ting. Men jeg vet med meg selv at det ikke gir meg mer lykke nødvendigvis.

Tingen er … at med såpass mange bekymringer vi mennesker har i livet …

Så vil jeg ikke at en økonomisk bekymring skal være en av de.
Enkelt og greit.

5. Magnus
09.07.09

Glimrende innlegg!

Innhold med substans kommunisert på en glitrende måte som gjør det svært enkelt å følge artikkelen fra start til slutt!

Hvordan man påstå at oppgaven ikke er besvart veldig godt er for meg svært overraskende. Måtte faktisk gå tilbake å lese hva oppgaven var på nytt for å prøve å forstå hva det hele dreide seg om. «…personlig utviklings vinkel…du kan skrive et inspirerende innlegg eller et bevisstgjørende innlegg, eller begge deler.» spørres det etter. Jeg kan ikke se hvordan innlegget ikke gjøre dette! Det er inspirerende, det er virkelig bevisstgjøring, og spør du meg ligger det godt innenfor domenet selvutvikling! Blir man bevisst, blir man opplyst, blir man utviklet.

Når alt dette er sagt må jeg nevne at jeg ikke er ekspert på verken området blogging, konseptet Glabladet, selvutvikling eller orddeling. Men jeg har evnen til å se om en person skriver så jeg gidder å lese, om det inspirerer og om det henger på greip. Det kan det vel være liten tvil om at dette innlegget gjør.

Takk for fint innlegg!

6. Sindre
09.07.09

@Magnus: Antar du sikter til Lars Martin sin vurdering? Kan ikke skjønne hvordan han kan si at hun har bommet på oppgaven. Kanskje han var litt trøtt eller bakfull under selve vurderingen? :P Uansett, Victoria og jeg er ikke i tvil. Og personlig syns jeg dette er den beste besvarelsen i runde 3.

7. Geir
09.07.09

Innlegget bærer preg av lite erfaring fra skribent, og er noe drømmende og lite realistisk i mine øyne. Baktungt og oppramsende…

8. Sindre
09.07.09

@Geir: Kan du utdype hvorfor du mener at innlegget virker drømmende og lite realistisk? Bare interessert i å vite hva du mener.

9. Geir
09.07.09

Synes det å ville bevise gjennom å referere til utvalgte kilder for å si at lykke og penger ikke nødvendigvis henger sammen, er allmennkunskap blant folk flest og dermed selvfølgeligheter. Hvem tror egentlig at penger gir lykke?

Neppe særlig mange, og da er ikke dette innlegget med på å gi noen nye innsikter eller «visdom», fordi en bare repeterer det som har vært en del av vårt syn på penger og lykke i generasjoner her i landet.

Så den er baktuung, og ikke særlig nyskapende. Dette burde skribenten vist, skylder på liten erfaring….

10. Sindre
09.07.09

Nå skal det sies at mye av det som normalt skrives om på Glabladet ville blitt betegnet som «allmennkunnskap» og «sunn fornuft» hos veldig mange. Og det er jo faktisk et godt tegn. Litt av Glabladets rolle er å minne folk på ting de egentlig vet, eller burde vite. Ikke alle innlegg vil gi «a-ha-opplevelser» hos alle hver gang.

På mange måter kan Glabladet brukes som et leksikon i hvordan leve et bedre liv. (Leksikon – ikke Bibel!) Foruten mye repetisjon av «allmennkunnskap» finnes det en rekke nyttige tips som garantert ikke «alle» vet, innenfor selvutvikling, blogging, businessdrift og mye mer.

Kunststykket blir dermed å presentere den såkalte «sunne fornuften» på en orginal og tankevekkende måte. Personlig syns jeg Camilla klarte det, fordi hun vekket mine tanker, og fikk meg til å skrive et miniblogginnlegg i kommentaren min lenger oppe. At hun viser til kilder ser jeg på som profesjonelt og et tegn på at dette ikke er noe hun bare sitter og mener selv, men som hun delvis har lest seg til, ergo fremstår hun som en ganske smart person, som leser mye. Jeg finner ingenting negativt ved dette, så lenge det ikke er snakk om avskrift.

Men hver sin smak, Geir. Jeg respekterer din mening og gjentar at det er vanskelig å gjøre alle fornøyd hver gang. Jeg vil også benytte anledningen til å presisere at min «karakter» (10/10) som jeg ga dette innlegget ovenfor, var en personlig vurdering pga. effekten det hadde på meg. Som en vanlig artikkel ville jeg gitt den 8 eller 9/10. Men personlig finner jeg mest verdi i artikler som faktisk får meg til å handle (noe jeg gjorde i dette tilfellet), så min personlige vurdering står jeg fortsatt inne for.

11. Magnus
09.07.09

Sindre har vel svart godt nok på kritikken som jeg personlig synes virker noe snedig og unyansert.

Artig å se at responsen på forespørselen om utdypning vedrørende hva som menes med at innlegget er drømmende og lite realistisk, besvares med noe helt annet – noe som faktisk kunne funket bedre til å være kritikk av oppgaven i seg selv.

12. Sindre
09.07.09

@Magnus: Hva mener du med det? Jeg ser ikke hvordan kritikken til Geir kunne funket bedre til å være kritikk av oppgaven? Du sa at du hadde lest oppgaven på nytt, og da vet du vel hvorfor den var som den var; nemlig for å teste deltagernes evne til å fokusere..?

13. Magnus
09.07.09

Med det så mener jeg følgende. Geir’s kritikk dreier seg delvis om «Hvem tror egentlig at penger gir lykke?» og at dette ikke er saken er gammelt nytt. Oppgaven spør etter: «Skriv et innlegg om betydningen av penger. Mange tror at penger medfører et bedre liv. Tror du på dette? Har du erfaringer med dette? Trenger man penger for å være lykkelig?…..»

Langt fra noe kritikk av oppgaven fra min side, handler mer om line-of-reasoning fra Geir’s side. Overgangen fra kommentarer om «drømmende og lite realistisk» til utdypelsen som tilbys i hans neste innlegg.

Men, dette er vel ikke noe å diskutere i det vide og brede. Vi har vel alle bedre ting å gjøre, jeg skal i alle fall sette i gang å:

1. Lage drama
2. Føle på manglende energi
3. Være dømmende og spre sladder
4. Tenke at alle bryr seg om hva jeggjør
5. Ha lange, dumme diskusjoner i hodet mitt

:)

14. Sindre
09.07.09

LOL. Jeg bare lurte, Magnus. Pleier ikke vanligvis å spørre om slikt og dermed dra i gang meningsløse diskusjoner i kommentarfeltet. Men det er tydelig at jeg har litt lite å gjøre på i dag. Takk for utdypningen. :)

15. Geir
10.07.09

Klare meninger enten positive eller negative blir sjelden feil i et land med ytringsfrihet..

16. Kim Jonni
11.07.09

Camilla, du bruker og henviser statestikk og vitenskap. Du er også tydelig inspirert og påvirket av Daniel Gilbert som skrev boken «Happines». Jeg har også lagt merke til kildene dine. Dette innlegget overrasket meg ikke og er desverre ikke noe nytt for meg. Skulle ønske det var mulig for deg å gjøre innlegget mer reelt! Da hadde jeg blitt glad og tenkt: Hmmm, hun vet virkelig selv hva hun snakker om!

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere